Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Springmat & Trampoline: Draagkracht, Onderhoud, Formaat, Vorm

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een springmat is een elastisch oppervlak dat wordt gebruikt om op te springen, te stuiteren of te landen.

De meest bekende toepassing van een springmat is als onderdeel van een trampoline, maar er zijn veel andere soorten springmatten beschikbaar, elk met hun eigen specifieke toepassingen en kenmerken.

Hoeveel gewicht een trampoline kan dragen is waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een trampoline.

Het draaggewicht van een trampoline is afhankelijk van de grootte van de springmat en vice versa. Bij het overschrijden van het maximale draaggewicht kan het springvlak scheuren en dat kan ongelukken veroorzaken.

Wat is een springmat

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Verschillende soorten springmatten

Er bestaan verschillende soorten springmatten, waaronder:

  1. Trampolines: Een trampoline (zoals deze rechthoekige bestsellers) bestaat uit een metalen frame dat is bekleed met een stuk netstof, gemaakt van stevige materialen zoals nylon, polyester en kato. Het frame is verbonden met veren die de trampoline omhoog duwen als er druk op wordt uitgeoefend.
  2. Air-springmatten (AirTracks): Deze springmatten hebben een luchtkussen dat de stroom van beweging dempt. Ze worden gebruikt in turnen en acrobatiek en zijn gemaakt van duurzaam PVC-materiaal dat een hoge mate van veerkracht biedt. De draagkracht van een airtrackmat varieert van 100 tot 200 kilo, afhankelijk van de grootte en het materiaal. Ze zijn comfortabeler, maar ook duurder en moeilijker te installeren.
  3. Foam springmatten: Dit zijn de meest voorkomende soorten. Ze zijn gemaakt van schuim en zijn zacht en comfortabel om op te staan. Ze zijn meestal goedkoop en eenvoudig te installeren.
  4. Rubber springmatten: Deze matten worden gebruikt voor turnen en gymnastiektraining en zijn meestal gemaakt van schuim met een bekleding van vinyl of leer. De draagkracht van een gymnastiekmat varieert van 100 tot 200 kilo.Deze springmatten zijn steviger dan de foam varianten en zijn perfect voor professionele atleten. Ze zijn duurder en moeilijker te installeren, maar bieden meer bescherming en stabiliteit.
  5. Springkussens: deze opblaasbare matten worden gebruikt als speeltoestellen voor kinderen en zijn gemaakt van duurzaam PVC-materiaal. De draagkracht van een springkussenmat varieert afhankelijk van de grootte en het materiaal, maar kan over het algemeen variëren van 100 tot 200 kilo.
  6. Bungeetrampolines: deze trampolines worden gebruikt voor extreme sporten en zijn uitgerust met elastische bungeekabels om extra stuiterkracht te bieden. De draagkracht van een bungeetrampolinemat varieert afhankelijk van de grootte en het materiaal, maar kan over het algemeen variëren van 150 tot 300 kilo.

Het gewicht van een springmat varieert ook afhankelijk van het type en de grootte.

Over het algemeen kunnen springmatten variëren van enkele kilo’s tot meer dan 100 kilo voor de grotere maten.

Het is belangrijk om de draagkracht en het gewicht van een springmat te overwegen voordat je erop gaat springen om letsel te voorkomen.

Draagkracht verschillende springmatten

De draagkracht van elke springmat kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal.

Gemiddeld gezien bieden latex springmatten de meeste stevigheid en stevigheid, gevolgd door PVC-matten, terwijl de minste draagkracht wordt geleverd door schuim- of vezelvullingen.

Latex springmatten kunnen tot wel 300 kilo dragen, PVC-matten tot ongeveer 200 kilo en schuim- of vezelvullingen tot ongeveer 150 kilo.

De draagkracht van een trampoline hangt af van het type trampoline.

De meeste trampolines voor thuis hebben een draagkracht van 200 kg of minder.

Er zijn echter ook modellen met een hogere draagkracht, tot wel 300 kg, of zelfs 500 kg bij de meer professionele modellen.

Het is belangrijk om de gewichtslimiet van de trampoline te controleren voordat u deze gebruikt.

Ook de draagkracht van een airtrack mat varieert sterk afhankelijk van het model.

Sommige modellen kunnen een gewicht tot wel 500 kg dragen, terwijl andere modellen slechts een gewicht tot 50 kg kunnen dragen.

Het is daarom ook hier belangrijk om de gebruikshandleiding van de airtrack mat te raadplegen om te weten welke draagkracht het model heeft.

Wettelijke reguleringen trampolines en springmatten

Sinds 2014 is er een Europese wetgeving die heeft vastgesteld dat het maximaal belastbare gewicht bij kleinere trampolines altijd 50kg is.

Dat staat echter los van wat de kleinere trampolines kunnen dragen of de kwaliteit van de trampoline.

Je zou bij kleine trampolines eventueel kunnen kijken naar het testgewicht van de fabrikant.

De wettelijke grens is in het leven geroepen om onveilig gebruik van kleinere trampolines te ontmoedigen.

Het draaggewicht van grotere trampolines wordt vastgesteld door de producent, daarom is het wel van belang om goed te kijken of deze een keurmerk heeft!

Het is overigens van groot belang dat het trampoline-frame op een glad en horizontaal oppervlak komt te staan.

De spanning op het frame moet namelijk goed verdeeld kunnen worden!

Grootte van de trampoline en het belastbaar gewicht

Trampolinespringmatten zijn gemaakt van polypropyleen, een stevig en duurzaam materiaal dat bestand is tegen UV-licht en vocht.

De draagkracht van een trampolinespringmat varieert afhankelijk van de grootte en het materiaal, maar kan over het algemeen variëren van 150 tot 300 kilo.

Het belastbaargewicht en de grootte van de trampoline gaan dus hand in hand.

Zoals we eerder al schreven; bij trampolines tot 250 cm doorsnede wordt het maximaal belastbaar gewicht bepaald door de Europese wetgeving; max. 50 kg. 

Bij trampolines vanaf 250 cm doorsnede wordt het maximaal belastbaar gewicht bepaald door de producent, die natuurlijk de nodige tests heeft uitgevoerd.

Er zijn trampolines van bepaalde merken, die wel 500 kg kunnen dragen!

Let op, want het regelmatig niet respecteren van de maximale belastbaarheid van een trampoline kan zorgen voor schade aan, of snelle slijtage van je trampoline.

Vorm van de trampoline

De vorm van de trampoline maakt wel degelijk een verschil, je zult dus de vorm moeten kiezen, die het beste bij jou, of bij jouw gezin past.

We kunnen de vorm van trampolines onderverdelen in twee categorieën: rechthoekige of vierkante- en ronde vormen.

Een rechthoekige of vierkante trampoline neemt niet zoveel ruimte in als een ronde, wat hen geschikter maakt voor een kleine tuin.

Loading...

Pro springers kiezen vaker voor een niet-ronde trampoline, omdat zij hier een betere controle over hun (soms ingewikkelde) sprongen hebben.

Ronde trampolines zijn geschikter voor kinderen, want deze bieden meer veiligheid.

Dat komt omdat er altijd naar het midden van de springmat toegesprongen wordt.

De veerspanning is overal gelijk en het gewicht dat opgevangen moet worden wordt gelijkmatig verdeeld.

Onderhoud en gebruiksaanwijzingen van een trampoline

Springende kinderen en volwassenen, maar vooral ook barre weersomstandigheden; een trampoline moet veel kunnen hebben!

Daarom heeft deze zeker een goed onderhoud en een paar gebruiksaanwijzingen nodig, want je wilt immers dat hij voor zo’n lang mogelijke tijd meegaat.

Hieronder vind je een aantal handige onderhouds- en gebruikerstips:

  • Dek de trampoline altijd af met een afdekhoes, als je deze niet op kunt bergen. Je beschermt hem zo tegen bladeren, mos, regen en sneeuw, je wilt immers niet dat hij gaat roesten, of dat hij glad wordt.
  • Leg geen speelgoed of ander spullen op de trampoline, want je wilt niet dat de springmat doorzakt of een rare vorm aanneemt. Ruim ook sneeuw op, want dat kan ook een behoorlijk gewicht worden.
  • Maak altijd gebruik van een ankerset om een trampoline te verankeren in de grond. Zo waait deze niet weg en geeft dit ook nog eens extra veiligheid tijdens het springen.
  • Het plaatsen van de beschermrand is altijd van enorm belang, want zowel de veren, als de springers, hebben bescherming nodig.
  • Spring altijd op sokken of blote voeten, want je wilt de springmat niet beschadigen en onnodig vies maken. Schoenzolen zijn vuil, kunnen hard zijn en er kunnen steentjes onder zitten.

Airtrack springmatten

Er bestaat buiten de trampoline ook nog een andere manier om te kunnen springen, salto’s te maken en springkunsten te vertonen.

Bij de turnclubs wordt hij al heel lang gebruikt; de airtrack!

Vergis je niet! De airtrack is weer heel iets anders dan de springvloer, een verende turnvloer van houten modules met springveren eronder en bovenop een laag dynamisch schuim én een laag vilt met daarop afdekbanen. 

Verwar de airtrack ook niet met een landingsmat; dat zijn de met canvas bedekte trainingsmatten uit de gymzaal, die dienen voor een zachtere landing na een sprong.

Een airtrack is een flexibel opblaasbare speelmat of vloer, die je overal neer kunt leggen.

Deze mat heeft een Double Wall Fabric systeem en daarin zitten duizenden dunne draadjes die met elkaar verbonden zijn. 

Deze opblaasbare vloer is te koop in verschillende lengtes en diktes.

Jij bepaalt zelf hoe je deze vloer gaat vullen, waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen voor een lagere druk om een trampoline-effect te krijgen. 

Je kunt natuurlijk ook voor een hogere druk kiezen, waarmee je deze mat stugger maakt en je er bijvoorbeeld op kunt turnen of er karatelessen op kunt geven. 

Het gebruik van deze mat verbetert je prestaties op het gebied van balans- of krachtoefeningen. Het enige wat je moet doen is de mat de juiste druk geven. 

Je laat hem gemakkelijk leeglopen en neemt hem opgevouwen mee naar een andere plek.

Om de mat weer gebruiksklaar te maken rol je deze uit en pomp je hem binnen een paar minuten weer vol. Je kunt hem dus meteen gebruiken, zonder veel moeite.

De voordelen van een airtrack

De airtrack is een mat die de kenmerken van een trampoline, springvloer, landingsmat en zelfs een springkussen combineert.

Dit zijn alle voordelen van de airtrack:

  • Multifunctioneel: geschikt voor veel sporten en oefeningen, afhankelijk van de druk
  • Je past de mat met slechts een druk op de knop gemakkelijk aan
  • Makkelijk op te vouwen en te vervoeren in de auto 
  • Vlak en stabiel 
  • Veilig
  • Sneller je evenwicht terug dan op een trampoline
  • Sporten met minder impact op je gewrichten
  • Weinig onderhoud

Tot slot

Het draaggewicht is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een trampoline, omdat deze afhangt van de grootte van de springmat en het type materiaal dat wordt gebruikt.

Er zijn verschillende soorten springmatten beschikbaar, elk met hun eigen draagkracht.

Het is belangrijk om de gewichtslimiet van de trampoline te controleren voordat je deze gebruikt en om te voldoen aan de wettelijke reguleringen die er zijn.

Vergeet ook niet om het trampoline-frame op een glad en horizontaal oppervlak te plaatsen, zodat de spanning op het frame goed verdeeld kan worden.

Met deze informatie kun je de juiste trampoline kiezen voor jouw specifieke behoeften en ruimte in de tuin.

Lees ook: Trampolines en Onderhoud | Hoe Gaat Een Trampoline Het Langst Mee?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.