Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Ontdek hoe een tekentablet je creativiteit naar een hoger niveau kan tillen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een tekentablet is een tablet waarop je kunt tekenen. Maar wat is het precies?

Een tekentablet is een tablet waarop je kunt tekenen. Het werkt op dezelfde manier als een tablet, maar het is speciaal ontworpen om te tekenen. Een tekentablet heeft een pen die je op het scherm drukt waardoor deze als een potlood lijkt te werken op de tablet zelf of aangesloten op de computer.

In dit artikel vertel ik je alles over wat een tekentablet is, hoe het werkt en wat je ermee kunt.

Wat is een tekentablet

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is een tekentablet en waar moet je op letten bij het kiezen van een model?

Een tekentablet is een apparaat waarmee je digitaal kunt tekenen op je computer. Het werkt op dezelfde wijze als een gewone tablet, maar in plaats van je hand te gebruiken om te navigeren, gebruik je een speciale pen, ook wel een puck genoemd. Deze pen is nauwkeuriger dan je hand en zorgt ervoor dat je precieze lijnen kunt tekenen en kleuren kunt aanbrengen.

Waarvoor wordt een tekentablet gebruikt?

Een tekentablet wordt voornamelijk gebruikt door grafisch ontwerpers, illustratoren en andere creatievelingen die digitaal willen tekenen. Het is handig voor het creëren van leuke effecten en het werken met kleur. Daarnaast is het ook handig voor het maken van nauwkeurige tekeningen en het werken met slimme functies die je niet op een normale computer vindt.

Welke aspecten zijn belangrijk bij het kiezen van een tekentablet?

Als je een tekentablet wilt kopen, zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Hierbij een aantal voorbeelden:

 • Model: er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, van kleine tablets tot grote modellen die je op je bureau kunt plaatsen.
 • Merk: er zijn verschillende merken op de markt, zoals Wacom, Huion en XP-Pen.
 • Specificaties: let op de specificaties van het model dat je wilt kopen, zoals de grootte van het werkoppervlak en de nauwkeurigheid van de pen.
 • Software: soms wordt er software meegeleverd bij de tablet, maar soms moet je deze apart aanschaffen.
 • Combinatie met computer: let op of de tablet geschikt is voor jouw computer en welke aansluitingen er nodig zijn.
 • Prijs: de prijzen van tekentablets kunnen sterk variëren, van enkele tientjes tot honderden euro’s.

Wat zijn de voordelen van een tekentablet?

Een tekentablet heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditioneel tekenen of tekenen op een computer met een muis:

 • Nauwkeurigheid: de pen zorgt voor een nauwkeurige tekening.
 • Effecten: je kunt leuke effecten creëren die je normaal niet zou kunnen maken.
 • Kleur: je kunt gemakkelijk kleur aanbrengen in je tekening.
 • Handig: het is handig om digitaal te tekenen, omdat je gemakkelijk dingen kunt aanpassen en opslaan.
 • Grote gebieden: je kunt gemakkelijk grote gebieden kleuren zonder dat je hand moe wordt.

Welk model is geschikt voor jou?

Welk model het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Hierbij een aantal zaken om op te letten:

 • Grootte: kijk naar de grootte van het werkoppervlak en bepaal of dit groot genoeg is voor jouw tekeningen.
 • Merk: kijk naar verschillende merken en vergelijk de specificaties en prijzen.
 • Websites: kijk op verschillende websites naar reviews van gebruikers en experts.
 • Soort tekeningen: bepaal welke soort tekeningen je wilt maken en welk model hierbij past.
 • Budget: bepaal hoeveel geld je wilt uitgeven aan een tekentablet.

Hoe werkt een tekentablet?

Een tekentablet werkt op basis van een oppervlak en een pen. Het oppervlak van de tablet is meestal gemaakt van een glad materiaal dat geplaatst is op een mat. Dit oppervlak is gevoelig voor de pen, die ook wel stylus genoemd wordt. De pen heeft een punt die druk uitoefent op het oppervlak van de tablet. Door de drukgevoeligheid van de pen kan de gebruiker verschillende lijnen en effecten creëren.

Drukgevoeligheid

Een belangrijke eigenschap van een tekentablet is de drukgevoeligheid van de pen. Dit betekent dat de tablet kan detecteren hoe hard of zacht de pen op het oppervlak drukt. Hierdoor kan de gebruiker verschillende effecten creëren, zoals dikkere of dunnere lijnen. De drukgevoeligheid kan ook gebruikt worden om schaduwen en texturen toe te voegen aan de tekening.

Verbinding met de computer

Een tekentablet moet verbonden worden met de computer om te kunnen werken. Dit kan via een USB-kabel of draadloos via Bluetooth. De tablet wordt herkend als een invoerapparaat, net als een muis of toetsenbord. De software die bij de tekentablet hoort, zorgt ervoor dat de tekeningen die gemaakt worden op het oppervlak van de tablet, worden weergegeven op het computerscherm.

Software en functies

Bij een tekentablet hoort vaak speciale software die het tekenen op de computer nog makkelijker maakt. Deze software biedt verschillende functies, zoals het aanpassen van de drukgevoeligheid, het toevoegen van kleuren en effecten en het bewerken van de tekening. Sommige tekentablets hebben ook extra functies, zoals knoppen op de pen die gebruikt kunnen worden om snelkoppelingen te maken.

Wat leren kinderen van een tekentablet?

Een tekentablet is niet alleen een handig hulpmiddel voor professionele kunstenaars, maar ook voor kinderen. Het biedt hen de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten en te ontwikkelen. Maar wat leren kinderen eigenlijk van een tekentablet?

Verbetering van tekenvaardigheden

Een tekentablet biedt kinderen de mogelijkheid om te tekenen met hun hand en vingers, net als op papier. Echter, door de technologie die in de tablet is ingebouwd, kunnen ze hun tekeningen op een nauwkeurige en digitale manier maken. Dit helpt kinderen om hun tekenvaardigheden te verbeteren en hun creativiteit te stimuleren.

Ontdekken van functies en mogelijkheden

Tekentablets zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en soorten, met verschillende eigenschappen en afmetingen. Kinderen kunnen hierdoor ontdekken welke functies en mogelijkheden erop zitten en welke het beste bij hun past. Dit helpt hen om hun eigen voorkeuren te ontwikkelen en te begrijpen welke functies belangrijk zijn voor hun tekenstijl.

Veilig en geschikt voor kinderen

Veel tekentablets zijn speciaal ontworpen voor kinderen en hebben extra veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen tekenen. Bovendien zijn er ook speciale kindvriendelijke apps beschikbaar die kinderen kunnen gebruiken om te tekenen en hun creativiteit te ontwikkelen.

Ontwikkeling van nauwkeurigheid en precisie

Een tekentablet biedt kinderen de mogelijkheid om hun tekeningen op een nauwkeurige manier te maken. Dit helpt hen om hun nauwkeurigheid en precisie te ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun algemene ontwikkeling en toekomstige vaardigheden.

Extra mogelijkheden en merken

Sommige tekentablets bieden extra mogelijkheden, zoals het maken van animaties of het bewerken van foto’s. Ook zijn er verschillende merken verkrijgbaar met verschillende prijskaartjes en eigenschappen. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om te experimenteren en te ontdekken welke tekentablet het beste bij hun past.

Zo kies je de beste tekentablet voor jouw behoeften

Het formaat van het tekenoppervlak is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een tekentablet. Als je van plan bent om grotere lijnen te tekenen, heb je een groter tekenoppervlak nodig. Houd er rekening mee dat een groter formaat ook betekent dat de tekentablet duurder kan zijn.

Type

Er zijn twee soorten tekentablets: bedraad en draadloos. Het is belangrijk om te overwegen welk type het beste bij jou past. Bedrade tekentablets zijn over het algemeen betrouwbaarder en hebben minder vertraging, terwijl draadloze tekentablets meer flexibiliteit bieden en minder kabels hebben om mee om te gaan.

Functies

De meeste tekentablets hebben extra functies, zoals programmeerbare knoppen en multitouch. Het is belangrijk om te kijken welke functies jij nodig hebt. Als je bijvoorbeeld van plan bent om veel te werken met sneltoetsen, dan is het handig om een tekentablet te kiezen met programmeerbare knoppen.

Modellen

Er zijn vele modellen tekentablets beschikbaar. Het is belangrijk om te kijken welk model het beste bij jouw behoeften past. Sommige modellen zijn beter geschikt voor beginners, terwijl andere modellen meer geschikt zijn voor professionele gebruikers.

Merken

Er zijn vele merken tekentablets beschikbaar, zoals Wacom, Huion en Inspiroy. Het is belangrijk om te kijken welk merk het beste bij jou past. Elk merk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, dus het is belangrijk om te onderzoeken welk merk het beste past bij jouw behoeften.

Budget

Het is belangrijk om te kijken naar je budget voordat je een tekentablet koopt. Er zijn tekentablets beschikbaar in verschillende prijsklassen. Als je een beginner bent, is het misschien beter om te beginnen met een goedkopere tekentablet en later te upgraden als je meer ervaring hebt.

Bewegingsresolutie

De bewegingsresolutie van een tekentablet is belangrijk om te overwegen. Hoe hoger de resolutie, hoe sneller de tekentablet werkt. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om gedetailleerde tekeningen te maken.

Aanbiedingen

Het is altijd goed om te kijken naar aanbiedingen voordat je een tekentablet koopt. Sommige winkels bieden kortingen op tekentablets, dus het kan de moeite waard zijn om te wachten op een goede deal voordat je er een koopt.

Welke tekentablet past bij jou?

Voordat je een tekentablet koopt, is het belangrijk om te kijken welke tekentablet het beste bij jou past. Als je een beginner bent, is het misschien beter om een goedkopere tekentablet te kiezen. Als je een professionele gebruiker bent, is het belangrijk om te kijken naar de meer actuele modellen met meer mogelijkheden. Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarom je een tekentablet wilt en wat je ermee wilt maken. Als je deze vragen beantwoordt, kun je de juiste tekentablet kiezen die bij jou past.

Conclusie

Een tekentablet is een computerapparaat waarmee je digitaal kunt tekenen. Het werkt op dezelfde manier als een tablet, maar je gebruikt een pen om precieze lijnen te kunnen tekenen en kleuren aan te brengen.

Als je een tekentablet wilt kopen, moet je op de grootte, het werkoppervlak, de nauwkeurigheid van de pen, de software en de prijs letten. Een tekentablet is een handig hulpmiddel voor grafisch ontwerpers, illustratoren en creatievelingen om leuke effecten te creëren en nauwkeurige tekeningen te maken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.