Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Tablet: Is het leuk voor je kind en waar moet je op letten?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Is een tablet leuk voor kinderen? Een kindertablet is een tablet die speciaal voor kinderen gemaakt is. Een kindertablet is dus leuker dan een gewone tablet.

In dit artikel leg ik uit waarom.

Wat is een kindertablet

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is een kindertablet?

Een speeltuin voor je kind

Een kindertablet is een soort speeltuin voor je kleintje. Het is een kleurrijke, kindvriendelijke versie van een gewone tablet, met leuke en leerzame spelletjes, video’s en educatieve apps. Ouders kunnen de tablet meestal afsluiten met een wachtwoord of pincode.

Voordelen van een kindertablet

Een kindertablet heeft veel voordelen:

 • Vaak goedkoper dan een iPad of Samsung-tablet.
 • Als ouder weinig omkijken naar.
 • Ook geschikt voor de jongste kinderen (vanaf een jaar of 2).
 • Kindvriendelijk & speels uiterlijk.
 • Meestal meegeleverde beschermhoes.

Nadelen van een kindertablet

Maar er zijn ook nadelen:

 • Trage bediening en niet geschikt voor grafisch intensieve spellen.
 • De kwaliteit laat vaak te wensen over.
 • Verwacht vooral niet te veel van scherm en speaker(s).
 • Weinig opslagcapaciteit, vaak niet meer dan 16GB.
 • Beperkt houdbaar: je kind is er sneller klaar mee dan met een gewone tablet.
 • Meestal verouderde (Android-)software die niet of nauwelijks wordt bijgewerkt.

Wanneer is het tijd voor een tablet voor je kind?

Wat zegt de WHO?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het het beste om met schermtijd te wachten tot je kind twee jaar oud is. Kijken naar een gsm of tablet scherm wordt afgeraden voor peuters. Als je kind wat ouder is, kan een eigen tablet interessant zijn.

Entertainment en educatie

Een tablet is niet alleen een bron van entertainment, maar ook een educatief hulpmiddel. Het maakt ook contact met familie en vrienden makkelijker.

Ouderlijk toezicht

Als je je kind een eigen tablet geeft, zorg er dan voor dat je de instellingen voor ouderlijk toezicht goed instelt. Leer je kind ook over online veiligheid.

Waarom een tablet de perfecte sidekick is voor peuters

Digitale middelen voor jonge kinderen

In ons dagelijks leven maken we steeds meer gebruik van digitale middelen. Een tablet is een leuke manier voor jonge kinderen om kennis te maken met de digitale wereld.

De perfecte vervanger voor ouderlijke handen

Heb je even je handen vrij nodig om te koken of je kleintje te vermaken tijdens een lange vakantiereis? Dan is een tablet de perfecte vervanger. Met spelletjes die aansluiten bij de ontwikkeling van je peuter, kan de kindertablet een goede ondersteuning zijn voor het leerproces.

Educatieve spelletjes voor peuters

De tablet biedt een heleboel educatieve spelletjes voor peuters. Van taal, cijfers en kleuren, tot puzzels en andere leuke activiteiten. Er is voor ieder wat wils!

Een leuke manier om kennis te maken met de digitale wereld

Met een tablet krijgt je peuter de kans om op een leuke manier kennis te maken met de digitale wereld. Zo kan je kleintje op een veilige manier spelen, leren en ontdekken.

Kan een tablet schadelijk zijn voor kinderen?

Sommige ouders vragen zich af of het gebruik van een tablet en andere media schadelijk is voor hun kinderen. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Het bewijs

Uit onderzoek blijkt dat het bezig zijn met dit soort media de ontwikkeling van jonge kinderen niet per se stimuleert. Er is geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat het gebruik van een tablet daadwerkelijk slecht is. Wel komen er aanwijzingen uit een onderzoek van het Erasmus MC dat veelvuldig of langdurig gebruik van een tablet kan leiden tot bijziendheid bij jonge kinderen.

Hoe ga je hier mee om?

Het belangrijkst is dus dat je je kindje goed begeleidt bij het gebruik van een tablet: laat hem niet te lang en niet te vaak naar een beeldscherm staren en kijk mee met wat hij doet.

Tips voor ouders

Om ervoor te zorgen dat je kindje gezond blijft, hier een paar tips:

 • Zorg ervoor dat je kindje niet te lang naar een beeldscherm staart.
 • Kijk mee met wat je kindje doet op de tablet.
 • Geef je kindje regelmatig pauzes tussen het gebruik van de tablet.
 • Zorg ervoor dat je kindje niet te veel tijd besteedt aan het gebruik van de tablet.

Geen zin in een kindvriendelijke tablet? Kies voor een gewone tablet!

Heb je al een tablet of wil je er liever 1 die je ook als ouder kunt gebruiken? Geen probleem! Je kunt ook een gewone Android-tablet of iPad kindvriendelijk maken. Zo bepaal je zelf wat je kind wel en niet mag doen.

Hoe stel je restricties in?

Het instellen van restricties op je tablet is een fluitje van een cent. Hieronder vind je een stappenplan voor zowel Android- als iPad-tablets:

 • Android-tablets: Ga naar de instellingen, klik op ‘Gebruikers en accounts’ en selecteer ‘Kinderslot’. Hier kun je bepaalde apps blokkeren, tijdslimieten instellen en meer.
 • iPad-tablets: Ga naar de instellingen, klik op ‘Scherm tijd’ en selecteer ‘Gebruik beperken’. Hier kun je bepaalde apps blokkeren, tijdslimieten instellen en meer.

Wat voor apps en content kan ik mijn kind aanbieden?

Er zijn een hoop mogelijkheden beschikbaar, maar het kost je wel de nodige tijd om alles in te stellen. En je moet zelf op zoek naar leuke apps en andere content. Gelukkig hebben wij een lijst met tips voor apps voor kinderen. Zo kun je je kind een veilige en leerzame tabletervaring bieden!

Hoe u uw kinderen veilig kunt houden met een tablet

De juiste tablet kiezen

Als u op zoek bent naar een tablet voor uw kind, is het belangrijk dat u de juiste kiest. Sommige tablets hebben een aparte omgeving voor kinderen, waar ouders de toegang kunnen beperken. Maar helaas hebben niet alle tablets deze optie. Bij sommige heb je een betaald abonnement nodig om een wachtwoord of pincode in te stellen. Als je een tablet van Kurio of een betaalde variant van KIDOZ kiest, heb je meer controle over wat je kind mag doen:

 • Je kunt tijdslimieten instellen
 • Je kunt aangeven welke apps en websites je kind wel en niet mag gebruiken

Hoe u het tabletgebruik van uw kind kunt beheren

Het is belangrijk dat u als ouder het tabletgebruik van uw kind in goede banen leidt. U kunt bijvoorbeeld de tijd beperken die uw kind mag besteden aan het spelen van games of het bekijken van video’s. U kunt ook bepaalde apps en websites blokkeren die uw kind niet mag gebruiken. Als uw kind ouder is, kunt u ook afspraken maken over wat wel en niet acceptabel is.

Als u de juiste tablet kiest en de juiste beheersmaatregelen neemt, kunt u uw kinderen veilig houden terwijl ze genieten van hun tablet.

Wat moet je weten voordat je een kindertablet koopt?

De juiste hoes

Een goede tablet voor kinderen heeft een stevige en elastische hoes die goed om de tablet heen zit. Een bumper cover of tablet bumper is een wat dikkere, elastische hoes die optimaal beschermt tegen ongelukjes. Als het materiaal van de hoes te hard is, is de tablet niet voldoende beschermd tegen vallen of stoten.

Screen Protector

In sommige gevallen krijg je een screen protector bij de tablet. We raden aan om die extra laag zeker aan te brengen omdat het een bijkomende bescherming biedt tegen barsten. De meeste tablets uit onze doorlichting hebben een krasvrij scherm.

Kindermodus

De meeste tablets uit deze lijst hebben een ingebouwde kindermodus. Daarmee kan je als ouder tijdslimieten instellen om de schermtijd onder controle te houden. Vaak kan je uit een aantal voorgeïnstalleerde profielen kiezen wat je kind wel of niet te zien mag krijgen bij het surfen. Je kan ook zelf je eigen voorkeuren ingeven en zo volledig de controle behouden over het gebruik van de tablet.

Controle

In veel gevallen laat de software je toe om in te loggen als ouder en te controleren wat je kind heeft gedaan op de tablet. Je kan statistieken opvragen van welke apps je kind gebruikt en hoe lang en welke websites het bezocht heeft. Is dergelijke software niet ingebouwd, dan kan je een externe app voor parental control downloaden.

Formaat

Het scherm van een tablet voor kinderen is best compact zodat je kind hem makkelijk kan vasthouden. 7 à 8 inch is een ideaal formaat voor kinderhandjes. Handig is een krasvrij scherm. Door middel van een coating is het scherm extra beschermd tegen vette vingertjes of stoten.

Blue Light Filter

Een blue light filter is geen overbodige luxe om de ogen van je kind te beschermen. Blauw licht is een natuurlijk verschijnsel, maar het kunstmatige blauwe licht in beeldschermen kan het bioritme verstoren. Daarom zijn de meeste tablets voor kinderen voorzien van een blauwlichtfilter.

Resolutie

Wat opvalt is dat de schermresolutie van kindertablets niet altijd optimaal is. De toppers, de tablets van Apple, Samsung en Lenovo, doen het erg goed, maar de rest komt vaak niet boven een resolutie van 600 x 1024 uit en dat moet beter.

Prestaties

De apps op kindertablets eisen meestal geen erg hoge prestaties van het toestel. Daarom zijn veel kindertablets uitgerust met een basisprocessor. Voor oudere kinderen doe je er goed aan op zoek te gaan naar een tablet met een betere, snellere processor. Ook het werkgeheugen van je tablet is belangrijk. Voor jongere kinderen kan een werkgeheugen van 1 à 2 GB volstaan. Voor oudere kinderen die veeleisende games willen spelen is dit niet voldoende. Qua opslagruimte is er een groot verschil tussen de topmerken en de rest. De topmerken halen met 64 tot 128 GB een goede capaciteit. De andere merken hebben een opslagcapaciteit van 16 tot 64 GB, waarbij 16 GB te weinig is.

Voordelen van een kindertablet versus een gewone iPad

Extra stevig omhulsel

Kindertablets zijn vaak voorzien van een extra stevig omhulsel, waardoor ze minder snel kapot gaan. Dit is een groot voordeel als je kinderen hebt die graag met hun tablet spelen.

Vrolijke kleuren

Kindertablets zijn vaak verkrijgbaar in vrolijke kleuren, wat kinderen extra leuk vinden. Dit maakt het ook leuker voor kinderen om met hun tablet te spelen.

Kindvriendelijke omgeving

Veel kindertablets hebben een speciale “kindvriendelijke” omgeving, waardoor de kans kleiner is dat je kind op vreemde plekken terecht komt. Dit is een groot voordeel als je kinderen hebt die graag met hun tablet spelen.

Kinderslot

Veel kindertablets hebben een kinderslot, waardoor je kinderen niet kunnen surfen op websites die niet geschikt zijn voor kinderen. Dit is een groot voordeel als je kinderen hebt die graag met hun tablet spelen.

Tijdslimiet instellen

Veel kindertablets hebben de mogelijkheid om een tijdslimiet in te stellen. Dit is een groot voordeel als je kinderen hebt die graag met hun tablet spelen, omdat je zo kunt voorkomen dat ze te veel tijd op hun tablet doorbrengen.

Kinderkoptelefoon

Vergeet niet om ook een kinderkoptelefoon aan te schaffen als je een kindertablet koopt. Dit is een must als je kinderen hebt die graag met hun tablet spelen, omdat je zo kunt voorkomen dat ze te veel geluid maken.

Conclusie

Een tablet is een leuke manier om kinderen te laten leren en spelen. Kindertablets zijn speciaal gemaakt voor kinderen, met eenvoudige onderdelen, kleurrijke doosjes en meegeleverde beschermhoezen. Ze zijn vaak goedkoper dan een iPad of Samsung-tablet en hebben een afzonderlijke kindomgeving met leuke spelletjes, video’s en educatieve apps. Maar let op: de kwaliteit van deze tablets is vaak niet zo goed, ze hebben weinig opslagcapaciteit en de software is vaak verouderd.

Als je een tablet voor je kind wilt kopen, is het belangrijk om te overwegen wat je kind ermee wil doen. Als je kind voornamelijk wil spelen, is een kindertablet een goede optie. Maar als je kind ook grafisch intensieve spellen wil spelen, is een gewone tablet een betere keuze. Vergeet ook niet om de in-app aankopen te beveiligen, zodat je kind niet zomaar van alles kan bestellen. Kortom: een tablet is een leuk cadeau voor kinderen, maar let er wel op dat je de juiste kiest!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.