Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

SVG-bestanden: de ultieme tool voor creatieve knutselprojecten

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Waarom zijn SVG bestanden handig voor knutselen?

SVG bestanden zijn handig voor knutselen omdat ze scherp blijven ongeacht de grootte waarop ze worden weergegeven. Daarnaast zijn ze eenvoudig te passen aan je eigen wensen en gemakkelijk te openen met bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

In dit artikel leg ik je uit waarom SVG bestanden zo handig zijn voor knutselen en waar je ze kunt gebruiken.

Wat is een svg bestand

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is een SVG-bestand en waarom is het interessant voor knutselaars?

Een SVG-bestand is een vector grafische afbeelding die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Het is een afbeelding die opgebouwd is uit wiskundige formules en niet uit pixels zoals bij een raster afbeelding. Dit betekent dat een SVG-bestand altijd scherp blijft, ongeacht de grootte waarop het wordt weergegeven.

Voordelen van SVG-bestanden

SVG-bestanden hebben vele voordelen ten opzichte van andere bestandsformaten, zoals:

 • Zeer geschikt voor ontwerp en knutselwerk: SVG-bestanden zijn ideaal voor knutselaars omdat ze eenvoudig aan te passen zijn en helemaal naar wens gemaakt kunnen worden.
 • Beschikbaarheid van software: Er zijn veel programma’s beschikbaar waarmee je SVG-bestanden kunt maken en bewerken, zoals Adobe Illustrator, Inkscape en Sketch.
 • Open bestandsformaat: SVG-bestanden zijn een open bestandsformaat, wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken en bewerken zonder dat er speciale software nodig is.
 • Populair op het web: SVG-bestanden worden steeds populairder op het web omdat ze snel geladen kunnen worden en van hoge kwaliteit zijn.
 • Mogelijkheid om te worden toegevoegd aan een webpagina: Met behulp van HTML en CSS kunnen SVG-bestanden gemakkelijk worden toegevoegd aan een webpagina.
 • Veel voordelen voor SEO: SVG-bestanden zijn zoekmachinevriendelijk en kunnen bijdragen aan een betere ranking in Google.

Hoe maak je een SVG-bestand?

Er zijn verschillende manieren om een SVG-bestand te maken. Hier zijn enkele opties:

 • Met behulp van Adobe Illustrator, Inkscape of Sketch kun je een SVG-bestand maken vanuit een nieuw of bestaand ontwerp.
 • Als je alleen een afbeelding hebt in een ander bestandsformaat, kun je deze omzetten naar een SVG-bestand met behulp van een online converter.
 • Als je een nieuwe afbeelding wilt maken, kun je deze direct in een SVG-bestand maken met behulp van een programma als Inkscape.

Het is belangrijk om te zorgen dat het SVG-bestand goed is opgebouwd en geen overbodige informatie bevat voordat je het gebruikt voor knutselwerk.

Waarom zijn SVG-bestanden handig voor knutselen?

SVG-bestanden zijn voornamelijk ontwikkeld om vectoriële graphics te weergeven op een webpagina. Dit bestandstype is heel interessant voor ontwerpers en knutselaars omdat het een eenvoudige manier biedt om afbeeldingen en pictogrammen te maken die traploos schaalbaar zijn zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor zijn SVG-bestanden heel handig voor het maken van printables, crafts en andere knutselprojecten.

Praktijkvoorbeeld: afbeeldingen en iconen

Een heel interessant aspect van SVG-bestanden is dat ze heel klein zijn in bestandsgrootte, maar toch haarscherp worden weergegeven op een mobiel of computerscherm. Dit zorgt ervoor dat SVG-bestanden heel snel laden en interessanter zijn voor zoekmachines. Bovendien zijn SVG-bestanden heel handig voor het maken van iconen en afbeeldingen die op een webpagina worden gepresenteerd.

Praktijkvoorbeeld: infographics en tekst

SVG-bestanden zijn ook heel handig voor het maken van infographics en tekst. Dit komt doordat SVG-bestanden de mogelijkheid bieden om heel snel en heel precies te vergroten en te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor kunnen ontwerpers heel snel en heel gemakkelijk unieke en interessante creaties maken met een hoge beeldkracht en effects.

Dieper ingaan op SVG-bestanden

Als je dieper ingaat op SVG-bestanden, ontdek je dat ze zijn geprogrammeerd in XML. Dit betekent dat ze heel gemakkelijk kunnen worden geëxporteerd vanuit programma’s zoals Adobe Illustrator en dat ze heel gemakkelijk kunnen worden bewerkt met een teksteditor. Bovendien ondersteunt SVG-bestanden tekst, wat betekent dat je heel snel en heel gemakkelijk tekst kunt plaatsen op een webpagina of in een knutselproject.

SVG bestanden voor printables

SVG staat voor Scalable Vector Graphics, een bestandsformaat dat gebruikt wordt om vectorafbeeldingen op te slaan. Dit betekent dat de afbeelding opgebouwd is uit wiskundige formules in plaats van pixels, waardoor het mogelijk is om de afbeelding zonder kwaliteitsverlies te vergroten of te verkleinen.

Waarom zijn SVG bestanden geschikt voor printables?

SVG bestanden zijn uitermate geschikt voor printables omdat ze eenvoudig te bewerken zijn en je de mogelijkheid bieden om de afbeelding aan te passen naar jouw wensen. Hierdoor kun je elke afbeelding op maat maken voor jouw project, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van de afbeelding.

Welk programma is compatibel met SVG bestanden?

Niet elk programma is compatibel met SVG bestanden. De programma’s die wel compatibel zijn, zijn onder andere Adobe Illustrator, Inkscape en Silhouette Studio.

Waar vind je het grootste aanbod SVG bestanden?

Er zijn veel websites en merken die SVG bestanden aanbieden. Een aantal bekende websites zijn Etsy, Creative Market en Design Bundles. Het is belangrijk om te zoeken naar een website of merk waar je het beste aanbod vindt dat geschikt is voor jouw project.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een SVG bestand?

Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van het bestand en of het geschikt is voor jouw project. Daarnaast moet je ook kijken naar de compatibiliteit met het programma waarmee je het bestand wilt openen en bewerken. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het ontwerp en of het past bij jouw stijl en smaak.

SVG bestanden voor knutselen: eenvoudige stappen en praktische mogelijkheden

SVG-bestanden zijn een bestandsformaat dat vectorafbeeldingen opslaat. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, zoals JPEG’s en PNG’s, worden vectorafbeeldingen opgeslagen als wiskundige paden en vectoren. Dit betekent dat ze kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies en dat ze ideaal zijn voor knutselprojecten waarbij je afbeeldingen in verschillende afmetingen wilt gebruiken.

SVG-bestanden bieden ook meer mogelijkheden dan rasterafbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld tekst toevoegen aan een SVG-bestand en het gemakkelijk bewerken met behulp van een SVG-editor. Dit maakt het een handig formaat voor het maken van logo’s en andere grafische ontwerpen.

Hoe kun je SVG-bestanden toepassen in knutselprojecten?

SVG-bestanden bieden veel mogelijkheden voor knutselprojecten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Gebruik SVG-bestanden om sjablonen te maken voor het snijden van papier, stof of vinyl met een snijplotter.
 • Maak aangepaste stickers met behulp van SVG-bestanden en upload ze naar de mediabibliotheek van WordPress of de Customizer.
 • Maak gepersonaliseerde t-shirts of tassen met behulp van SVG-bestanden en een hittepers.
 • Maak animaties met behulp van SVG-bestanden en voeg ze toe aan je website.

Wat is het verschil tussen SVG-bestanden en andere bestandsindelingen?

Het belangrijkste verschil tussen SVG-bestanden en andere bestandsindelingen zoals JPEG’s en PNG’s is dat SVG-bestanden vectorafbeeldingen opslaan, terwijl JPEG’s en PNG’s rasterafbeeldingen opslaan. Dit betekent dat SVG-bestanden kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies en dat ze ideaal zijn voor knutselprojecten waarbij je afbeeldingen in verschillende afmetingen wilt gebruiken.

Een ander verschil is dat SVG-bestanden kunnen worden bewerkt met behulp van een SVG-editor, terwijl rasterafbeeldingen niet kunnen worden bewerkt zonder kwaliteitsverlies.

Zijn er nadelen aan het gebruik van SVG-bestanden?

Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van SVG-bestanden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Niet alle browsers ondersteunen SVG-bestanden, dus het is belangrijk om te controleren of je doelgroep de bestanden kan openen voordat je ze gebruikt.
 • Het bewerken van SVG-bestanden kan ingewikkelder zijn dan het bewerken van rasterafbeeldingen, omdat je moet werken met vectoren en paden in plaats van pixels.
 • Als je een SVG-bestand exporteert naar een andere bestandsindeling, zoals JPEG of PNG, kan er kwaliteitsverlies optreden.

Hoe maak je een SVG-bestand?

Stap 1: Kies de juiste software

Er zijn verschillende software-opties beschikbaar om SVG-bestanden te maken, zowel online als offline. Kies een software die past bij jouw niveau van expertise en behoeften.

Stap 2: Bepaal de verhouding

Het is belangrijk om de juiste verhouding te gebruiken tussen de lijnen en cirkels die je gebruikt. Dit betekent dat je de verhouding tussen de breedte en hoogte van de afbeelding moet behouden.

Stap 3: Voeg elementen toe

Voeg tekst en andere elementen toe aan je SVG-bestand. Maak gebruik van de mogelijkheid om het bestand te vullen met kleuren en patronen. Voeg een achtergrond toe die past bij het concept van je SVG-bestand.

Stap 4: Bewerk het bestand indien nodig

Het is mogelijk om eventuele punten toe te voegen of te verwijderen. Hierbij kun je gebruik maken van de optie om dieper in te gaan op het SVG-bestand en de bijbehorende elementen.

Stap 5: Sla het bestand op

Als je tevreden bent met je SVG-bestand, sla het dan op en gebruik het op elke gewenste plaats. Het is ook mogelijk om het SVG-bestand te delen met anderen.

SVG-bestanden zijn een geweldige toevoeging aan het knutselproces. Het maakt het mogelijk om duidelijke en mooie afbeeldingen te maken die geschikt zijn voor elke webpagina en sociale media. Met de juiste software en stappen kun je gemakkelijk je eigen SVG-bestanden maken en gebruiken in je knutselprojecten.

Conclusie

SVG bestanden zijn een handig formaat om te knutselen omdat ze scherp blijven ongeacht de grootte waarop je ze weergeeft, en ze zeer geschikt zijn voor ontwerp. Het is een goed formaat om printables, crafts en knutselprojecten mee te maken.

Als je een nieuwe SVG bestand wilt maken, kun je het beste een bestaand ontwerp omzetten met een online converter en vervolgens gebruiken met een programma als Adobe Illustrator, Inkscape of Sketch om je creaties te maken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.