Streamen: Wat is het en hoe werkt het?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Je kunt er niet meer omheen, alles wordt tegenwoordig gestreamd. En met GOEDE reden! Maar weet je ook hoe het werkt?
Streamen is het verzenden van gegevens in een continue stroom, zoals muziek, games, films en tv-programma’s die rechtstreeks via computernetwerken (zoals het internet) worden gedistribueerd. Het is een manier van content delen waarbij de gebruiker de content onmiddellijk kan bekijken zonder deze eerst te downloaden.
In dit artikel leg ik je uit wat streamen van content precies is, hoe het werkt en welke voor- en nadelen er zijn.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Wat bespreken we in deze uitgebreide post:
- 1 Hoe werkt streamen?
- 2 Wat is streamen?
- 3 Hoe streaming werkt: een gids voor leken
- 4 Welke soorten inhoud kun je streamen?
- 5 Wat is Live-Streaming en hoe werkt het?
- 6 Waarom streaming via internet een goed idee is
- 7 Verbeter uw streamervaring met deze tips
- 8 Streamen: de voordelen en nadelen
- 9 Kan streamen gevaarlijk zijn?
- 10 Is streamen een vergrijp?
- 11 Conclusie
Hoe werkt streamen?
Heeft u ooit al eens een muziekdienst als Spotify of Apple Music, een videospeler als YouTube of Netflix, een app als Twitch of bepaalde soorten games gebruikt? Dan heeft u streamen al in actie gezien! Streamen is het verzenden en ontvangen van gegevenspakketjes in een continue stroom over een netwerk.
Streamen is een Engelse term die wordt gebruikt voor digitale audio- en video-bestanden die via een netwerk worden verzonden. U hoeft hiervoor niet eerst het volledige bestand te downloaden. Met streamen kan de server vanaf elk tijdsmoment beginnen met afspelen.
Hoe werkt streaming precies?
Streaming werkt als volgt:
- Uw computer of telefoon ontvangt gegevenspakketjes die overeenkomen met het begin van een film.
- U kunt de inhoud meteen afspelen terwijl de rest van de gegevens nog wordt verstuurd.
- Zolang u over een betrouwbare internetverbinding beschikt, kan de hele film in één keer zonder onderbrekingen worden afgespeeld.
Waarom is streamen zo handig?
Streamen is een geweldige manier om content te bekijken, omdat u geen tijd hoeft te verspillen aan het downloaden van bestanden. Het is ook een handige manier om gegevens te verzenden, omdat u geen grote bestanden hoeft te versturen. Bovendien is streaming een veelzijdige technologie die kan worden gebruikt voor audio, video, games en meer.
Wat is streamen?
Streamen is een manier om content zoals films, series en live en opgenomen tv-programma’s te verdelen via het internet. In plaats van het traditionele “broadcast”-model, waarbij een tv-programma naar honderdduizenden of miljoenen mensen tegelijk wordt uitgezonden, ongeacht of ze kijken of niet, is streamen “on demand”. Kijkers vragen de stream op en krijgen deze pas binnen.
Hoe werkt streamen?
Streamen werkt door de content op te stellen bij een bepaalde partij en deze vervolgens via het internet te verzenden naar de kijker. De stream wordt opgevraagd en komt vervolgens bij de kijker terecht.
Waarom streamen?
Streamen biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele tv. Kijkers kunnen kiezen uit een breed scala aan content, waaronder films, series en live en opgenomen tv-programma’s. Daarnaast is streamen flexibel, waardoor kijkers kunnen kiezen wanneer en waar ze willen kijken.
Hoe streaming werkt: een gids voor leken
De basis
Streamen is een manier om content, zoals muziek of films, te bekijken of te luisteren zonder dat je het bestand hoeft te downloaden. In plaats daarvan wordt het bestand in kleine stukjes verdeeld en naar je browser gestuurd, waar de audiospeler de gegevens interpreteert als geluid. Zodra er genoeg stukjes zijn ontvangen, begint de speler met afspelen.
Hoe het werkt
Streaming maakt gebruik van servers of cloudplatforms. Grote bedrijven zoals Netflix hebben speciale netwerken om hun inhoud af te leveren. De populairste content wordt in een cache bewaard, op geringe afstand van de locatie waarnaar deze wordt gestreamd. Dit is om vertragingen te voorkomen en bandbreedte te besparen.
Wat je nodig hebt
Om te streamen heb je een stabiele en snelle internetverbinding nodig. Deze moet minstens 2 Mbps (megabits per seconde) zijn om vloeiend te kunnen streamen. Wil je beelden in hd of 4K bekijken, dan heb je een snellere verbinding nodig, van minstens 5 Mbps.
Voordelen
Streaming stelt je in staat om online tv-series te kijken zonder dat je van tevoren grote bestanden hoeft te downloaden. Je hoeft geen ruimte in te nemen op je harde schijf en je hebt toegang tot een overvloed aan streamingopties, zoals muziekdiensten, videospelers, social-streamingplatforms en veel games en apps.
Het verschil tussen streamen en downloaden
Downloaden is niet hetzelfde als streamen. Wanneer je een film of nummer downloadt, wordt het bestand op je harde schijf opgeslagen. Bij streaming worden media afgespeeld zonder dat het bestand wordt gedownload.
De voordelen van downloaden zijn dat je geen last hebt van bufferproblemen en dat je je favoriete content op een handige plek kunt opslaan. Maar downloaden neemt wel ruimte in op je harde schijf.
Hoe het werkt
Streaming werkt door een digitaal bestandje live te versturen naar het apparaat waar je naar kijkt. Je kunt films en series van het internet gestreamd worden met je computer, laptop, televisie, spelcomputer, smartphone of tablet. Dit kan met elk apparaat met een internetverbinding en functionaliteit voor streaming.
Kortom, streaming is de ultieme manier om content te bekijken of te luisteren zonder dat je het bestand hoeft te downloaden. Je hebt toegang tot een overvloed aan streamingopties, zoals muziekdiensten, videospelers, social-streamingplatforms en veel games en apps. En je hoeft geen ruimte in te nemen op je harde schijf. Wat wil je nog meer?
Welke soorten inhoud kun je streamen?
Audio en Video
Audio en video zijn de meest traditionele streaming opties, waaronder muziek, podcasts, tv-series en films. Maar er komen steeds meer streamingopties bij, waaronder games, apps en zelfs live-evenementen.
Muziek en andere audio
Streamen van audio is enorm populair geworden. Je kunt nu miljoenen nummers van de meest uiteenlopende artiesten streamen, zonder ook maar een bestand te downloaden. Muziekdiensten zoals Spotify, Pandora en Apple Music bieden talloze nummers die je met een druk op de knop kunt streamen. Je kunt ook podcasts streamen of downloaden om deze later te beluisteren.
Video
Video was de eerste grote hit op streaminggebied, beginnend met diensten als YouTube. In plaats van grote multimediabestanden te moeten downloaden, worden de gegevens bij het streamen van video gecomprimeerd (ingepakt) in pakketjes en naar je apparaat gestuurd waar ze worden gedecomprimeerd (uitgepakt) en weergegeven. De populairste streamingdiensten van dit moment zijn YouTube, Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Hulu, Google Play en Disney+.
Games en apps
Gamestreaming, of cloudgamen, werkt op een vergelijkbare manier als het streamen van audio en video. Het streamen van games bespaart ruimte en belasting van de processor van je apparaat door de gamebestanden op een bedrijfsgameserver te plaatsen. Apple heeft nu een aantal games waarvan alleen de belangrijkste functionaliteit hoeft te worden gedownload. Google Stadia is een soortgelijke dienst.
Wat is Live-Streaming en hoe werkt het?
De Basics
Live-streaming is net zoals elk ander type streaming, maar dan speciaal voor bijvoorbeeld sportevenementen of politieke debatten. Tijdens het kijken worden er kleine hoeveelheden gegevens opgeslagen op je apparaat en afgespeeld, en vervolgens weer gewist wanneer je verder kijkt.
Hoe het werkt
Als je een livestream bekijkt, bezoek je een website (bijvoorbeeld een nieuws- of sportwebsite) die wordt gehost op een webserver. Die webserver is verbonden met een mediaserver die de inhoud naar je apparaat straalt via RTP (Real Time Protocol) en RTSP (Real Time Streaming Protocol). Met die protocollen kan een videobestand in een compactere (gecomprimeerde) vorm worden verstuurd en vervolgens worden bekeken in een hogere kwaliteit (gedecomprimeerd) op je apparaat.
Sociale Media Platforms
Sociale-mediaplatforms hebben onlangs begonnen met het implementeren van livestreamingelementen, zoals:
- Facebook Live
- Instagram Live
Tijdens het kijken naar een live-frame ontvang je nooit het bestand zelf, maar alleen de gedeelten die nodig zijn om op een bepaald ogenblik live te kunnen kijken.
Waarom streaming via internet een goed idee is
Onmiddellijk afspelen
Met streaming hoef je geen minuut te wachten totdat je favoriete muziek of film is gedownload. Je kunt meteen luisteren of kijken wat je wilt.
Hoge kosten en piraterij vermijden
Als je van elke band die je leuk vindt een cd of digitale download zou kopen, zou dat behoorlijk in de papieren lopen. En het downloaden van albums van torrent-sites is illegaal. Met streaming kun je tegen een kleine maandelijkse vergoeding alle inhoud beluisteren of bekijken die je wilt.
Ruimte besparen
In tegenstelling tot het downloaden worden er bij het streamen geen grote bestanden op je apparaat opgeslagen. Je krijgt toegang tot oneindig veel muziek en films zonder dat je harde schijf vol raakt.
Toegang tot live-inhoud
Als je belangrijke live-evenementen zoals politieke debatten of sportwedstrijden wilt volgen, maar geen tv hebt, is livestreaming de oplossing. Je kunt het bekijken via je laptop of ander apparaat.
Toegang tot buitenlandse inhoud
Ben je in het buitenland, maar wil je toch je favoriete tv-series van thuis bekijken? Met een VPN kun je je IP-adres wijzigen om je favoriete inhoud uit je thuisland te streamen.
Verbeter uw streamervaring met deze tips
Versterk uw wifi-netwerk
Geef uw wifi-netwerk een boost en verhoog uw internetsnelheid om een betere streamervaring te krijgen. Probeer het wifi-signaal in uw huis te versterken om de streamsnelheid te verhogen.
Bufferen verminderen
Bufferen kan worden veroorzaakt door meer dan alleen de internetsnelheid. Bekijk onze tips om bufferen tijdens het streamen te verminderen.
Ontgrendel streamingopties
Als u in het buitenland bent en merkt dat uw normale streamingopties worden geblokkeerd, gebruik dan een VPN om websites te ontgrendelen waarvan u wilt streamen.
Vermijd providerbeperkingen
Uw internetprovider kan uw internetsnelheid beperken als ze merken dat u veel bandbreedte gebruikt. Gebruik een VPN om providerbeperkingen te vermijden, zodat u zoveel kunt streamen als u wilt.
Bescherm uzelf op openbare wifi-netwerken
Gebruik een VPN om uw gebruikersnamen en wachtwoorden op openbare wifi-netwerken te beschermen.
Schoon uw apparaten op
Uw computer kan het moeilijk hebben met streamen als hij vol staat met overbodige bestanden en andere digitale restanten. Ruim uw pc op of maak uw Mac sneller voor betere algehele prestaties.
Zorg voor genoeg geheugen
Als uw computer RAM tekortkomt, kan deze problemen krijgen met streamen als u tegelijkertijd nog een serie andere apps gebruikt. In zeldzame gevallen moet u zelfs uw RAM upgraden voor betere streamprestaties.
Optimaliseer uw pc voor games
Of u nu games wilt streamen of online wilt spelen, het is altijd een goed idee om uw gamecomputer een boost te geven voor een optimale gameplay.
Streamen: de voordelen en nadelen
De voordelen
Streamen is het nieuwe normaal. Het is een handige manier om content te bekijken en te luisteren, waar je ook bent. Als je een snelle en stabiele internetverbinding hebt, kun je genieten van een soepel streamingervaring. Je hoeft niet meer te wachten tot je favoriete show of liedje is gedownload, je kunt het gewoon streamen.
De nadelen
Hoewel streamen handig is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Als je niet over een snelle, stabiele internetverbinding beschikt, kan het bufferen van media lastig zijn. De kwaliteit kan ook inconsistent zijn, afhankelijk van de streamingdienst die je gebruikt. Abonnementskosten kunnen ook aardig oplopen als je meerdere streamingdiensten gebruikt. En als je je zorgen maakt over privacy, dan is het goed om te weten dat streamingdiensten je gegevens verzamelen. Artiesten hebben ook kritiek geuit op streamingdiensten omdat ze beweren dat de platforms het hun moeilijk maken om een passende vergoeding te innen voor hun werk.
Kan streamen gevaarlijk zijn?
Hoe weet ik of een streamingsite veilig is?
Als je op zoek bent naar een streamingsite, is het belangrijk om te weten of deze veilig is. Grote namen zoals Netflix en Spotify zijn betrouwbaar, maar er zijn ook veel dubieuze sites. Als de site niet bekend is, maar toch veel populaire films en tv-series aanbiedt, kan het zijn dat ze illegaal worden gestreamd (piraterij dus). Als de site over de nieuwste titels beschikt, bijvoorbeeld films die nog in de bioscoop worden gedraaid, zijn ze vaak illegaal.
Hoe weet ik of ik op een onveilige site ben beland?
Als je op een website bent beland die je niet vertrouwt, is het belangrijk om op te letten of je bestookt wordt met advertenties op je apparaat zodra je de streamingsite opent. Deze advertenties kunnen voorzien zijn van schadelijke software, waarmee je apparaat kan worden geïnfecteerd zodra ze worden weergegeven. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een adblocker te gebruiken.
Hoe kan ik er zeker van zijn dat een streamingsite legaal is?
Als je niet zeker weet of een site legaal is, kun je het beste zoeken op “[streamingsite] + reviews” of “is [streamingsite] legaal”. Ook is het belangrijk om op andere zaken te letten die wijzen op onveilige websites. En zorg ervoor dat je je beschermt tegen schadelijke downloads, virussen en andere malware, met een sterke virusscanner en software voor het verwijderen van malware.
Is streamen een vergrijp?
Het is een vraag die veel mensen zich stellen: is streamen legaal of niet? Nou, we kunnen je geruststellen dat streamen helemaal niet illegaal is, als je het doet via legale streamingdiensten. Denk aan Netflix, Disney+, Spotify, Google Stadia en Storytel. Als je een abonnement afsluit bij een van deze websites, dan ben je helemaal binnen de wet.
Legale streamingdiensten
Als je op zoek bent naar een legale streamingdienst, dan heb je een paar opties. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Netflix: de meest bekende streamingdienst, waar je films en series kunt kijken.
- Disney+: de streamingdienst van Disney, waar je films en series kunt kijken.
- Spotify: de streamingdienst voor muziek en luisterboeken.
- Google Stadia: de streamingdienst voor games.
- Storytel: de streamingdienst voor luisterboeken.
Het is legaal!
Dus als je op zoek bent naar een legale manier om films, series, muziek, luisterboeken of games te streamen, dan ben je bij de bovenstaande streamingdiensten aan het juiste adres. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je de wet overtreedt. Streamen is legaal!
Conclusie
Nu weet je dat streamen een handige manier is om content te bekijken en te beluisteren, waarbij je niet eerst het hele bestand hoeft te downloaden, en de magie erachter is eigenlijk gewoon een continue gegevensstroom via internet.
Als je eenmaal de juiste apparatuur hebt, is het tijd om te genieten van al het moois dat streaming te bieden heeft! STREAMEN is de toekomst!
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.