Kinetisch zand: magisch zand om urenlang mee te spelen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kinetisch zand is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege zijn unieke eigenschappen.

Kinetisch zand is een speciaal soort speelzand dat bestaat uit 98% gewoon zand en 2% bindmiddelen, waardoor het een losse maar stevige structuur heeft die zijn vorm goed vasthoudt. Het ziet eruit als nat zand van het strand, maar is droog en dichter dan gewoon zand.

In dit artikel vertel ik je alles over de eigenschappen, of het veilig is en vanaf welke leeftijd het perfect is voor jouw kind.

Kinetisch zand- magisch zand om urenlang mee te spelen featured

Niet alleen dat, maar de toevoeging van siliconenolie creëert ook een magnetisch effect aan het kinetisch zand dat nog meer plezier toevoegt voor kinderen of iedereen die graag met dit speciale materiaal speelt.

Kinetisch zand is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, waardoor het een geweldige speelmogelijkheid is voor ouders die op zoek zijn naar activiteiten om hun kleintjes te vermaken.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is zand waar een bindmiddel aan toegevoegd is. Hierdoor ontstaan er allemaal verbindingen tussen de zandkorrels waardoor die aan elkaar kleven.

Kinetisch zand lijkt op nat fijn zand vanaf het strand, maar dan is het droog. Het is vrij dicht en zwaar en het is goed in vorm te houden.

Het zand bestaat voor 98% uit gewoon, schoon zand. De overige 2% bestaat uit bindmiddelen die kinetisch zand een losse structuur geven, maar tegelijkertijd blijft het zand stevig.

Het is vrij dicht en zwaar. Het is goed in vorm te houden. Het zand plakt niet aan handen, laat geen olieachtige vlekken achter en het is volkomen veilig.

Je kunt er dus heel makkelijk vormpjes mee maken, maar als je er een keer stevig in knijpt, valt het zand uit elkaar.

De siliconenolie in het zand geeft het zijn bijzondere eigenschappen en zorgt bovendien voor een magnetisch effect.

Het zand is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 3 jaar oud.

Voordelen kinetisch zand

Het zand plakt niet aan de handen – want het plakt alleen aan zichzelf – het laat geen olieachtige vlekken achter en het is volkomen veilig.

Kinetisch zand zal niet uitdrogen en je kunt het krijgen in diverse kleuren. Het zand voelt zacht aan en is lekker kneedbaar.

Behalve dat kinderen er graag mee spelen, vinden volwassenen het ook vaak prettig om bijvoorbeeld na een lange, stressvolle dag even te ontspannen met kinetisch zand.

Kinetisch zand is niet giftig, dus mocht je kind per ongeluk een hap zand nemen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Zodra kinetisch zand in aanraking komt met water, zal het bovendien oplossen.

Toch is het natuurlijk verstandig om te voorkomen dat je kind het zand in zijn/haar mond stopt.

Verder is het zand heel gemakkelijk op te ruimen; een groot voordeel voor papa en mama.

En omdat kinetisch zand niet voorzien is van tarwe of gluten, is het zand dus ook uiterst geschikt voor kinderen met zulke allergieën. Daarnaast is het antibacterieel.

Andere voordelen van kinetisch zand zijn dat het de creativiteit van kinderen stimuleert alsook de fijne motoriek van kinderen helpt ontwikkelen.

Verder kan het helpen bij sensorische verwerkingsstoornissen en wordt het gebruikt bij therapie voor kinderen met autisme.

Ook zal het de oog-handcoördinatie van kinderen verbeteren.

Speeltips voor kinetisch zand

Kinetisch zand vlekt dus niet, maar toch raden we aan om er niet zomaar overal mee te spelen.

Kies altijd voor een vlakke ondergrond, zoals een glazen blad, zodat je het zand na het spelen ook weer moeiteloos kunt opruimen.

Als het zand op de bank of het tapijt terechtkomt, kan het wat lastiger zijn om schoon te maken.

Zoals hierboven vermeld, kan het zand niet uitdrogen, maar dat hangt ook af van de manier waarop je met het zand omgaat.

Het is belangrijk om het zand altijd luchtdicht te bewaren. Doe het zand na het spelen in bijvoorbeeld een afsluitbare bak of een plastic zak met zipper.

Als je merkt dat het zand toch nog een beetje is uitgedroogd, voeg dan een kleine hoeveelheid water toe om het weer kneedbaar te maken.

Er zijn nog andere manieren om het zand te bewaren, lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing goed door.

Voordelen van spelen met zand

Spelen met zand biedt kinderen en volwassenen een rijke sensorische ervaring, stimuleert creativiteit en fijne motorische vaardigheden, en bevordert sociale interactie. Het kan stress verminderen, wetenschappelijke concepten verkennen, taalontwikkeling bevorderen en zelfregulatievaardigheden ontwikkelen.

Naast deze voordelen biedt spelen met zand ook een gevoel van ontspanning en rust, en het helpt mensen, zowel kinderen als volwassenen, even weg te komen van de dagelijkse stress en te genieten van een kalmerende en creatieve activiteit. Het is een uitstekende manier om de geest te verfrissen en plezier te beleven terwijl je leert en groeit.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.