Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Speeltafels voor Kinderen: Bouwtafels, Opbergruimte en Meer!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Altijd op de grond spelen is niet altijd fijn, zeker niet op een koude vloer. Gelukkig is er een oplossing.

Een speeltafel is een tafel gemaakt van duurzaam materiaal waarop kinderen kunnen spelen. Vaak zijn er extra vakjes voor knutselspullen of speelgoed. De meeste speeltafels zijn gemaakt van hout of plastic en bieden een plek waar kinderen hun fantasie kunnen uitleven en hun creativiteit tevoorschijn kunnen laten komen.

In dit artikel vertel ik je alles over wat je moet weten over deze speelplek en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste voor jouw kind.

Wat is een speeltafel

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is een speeltafel voor kinderen?

Speeltafels zijn geschikt voor vrijwel elke leeftijd, van kleuters tot oudere kinderen. Ze zijn ontworpen om kinderen een fijne speelplek te bieden waar ze hun creativiteit kunnen uiten en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Speeltafels zijn ideaal voor thuis, maar ook voor wachtruimtes en kinderopvangcentra.

Wat zijn speeltafels?

Een speeltafel is een tafel die speciaal is ontworpen voor kinderen om aan te spelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren en worden geproduceerd door toonaangevende merken die een compleet assortiment aanbieden. Speeltafels zijn gemaakt van duurzaam hout en zijn bestand tegen water en vocht.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een speeltafel?

Bij het kiezen van een speeltafel is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van de tafel. Bedenk ook welke vormen en structuren geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid van de speeltafel en of deze compleet geleverd wordt met stoelen of zitjes.

Hoe maak je een speeltafel schoon?

Het schoonmaken van een speeltafel is niet lastig. Verwijder eerst alle speelgoed van de tafel en veeg eventuele blikjes of kruimels weg met perslucht. Daarna kun je de tafel afnemen met een vochtige doek en deze laten drogen. Zo is de speeltafel weer schoon en klaar voor gebruik.

Wat zijn de voordelen van een speeltafel?

Een speeltafel biedt kinderen een mooie en stevige speelplek waar ze zich kunnen vermaken met hun favoriete speelgoed. Speeltafels zijn verkrijgbaar in vrolijk gekleurde designs en zijn bestand tegen water en vocht. Daarnaast zijn speeltafels ideaal voor het opbergen van bouwplaten en ander speelgoed, zodat de speelruimte netjes blijft.

Van baby tot kleuter: voor welke leeftijd zijn speeltafels geschikt?

Als je een speeltafel voor je baby wilt kopen, zijn er speciale modellen beschikbaar die zijn aangepast aan de behoeften van de allerkleinsten. Zo zijn er bijvoorbeeld steigerhouten speeltafels met een lage hoogte waar je baby lekker op kan liggen en spelen. Deze tafels zijn vaak voorzien van bakjes aan de zijkanten en onderzijde waarin je kleine speeltjes en knutselspulletjes kunt opbergen. Ook zijn er speeltafels met een bijgeleverde watertafel voor spetterpret in de tuin.

Speeltafels voor peuters en kleuters

Als je kind wat ouder wordt, kun je kiezen voor speeltafels die meer gericht zijn op spelenderwijs leren en ontdekken. Er zijn honderden verschillende soorten speeltafels te vinden, afhankelijk van de interesses van je kind. Zo zijn er bijvoorbeeld speeltafels waarop je kind een zandkasteel kan bouwen, educatieve speeltafels waarop je kind spelenderwijs leert tellen en rekenen, en speeltafels waarop je kind met blokken en figuren kan bouwen en knutselen.

Geschikt voor gezamenlijke activiteiten

Speeltafels zijn niet alleen geschikt voor individueel spel, maar ook voor gezamenlijke activiteiten. Zo zijn er speeltafels waarop je kind samen met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen en waarop ze hun balans en controle kunnen oefenen. Ook zijn er speeltafels die speciaal zijn ontworpen om als snack- of knutseltafel te dienen tijdens een kinderfeestje.

Leeftijd is niet allesbepalend

Natuurlijk is de leeftijd van je kind een belangrijke factor bij het kiezen van een speeltafel, maar het is niet allesbepalend. Het komt vooral aan op de interesses en behoeften van je kind. Kijk goed naar waarvoor je kind de speeltafel wil gebruiken en zoek daar een geschikt model bij. Ook je eigen budget en interieur spelen een rol bij het kiezen van een speeltafel. Gelukkig zijn er uiteenlopende modellen beschikbaar, van functionele en duurzame steigerhouten tafels tot kleurrijke en vrolijke speelhuizen.

Vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een speeltafel voor je kind koopt

Voordat je een speeltafel voor je kind koopt, is het belangrijk om te weten voor welke leeftijd en interesses de tafel geschikt is. Sommige speeltafels zijn speciaal ontworpen voor baby’s, terwijl andere tafels meer gericht zijn op oudere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan speeltafels met knopjes en baantjes waar autootjes overheen kunnen rijden, of aan speeltafels met bouwstenen waar kinderen hun eigen creaties mee kunnen maken.

Soorten speeltafels op de markt

Er zijn verschillende soorten speeltafels op de markt verkrijgbaar (de beste hier beoordeeld), zoals de Playgo speeltafel, de Clemmy speeltafel en de Activity speeltafel. Elke speeltafel heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Zo heeft de Smartstore speeltafel bijvoorbeeld opbergvakken en stoeltjes, terwijl de Smartstore Minera speeltafel een bouwset bevat. Het is belangrijk om de verschillende aspecten van de speeltafels te beoordelen en te kijken welke het beste bij jouw kind past.

Ontwikkeling van je kind

Een speeltafel kan helpen bij de ontwikkeling van je kind. Zo kan een speeltafel met bouwstenen de fijne motoriek en creativiteit stimuleren, terwijl een speeltafel met knopjes en baantjes kan helpen bij de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie. Het is daarom belangrijk om te kijken welke speeltafel het beste past bij de ontwikkeling van jouw kind.

Beschikbaarheid van accessoires

Sommige speeltafels worden geleverd met accessoires, zoals minifiguurtjes, autootjes en bouwblokken. Het is belangrijk om te kijken welke accessoires er beschikbaar zijn voor de speeltafel die je op het oog hebt. Zo kan het zijn dat je kind al veel bouwblokken heeft en dat een speeltafel met bouwstenen daarom minder interessant is.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs van een speeltafel kan variëren afhankelijk van de set en opties. Zo zijn sets met meer bouwstenen vaak duurder dan sets met minder bouwstenen. Megabloks zijn bijvoorbeeld goedkoper dan LEGO, maar zijn daarmee ook minder gedetailleerd en groter. Het is belangrijk om te kijken naar de beschikbaarheid van de speeltafel en de prijs-kwaliteitverhouding.

Opbergvakken en draagbaarheid

Een speeltafel met opbergvakken kan handig zijn om de speelgoedjes netjes op te bergen. Sommige speeltafels zijn ook draagbaar, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld opa en oma. Het is belangrijk om te kijken naar de opbergmogelijkheden en draagbaarheid van de speeltafel.

FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over speeltafels:

  • Wat zijn de voordelen van een speeltafel?

Een speeltafel kan helpen bij de ontwikkeling van je kind en kan zorgen voor urenlang speelplezier.

  • Welke speeltafel is het beste voor mijn kind?

Dit hangt af van de leeftijd en interesses van je kind. Kijk naar de verschillende soorten speeltafels op de markt en beoordeel welke het beste past bij jouw kind.

  • Hoeveel bouwblokken krijg ik bij een speeltafel?

Dit verschilt per speeltafel. Kijk naar de beschrijving van de speeltafel om te zien hoeveel bouwblokken erbij zitten.

  • Kan ik de speeltafel gemakkelijk opbergen?

Dit hangt af van de speeltafel. Sommige speeltafels hebben opbergvakken, terwijl andere speeltafels gemakkelijk op te bergen zijn door ze bijvoorbeeld op te vouwen.

  • Zijn er accessoires beschikbaar voor mijn speeltafel?

Dit hangt af van de speeltafel. Kijk naar de beschrijving van de speeltafel om te zien welke accessoires er beschikbaar zijn.

Een speeltafel kan een absolute nummer één cadeau zijn voor je kind. Het brengt een heerlijke wereld van avonturen en creativiteit tot leven. Met schattige minifiguurtjes, autootjes die een ritje maken over het baantje en zelfs lekkernijen die gebakken worden in de bakkerij op de speeltafel. Het ziet er ontzettend vrolijk uit dankzij de kleurtjes en wordt geleverd met een totaal van dertig bouwblokken.

Een houten speeltafel met opbergruimte: een handige en leerzame toevoeging aan de kinderkamer

Een speeltafel met opbergruimte is een zeer handige toevoeging aan de kinderkamer. Het geeft niet alleen extra opbergruimte voor speelgoed en benodigdheden, maar het zorgt er ook voor dat de kinderkamer er netjes en opgeruimd uitziet. Bovendien is het voor kinderen heel leerzaam om te leren opruimen en hun speelgoed op een vaste plek te bewaren.

Welke modellen zijn er?

Er zijn verschillende modellen speeltafels met opbergruimte verkrijgbaar. Zo zijn er compacte zitspeeltafels, maar ook staande kindertafels met opbergruimte. Daarnaast zijn er speeltafels met een rond of vierkant model, waarbij de opbergbakken in het midden zijn geplaatst. Sommige speeltafels zijn zelfs voorzien van meerdere opbergbakken en krukjes. Ook zijn er speeltafels die dienst kunnen doen als tekentafel of kleptafel.

Bouwtafels: de ideale plek voor spelende kinderen om te bouwen en leren

Bouwtafels zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Het bouwen van bouwwerken stimuleert namelijk de motorische vaardigheden van kinderen. Daarnaast leren kinderen door te bouwen hun constructievaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Het sorteren van legoblokjes of het kiezen van de juiste basisplaten of bouwplaten zorgt ervoor dat kinderen hun creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen.

Bouwtafels zijn vooral handig omdat kinderen hun bouwwerken niet hoeven te verzetten of af te breken als er bijvoorbeeld gegeten moet worden. De tafel biedt een vaste plek waar kinderen hun bouwwerken kunnen laten staan.

Bouwtafels zijn ook een goede keuze als je kinderen hebt die graag tekeningen maken. Op de tafel kunnen ze hun tekeningen naast hun bouwwerken leggen en zo een mooi model maken.

Bouwtafels zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo zijn er bouwspeeltafels met opbergruimte voor legoblokjes en andere bouwstenen. Er zijn ook bouwtafels waarop kinderen met water kunnen spelen, gevuld met een pakket aan accessoires waarmee kinderen hun eigen watertafel kunnen maken.

Materialen en kleuren

Bouwtafels zijn verkrijgbaar in vele materialen en kleuren. Zo zijn er tafels van hout, steigerhout en zelfs zwarte of gekleurde tafels. De grootte en het gewicht van de tafel zijn ook belangrijk om rekening mee te houden.

Als je kiest voor een houten bouwtafel, bedenk dan wel dat deze soms gelakt moet worden om bestand te zijn tegen vlekken en om schoon te maken.

Conclusie

Een speeltafel is een onmisbaar item in de kinderkamer, het is een plek waar kinderen hun fantasie kunnen uitleven en hun creativiteit kunnen ontdekken. Kies een tafel die geschikt is voor de leeftijd en interesses van het kind en kijk ook naar de veiligheid.

Ik hoop dat je nu precies weet wat een speeltafel voor kinderen is en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste voor jouw kind.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.