Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

De Voordelen van Schommelen voor Kinderen Uitgelegd

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Is een schommel goed voor kinderen?

Schommelen is een van de meest populaire speelactiviteiten voor kinderen. Maar is het ook goed voor hun ontwikkeling? Er zijn veel voordelen aan schommelen voor kinderen, zoals het helpen reguleren hun lichaam, het gevoel van vrijheid en de sensatie van snelheid en het gewichtloosheid gevoel.

In dit artikel bespreek ik alle voordelen van schommelen en waarom het zo’n leuk speelobject is voor kinderen.

Is schommelen goed voor kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waarom schommelen kinderen zo graag?

Kinderen vinden schommelen leuk omdat het hen een gevoel van beweging geeft. De sensatie van omhoog gaan en dan weer naar beneden vliegen kan een heel fijn gevoel geven. Daarnaast biedt schommelen ook een gevoel van vrijheid: even loskomen van de vloer en de wereld om je heen.

Reguleren van het lichaam

Schommelen kan ook helpen bij het reguleren van het lichaam. Het constant geconfronteerd worden met veranderende sensorische indrukken leidt ertoe dat het zintuiglijke systeem van schommelaars getraind wordt. Hierdoor kunnen zij beter omgaan met drukte en indrukken in hun omgeving.

Evenwichtsorgaan

Schommelen is ook goed voor het evenwichtsorgaan. Het zorgt ervoor dat kinderen hun evenwicht beter kunnen bewaren en hun lichaam beter kunnen coördineren. Daarnaast kan het helpen bij het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht.

Leukste speelobject

Schommelen is voor veel kinderen het leukste speelobject op de speelplaats. Het geeft een gevoel van snelheid en vrijheid, en het is een activiteit die je zowel alleen als samen met vriendjes en vriendinnetjes kunt doen.

Veilig en leuk

Schommelen is bovendien een veilige activiteit. Kinderen zitten stevig vast in het schommelzitje en kunnen niet zomaar van de schommel afvallen. Daarnaast is het gewoon heel leuk om te doen! Het geeft een fijn gevoel en het is een activiteit waar kinderen helemaal in op kunnen gaan.

De wereld gaat open

Schommelen opent de wereld voor kinderen. Het geeft hen de mogelijkheid om even los te komen van de vloer en de wereld om hen heen. De wind die door hun haren waait en het gevoel van gewichtloosheid kan heerlijk zijn. Het is een kwestie van jezelf laten gaan en genieten van het moment.

Onmisbaar speelplezier

Schommelen is een onmisbaar onderdeel van het speelplezier van kinderen. Het biedt niet alleen veel voordelen voor de ontwikkeling van het lichaam en de zintuigen, maar het is ook gewoon heel erg leuk om te doen!

Voor welke leeftijden is een schommel geschikt?

Schommelen is niet alleen leuk voor oudere kinderen, maar zelfs baby’s kunnen al plezier beleven aan het zachtjes heen en weer schommelen. Vanaf een geschatte leeftijd van 6 maanden kan een baby in een schommelstoeltje of schommelzitje worden gezet. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn en de baby goed vast te zetten met de juiste bevestiging. Zorg er ook voor dat de schommel niet te hoog staat en dat de baby niet te hard heen en weer schommelt.

Zijn er schommels voor verschillende leeftijden?

Ja, er bestaan schommels voor verschillende leeftijden en niveaus. Zo zijn er schommels voor baby’s, schommelstoeltjes voor jonge kinderen en hippe schommelzitjes voor oudere kinderen. Het is belangrijk om te kijken naar de leeftijd en het gewicht van het kind bij het kiezen van de juiste schommel.

Zijn er extra veiligheidsmaatregelen nodig voor jongere kinderen?

Ja, voor jongere kinderen is het belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat de schommel op een veilige plek staat en dat het kind goed vastzit met de juiste bevestiging. Ouders of verzorgers moeten altijd in de buurt zijn om het kind in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het niet valt of zich verwondt.

Zijn er positieve factoren verbonden aan schommelen voor kinderen?

Ja, schommelen zorgt niet alleen voor plezier, maar heeft ook positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zo kan schommelen helpen bij het resetten van prikkels en het stimuleren van het evenwichtsorgaan. Daarnaast kan schommelen zorgen voor extra beweging en het ontdekken van de eigen grenzen.

Is schommelen veilig voor kinderen?

Ja, schommelen kan veilig zijn voor kinderen, mits er rekening wordt gehouden met de juiste veiligheidsmaatregelen en het kind altijd onder toezicht staat van een volwassene. Zorg ervoor dat de schommel op een veilige plek staat en dat het kind goed vastzit met de juiste bevestiging. Let ook op de hoogte van de schommel en het niveau van de schommelaar.

Wanneer moeten ouders extra voorzichtig zijn met schommelen?

Ouders moeten extra voorzichtig zijn met schommelen als het kind nog erg jong is of als het kind angstig of bang is om te schommelen. In dat geval is het belangrijk om het kind rustig te laten wennen aan de schommel en het tempo langzaam op te bouwen. Let ook op de hoogte van de schommel en het niveau van de schommelaar.

Welke schommels zijn geschikt voor thuis?

Er bestaat een breed assortiment aan schommels die geschikt zijn voor thuisgebruik. Zo zijn er schommelzitjes, schommelstoeltjes en hippe schommelzitjes voor oudere kinderen. Het is belangrijk om te kijken naar de leeftijd en het gewicht van het kind bij het kiezen van de juiste schommel. Let ook op de veiligheidsmaatregelen en de bevestiging van de schommel.

Kunnen ouders zelf een schommel maken?

Ja, ouders kunnen zelf een schommel maken als ze handig zijn en de juiste materialen hebben. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een veilige bevestiging en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Als ouders niet zeker zijn van hun eigen kunnen, is het beter om een kant-en-klare schommel te kopen.

Welke schommelzitjes zijn er en welke past het beste bij jouw kind?

Een standaard schommelzitje is een gewoon zitje dat aan de schommel wordt bevestigd. Dit type schommelzitje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar oud. Het zitvlak is stevig en de zijkanten bieden extra ondersteuning. Het is een goede keuze voor oudere kinderen die gewoon lekker willen schommelen en plezier willen hebben.

Babyschommel

Een babyschommel is speciaal ontworpen voor de allerkleinsten. Dit type schommelzitje heeft een extra stevige constructie en een veiligheidsgordel om de baby op zijn plaats te houden. Het is belangrijk om te kiezen voor een babyschommel die past bij de leeftijd en grootte van je baby. Een goede babyschommel is geschikt voor baby’s vanaf ongeveer zes maanden oud.

Nestschommel

Een nestschommel is een zeer veelzijdig type schommelzitje. Het heeft een groot zitvlak en biedt plaats aan meerdere spelers tegelijkertijd. Dit type schommelzitje is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Het is een goede keuze voor gezinnen met meerdere kinderen die samen willen spelen. Daarnaast is het ook een goede keuze voor oudere kinderen die op zoek zijn naar een nieuwe en interessante manier om te schommelen.

Eenpersoons schommelzitje

Een eenpersoons schommelzitje is een gewone schommelzitje dat geschikt is voor één persoon. Dit type schommelzitje is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Het is een goede keuze voor kinderen die graag alleen schommelen en hun eigen persoonlijke ruimte willen hebben.

De voordelen van schommelen voor kinderen

Schommelen is een van de leukste activiteiten die kinderen kunnen doen. Maar wist je dat schommelen ook goed is voor de ontwikkeling van kinderen? Uit onderzoek blijkt dat schommelen een positieve invloed heeft op zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van kinderen.

Schommelen draagt bij aan de fysieke ontwikkeling van kinderen

Schommelen zorgt ervoor dat kinderen hun lichaam beter leren kennen en ontwikkelen. Door het heen en weer zwaaien worden de spieren in de armen, benen en romp sterker. Ook het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd, wat weer bijdraagt aan een betere balans en coördinatie. Daarnaast zorgt schommelen voor een ontspannende werking op het lichaam.

Schommelen heeft ook mentale voordelen

Schommelen heeft niet alleen een positieve invloed op de fysieke ontwikkeling van kinderen, maar ook op de mentale ontwikkeling. Het geeft kinderen een gevoel van vrijheid en plezier, wat weer bijdraagt aan een betere emotionele en sociale ontwikkeling. Door samen te spelen op de schommel leren kinderen om met elkaar om te gaan en te communiceren. Ook zorgt schommelen voor een betere concentratie en focus, wat weer kan bijdragen aan betere prestaties op school.

Schommelen is goed voor de gezondheid

Schommelen is niet alleen leuk en goed voor de ontwikkeling, het is ook nog eens ontzettend gezond. Door te schommelen krijgen kinderen de kans om lekker buiten te spelen en te bewegen. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl en kan eventuele gezondheidsproblemen voorkomen. Ook volwassenen hebben baat bij schommelen, het kan namelijk zorgen voor een ontspannen gevoel en stress verminderen.

Waarom zou je een schommel kopen?

Als je een schommel in de buurt hebt, is het natuurlijk heel makkelijk om daar gebruik van te maken. Maar als je geen schommel in de buurt hebt, kan het een goed idee zijn om er zelf een aan te schaffen. Een schommel in de tuin of op het balkon geeft kinderen de kans om op elk moment van de dag te schommelen. Daarnaast is het een leuke toevoeging aan het huis en kan het ook volwassenen veel plezier geven.

Kortom, schommelen is niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Het geeft kinderen de kans om te bewegen, zich te ontwikkelen en vooral veel plezier te hebben. Dus als je de kans hebt om te schommelen, grijp die dan vooral met beide handen aan!

Reset je prikkels met een schommel: waarom het zo goed werkt

Reset prikkels zijn prikkels die ons helpen om ons lichaam en onze geest te kalmeren en te ontspannen. Deze prikkels zijn vooral belangrijk voor kinderen die moeite hebben met het verwerken van sensorische informatie. Een schommel biedt een veilige en uitdagende omgeving waarin kinderen deze prikkels kunnen ervaren en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Waarom is een schommel geschikt voor het resetten van prikkels?

Een schommel geeft kinderen de vrijheid om lekker actief te zijn in de buitenlucht. Het zorgt voor een beweeglijke omgeving waarin kinderen kunnen leren en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Door te schommelen worden de vestibulaire prikkels gestimuleerd, wat zorgt voor een kalmerend effect op het lichaam. Hierbij is het belangrijk dat de schommel veilig is en voldoet aan de specificaties voor de leeftijd van het kind.

Welke hulpmiddelen zijn er om het schommelen makkelijker te maken?

Voor kinderen die moeite hebben met schommelen, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zo kan een slaaptunnel of verzwaringsrol helpen om het lichaam te kalmeren en de prikkels te verminderen. Een strak doek kan zorgen voor extra druk en een therapeutische matras kan helpen bij het ontwikkelen van de juiste slaaphouding. Een persoonsbed met de juiste matrasmaat en hoes kan ook helpen om het schommelen makkelijker te maken.

Waarom is schommelen vooral goed voor kinderen met autisme of hechtingsproblematiek?

Kinderen met autisme of hechtingsproblematiek hebben vaak moeite met het verwerken van sensorische informatie. Een schommel kan helpen om deze prikkels te verminderen en het lichaam te kalmeren. Daarnaast kan het schommelen zorgen voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een veilige hechting.

Wat zijn tips voor het gebruik van een schommel?

 • Stel regels op voor het gebruik van de schommel en maak deze duidelijk aan het kind.
 • Wees voorzichtig bij het gebruik van de schommel en houd altijd toezicht.
 • Maak de schommel uitdagend en stimulerend door verschillende vormen en maten te gebruiken.
 • Gebruik de schommel zowel binnen als buiten, afhankelijk van het weer en de omgeving.
 • Neem de tijd om te wennen aan het schommelen en probeer verschillende manieren van schommelen uit.
 • Vraag klanten om advies en ervaringen met verschillende soorten schommels.
 • Kies een schommel die past bij de leeftijd en vaardigheden van het kind.
 • Zorg voor een breed en stabiel frame en een veilig zitje.
 • Gebruik de schommel als onderdeel van een therapeutische behandeling of als een leuke en uitdagende activiteit.

Waarom schommelen goed is voor de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan is een onderdeel van het binnenoor en zorgt ervoor dat je in balans blijft. Het bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen die gevuld zijn met vloeistof en kleine haartjes die bewegen wanneer je hoofd beweegt. Dit stuurt signalen naar je hersenen die ervoor zorgen dat je je evenwicht behoudt.

Waarom is schommelen goed voor het evenwichtsorgaan?

Schommelen is een actieve bezigheid waarbij het lichaam heen en weer beweegt. Dit zorgt voor prikkels in het evenwichtsorgaan en traint daarmee de stabiliteit. Vooral voor kinderen is dit belangrijk omdat het evenwichtsorgaan nog in ontwikkeling is. Door regelmatig te schommelen, wordt het evenwichtsorgaan gestimuleerd en verbeterd.

Welke effect heeft schommelen op het evenwichtsorgaan?

Schommelen zorgt voor een betere ontwikkeling van het evenwichtsorgaan en kan helpen bij eventuele problemen met het evenwicht. Daarnaast heeft schommelen nog meer voordelen:

 • Het zorgt voor een snelle reset van de prikkels in het evenwichtsorgaan, waardoor je je weer lekker voelt na bijvoorbeeld een autorit.
 • Het geeft een gevoel van vrijheid en laat je even vliegen.
 • Het is een leuke en actieve bezigheid waarbij je lekker kunt genieten.
 • Het kan helpen bij het ontdekken van je eigen grenzen en het verleggen daarvan.
 • Het is een goede manier om even los te komen van het werk of andere dingen waar je mee bezig bent.

Waar moet je rekening mee houden bij het schommelen?

Natuurlijk is het belangrijk om veilig te schommelen. Hierbij een aantal tips:

 • Zorg dat de schommel stevig staat en goed bevestigd is aan een paal of ander object.
 • Kies een schommel die geschikt is voor de leeftijd van het kind.
 • Houd altijd toezicht op het schommelen van jongere kinderen.
 • Let op dat je niet teveel heen en weer gaat, dit kan leiden tot misselijkheid of duizeligheid.
 • Schommel niet te hoog, vooral bij oudere kinderen kan dit gevaarlijk zijn.
 • Zorg voor voldoende ruimte om de schommel heen, zodat je niet ergens tegenaan komt.

Is een schommel thuis een goede optie?

Een schommel in de buurt of op een speeltoestel is natuurlijk leuk, maar een schommel in de eigen tuin of huis is helemaal geweldig. Je kunt zelf bepalen wanneer je gaat schommelen en hoe lang. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met andere kinderen die ook willen schommelen. Een schommel is makkelijk te plaatsen en past in principe in elke tuin. Let wel op dat de bevestiging goed is en dat de schommel geschikt is voor de ruimte waarin hij staat.

De perfecte schommel kopen: waar moet je op letten?

Een schommel (de beste voor baby’s hier beoordeeld) is een geweldig speeltoestel voor kinderen van alle leeftijden. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van het kind. Als je overweegt om een schommel te kopen voor je zoon of dochter, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een stappenplan voor de aanschaf van de perfecte schommel:

 • Bepaal de plaats: waar wil je de schommel plaatsen? In de achtertuin of op het schoolplein? Houd er rekening mee dat de ondergrond gewenst is om veilig te zijn. Zorg ervoor dat de schommel niet bezet is door andere kinderen en dat er genoeg ruimte is om lekker heen en weer te schommelen.
 • Kies het materiaal: welke soorten schommels bestaan er? Er zijn schommels van hout, metaal en kunststof. Houten schommels zijn duurzamer en zien er natuurlijker uit, maar zijn wel duurder en moeten regelmatig behandeld worden tegen splinters en weerinvloeden. Metalen schommels zijn goedkoper en makkelijker te onderhouden, maar kunnen in de zomer erg heet worden en in de winter erg koud. Kunststof schommels zijn weerbestendig en makkelijk schoon te maken, maar zijn over het algemeen minder stevig dan houten of metalen schommels.
 • Kies het schommelzitje: welke schommelzitjes bestaan er? Er zijn schommelzitjes voor baby’s, peuters, kinderen en volwassenen. Let erop dat het schommelzitje geschikt is voor de leeftijd van je kind en dat het voldoende steun biedt.
 • Let op de kwaliteit: koop een schommel van goede kwaliteit. Controleer of de schommel stevig genoeg is en of alle onderdelen goed vastzitten. Een schommel van goede kwaliteit gaat langer mee en is veiliger voor je kind.

Andere factoren om rekening mee te houden

Naast het stappenplan zijn er nog een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een schommel:

 • Maak de schommel leuker: overweeg om accessoires toe te voegen aan de schommel, zoals een klimtouw of een glijbaan. Dit maakt de schommel nog leuker voor je kind.
 • Weerinvloeden: houd er rekening mee dat de schommel buiten staat en dus blootgesteld wordt aan weerinvloeden. Kies daarom voor een schommel die weerbestendig is.
 • Onderhoud: zorg ervoor dat je de schommel regelmatig controleert en onderhoudt. Behandel houten schommels tegen splinters en weerinvloeden en controleer metalen schommels op roest.
 • Budget: schommels zijn er in verschillende prijsklassen. Bedenk van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven aan een schommel en kies een schommel die binnen je budget past.

Welk materiaal is geschikt voor een schommel?

Als ouder wil je natuurlijk dat jouw kind veilig kan schommelen. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van het materiaal voor een schommel op een aantal factoren te letten. Hierbij kun je denken aan:

 • De leeftijd van het kind
 • De plaats waar de schommel komt te hangen
 • De weersomstandigheden
 • De eisen die je als ouder stelt aan de schommel
 • Het budget dat je beschikbaar hebt

Welke materialen zijn geschikt voor een schommel?

Er bestaan verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor een schommel. Hierbij kun je denken aan:

 • Hout: dit is een veelgebruikt materiaal voor schommels. Het is stevig en duurzaam, maar het vergt wel onderhoud om rotting te voorkomen.
 • Metaal: dit is een sterk materiaal dat weinig onderhoud vergt. Het nadeel is dat het snel warm kan worden in de zon en dat het kan roesten als het niet goed behandeld wordt.
 • Kunststof: dit is een licht en sterk materiaal dat weinig onderhoud vergt. Het nadeel is dat het minder duurzaam is dan hout en metaal.
 • Touw: dit wordt vaak gebruikt als bevestigingsmateriaal voor schommels. Het is sterk en flexibel, maar het vergt wel onderhoud om slijtage te voorkomen.

Welk materiaal is het meest geschikt voor welke leeftijd?

Het materiaal dat het meest geschikt is voor een schommel hangt af van de leeftijd van het kind. Hierbij geldt in principe dat hoe jonger het kind, hoe steviger het materiaal moet zijn. Een overzicht:

 • Baby’s: voor baby’s jonger dan 6 maanden is een schommel nog niet geschikt. Pas als het kind zelfstandig kan zitten, mag het in een schommel. Kies voor een schommel met een stevig frame en een zachte zitting.
 • Jonge kinderen: voor jonge kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar is een schommel met een stevig frame en een extra hoge rugleuning geschikt. Kies voor een zitting met weinig ruimte tussen de bevestigingspunten om te voorkomen dat het kind eruit valt.
 • Oudere kinderen: voor oudere kinderen vanaf 3 jaar is een schommel met een stevig frame en een zitting met meer ruimte tussen de bevestigingspunten geschikt. Kies voor een zitting die het kind voldoende ruimte geeft om te bewegen en te ontdekken.

Conclusie

Is een schommel goed voor kinderen?

Schommelen is een leuke manier om kinderen beweging te geven en hun evenwicht te trainen. Het is een van de leukste speelobjecten op de speelplaats en geeft een fijn gevoel vrijheid. Het helpt hun zintuiglijke systeem te trainen en hun evenwichtsorgaan te reguleren.

Als je kind oud genoeg is om zelf te schommelen, is het een veilige activiteit die hun ontwikkeling helpt. Maar extra veiligheidsmaatregelen zijn belangrijk voor jongere kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.