Gebruik deze 5 manieren om schermtijd op de iPad te beperken

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  januari 1, 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een schermlimiet instellen op je iPhone of iPad kun je met behulp van “Guided Access”. De “tijdslimiet” -functie is toegevoegd aan Guided Access op iOS 8 van Apple en kun je gebruiken om per app een tijdslimiet in te stellen.

Dit is geweldig als je een kind hebt – ze kunnen alleen games spelen zolang je maar wilt. De iPhone of iPad wordt automatisch vergrendeld nadat de tijdslimiet is verstreken.

In dit artikel bespreek ik 5 manieren om de schermtijd op je iPad te beperken voor jezelf, of je kinderen.

Meisje kijkt uitgebreid op haar iPad

Je kunt Guided Access ook gebruiken om je iPhone of iPad te beperken tot een specifieke toepassing, bijvoorbeeld een educatieve app, voor een specifieke periode.

Daarna kun je het apparaat ontgrendelen en het kind toestaan ​​het apparaat normaal te gebruiken.

 

Guided Access inschakelen

Guided Access is opgenomen in het iOS-besturingssysteem van Apple.

We hebben Guided Access eerder behandeld als een manier om je iPhone of iPad voor kinderen te vergrendelen, maar het is ook handig voor andere doeleinden

Je moet eerst Guided Access inschakelen.

 1. Open de app “Instellingen”
 2. ga naar Algemeen> Toegankelijkheid
 3. Tik op ‘Guided Access’ onder Leren
 4. Schakel de schuifregelaar ‘Guided Access’ in en tik op ‘Toegangscode-instellingen’ om een ​​toegangscode in te stellen.

Je kunt dezelfde toegangscode gebruiken die je gebruikt om je iPhone of iPad te ontgrendelen, of een andere, het is aan jou.

Als je een apparaat met een Touch ID-sensor hebt, kun je met de optie Touch ID jouw vingerafdruk gebruiken om de modus Guided Access te ontgrendelen zonder jouw toegangscode in te voeren.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Tijdslimieten instellen op de iPad met Guided Access

Tik op de optie “Tijdslimieten” op het scherm Begeleide toegang om tijdslimietgeluiden te configureren.

Standaard worden er geen geluiden afgespeeld en de tijdslimiet van Guided Access eindigt stil.

Als je een hoorbaar signaal wilt wanneer de tijdslimiet is verstreken, gebruik je hier de opties Geluid en Spraak.

Met de optie Geluid kun je een geluid selecteren dat wordt afgespeeld als de tijdslimiet is verstreken.

Standaard is het “Geen”, maar je kunt op de optie “Geluid” tikken en door de lijst met waarschuwingsgeluiden op je iPhone bladeren en er een kiezen.

Met de optie “Spraak” wordt de resterende tijd hardop uitgesproken wanneer je deze inschakelt, het zegt bijvoorbeeld iets wanneer er nog ongeveer 30 seconden over zijn.

Er verschijnt een melding op het scherm wanneer dit gebeurt, maar Spreken maakt de melding hoorbaar.

Een tijdlimiet instellen per iPad App

Nadat je Guided Access hebt ingeschakeld en geconfigureerd, ben je klaar om er gebruik van te maken.

Wanneer je maar wilt, kun je nu elke gewenste app openen (zoals een game).

Druk vervolgens snel drie keer achter elkaar op de knop ‘Home’ om Guided Access voor die app in te schakelen.

Tik op de knop “Opties” in de linkerbenedenhoek van het scherm Guided Access die verschijnt en schakel de optie “Tijdlimiet” in.

Je kunt elke gewenste tijdslimiet instellen in stappen van één minuut, van één minuut tot 23 uur en 59 minuten.

Tik op “Gereed” en tik op de optie “Start” in de rechterbovenhoek van het scherm om het apparaat in de modus te vergrendelen en jouw tijdslimiet toe te passen.

Je iPhone of iPad wordt vergrendeld op de specifieke toepassing die je hebt gekozen.

Wanneer de tijdslimiet is verstreken, vergrendelt de iPhone of iPad zichzelf totdat je de pincode invoert die je eerder hebt opgegeven (of vingerafdruk).

Als je Guided Access op elk gewenst moment wilt verlaten, ook voordat de tijdslimiet afloopt, druk je driemaal op de knop ‘Home’ en voer je jouw pincode in.

Als je Touch ID hebt ingeschakeld, kun je ook één keer op de “Home” -knop drukken en je vinger op de sensor houden.

Tik op ‘Einde’ in de linkerbovenhoek van het scherm als het scherm ‘Begeleide toegang’ wordt weergegeven. Geleide toegang zal worden uitgeschakeld.

Hoewel dit duidelijk nuttig is voor het beperken van de speeltijd of het beperken van een kind tot een educatieve toepassing, is het niet ideaal om de schermtijd van het apparaat te regelen.

Helaas biedt Apple geen manier om een ​​kind toe te staan ​​om meerdere apps op het apparaat te gebruiken tijdens het instellen van een tijdslimiet.

Met Guided Access kijk je dus echt naar toegang, volgens een tijdslimiet, van een specifieke app.

Screen time in iOS 12 om schermtijd te beperken

Screen Time is een handige nieuwe iOS 12-functie die je helpt te beperken hoeveel jouw iPhone of iPad gebruikt wordt.

Hoogtepunten van iOS 12 schermtijd instellingen

Zijn jij of je kids verslaafd aan een specifieke app op je iPhone of iPad?

Kun je niet stoppen met het checken van Instagram, WhatsApp, Facebook, Twitter, YouTube of een van de talloze eindeloze feeds op je iOS-apparaat?

Nou, het goede (of misschien slechte) nieuws is dat je nu via iOS 12 dagelijkse limieten voor elke app kunt instellen.

Dit betekent dat je iPhone of iPad je eraan herinnert dat je de X-app twee uur hebt gebruikt (of een andere limiet die je instelt) die dag en misschien is het tijd om het apparaat neer te leggen en voor de verandering terug te keren naar de echte wereld.

Deze functie wordt Screen Time genoemd en is vrij eenvoudig te gebruiken.

Ouderlijk toezicht gebruiken in iOS 12 om schermtijd te limiteren voor je kinderen

Als je als ouder schermtijd gebruikt, kun je eenvoudig een wachtwoord voor de schermtijd van je kinderen instellen.

Hoe Screen Time werkt, is wanneer je de tijdslimiet bereikt, toont het je twee opties:

Als je een wachtwoord voor de schermtijd instelt, kunnen deze opties niet worden geactiveerd zonder dat het wachtwoord wordt ingevoerd.

Dit is een redelijk effectieve functie voor ouderlijk toezicht.

Dit is de manier om een algehele schermtijd in te stellen voor je iPad:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op Use Screen Time Passcode
 3. Voer nu een wachtwoordcode van vier cijfers in en voer deze nogmaals in als daarom wordt gevraagd
 4. Dit zorgt ervoor dat je kinderen die dit apparaat gebruiken geen verlenging kunnen aanvragen zonder de toegangscode in te voeren

Tijd en Restricties van Schermtijd bieden je ook de mogelijkheid om locatieservices, microfoon-, Bluetooth-, mobiele gegevenswijzigingen en nog veel meer in te schakelen op dit apparaat en deze instellingen te vergrendelen voor iedereen die het apparaat gebruikt.

Inzicht in de hoeveelheid schermtijd op de iPad

Screen Time laat een aantal gedetailleerde grafieken zien van je iPhone- of iPad-gebruik.

Zo kun je inzicht krijgen in de hoeveelheid schermtijd op je iPad:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd en tik bovenaan op de grote tekst
 2. Hiermee kun je zien hoeveel er de afgelopen dag of week gebruikt is gemaakt van de iPad en welke apps het grootste deel van de tijd in beslag hebben genomen.
 3. Het geeft ook aan hoeveel meldingen je hebt ontvangen en welke apps het meest hebben verzonden, en ook hoe vaak de iPad is aangezet

Schermtijd volgen over meerdere iOS devices

Als je meerdere iOS 12-apparaten hebt, kun je de optie Share Across Devices inschakelen om de schermtijd in te schakelen op elk iOS-apparaat dat is aangemeld bij iCloud en om geconsolideerde rapporten voor alle apparaten te bekijken.

Deze informatie is erg handig als je het gebruik van alle iOS-apparaten van je kids wilt volgen, dus volg deze stappen om de tijd die je op jouw iPhone of iPad besteedt effectief te beperken.

Het app-gebruik beperken met behulp van Schermtijd op iOS 12

Volg deze stappen om limieten in te stellen voor het gebruik van apps op iOS 12:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op App Limits
 3. Tik op Limit toevoegen
 4. Hier kun je tijdslimieten voor volledige categorieën van apps kiezen of handmatig limieten voor elke app toevoegen. Als je een hele categorie apps (zoals alle apps, games, sociale netwerken, enzovoort) wilt beperken, scroll je omlaag en tik je op de cirkel naast elke categorie. Hier verschijnt een vinkje om aan te geven dat je een categorie hebt geselecteerd
 5. Nu kun je een dagelijkse limiet instellen door uren en minuten te selecteren. Je kunt ook tikken op Dagen aanpassen om een ​​limiet per dag in te stellen. Dit is handig als je de limieten voor het app-gebruik tijdens het weekend of op dagen met meer vrije tijd wilt verlagen
 6. Als je afzonderlijke apps wilt beperken, ga je naar Instellingen> Schermtijd. Tik nu op de grote tijdindicator rechts bovenaan, onder de woorden SCHERMTIJD
 7. Blader nu naar beneden en je ziet een lijst met de meest gebruikte apps. Tik op een van deze opties, scrol omlaag en tik op Limiet toevoegen. Op deze manier kun je limieten individueel toevoegen aan bepaalde apps of websites

Wat gebeurt er wanneer je de schermtijd overschrijdt?

Zodra je de gebruikslimiet van je app hebt bereikt, wordt het hele scherm wit met een groot zwart zandloperpictogram op het scherm, samen met de tekst ‘Tijdlimiet’.

Je kunt dit overschrijven door op de knop Negeren te tikken en vervolgens binnen 15 minuten op Mij herinneren of Negeren voor vandaag tikken.

Dit is normaal gesproken mogelijk zonder enige aanvullende invoer, tenzij je ervoor kiest om een ​​wachtwoord in te stellen om de schermtijd te beperken (proces hieronder beschreven).

Downtime instellen op iOS 12 om gebruikerstijden te blokkeren

Er is ook een manier om het gebruik van alle apps voor een bepaalde tijd te beperken.

Als je kind de gewoonte heeft om sociale media-apps te gebruiken, bijvoorbeeld voor het slapengaan, kun je deze tijdslimieten instellen voor die periode zodat ze niet ‘s avonds laat kunnen appen.

Volg deze stappen om downtime in te stellen op iOS 12:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik nu op Downtime
 3. Schakel Downtime in en stel vervolgens een begin- en eindtijd in

Als je jezelf wilt toestaan ​​om sommige apps te gebruiken, ongeacht de limieten die je hebt ingesteld, volg je deze stappen:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op Altijd toegestaan
 3. Selecteer nu de apps die je wilt toestaan

Op afstand de schermtijd beheren met iCloud familie

Als je kinderen hebt als onderdeel van jouw iCloud-familie, kun je op afstand ook de schermtijd op hun iOS-apparaat beheren en bekijken.

Dit betekent dat je rapporten kunt ontvangen over hun gebruik en beperkingen kunt instellen voor het gebruik van bepaalde soorten apps (of algemene beperkingen zoals het beperken van het gebruik tussen bepaalde uren) op afstand vanaf jouw eigen iOS-apparaat.

Als je een kind hebt als onderdeel van je iCloud-familie, zie je deze onder ‘Instellingen’ in ‘Familie in schermtijd’.

Tik op de naam van het kind en beheer de instellingen voor de schermtijd.

Hoe moet je de schermtijd op iOS 12 uitschakelen

Volg deze stappen om app-gebruikslimieten voor iOS 12 te verwijderen:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Scroll omlaag en tik op Schermtijd uitschakelen

Lees meer: de beste iPad en tablet houders

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.