Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Ontdek wat een Rekstok is en waarom je er een in je tuin wilt hebben!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een rekstok, leuk voor kinderen maar ook best een uitdaging. Maar wat is het nu precies, en WAT doe je ermee?

Een rekstok is een turntoestel, bestaande uit een houten stang op leggers van metaal of glasfiber. Rekstokken kan men echter ook tegenkomen als speeltoestel in speeltuinen. De elementen die aan de rekstok worden geturnd zijn vooral zwaaielementen en draaien. Daarnaast worden op de hogere niveaus ook vluchtelementen geturnd.

In dit artikel vertel ik je alles over de rekstok en waar je op moet letten bij aanschaf.

Wat is een rekstok

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is de betekenis van Rekstok?

Rekstokken zijn stalen of houten stokken die worden gebruikt voor gymnastische oefeningen. Ze zijn meestal ongeveer 2,5 cm in doorsnede en worden horizontaal 0,60 tot 2,25 cm boven de grond geplaatst.

Waarom is Rekstok zo populair?

Rekstokken zijn populair omdat ze een geweldige manier zijn om je spieren te trainen en je coördinatie te verbeteren. Ze zijn ook een leuke manier om je fysieke conditie te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van Rekstok?

Rekstokken bieden veel voordelen, waaronder:

 • Verbetering van je coördinatie
 • Versterking van je spieren
 • Verbetering van je fysieke conditie
 • Vermindering van stress
 • Verbetering van je balans
 • Verbetering van je flexibiliteit

De rekstok: een kunststukje van de heren turners

De rekstok: wat is het?

De rekstok is een onderdeel van het heren turnen. Het is een soort brug, maar in plaats van twee parallelle leggers heeft het er maar één. De rekstok hangt op zwaaihoogte, wat betekent dat een turner eraan kan hangen zonder met zijn voeten de grond te raken.

Wat kun je er mee?

Turners kunnen op de rekstok verschillende elementen uitvoeren. Denk aan zwaaielementen, zoals de reuzenzwaai, of draaien, zoals de buikdraai. En op hogere niveaus worden er zelfs vluchtelementen geturnd.

Epke Zonderland: de rekstokkampioen

Nederlands turner Epke Zonderland is een ware kampioen op de rekstok. Hij is maar liefst drie keer wereldkampioen geweest (2013, 2014 en 2018) en één keer Olympisch kampioen (2012).

De rekstok voor kinderen

De rekstok wordt ook vaak gebruikt als speeltoestel voor kinderen. Het toestel bestaat meestal uit twee houten paaltjes met een ijzeren legger erop. Zo kunnen de kleintjes ook een beetje turnen!

Hoe plaats je een rekstok in je eigen tuin?

Het plaatsen van een rekstok in je eigen tuin is een hele uitdaging. Maar met de juiste kennis en een beetje handigheid is het een fluitje van een cent! In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een rekstok in je tuin kunt plaatsen.

Duikel of turnrek?

Het maakt niet uit of je het nu een duikelrek, tuimelrek of turnrek noemt, het is allemaal hetzelfde! In België spreken ze vaak over een tuimelrek, in Noord-Nederland hebben ze vaak een rekstok in de tuin en in Midden-Nederland hebben ze het meestal over een duikelrek.

De juiste hoogte

Hoe hoog je de rekstok moet hangen, is afhankelijk van de lengte van het kind. Voor duikelen is een hoogte van 90cm of 120cm ideaal. Wil je ook acrobatische toeren en turnachtige activiteiten doen? Dan moet de rekstok hoger gehangen worden, denk aan anderhalve meter.

Hoe diep moeten de palen?

Gebruik deze handige regel om te bepalen hoe diep de palen de grond in moeten: deel de hoogte van de rekstok door twee. Bijvoorbeeld: als je een tuimelrek van 120cm hoogte hebt, moeten de palen minimaal 60cm in de grond.

Hoe plaats je de rekstok?

Het plaatsen van een turnrek is vrij eenvoudig en kost ongeveer 1½ uur. Hieronder staan de stappen die je moet volgen:

 • Maak een gat voor de eerste paal met een grondboor.
 • Zet de eerste paal op de gewenste hoogte in het gat en zet ‘m goed waterpas in alle richtingen.
 • Leg de duikelstang met het uiteinde tegen de geplaatste paal.
 • Graaf een gat voor de tweede paal en zet deze in het gat.
 • Boor gaten voor de duikelstang en monteer deze.
 • Strooi voldoende zand rond de palen en maak het nat.
 • Optioneel: zet de palen in beton.

Veel plezier met je turnrek!

Je bent er klaar voor! Nu kan je kinderen helemaal onderstebovenaan het turnrek hangen en de gekste capriolen uithalen. Laat ze maar lekker duikelen, turnen en klimmen. Veel plezier!

Duikelstokken zelf samenstellen: de ultieme gids

De lengte van de stang

Het is belangrijk om de juiste lengte stang te kiezen voor je kind. We hebben duikelstangen in twee maten: 90 en 125 centimeter. Hoewel beide formaten geschikt zijn voor alle leeftijden vanaf 3 jaar, is de ervaring dat kinderen van 6 jaar het fijner vinden om te duikelen op de grotere rekstok van 125 cm. De stang zelf heeft een doorsnede van 3,3 cm en we raden aan om de duikelstang op een hoogte tussen de 70 en 115 centimeter vanaf de grond te plaatsen.

De kleur van de rekstok

De stang is verkrijgbaar in de kleuren rood en groen of in RVS. Tussen de rode en groene duikelstang bestaat er, buiten de kleur, geen verschil. Beiden zijn gepoedercoate rekstokken en zijn makkelijk te bevestigen. De RVS-rekstok is gemaakt van roestvrij staal, en heeft daardoor een langere levensduur dan de rode en groene rekstok. Alle duikelstangen zijn EN-71 gekeurd en voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.

Rondhout of vierkanthouten rekstok palen

We bieden de keuze uit rondhout of vierkanthouten palen voor de rekstok. Voor rondhout adviseren we een paalhouder met plaat om het toestel te verankeren. Voor vierkanthout adviseren we een paalhouder met H-anker. Doordat het hout geïmpregneerd is, heeft u jarenlang speelplezier en dat terwijl u geen onderhoud hoeft te verrichten.

Enkel of dubbel duikelrek?

Er zijn twee opties bij een duikelrek: een enkele of dubbele rekstok. Een enkel duikelrek is makkelijker om te plaatsen in de tuin en is uitnodigend voor je kind om zelf wat trucjes te oefenen. Bij een dubbel duikelrek kunnen je kinderen samen met een vriendje of vriendinnetje plezier maken in de tuin.

Onze beste duikelrekken

 • Houten Duikelrek Enkel BK
 • Rondhout of vierkant hout
 • Duikelstang: Rood/Groen/RVS
 • Lengte: 90 / 125 cm
 • Incl. BTW

Conclusie

Een rekstok is een veelzijdig speeltoestel dat gebruikt wordt door zowel kinderen als volwassenen voor sport. Voor kinderen is het een leuk speeltoestel dat de motoriek en het evenwicht stimuleert.

Nu weet je ook hoe belangrijk het is de rekstok op de juiste hoogte te plaatsen zodat ze de oefeningen goed kunnen uitvoeren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.