Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Reizen met Kinderen: Tips en Tricks voor een Veilige Vakantie

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het reizen met kinderen is een hele uitdaging, maar het is ook een geweldige manier om ze te laten ontdekken. Maar hoe weet je of een bestemming geschikt is voor jouw kinderen?

Het is belangrijk om op te letten op de hygiëne, de kindvriendelijkheid, de politieke situatie en het klimaat van de bestemming. Daarnaast is het fijn als de accommodatie voorzien is van basisvoorzieningen zoals een bed, een stoel en een kast.

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij het reizen met kinderen, zodat je een onvergetelijke vakantie kunt beleven.

Op reis met kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Vakantie met kind: een veilige omgeving

Als je op vakantie gaat met je kinderen, wil je natuurlijk dat ze zich veilig voelen en dat jij je geen zorgen hoeft te maken over hun welzijn. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je kinderen zich veilig voelen tijdens de vakantie.

Zoek een fijne accommodatie met basisvoorzieningen

Als je met kinderen op vakantie gaat, is het belangrijk om een accommodatie te kiezen die kindvriendelijk is en beschikt over basisvoorzieningen zoals een kinderbedje, kinderstoel en een speeltuin. Zo kunnen je kinderen zich vermaken terwijl jij even kunt ontspannen.

Kies een accommodatie in een rustige buurt

Een drukke weg kan gevaarlijk zijn voor kinderen, dus probeer een accommodatie te kiezen in een rustige buurt met weinig verkeer. Zo kunnen je kinderen veilig buiten spelen en kun jij ontspannen.

Zoek plekken op waar het rustiger is

Als je een dagje weg gaat, zoek dan plekken op waar het rustiger is. Vermijd drukke boulevards en straatjes en ga bijvoorbeeld naar een rustig dorpsplein waar je kinderen veilig kunnen rondlopen en een ijsje kunnen eten op een terrasje.

Zorg voor een schone omgeving

Een schone omgeving is belangrijk voor de gezondheid van je kinderen. Probeer daarom een accommodatie te kiezen die goed wordt schoongemaakt en waar je kinderen veilig kunnen spelen zonder dat ze in aanraking komen met vuil of gevaarlijke voorwerpen.

Houd je kinderen in de gaten

Als je op vakantie bent, ben je vaak bezig met allerlei leuke dingen en kan het zijn dat je je kinderen uit het oog verliest. Probeer daarom altijd een oogje in het zeil te houden en je kinderen te behoeden voor gevaarlijke situaties.

Zoek een accommodatie met omheining en vlakbij water

Als je kinderen nog niet kunnen zwemmen, is het belangrijk om een accommodatie te kiezen met een omheining en niet te dicht bij water. Zo voorkom je dat je kinderen onbedoeld in het water terechtkomen.

Neem regelmatig een pauze

Als je een dagje weg gaat, zorg er dan voor dat je regelmatig een pauze neemt. Zo kunnen je kinderen even uitrusten en een dutje doen als ze moe zijn. Zo voorkom je dat ze oververmoeid raken en zich niet meer veilig voelen.

Waar naartoe op vakantie met (kleine) kinderen?

Als je op vakantie gaat met kinderen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van een vakantiebestemming. Hieronder vind je algemene tips en geschikte bestemmingen voor een fijne vakantie met kinderen.

Belangrijke punten bij het uitkiezen van een vakantiebestemming

  • Hygiëne: let op de hygiëne van de bestemming en accommodatie, vooral als je met jonge kinderen reist.
  • Comfortabel reizen: vermijd extreme reisafstanden en zorg voor een goede infrastructuur, zodat je niet hoeft te haasten en iedereen ontspannen aan de vakantie kan beginnen.
  • Kindvriendelijkheid: kies voor een bestemming met voldoende activiteiten en vermaak voor kinderen, zoals een speeltuintje of speelopties in de omgeving.
  • Ziektes: let op eventuele ziektes die in de regio voorkomen en neem extra voorzorgsmaatregelen indien nodig.
  • Politieke situatie: vermijd landen met een slechte politieke situatie en weinig veiligheid.
  • Klimaat: houd rekening met gevoelige kinderen voor kou of hitte en pas de bestemming hierop aan.

Geschikte bestemmingen voor een vakantie met kinderen

  • Europa: Europa is een ideale bestemming voor een vakantie met kinderen. Er zijn veel kindvriendelijke bestemmingen binnen Europa waar je niet ver hoeft te reizen en waar het comfortabel is om te verblijven. Denk aan de bergen in Oostenrijk, de prachtige dorpen in Frankrijk of de mooie duinen van Texel.
  • Griekse eilanden: de Griekse eilanden zijn ontzettend kindvriendelijk en hebben vaak weinig reisafstanden. Er zijn veel mooie en fijne plekken om te verblijven met kinderen, zoals Kreta en Rhodos.
  • Drenthe en Saksen: deze regio’s in Nederland en Duitsland zijn zeer geschikt voor een vakantie met jonge kinderen. Er zijn veel vakantieparken en speelopties in de omgeving, zoals het Mega Speelstad in Drenthe.
  • Sunparks: deze vakantieparken liggen nabij Parijs en zijn zeer geschikt voor een vakantie met kinderen. Er zijn veel activiteiten en vermaak voor kinderen, zoals een subtropisch zwembad en een speeltuin.
  • Last minute aanbiedingen: profiteer van last minute aanbiedingen en boek een vakantie met familiekorting. Zo kun je voordelig op vakantie met het gezin.

Een kindvriendelijke accommodatie uitzoeken

Als je op vakantie gaat met kinderen, is het belangrijk om een kindvriendelijke accommodatie uit te zoeken. Maar waar moet je op letten?

Ligging

De ligging van de accommodatie is een belangrijke factor. Als je met kleine kinderen reist, is het handig als de accommodatie niet te ver van het strand of andere leuke plekken ligt. Een accommodatie vlakbij een drukke weg kan erg onrustig zijn en de nachtrust verstoren. Kies liever voor een rustige straat of boulevard met leuke terrasjes en restaurantjes waar je met het gezin een ijsje kunt eten.

Basisvoorzieningen

Een kindvriendelijke accommodatie moet in ieder geval beschikken over basisvoorzieningen zoals een bed, beddengoed, verwarming en een wasmachine. Het scheelt een hoop gesleep als deze zaken al aanwezig zijn. Ook een omheining rondom het water kan gevaarlijke situaties voorkomen.

Kindervertier

Als je met kinderen op vakantie gaat, is het fijn als er leuke dingen georganiseerd worden voor kinderen. Check bijvoorbeeld op Google Maps of er een speeltuin of schommel in de buurt is. Een discotheek pal naast de accommodatie kan daarentegen weer voor overlast zorgen. Lees daarom ook reviews van andere gasten om te achterhalen of de accommodatie kindvriendelijk is.

Flexibele accommodatie

Een accommodatie die flexibel is, kan handig zijn als je met tweeën reist of als je kleine kinderen hebt. Een slaapbank kan bijvoorbeeld handig zijn als je kindje nog niet in een groot bed kan slapen. Ook een extra kamer kan fijn zijn als je kindje overdag een dutje moet doen.

Kamperen

Kamperen kan een leuke optie zijn als je met kinderen op vakantie gaat. Het is vaak goedkoper dan een doorsnee hotelkamer en je hebt meer vrijheid. Let er wel op dat de basisbehoeften aanwezig zijn, zoals een veilige omgeving, schoon sanitair en een plek om te koken. Ook hier geldt dat de ligging belangrijk is. Kies voor een rustige camping in de buurt van leuke plekken.

Terug naar huis

Als je weer terug naar huis gaat, is het fijn als je uitgebluste kinderen hebt die nog even kunnen ontspannen. Kies daarom voor een accommodatie in de buurt van een dorpsplein of boulevard waar je nog even een ijsje kunt eten en een terrasje kunt pakken voordat je terugloopt naar de accommodatie. Zo kunnen de kinderen nog even rustig bijkomen voordat de bus of het vliegtuig vertrekt.

Tip

Probeer bij het uitzoeken van een kindvriendelijke accommodatie altijd rekening te houden met de behoeften van je kinderen. Wat vinden zij belangrijk? Zo voorkom je dat je kinderen zich gaan vervelen en kun je samen ontspannen genieten van de vakantie.

Reisvaccinaties voor je kind

Als je met je kind op reis gaat, is het belangrijk om te controleren of er verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn voor het land waar je naartoe gaat. Het aantal vaccinaties dat nodig is, hangt af van het land waar je naartoe gaat en hoe lang je daar verblijft. Het is daarom slim om gerichter te werk te gaan en je te laten adviseren door een deskundige.

Wanneer zijn vaccinaties verplicht?

Voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht gesteld door de Europese Unie. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen waar gele koorts voorkomt. Voor andere landen zijn vaccinaties niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Het is daarom belangrijk om de website van de GGD te bekijken voor een persoonlijk advies.

Welke vaccinaties zijn nodig voor je kind?

Het is belangrijk om te weten welke vaccinaties nodig zijn voor je kind. Sommige vaccinaties worden al gegeven in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma, maar voor andere landen zijn aanvullende vaccinaties nodig. Het is daarom slim om op tijd een afspraak te maken bij de GGD of een andere afdeling voor reisvaccinaties.

Wanneer moet je beginnen met vaccineren?

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met vaccineren. Sommige vaccinaties moeten al minimaal een aantal maanden vóór vertrek gegeven worden, terwijl andere vaccinaties juist weer korter van tevoren gegeven kunnen worden. Het hangt allemaal af van het type vaccinatie en het land waar je naartoe gaat. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het plannen van de vaccinaties.

Wat zijn de risico’s van niet vaccineren?

Als je kind niet gevaccineerd is, kan hij of zij ziek worden tijdens de vakantie. Sommige ziektes zijn erg besmettelijk en kunnen gemakkelijk overgebracht worden. Zo kan hepatitis A bijvoorbeeld leverontsteking veroorzaken en is het erg besmettelijk. Ook griepachtige verschijnselen en koorts zijn veelvoorkomende problemen bij niet-gevaccineerde kinderen.

Waar kun je terecht voor vaccinatieadvies?

Je kunt voor vaccinatieadvies terecht bij de GGD, de huisarts, het consultatiebureau of het reizigersspreekuur. Het is belangrijk om op tijd een afspraak te maken, zodat je kind optimale bescherming kan bieden tijdens de vakantie. Sommige landen hebben specifieke vaccinaties nodig, zoals bijvoorbeeld Turkije waar hepatitis A veel voorkomt.

Wat als je kind al vaccinaties heeft gehad?

Als je kind al vaccinaties heeft gehad, is het belangrijk om te controleren of deze nog geldig zijn. Sommige vaccinaties bieden langdurige bescherming, terwijl andere vaccinaties na een aantal jaar weer herhaald moeten worden. Het is daarom belangrijk om de laatste update van het Rijksvaccinatieprogramma te bekijken en te overleggen met een deskundige.

Je kind voorbereiden op de vakantie

Een vakantie met kinderen vergt vaak wat extra voorbereiding. Zo ook het voorbereiden van je kind op de reis. Hieronder vind je een aantal tips om je kind voor te bereiden op de vakantie.

Leg uit wat er gaat gebeuren

Voordat de vakantie begint, is het belangrijk om je kind uit te leggen wat er gaat gebeuren. Vertel bijvoorbeeld dat jullie met het vliegtuig naar een ander land gaan en dat dit een paar uur duurt. Leg uit dat je kind in een stoel moet zitten en dat de stoelriemen vast moeten tijdens het opstijgen en landen.

Pak samen de rugzak in

Laat je kind helpen met het inpakken van een rugzakje voor onderweg. Bespreek welke spullen er allemaal mee moeten en welke dingen je kind graag wil meenemen. Zorg dat het rugzakje niet te vol zit en wissel af en toe de spullen af, zodat je kind niet verveeld raakt. Denk hierbij aan kleurtjes, kaartspelletjes of een pop.

Speel spelletjes onderweg

Om de reis wat leuker te maken, kun je verschillende spelletjes spelen onderweg. Denk bijvoorbeeld aan het spotten van bepaalde dingen, zoals vliegtuigen of auto’s. Of speel samen kaartspelletjes.

Beloon goed gedrag

Beloon je kind als het zich goed gedraagt tijdens de reis. Dit kan bijvoorbeeld door iets leuks te doen op de plaats van bestemming of door een klein cadeautje te geven. Dit motiveert je kind om zich goed te blijven gedragen.

Maak het leuk voor je kind

Probeer de reis zo leuk mogelijk te maken voor je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een toneelstukje maken van de reis en je kind hierbij betrekken. Of beloof je kind dat jullie samen naar een speeltuintje gaan als jullie op de plaats van bestemming zijn.

Vertel over de vakantiebestemming

Vertel je kind over de vakantiebestemming en wat jullie daar allemaal gaan doen. Laat bijvoorbeeld foto’s zien van het hotel of de omgeving. Zo weet je kind wat het kan verwachten en raakt het niet overstuur als het iets anders is dan gedacht.

Reizen met kinderen

Een van de belangrijkste dingen om te regelen als je met kinderen reist, is het paspoort of de identiteitskaart. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om te reizen. Henriette Guest van de Koninklijke Marechaussee geeft aan dat het belangrijk is om op tijd te beginnen met het aanvragen hiervan. Het kan namelijk enkele weken duren voordat het document klaar is.

Als ouder heb je ouderlijk gezag over je kinderen. Als je gescheiden bent en je ex-partner heeft ook ouderlijk gezag, dan moet je toestemming hebben van je ex-partner om met je kinderen naar het buitenland te reizen. Als je als ouder alleen het ouderlijk gezag hebt, dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Als er sprake is van voogdij, dan moet je toestemming hebben van de voogd.

Grenscontrole en veiligheid

Bij de grenscontrole kan er gevraagd worden naar de toestemming van de andere ouder of voogd. Zorg dus dat je deze toestemming bij je hebt. Daarnaast kan er gevraagd worden naar de hoogte van het bedrag dat je bij je hebt en wat de reden van je reis is. Wees hierop voorbereid en geef duidelijke antwoorden.

Veiligheid is natuurlijk ook een belangrijk onderwerp als je met kinderen reist. Belangrijk is om te weten dat de Marechaussee verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven en in de trein. Daarnaast werkt de Marechaussee samen met Justitie en Defensie om de veiligheid van reizigers te waarborgen.

Reisbestemming kiezen

Als je met kinderen reist, is het belangrijk om een kindvriendelijke bestemming te kiezen. Er zijn veel mooie plekken in de wereld waar je uit kunt kiezen. Zo zul je verrast worden door de indrukwekkende natuur rondom Kaapstad, de pittoreske baaien in Thailand en de uitgestrekte safari’s in Afrika.

Als je op zoek bent naar een veilig land om met kinderen te reizen, dan zijn de Verenigde Staten en Europa goede opties. Maar ook landen als Thailand en Zuid-Afrika zijn veilig om met kinderen te reizen, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Reishacks en tips

Om het reizen met kinderen gemakkelijker te maken, zijn er een aantal handige reishacks en tips die je kunt gebruiken:

  • Om de jetlag te overwinnen, kun je het beste de kinderen laten wennen aan het nieuwe ritme voordat je vertrekt.
  • Maak een checklist van alle benodigdheden die je mee moet nemen en vink deze af als je alles hebt ingepakt.
  • Als je een lange vlucht hebt, kun je het beste een nachtvlucht kiezen zodat de kinderen kunnen slapen.
  • Verblijf op een kindvriendelijke plek, zoals een cowboy ranch in Amerika of een struisvogelboerderij in Zuid-Afrika.
  • Als je naar New York gaat, mag een bezoek aan Mickey Mouse in Disney World natuurlijk niet ontbreken.
  • Als je een droomreis naar Thailand wilt samenstellen, kun je het beste de hulp inschakelen van reisexperts zoals Riksja Travel. Zij kennen de mooiste plekken en kunnen een reis op maat voor je samenstellen.

Kortom, reizen met kinderen kan onwijs leuk zijn als je de juiste voorbereidingen treft. Kies een geschikte vakantiebestemming, regel op tijd de benodigde documenten en maak gebruik van handige reishacks en tips. Zo kun je samen met je kinderen de wereld ontdekken en mooie herinneringen maken.

Wat moet je meenemen op een verre reis met kinderen?

Als je met kinderen op reis gaat, is het belangrijk om goed na te denken over wat je allemaal meeneemt. Hieronder vind je een aantal belangrijke reisitems die niet mogen ontbreken in je bagage.

Neem speelgoed en knuffeldoekjes mee

Neem voldoende speelgoed en knuffeldoekjes mee voor onderweg en op de plaats van bestemming. Zo hebben de kinderen altijd iets te doen en hebben ze hun vertrouwde spullen bij zich. Zorg dat het speelgoed niet te groot is, zodat het makkelijk mee te nemen is.

Belangrijke spullen bij de hand

Belangrijke spullen, zoals paspoorten, telefoon en geld, draag je bij je in een apart stuk bagage. Zo voorkom je dat je deze kwijtraakt en kun je er snel bij als je het nodig hebt.

Zorg voor bewegingsvrijheid

Zorg dat de kinderen tijdens de reis voldoende bewegingsvrijheid hebben. Neem bijvoorbeeld een draagzak of kinderwagen mee. Zo kunnen ze zelfs onderweg slapen en hebben ze de mogelijkheid om te bewegen.

Maak gebruik van een homestay of Airbnb

Als je met kinderen reist, kan het handig zijn om gebruik te maken van een homestay of Airbnb. Zo heb je meer ruimte en een vaste plek waar je je spullen kwijt kunt. Bovendien zijn deze accommodaties vaak betaalbaar en kun je op deze manier de leukste plekjes vinden.

Extra bagage voor berggebieden

Als je naar berggebieden reist, is het belangrijk om extra bagage mee te nemen. Denk hierbij aan warme kleding, wandelschoenen en een rugzak. Zo ben je goed voorbereid op de bergen en kun je optimaal genieten van de omgeving.

Train jezelf om efficiënt in te pakken

Om efficiënt in te pakken, is het belangrijk om jezelf te trainen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met alle spullen die je nodig hebt en pak telkens op dezelfde manier in. Zo voorkom je dat je belangrijke spullen vergeet en kun je snel inpakken als je op reis gaat.

Vraag mensen om hulp

Als je op reis gaat met kinderen, kan het soms stressvol zijn. Vraag daarom mensen om hulp als je het even niet meer ziet zitten. Zo kunnen anderen je helpen met de bagage of de kinderen vermaken, zodat jij even tot rust kunt komen.

Voorkom ellenlange dagen onderweg

Probeer lange dagen onderweg te voorkomen. Plan bijvoorbeeld een tussenstop in, zodat de kinderen even kunnen bewegen en spelen. Zo voorkom je dat ze zich gaan vervelen en kun je alsnog genieten van de reis.

Wees voorbereid op eventuele gebieden

Als je naar afgelegen gebieden reist, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Neem bijvoorbeeld voldoende eten en drinken mee en zorg voor een goede reisverzekering. Zo ben je voorbereid op eventuele situaties en kun je onbezorgd genieten van de reis.

Bagage en benodigdheden

Als je met kinderen reist, kan het inpakken van de bagage een uitdaging zijn. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt, zonder te veel mee te nemen.

Check de regels van de vliegtuigmaatschappij

Voordat je begint met inpakken, is het belangrijk om de regels van de vliegtuigmaatschappij te controleren. Elke maatschappij heeft zijn eigen regels over de maximale grootte en het gewicht van de bagage, inclusief handbagage. Sommige maatschappijen staan toe dat je een buggy of autostoeltje meeneemt zonder extra kosten, terwijl andere maatschappijen hiervoor extra kosten in rekening brengen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels voordat je begint met inpakken.

Benut de ruimte in je bagage optimaal

Om zoveel mogelijk spullen mee te kunnen nemen, is het belangrijk om de ruimte in je bagage optimaal te benutten. Investeer in cubes of compacte tassen om je spullen in te pakken. Opvouwbare tassen en rolkoffers zijn ook handig, omdat ze weinig ruimte innemen als ze leeg zijn.

Neem alleen de benodigdheden mee

Het is verleidelijk om alles wat je thuis hebt mee te nemen op reis, maar dit is niet altijd nodig. Neem alleen de benodigdheden mee, zoals kleding, toiletartikelen en speelgoed voor in het vliegtuig (hier beoordeeld). Bovendien mag je vaak geen grote verpakkingen van smeersels, shampoos en douchegel meenemen in je handbagage. Koop daarom alternatieve producten in kleinere verpakkingen, zoals minischeerschuim van de HEMA.

Investeer in lichtgewicht reiskleding

Als je met kinderen reist, is het belangrijk om comfortabele kleding mee te nemen. Investeer in lichtgewicht reiskleding die gemakkelijk te dragen en te wassen is. Trek lagen aan, zodat je jezelf en je kinderen kunt aanpassen aan de temperatuur. Denk aan blouses, spijkerbroeken en trek- of outdoorbroeken. Voor de kleinste familielid zijn er speciale babyreiswiegjes en autostoeltjes.

Onderkleding en accessoires combineren

Om ruimte te besparen, is het handig om onderkleding en accessoires te combineren. Rokken en blouses kunnen bijvoorbeeld met elkaar worden gecombineerd. Creeks en lichte schoenen zijn handig om mee te nemen. Daarnaast is het handig om een schoudertas mee te nemen, zodat je je handen vrij hebt.

Hoe lang rijden met kind?

Als je met kinderen op trip gaat, moet je rekening houden met de duur van de rit. Hoe lang rijden met kind? Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Het antwoord is niet altijd eenduidig, want het hangt af van verschillende factoren. Hieronder lees je waar je op moet letten bij lange autoritten met kinderen.

Vanaf welke leeftijd kun je lange autoritten maken?

Baby’s mogen officieel vanaf de geboorte al vervoerd worden in een babyautostoeltje. Maar hoe lang rijden met een baby? Dat hangt af van de baby zelf. Sommige baby’s vinden het heerlijk om in de auto te zitten en vallen meteen in slaap, anderen worden snel onrustig. Over het algemeen geldt dat baby’s nog niet zo lang achter elkaar in dezelfde houding kunnen zitten. Daarom is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen.

Hoe lang mag een autorit duren met kinderen?

Er is geen definitie van hoe lang een autorit mag duren met kinderen. Het hangt af van de leeftijd van het kind, de afstand die je aflegt en de vakantiebestemming. Over het algemeen geldt dat kinderen vanaf een jaar of drie langer stil kunnen zitten. Maar ook dan is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Een autorit van meer dan zes uur is voor de meeste kinderen echt te lang.

Hoe vaak moet je pauze nemen tijdens een lange autorit?

Het is belangrijk om regelmatig pauze te nemen tijdens een lange autorit. Hoe vaak je pauze moet nemen, hangt af van de leeftijd van het kind en de duur van de rit. Over het algemeen geldt dat je elke twee uur een pauze moet nemen. Tijdens de pauze kunnen kinderen even de benen strekken, naar het toilet gaan en iets eten en drinken. Zo voorkom je dat ze te lang in dezelfde houding zitten en te weinig energie hebben.

Hoe kun je de pauzes combineren met eten en drinken?

Je kunt de pauzes combineren met een eetmoment. Neem bijvoorbeeld een picknickkleed en wat gezonde snacks mee, zoals fruit en groente. Zo kunnen de kinderen even lekker bewegen en gezond eten en drinken. Als je kind zindelijk is, kun je ook een toiletbezoek combineren met de pauze.

Hoe kun je kinderen tijdens de autorit vermaken?

Het is belangrijk om kinderen tijdens de autorit te vermaken (hier het leukste speelgoed). Zo voorkom je dat ze zich gaan vervelen en lastig worden. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Neem speelgoed mee, zoals Duplo, Busy Bags en Spy Bottles.
  • Lees voor uit een boek of laat je kind zelf lezen.
  • Zet een leuke film of serie op.
  • Speel spelletjes, zoals ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.
  • Laat je kind tekenen of kleuren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen veilig zitten tijdens de autorit?

Het is belangrijk dat kinderen veilig zitten tijdens de autorit. Zorg daarom voor een geschikt autostoeltje. Er zijn verschillende gesponsorde merken die veilige autostoeltjes aanbieden, zoals Britax, Römer en Pebble Pro. Zorg ervoor dat het autostoeltje op de achterbank staat en dat het kindje goed vastzit. Let ook op de nadrukkelijke achterbankregel. Als het kindje nog niet groot genoeg is voor een autostoeltje, moet het in een babyautostoeltje worden vervoerd.

Praktische tips voor lange autoritten met kinderen

Hieronder vind je nog een aantal praktische tips voor lange autoritten met kinderen:

  • Plan de rit liefst tevoren en leg de route uit aan de kinderen.
  • Neem een campingbedje mee, zodat je kindje vrij kan bewegen tijdens de pauzes.
  • Zorg voor voldoende vermaak, zoals speelgoed en films.
  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Houd rekening met de motorische ontwikkeling van je kind en laat het regelmatig bewegen.
  • Zorg voor voldoende bagagetips, zodat je alles makkelijk kunt meenemen.
  • Stop elke twee uur voor een pauze.
  • Laat je kindje regelmatig de beentjes strekken tijdens de pauzes.
  • Maak gebruik van een huurauto als je verder weg gaat.
  • Neem een speelkleed mee voor op de picknickplaats.
  • Zorg voor een DIY toiletbezoek.
  • Houd rekening met elkaar en wees geduldig tijdens lange autoritten.

Eten en drinken onderweg

Als je met kinderen op reis gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg drinken. Vooral als het warm weer is, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kinderen genoeg drinken onderweg:

  • Kies voor frisse drankjes zoals water, vruchtensap, zuiveldranken en chocomel. Let er wel op dat je de hoeveelheid suiker en calorieën enigszins beperkt.
  • Maak pakjes drinken van tevoren open, zodat je kinderen gelijk kunnen drinken als ze dorst hebben.
  • Verdun vruchtensap met water om de hoeveelheid suiker te verminderen.
  • Voeg een stukje fruit toe aan het water voor een frisser drankje. Probeer bijvoorbeeld eens aardbeien, citroen of appel met honing erdoor.
  • Zet een grote fles water in de koelbox of vriezer, zodat het sneller koud wordt en je meerdere keren kunt bijvullen.
  • Spoel lege flessen om en vul ze bij bij de volgende stop.
  • Kies voor milieuvriendelijke opties zoals een herbruikbare waterfles.

Eten en drinken onderweg: gezonde snacks voor onderweg

Naast drinken is het ook belangrijk om gezonde snacks mee te nemen voor onderweg. Hieronder vind je een aantal tips voor gezonde snacks:

  • Kies voor vers fruit zoals appels, aardbeien en blauwe bessen. Snijd het fruit van tevoren in stukjes en leg het in een bakje in de koelbox.
  • Maak een broodje gezond met bijvoorbeeld ijsbergsla, tomaat en komkommer.
  • Geef je kinderen een pakje rozijnen of gedroogd fruit als tussendoortje.
  • Leg een blaadje bont of ijsbergsla op een boterham met kaas of ham voor een verrassend frisse combinatie.
  • Maak een lijst van lekkers dat je hebt ingepakt en zet het bovenaan in je tas, zodat je het niet vergeet.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten hoe je je kinderen veilig voelt tijdens een vakantie, en er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

  • Kies een accommodatie met de juiste voorzieningen, zoals een kinderbedje, een kinderstoel en een speeltuin. Ook is het belangrijk dat de accommodatie rustig is en dat er weinig verkeer is.
  • Neem regelmatige pauzes en probeer een dagje weg te doen waarbij je kinderen kunnen ontspannen en een rustige plek waar ze veilig buiten kunnen spelen. Probeer ook een plek te vinden waar het rustig is en waar kinderen veilig rondlopen.
  • Kies een accommodatie met een goede hygiëne om je kinderen veilig te voelen en probeer een oogje te houden op de voorwerpen waar ze mee spelen zodat ze geen vuil of gevaarlijke voorwerpen krijgen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.