Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

RC speelgoed: Waarom het zo leuk is voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Waarom is RC speelgoed zo leuk voor kinderen?

RC speelgoed is een van de meest populaire speelgoedsoorten vanwege de vele mogelijkheden. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en hun bewegingsvrijheid uitproberen.

In dit artikel lees je alles over wat RC speelgoed zo leuk maakt voor kinderen en waar je op moet letten bij aanschaf.

Wat is rc speelgoed

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is RC speelgoed?

Wat is RC speelgoed?

RC speelgoed, ook wel radiografisch bestuurbaar speelgoed genoemd, staat voor Remote Control speelgoed. Dit betekent dat het speelgoed op afstand bestuurbaar is via een afstandsbediening. Kortgezegd is RC speelgoed speelgoed dat op afstand bestuurbaar is.

De essentie van RC speelgoed

De essentie van RC speelgoed is de draadloze communicatie die plaatsvindt tussen de afstandsbediening en het voertuig. Hierbij worden signalen doorgegeven via onzichtbare frequenties. Dit zodoende het voertuig op afstand te kunnen sturen en te manoeuvreren. Dit geeft kinderen de bewegingsvrijheid om het speelgoed eenvoudig te besturen en obstakels te ontwijken. RC speelgoed kan op verschillende plaatsen worden gebruikt, zoals op het land, in het water en in de lucht.

Hoe werkt RC speelgoed?

RC speelgoed wordt aangedreven door een krachtbron, meestal een accupack. De afstandsbediening stuurt signalen naar het voertuig via radiografische signalen. Deze signalen worden opgevangen door een ontvanger in het voertuig en omgezet in beweging. Het voertuig kan vervolgens worden bestuurd door de afstandsbediening.

Batterijen en opladen

RC speelgoed wordt aangedreven door een accupack. Het opladen van de batterij duurt meestal een paar uur en kan worden gedaan via een snoer dat bij het speelgoed wordt geleverd. Wanneer de batterij leeg is, kan deze snel worden gewisseld zodat er meteen verder gereden kan worden. Het is belangrijk om de batterijen op de juiste manier weg te gooien om schade aan het milieu te voorkomen.

Welke soorten RC voertuigen zijn er?

Welke soorten RC voertuigen zijn er?

RC voertuigen zijn er in vele soorten en maten. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire types.

RC auto’s

RC auto’s zijn de meest populaire RC voertuigen en zijn verkrijgbaar in vele maten en modellen. Ze worden bestuurd met behulp van een afstandsbediening en kunnen op verschillende manieren worden aangedreven, zoals elektriciteit, nitro of benzine.

 • Elektrische RC auto’s zijn goedkoper in aanschaf en zijn gemakkelijk te besturen. Ze maken weinig lawaai en hoeven niet opnieuw te worden gevuld met brandstof. Het nadeel is dat ze minder snelheid hebben dan nitro- of benzineauto’s en dat de batterijduur beperkt is.
 • Nitro RC auto’s zijn sneller en krachtiger dan elektrische auto’s en hebben een realistisch motorgeluid. Ze zijn echter duurder in aanschaf en vereisen meer technische kennis om te onderhouden.
 • Benzine RC auto’s zijn groter en krachtiger dan nitro- of elektrische auto’s en zijn zuiniger in gebruik. Ze zijn echter duurder in aanschaf en maken meer lawaai dan andere typen RC auto’s.

RC helikopters

RC helikopters zijn geweldig om te besturen en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ze worden bestuurd met behulp van een controller en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen.

 • Elektrische RC helikopters zijn gemakkelijk te besturen en maken weinig lawaai. Ze zijn echter minder krachtig dan nitro- of benzinehelikopters en hebben een beperkte vliegtijd.
 • Nitro RC helikopters zijn krachtiger dan elektrische helikopters en hebben een realistisch motorgeluid. Ze zijn echter duurder in aanschaf en vereisen meer technische kennis om te onderhouden.

RC boten

RC boten zijn perfect om te racen op het water en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen. Ze worden bestuurd met behulp van een controller en kunnen worden aangedreven door elektriciteit of benzine.

 • Elektrische RC boten zijn gemakkelijk te besturen en maken weinig lawaai. Ze zijn echter minder krachtig dan benzineboten en hebben een beperkte vaartijd.
 • Benzine RC boten zijn krachtiger dan elektrische boten en hebben een realistisch motorgeluid. Ze zijn echter duurder in aanschaf en maken meer lawaai dan elektrische boten.

Voorbeelden van RC speelgoedauto’s

Er zijn vele soorten RC speelgoedauto’s beschikbaar, van luxe modellen tot speelgoedauto’s voor kinderen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Chicco RC Fiat 500: een speelgoedauto voor kinderen vanaf 2 jaar met geluidseffecten en een afstandsbediening.
 • Maisto RC Lamborghini Aventador: een luxe RC auto op schaal met realistische details en een afstandsbediening.
 • Jamara RC Desertbuggy Dakar: een RC buggy voor elk terrein met een snelheid van ongeveer 20 km/u en een afstandsbediening.
 • Steel RC Buggy Zwart: een RC buggy op schaal met een snelheid van ongeveer 15 km/u en een afstandsbediening.

Lees ook: dit zijn de beste RC auto’s die je op dit moment kunt kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van RC voertuigen?

Bij het kopen van RC voertuigen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Leeftijd: controleer of het voertuig geschikt is voor de leeftijd van het kind.
 • Specificaties: controleer de specificaties van het product om er zeker van te zijn dat het aan je wensen voldoet.
 • Batterijduur: controleer hoelang de batterijduur is en hoe lang het duurt om op te laden.
 • Type motor: maak onderscheid tussen elektrische, nitro- en benzinevoertuigen en kies het type dat het beste bij je past.
 • Technische kennis: houd er rekening mee dat sommige voertuigen regelmatig onderhoud nodig hebben en dat je technische kennis nodig hebt om ze te onderhouden.
 • Geluid: let op het geluidsniveau van het voertuig, vooral als je het binnen wilt gebruiken.

Wat maakt RC speelgoed leuk voor kinderen?

RC speelgoed is een van de leukste cadeaus die je aan een kind kunt geven. Het is verkrijgbaar in verschillende categorieën, van radiografisch bestuurbare auto’s tot drones en boten. Er zijn tal van redenen waarom ieder kind een RC speelgoed moet hebben. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom RC speelgoed zo leuk is voor kinderen:

RC speelgoed is stoer en creatief

Kinderen vinden het geweldig om te experimenteren met RC speelgoed en de gekste trucs uit te halen. Ze kunnen hun vriendjes laten zien hoe ze hun RC auto of drone op de meest onmogelijke plekken kunnen laten rijden of vliegen. RC speelgoed is een geweldige manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren en hun verbeeldingskracht te vergroten.

RC speelgoed is verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen

Er zijn tal van soorten RC speelgoed verkrijgbaar, van offroad buggy’s tot afstandsbestuurbare houten speelfiguren. RC speelgoed is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van enkele euro’s tot honderden euro’s. Er is dus voor ieder kind wel een geschikt RC speelgoed te vinden.

RC speelgoed is veilig

Hoewel sommige RC speelgoed op brandstof werken, zijn de meeste RC speelgoed tegenwoordig elektrisch aangestuurd. Dit maakt RC speelgoed veiliger dan ooit tevoren. Bovendien zijn de meeste RC speelgoed ontworpen om tegen een stootje te kunnen, waardoor ze minder snel kapot gaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van RC speelgoed?

Leeftijd en niveau

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van het kind dat het RC speelgoed gaat gebruiken. Er zijn RC auto’s en andere voertuigen beschikbaar voor kinderen vanaf 3 jaar, maar er zijn ook modellen die meer geschikt zijn voor oudere kinderen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het niveau van het kind. Is het kind al bekend met RC speelgoed of gaat het hier om de eerste kennismaking? Voor beginners zijn simpelweg bestuurbare auto’s vaak het beste, terwijl oudere kinderen misschien liever een model willen dat ze zelf kunnen bouwen.

Bereik en snelheid

Een ander belangrijk punt om op te letten is het bereik van het RC speelgoed. Hoe ver kan de auto of het voertuig gaan terwijl je het nog kunt besturen? Dit verschilt per model, dus kijk hier goed naar voordat je tot koop overgaat. Daarnaast is de snelheid van het voertuig natuurlijk ook belangrijk. Hoe snel gaat het en hoe lang duurt het voordat de batterij leeg is? Dit staat vaak ergens vermeld bij de specificaties van het model.

Bestuurbaarheid en afstandsbediening

Een ander belangrijk punt om op te letten is de bestuurbaarheid van het RC speelgoed. Hoe makkelijk is het om de auto of het voertuig te besturen? Zijn er veel knoppen op de afstandsbediening die het lastig maken om het voertuig goed te besturen? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de grootte van de afstandsbediening en hoeveelheid knoppen. Dit verschilt per model en kan invloed hebben op hoe fijn het is om het voertuig te besturen.

Brandstof en ondergronden

Als je RC speelgoed gaat kopen, is het ook belangrijk om te kijken naar welke brandstof het voertuig gebruikt. Sommige modellen werken op benzine, terwijl andere modellen werken op batterijen of accu’s. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar op welke ondergronden het voertuig kan rijden. Sommige modellen zijn alleen geschikt voor binnen, terwijl andere modellen ook buiten kunnen worden gebruikt.

Is RC speelgoed gevaarlijk?

RC speelgoed is een populair productassortiment voor kinderen van verschillende leeftijden. Het is een geweldige manier om kinderen te laten spelen en leren tegelijkertijd. RC speelgoed kan echter ook gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Veiligheidsinstellingen en -behoeften

Het is belangrijk om te weten dat RC speelgoed niet gevaarlijk is op zichzelf, maar het kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om de veiligheidsinstellingen van het product te begrijpen voordat je het koopt. Controleer of het product past bij de leeftijd en vaardigheden van het kind en of het product voldoet aan de veiligheidsnormen.

Mag je overal rijden?

RC speelgoed kan op verschillende plaatsen worden gebruikt, zoals in huis, op straat of in het park. Het is belangrijk om te weten waar je wel en niet mag rijden met het speelgoed. Controleer de lokale wetten en regelgeving om te zien waar het is toegestaan om RC speelgoed te gebruiken.

Prijzen en veiligheid

De prijzen van RC speelgoed variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product. Het is belangrijk om te onthouden dat een hogere prijs niet altijd betekent dat het product veiliger is. Controleer altijd de veiligheidsinstellingen en -behoeften van het product, ongeacht de prijs.

Voor welke leeftijd is RC speelgoed het leukste?

RC speelgoed is een geweldig ding voor kinderen van alle leeftijden. Afhankelijk van de grootte, snelheid en complexiteit van het bestuurbare speelgoed, kan het geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar tot volwassenen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van RC speelgoed voor verschillende leeftijdsgroepen:

Peuters en kleuters

Voor de jongere kinderen zijn er RC auto’s en vrachtwagens verkrijgbaar in verschillende maten en prijsklassen. Het belangrijkste aspect om op te letten is veiligheid. RC speelgoed voor deze leeftijdsgroep moet eenvoudig te bedienen zijn en geen kleine onderdelen bevatten die ingeslikt kunnen worden. Ook is het belangrijk om te letten op de afstand die het speelgoed kan afleggen. RC auto’s die maximaal 5 kilometer per uur rijden zijn geschikt voor deze leeftijdsgroep.

Oudere kinderen

Voor grotere kinderen biedt RC speelgoed meer uitdaging. Er zijn verschillende varianten van RC auto’s, boten, vliegtuigen en helikopters beschikbaar. Het belangrijkste aspect om op te letten is de mate van veiligheid en de afstand die het speelgoed kan afleggen. RC auto’s die maximaal 20 kilometer per uur rijden zijn geschikt voor deze leeftijdsgroep. Ook is het belangrijk om te letten op de belastbaarheid van het speelgoed, zodat het niet snel kapot gaat.

Tieners en volwassenen

Voor tieners en volwassenen zijn er RC auto’s, boten, vliegtuigen en helikopters verkrijgbaar die flink duurder zijn dan de speeltuigjes voor de jongere kinderen. Het belangrijkste aspect om op te letten is de maximale snelheid en de afstand die het speelgoed kan afleggen. RC auto’s die maximaal 50 kilometer per uur rijden zijn geschikt voor deze leeftijdsgroep. Ook is het belangrijk om te letten op de complexiteit van het speelgoed, zodat het niet te moeilijk wordt om te bedienen.

Specialistisch RC speelgoed

Voor de echte liefhebbers zijn er specialistische RC auto’s, boten, vliegtuigen en helikopters verkrijgbaar. Deze zijn vooral bedoeld voor volwassenen en bieden de mogelijkheid om op een dieper niveau met RC speelgoed bezig te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld RC auto’s die echt motorgeluid uitgangen hebben waar je je eigen muziek op kunt afspelen. Deze auto’s zijn vaak afgewerkt met een hoogglans lak en zijn makkelijk in elkaar te zetten.

Populairste RC speelgoed

Uit onderzoek dat is gedaan door verschillende webshops, waaronder Bol.com en GT Garden, kwamen de volgende populairste RC speelgoed naar voren:

 • RC auto’s: deze zijn verkrijgbaar in diverse maten en prijsklassen. De maximale snelheid varieert van 5 tot 50 kilometer per uur en ze zijn belastbaar tot 2 kilogram. Sommige RC auto’s beschikken over een schakelaar waarmee je de LED-verlichting aan en uit kunt zetten.
 • RC boten: deze zijn vooral populair bij kinderen vanaf 8 jaar. Ze zijn elektrisch aangedreven en beschikken over een maximale snelheid van 20 km per uur. Sommige RC boten beschikken over een echte motorgeluid uitgang waar je je eigen muziek op kunt afspelen.
 • RC vliegtuigen: deze zijn vooral populair bij tieners en volwassenen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten en prijsklassen en beschikken over een maximale snelheid van 50 km per uur. Sommige RC vliegtuigen beschikken over een camera waarmee je mooie beelden kunt maken tijdens het vliegen.

Het nadeel van RC speelgoed is dat het vaak duurder is dan andere hebbedingetjes en gadgets. Maar eerlijk gezegd is het de prijs zeker waard. RC speelgoed biedt namelijk urenlang speelplezier voor jong en oud en is een geweldige manier om samen te spelen.

Conclusie

Het is geweldig om te zien hoe kinderen zich uiten met RC speelgoed.

Het is een uitstekend alternatief voor een spelcomputer of tablet en een manier om hun creativiteit en fantasie te stimuleren. Het is ook een manier om hun motorische vaardigheden te verbeteren.

Het is dus zeker de moeite waard om een RC model te kopen en het zal hun leven voor altijd veranderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.