Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Mijn peuter speelt de baas | Gelukkig kun je dít doen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Je bent perfect in staat om je eigen shirt te kiezen. Je weet wat je lekker vindt en wilt eten.

Je kunt zelfs absoluut beslissen welk boek je wilt lezen (of welk audioboek je wilt luisteren, dit geeft zoveel extra tijd!).

Als je echter met een peuter leeft, zul je merken dat er iemand in je huis is die denkt dat ze het beter weten dan jij (en hun vriendjes, hun opvang en iedereen die ze tegenkomen).

Je kleine tiran beveelt iedereen!

Hier lees je hoe je dominante manieren van je peuter kunt afzwakken zonder hun zelfvertrouwen te verminderen.

Peuter speelt de baas

Tijdens de voorschoolse jaren heb je misschien te maken met bazige kinderen. Geen leuke fase, maar een volkomen normaal en verwacht voorschools gedrag.

Veel peuters willen dat de dingen op hun manier en volgens hun tijdschema worden gedaan.

Het is schattig (voor ongeveer vijf minuten), maar dan wordt bazigheid een grote afknapper (voor jou – en voor alle speelkameraadjes).

Gelukkig is dit iets waar je doorheen kunt komen, zonder dat je huis een absolute dictatuur wordt.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waarom is mijn peuter bazig?

Bazig gedrag komt veel voor bij twee- en driejarigen. Dat komt omdat peuters slechte sociale vaardigheden hebben (om de beurt? Ik denk het niet) en een egocentrische kijk op de wereld (ik wil dat Tara op deze manier met onze poppen speelt, niet wat ze nu doet).

Het is ook een manier om controle uit te oefenen wanneer volwassenen alle macht lijken te hebben (van mama moet ik misschien schoenen dragen, maar ik bepaal welk paar!).

Last but not least worden sommige kinderen geboren met van nature dominante persoonlijkheden, die als bazig overkomen.

Wat je moet weten over bazigheid

De meeste kleine dictators ontgroeien deze fase als ze beginnen te beseffen dat ze eigenlijk niet het centrum van het universum zijn (behalve als ze natuurlijk bij oma zijn) en dat andere kinderen echt niet harder gaan lopen als je ze verteld wat ze moeten doen.

Gelukkig zijn er manieren om die heerszuchtige impulsen te temperen zonder het aangeboren verlangen van je peuter om te leiden te ontmoedigen.

Wat kun je doen als je peuter de baas speelt?

  • Zorg voor voldoende aandacht. De eisen van je kind kunnen een pleidooi zijn voor meer tijd samen.
  • Geef wat controle terug. Door je kind keuzes te bieden (“Wil je de roze of paarse rok dragen?”) voelt je kind zich steviger in haar schoenen.
  • Verhoog het zelfvertrouwen. Vraag om hulp bij eenvoudige klusjes (maak er een spel van!) zoals het in de wasmand doen van de was of het scheuren van sla voor een salade en geef veel complimenten als de taak is voltooid. Op die manier voelt je kind zich belangrijk zonder iemand anders te hoeven commanderen.
  • Versterk sociale vaardigheden. Maak “alsjeblieft” een onderdeel van de woordenschat van je kind, leer om beurten iets te doen of te krijgen en moedig empathie aan voor anderen (“Hoe zou jij je voelen als Tara jouw pop zou pakken?”).
  • Geef het goede voorbeeld. Speel je constant de baas over je ind? Behandel je peuter zoals je zelf behandeld wilt worden, mam en pap.
  • Wees geen voetveeg. Als de eisen en / of de stem van je kind buiten de perken zijn, zeg dat dan rustig en ga er niet op in.

Laten we je opties om het op te lossen wat nader bekijken:

Wees geduldig

Een grote reden waarom peuters bazig zijn, is dat ze gewoon het gedrag nabootsen dat ze elke dag zien.

Niet om te zeggen dat je je huis regeert met een ijzeren vuist die bij elke taak bevelen schreeuwt, maar je peuter weet dat je mensen vertelt wat ze moeten doen (met name hem en zijn broers en zussen) en dan wil hij natuurlijk ook daarin meedoen.

Ze leren ook uit te drukken wat ze willen.

Hoewel bazigheid en assertiviteit niet altijd gunstige eigenschappen zijn, kunnen ze een voordeel zijn (in kleine doses) als ze ouder worden.

Met een beetje richting (en omleiding) kun je deze eigenschappen kanaliseren in leiderschapsvaardigheden.

Vraag om een ​​gedragsverandering

Als je kleuter jou of iemand anders begint te vertellen om dingen te doen, herinner haar er dan aan hoe je manieren gebruikt.

Leg uit dat je eerder iets voor hem zult doen

  • een spelletje spelen,
  • een verhaal lezen,
  • haar helpen om andere schoenen aan te doen

als ze het vriendelijk vraagt, in plaats van erom te zeuren, of eisen.

Geef ze wat keuze

Bazigheid bij kinderen komt vaak voort uit het kind dat gewoon probeert controle te krijgen over een situatie en zijn leven.

Dit geldt vooral als een kind opgroeit en onafhankelijker wordt. Creëer dus situaties waarin je kind een beslissing kan nemen of als een ‘volwassene’ kan dienen.

  • Als het bijvoorbeeld tijd is om te gaan zitten en te lunchen, bied dan twee keuzes aan (zorg ervoor dat beide keuzes acceptabel voor je zijn natuurlijk).
  • Als je je klaarmaakt om een ​​spel met je kind te spelen, laat hem dan beslissen welk spel.
  • En als ze ouder worden, laat ze “toezicht houden” op een jong kind dat zich kleedt.

In deze gevallen kan je kind de baas zijn en voldoen aan hun behoefte om de leiding te hebben.

Betrek opvang en zorgverleners

Als je vermoedt dat de bazigheid van je kind verder gaat dan alleen de thuis situatie, vraag dan volwassenen die regelmatig bij je kind betrokken zijn om je te helpen het op te lossen.

Laat ze dezelfde oplossingen gebruiken die jij nu ook thuis toepast zodat je kind een consistente feedback krijgt.

Draai het om

Wanneer je kind bevelen naar anderen begint te gillen, trek je ze opzij voor een rustig gesprek.

Vraag hen hoe ze zich zou voelen als hun vriendje hen zou vertellen wat ze moesten doen.

Je wilt het er niet te dik bovenop leggen en je kind vertellen dat ze geen vrienden meer zullen hebben als ze zo bazig blijven, maar je kunt uitleggen dat kinderen misschien met iemand anders willen spelen als ze niet ook de kans krijgen om te doen wat zij willen doen.

Als de situatie competitief is, de kinderen spelen bijvoorbeeld een spel waar er winnaars of verliezers zijn, probeer ze dan om te leiden om iets anders te doen.

Leer hem om te vragen

Modelleer goed gedrag voor uw kind. In plaats van je kind te vertellen dat hij de waterbak van de hond moet vullen, vraag je beleefd: “Zou je de bak van Lana voor me met water willen vullen alsjeblieft?”

Als er een geval is waarin je kind jou begint te commanderen, corrigeer het dan ter plekke met de taal die je liever zou willen horen. (Doe dit niet noodzakelijkerwijs in het bijzijn van vrienden of broers en zussen, want je kind kan zich schamen. Trek ze opzij in een privéruimte of praat met ze nadat je gasten weg zijn).

Leg uit dat ze niet altijd hun zin krijgen

Mensen “nee” horen zeggen is een levensles die je peuter beter nu al kan leren.

Loading...

Je kind wil misschien dat zijn vriendje van zijn glijbaan binnen of in de tuin afgaat of de schommel gebruikt in plaats van de wip in de speeltuin, maar hij heeft recht op zijn eigen mening.

Leg aan je kind uit dat ze mensen zeker kunnen vragen om een ​​bepaald spel te spelen of speelgoed mee te nemen, maar dat ook zij nee mogen zeggen.

Complimenteer ze als ze beleefd zijn

Als je kind zich op de juiste manier gedraagt, moet je dit ook onder hun aandacht brengen.

Ze zullen blij zijn dat je het hebt opgemerkt en zullen in de toekomst vaker op die manier blijven acteren en spreken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.