Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

PEFC gecertificeerd hout: wat is het en waarom is het belangrijk?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het hout van een meubel kan veel vertellen over de herkomst van het product. Het FSC-keurmerk staat voor hout uit duurzame bossen en het PEFC-keurmerk voor hout uit beheerde bossen. Maar wat is dat precies?

Het PEFC-keurmerk staat voor ‘European Forest Certification’ en wordt uitgegeven door een internationale organisatie. Er wordt gecontroleerd op de sociale en economische eisen van bosbeheer.

In dit artikel lees je alles over het belang van het PEFC-keurmerk voor bosbeheer.

Wat is PEFC hout

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

De unieke eigenschappen van PEFC-gecertificeerd hout

PEFC is een internationaal keurmerk dat ervoor zorgt dat houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer je een product met het PEFC-logo ziet, weet je dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt. Hierbij wordt rekening gehouden met sociale, economische en ecologische aspecten. Wereldwijd is er al meer dan 300 miljoen hectare bos gecertificeerd met dit keurmerk.

Wie zitten er achter PEFC?

PEFC wordt ondersteund door bedrijven, bouwmarkten, groothandels en andere organisaties die duurzaam bosbeheer belangrijk vinden. De PEFC Council, een internationale organisatie, beheert het programma en werkt samen met nationale PEFC-organisaties. Het keurmerk is een endorsement van het Europese Forest Certification Programme (EFCP).

Hoe wordt het PEFC-keurmerk gecontroleerd?

Voordat een product het PEFC-keurmerk krijgt, wordt het grondig gecontroleerd. PEFC kijkt niet alleen naar het bosbeheer, maar ook naar de verwerking van het hout tot producten zoals massief hout, houtvezels en papier. Hierdoor ben je verzekerd van een duurzaam en verantwoord product.

Waarom kiezen voor PEFC-gecertificeerd hout?

PEFC is een duurzaam alternatief voor tropische houtkap en draagt bij aan het behoud van natuurwaarde en biodiversiteit in kwetsbare bosgebieden. Enkele voordelen van PEFC-gecertificeerd hout zijn:

  • Minimale eisen aan het behoud van natuurwaarde
  • Verbod op de kap van bomen langs waterlopen, op steile hellingen en op andere plekken waar erosie kan optreden
  • Garantie dat er geen illegale houtkap plaatsvindt
  • Minimalisering van het risico op verlies van biodiversiteit

De verschillen tussen FSC en PEFC ontrafeld

Het belangrijkste verschil tussen PEFC en FSC zit ‘m in de manier van certificeren. PEFC werkt met lokale keuringen om te bepalen of een bos PEFC-gecertificeerd kan worden. FSC daarentegen kijkt per land wat het beleid is en wat er nodig is om het certificaat te behalen.

Economische en sociale eisen

Beide keurmerken hebben als doel om duurzaam bosbeheer te bevorderen, maar ze hanteren verschillende eisen op economisch en sociaal vlak. Zo legt FSC meer nadruk op het betrekken van lokale gemeenschappen en boseigenaren bij het beheer van bossen, terwijl PEFC meer gericht is op het ondersteunen van lokale economieën.

Producten en keuze

Wanneer je op zoek bent naar gecertificeerde houtproducten, zul je merken dat er een verschil bestaat in het aanbod van FSC- en PEFC-gecertificeerde producten. FSC heeft een groter marktaandeel en is daardoor vaak beter vertegenwoordigd in het winkelaanbod. Toch is het belangrijk om te weten dat beide keurmerken garantie bieden op duurzaam geproduceerd hout.

Logo en claims

Op het gebied van logo’s en claims zijn er ook verschillen tussen FSC en PEFC. Zo moet een FSC-gecertificeerd product minimaal 70% FSC-gecertificeerd materiaal bevatten, terwijl PEFC een minimum van 70% gecertificeerd materiaal hanteert, waarvan minimaal 30% PEFC-gecertificeerd moet zijn. De rest mag bestaan uit hergebruikte of gerecyclede materialen.

Samengestelde houtproducten

Bij samengestelde houtproducten, zoals meubels of speelgoed, kunnen beide keurmerken voorkomen. Hierbij is het goed om te weten dat FSC en PEFC verschillende eisen stellen aan de herkomst van het hout. FSC vereist dat alle betrokken partijen in de keten gecertificeerd zijn, terwijl PEFC meer flexibiliteit biedt in de opzet van de certificering.

Kortom, er zijn verschillende aspecten waarin FSC en PEFC van elkaar verschillen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren en prioriteiten kun je een keuze maken tussen deze twee keurmerken. Het belangrijkste is dat je bewust kiest voor duurzaam geproduceerd hout, ongeacht het keurmerk.

Herkenning van PEFC gecertificeerd houten speelgoed

Wanneer je speelgoed van PEFC gecertificeerd hout wilt kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Allereerst is het handig om te weten dat bedrijven die met dit materiaal werken, trots zijn op hun positieve bijdrage aan het milieu en sociale aspecten. Daarom zullen ze het PEFC keurmerk duidelijk op hun producten vermelden. Kijk dus goed op de verpakking of het speelgoed zelf, en je zult het keurmerk makkelijk kunnen vinden.

Percentage verantwoord hout

Zoals eerder vermeld, garandeert het PEFC keurmerk dat minimaal 70% van het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Hoewel het niet verplicht is om het exacte percentage te vermelden, zullen sommige bedrijven dit toch doen om extra transparantie te bieden. Houd hierbij rekening met het feit dat het overige deel van het hout ook aan minimale eisen moet voldoen om illegale houtkap te voorkomen.

Stel eventuele vragen aan de verkoper

Mocht je twijfels hebben of het speelgoed daadwerkelijk van PEFC hout is gemaakt, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verkoper. Zij kunnen je meer informatie geven over het product en de herkomst van het hout. Daarnaast kunnen ze je wellicht ook wijzen op andere duurzame en verantwoorde producten in hun assortiment.

Online informatie opzoeken

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om online informatie te vinden over bedrijven en hun producten. Zoek het bedrijf op en lees meer over hun benadering van duurzaamheid en verantwoord bosbeheer. Grote kans dat je op hun website meer te weten komt over hun PEFC certificering en de stappen die ze zetten om aan de eisen te voldoen.

Let op de prijs en kwaliteit

Hoewel prijs en kwaliteit niet altijd hand in hand gaan, is het vaak wel zo dat duurzamere en verantwoord geproduceerde producten iets duurder zijn. Dit komt omdat er meer aandacht en zorg wordt besteed aan het productieproces en het materiaal. Als je speelgoed tegenkomt dat opvallend goedkoop is, is het verstandig om extra kritisch te zijn en te controleren of het daadwerkelijk van PEFC hout is gemaakt.

Door deze tips in je achterhoofd te houden, wordt het een stuk eenvoudiger om speelgoed van PEFC gecertificeerd hout te herkennen en een bewuste keuze te maken. Zo draag je niet alleen bij aan een gezonde toekomst voor onze bossen, maar geef je jouw kinderen ook veilig en verantwoord speelgoed om mee te spelen.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat het keurmerk PEFC gecertificeerd hout een manier is om duurzaam bosbeheer te garanderen. Het ondersteunt bedrijven, bouwmarkten, groothandels en organisaties die duurzaam bosbeheer belangrijk vinden.

Als je op zoek bent naar gecertificeerde houtproducten, is het belangrijk om te weten dat het keurmerk PEFC gecertificeerd hout een manier is om duurzaam bosbeheer te garanderen, terwijl het keurmerk FSC meer aandacht besteedt aan de betrokken gemeenschappen en de lokale economieën.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.