Logeren voor kinderen: 6 redenen waarom het zo goed is
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Het is een vraag die veel ouders bezighoudt, laten logeren?
Logeren kan ontwikkeling bevorderen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Het kan ook de band tussen ouder en kind versterken, maar het hangt ook van het kind af.
Laten we eens kijken of logeren goed of slecht is voor kinderen en hoe je het het beste kunt aanpakken.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Waarom logeren goed is voor de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden
Als kind kan het soms moeilijk zijn om ergens anders te slapen dan thuis. Maar als je kind het tóch vindt om ergens anders te logeren, geeft dat een enorme boost aan het zelfvertrouwen. Zo heeft mijn zoon zijn angst voor het donker overwonnen tijdens een logeerpartij bij zijn vriendje. Daarnaast draagt logeren bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het leert je kind om te vinden wat het leuk vindt en om rustig te blijven in een nieuwe omgeving. Daarnaast leert het om te gaan met teleurstellingen en tegenslag, wat het sneller doet groeien.
Logeren versterkt de band tussen ouder en kind
Daarnaast is logeren ook goed voor de band tussen ouder en kind. Het geeft ouders de mogelijkheid om even tijd voor zichzelf te nemen en de controle los te laten. Het geldt uiteraard ook voor de kinderen zelf. Ze spelen intensief met elkaar en zijn volledig zichzelf. Dit versterkt de verbondenheid tussen ouder en kind.
Logeren biedt een passende vrijetijdsbesteding binnen een vaste structuur
Logeren kan ook gezien worden als een passende vrijetijdsbesteding binnen een vaste structuur. Het biedt ruimte voor ontspanning en leuke activiteiten, zowel individueel als gezamenlijk. Het is een grote uitdaging om je eigen grenzen te vinden en geduld te hebben met anderen. Als je kind in een conflict verzeild raakt, probeert het dit zelf op te lossen. Als moeder is het belangrijk om je kind te helpen, maar ook om het te negeren als het zelf de oplossing kan vinden. Dit leert je kind om zijn eigen grenzen te vinden en sterk te zijn.
Logeren geeft ouders de mogelijkheid om even op adem te komen
Daarnaast biedt logeren ouders de mogelijkheid om even op adem te komen. Het geeft ouders de ruimte om zich te ontspannen en op te laden voor de zorg van hun kinderen. Het zorgt ervoor dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken en kunnen genieten van hun eigen vrije tijd. Het is belangrijk om te ontkennen dat ouders soms een weekendje zonder kinderen willen zijn. Dit is helemaal niet erg en kan juist goed zijn voor de relatie tussen ouder en kind.
Logeren voorkomt overbelasting door tijdelijk de zorg over te nemen
Tot slot kan logeren ook voorkomen dat ouders overbelast raken. Het tijdelijk overnemen van de zorg voor het kind kan ervoor zorgen dat ouders even op adem kunnen komen en zichzelf kunnen opladen. Het zorgt ervoor dat ouders niet overbelast raken en dat het kind de zorg krijgt die het verdient. Het is belangrijk om te kijken naar een passende logeeropvang die bij het kind past en waar het zich prettig voelt. Zo kan het kind met plezier logeren en is het een ontlasting voor zowel het kind als de ouders.
Je kind uit logeren laten gaan: waarom het goed is voor de ontwikkeling
Je kind ergens laten logeren kan in ieder geval in het begin wat moeite kosten, maar het is een situatie waar je kind veel profijt van kan hebben. Door regelmatig ergens anders te slapen, leert je kind om te wennen aan nieuwe situaties en om te gaan met veranderingen. Bovendien kan het bijdragen aan de ontwikkeling van een aantal onmisbare vaardigheden, zoals:
- Zelfstandigheid: door zonder jou te zijn en voor zichzelf te zorgen, leert je kind om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.
- Sociale vaardigheden: door met andere kinderen en volwassenen om te gaan, leert je kind om te communiceren, samen te werken en conflicten op te lossen.
- Zelfvertrouwen: door nieuwe situaties te ervaren en uitdagingen aan te gaan, leert je kind om zelfvertrouwen te hebben en zichzelf te vertrouwen.
Praktische zaken voor het logeren
Als je kind voor het eerst ergens anders gaat logeren, is het belangrijk om samen met je kind afspraken te maken en praktische zaken te regelen. Hieronder vind je een aantal tips:
- Pak samen met je kind een logeertas in met spullen die je kind nodig heeft, zoals kleding, pyjama, tandenborstel en knuffel.
- Spreek van tevoren af hoe lang je kind ergens gaat logeren en wat er gaat gebeuren. Leg bijvoorbeeld uit dat je kind bij opa en oma gaat logeren en dat jij hem of haar de volgende dag weer komt ophalen.
- Maak afspraken met het logeeradres over bijvoorbeeld bedtijden, eten en drinken en eventuele bijzonderheden.
- Neem de tijd om afscheid te nemen van je kind en geef aan dat je hem of haar mist, maar dat je vertrouwen hebt dat het goed gaat komen.
- Bespreek met je kind wat hij of zij kan doen als er heimwee optreedt. Bijvoorbeeld een knuffel van thuis bij zich houden of even bellen met jou.
Sommige kinderen vinden het moeilijk
Niet alle kinderen vinden het even makkelijk om ergens anders te logeren. Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties en kunnen last hebben van heimwee. Het is belangrijk om hier begrip voor te hebben en je kind te steunen. Geef je kind een duwtje in de rug, maar forceer het niet. Als het echt niet lukt, zijn er altijd alternatieven voor uit logeren gaan, zoals samen een dagje weg of een logeerpartijtje bij vriendjes thuis.
Elders in het leven profijt van hebben
Door je kind ergens anders te laten logeren, leert hij of zij niet alleen om te wennen aan nieuwe situaties en om te gaan met veranderingen, maar ook om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Dit zijn vaardigheden die je kind elders in het leven goed kan gebruiken. Bovendien kan het logeren bij grootouders of vrienden een waardevolle band creëren tussen generaties en vrienden. Het is dus zeker de moeite waard om je kind af en toe uit logeren te laten gaan. Zoals het gezegde luidt: “Een goed begin is het halve werk”.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen logeren?
Het is een vraag die sommige ouders zich stellen: vanaf welke leeftijd kan mijn kind ergens anders logeren? Het antwoord is dat dit per kind verschilt. Sommige ouders voelen zich al na enkele maanden perfect klaar om hun kindje ergens anders te laten logeren, terwijl anderen liever wachten tot hun kindje wat ouder is.
Vertrouwde omgeving
In het algemeen is het gemakkelijker om je kindje ergens anders te laten logeren als het zich in een vertrouwde omgeving bevindt. Als je kindje gewend is om in zijn eigen bedje te slapen en daarbij vastgehouden en gevoed te worden, kan het soms moeilijk zijn om het in een ander bed te leggen. Sommige kindjes vinden het juist superleuk om ergens anders te slapen en zien het als een avontuur.
Peuters en kleuters
Het omslagpunt ligt vaak ergens tussen de peuters en kleuterjaren. Vanaf deze leeftijd verschuift de behoefte van het kindje om vooral in een vertrouwde omgeving te zijn naar het ontdekken van nieuwe dingen en het hebben van nieuwe ervaringen.
De eerste keer
Het is belangrijk om de eerste keer logeren goed voor te bereiden. Kies bijvoorbeeld een vertrouwde buurt of een bekend persoon zoals een tante of goede vriendin. Het kan ook helpen om het logeren langzaam op te bouwen, bijvoorbeeld eerst een paar uurtjes weg en daarna een nachtje.
Drempel overwinnen
Voor sommige ouders kan het moeilijk zijn om de drempel over te stappen en hun kindje ergens anders achter te laten. Het is belangrijk om te onthouden dat je kindje in goede handen is en dat het goed is voor de ontwikkeling van je kindje om nieuwe ervaringen op te doen.
Je peuter gaat logeren: waarom dat goed is en hoe je het aanpakt
Logeren bij familie of vrienden kan heel goed zijn voor de ontwikkeling van je peuter. Tijdens een logeerpartijtje leert je kind namelijk om zonder jou te zijn en zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Bovendien is het heel leuk voor je peuter om samen te spelen met andere kinderen en lekker te eten.
Hoe bereid je je peuter voor op het logeren?
Het is verstandig om je peuter eerst te laten wennen aan het idee van logeren. Leg uit waarom het leuk is en wat er gaat gebeuren. Geef antwoord op alle vragen die je peuter heeft en vertel natuurlijk wanneer je weer komt om hem op te halen. Houd er rekening mee dat je peuter waarschijnlijk nog weinig besef heeft van tijd en dat het daarom belangrijk is om het simpel te houden.
Hoe voorkom je dat je peuter zenuwachtig of onzeker wordt?
Om te voorkomen dat je peuter zenuwachtig of onzeker wordt, is het belangrijk om rustig te blijven en zelfvertrouwen uit te stralen. Leg uit dat het leuk is om te gaan logeren en dat je peuter daar veel leuke dingen gaat doen. Geef je peuter een knuffel en zorg ervoor dat hij zijn favoriete knuffel of deken meeneemt. Dit kan hem helpen om zich veilig en vertrouwd te voelen.
Waar moet je nog meer rekening mee houden?
Als je peuter gaat logeren, is het belangrijk om afspraken te maken met de gastouders. Bespreek bijvoorbeeld wat je peuter wel en niet mag eten en drinken en hoe laat hij naar bed gaat. Zorg er ook voor dat je peuter zijn favoriete knuffel of deken meeneemt en dat hij weet waar zijn spullen liggen. Als je peuter weer thuis is, vraag dan hoe het was en wat hij allemaal heeft gedaan. Zo kun je samen nog even nagenieten van het leuke logeerpartijtje.
Bereid je kind voor op een logeerpartij
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een leuke tijd heeft tijdens het logeren en dat het zich op zijn gemak voelt. Door je kind goed voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat het weet wat er gaat gebeuren en daardoor minder zenuwachtig of onzeker is. Bovendien kan een goede voorbereiding ervoor zorgen dat je kind later nog eens wil gaan logeren.
Hoe bereid je je kind voor?
- Leg je kind rustig uit wat er gaat gebeuren en wat daarmee samenhangt.
- Als je kind zenuwachtig is, probeer dan te begrijpen waarom. Misschien is het bang om iets te missen of voelt het zich onzeker over het feit dat het bij iemand anders gaat slapen.
- Als je kind nooit eerder heeft gelogeerd, kan het helpen om het eerst een nachtje bij een vriendje of vriendinnetje te laten slapen. Zo kan het wennen aan het idee van ergens anders slapen.
- Als je kind terugkomt van een logeerpartij, vraag dan hoe het was en wat het leuk vond. Als je kind het vreselijk vond, probeer dan te achterhalen waarom en bespreek samen wat er anders kan de volgende keer.
- Als je kind zeurt over het moeten logeren, probeer dan te achterhalen waarom. Misschien is het bang om iets te missen of voelt het zich onzeker over het feit dat het bij iemand anders gaat slapen.
- Als je kind onwil toont om te gaan logeren, probeer dan eerlijk te zijn over waarom het belangrijk is en wat de voordelen zijn. Leg uit dat het goed is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden en dat het leuk kan zijn om nieuwe dingen te ontdekken.
- Maak afspraken over tijden, zoals wanneer je kind moet gaan slapen en wanneer het ontbijt is. Zo weet je kind waar het aan toe is.
- Laat je kind iets vertrouwds meenemen, zoals een knuffel of een boek. Dit kan helpen om zich op zijn gemak te voelen.
- Als je kind het lastig vindt om afscheid te nemen, geef dan aan dat je er altijd voor hem of haar bent en dat je weer terugkomt om hem of haar op te halen.
Hoe kan je kind genieten van het logeren?
- Laat je kind zelf bepalen wat het wil doen tijdens het logeren. Misschien wil het graag naar de speeltuin of een ijslollie eten.
- Als er andere kinderen zijn om mee te spelen, laat je kind dan zelf ontdekken hoe het contact kan maken.
- Als je kind het lastig vindt om te gaan slapen, laat het dan nog even rustig liggen en een boekje lezen of een spelletje spelen (hier de leukste spelletjes voor een logeerpartij!). Zo kan het tot rust komen.
- Als je kind het leuk vindt om te keten, geef dan aan wat wel en niet mag. Zo voorkom je dat het uit de hand loopt.
- Laat je kind genieten van het logeren en geef het de ruimte om nieuwe dingen te ontdekken. Misschien is er wel een draaimolen in de buurt of kunnen jullie samen pannenkoeken bakken.
Hoe kan je als ouder omgaan met het gevoel van gemis?
Het is normaal dat je je als ouder een beetje ellendig voelt als je kind gaat logeren. Maar bedenk dat het terwille van je kind is en dat het goed is voor zijn of haar ontwikkeling. Hierbij een aantal tips:
- Plan iets leuks voor jezelf, zoals een avondje uit met je partner of een goede vriend(in).
- Als je het lastig vindt om je kind los te laten, bedenk dan dat het goed is voor zijn of haar ontwikkeling om af en toe zonder jou te zijn.
- Als je kind weg is, probeer dan niet te veel te piekeren en geniet van de tijd voor jezelf.
- Als je kind terugkomt, laat het dan vertellen over zijn of haar avonturen en geniet samen van de verhalen.
Wat als je kind niet wil logeren?
Sommige kinderen willen domweg niet logeren en dat is ook oké. Zomin als je een kind kan verplichten om te gaan logeren, kan je een kind verplichten om thuis te blijven. Als je kind weigert om te gaan logeren, probeer dan te achterhalen waarom en bespreek samen wat er anders kan de volgende keer. Misschien kan je kind eerst een nachtje bij een vriendje of vriendinnetje slapen voordat het gaat logeren bij een volwassene. Het belangrijkste is dat je kind zich veilig en geborgen voelt.
6 redenen waarom het goed is om je kind te laten logeren
Als je kind gaat logeren bij opa en oma, ooms en tantes of andere geliefden, krijgt het extra aandacht en voelt het zich vertrouwd bij bekende personen. Dit kan heel fijn zijn voor je kind en het kan hierdoor beter omgaan met nieuwe situaties. Bovendien kunnen opa en oma of andere familieleden vaak flexibeler zijn met gewoontes en regels, wat voor je kind ook heel leuk kan zijn.
Kinderen leren omgaan met anderen
Als je kind gaat logeren bij vriendjes of vriendinnetjes, kan het leren omgaan met anderen. Het leert bijvoorbeeld om rekening te houden met anderen en om samen te spelen. Dit kan een goede vervolgstap zijn op de sociale vaardigheden die je kind op school moet leren.
Kinderen leren zich aanpassen aan nieuwe situaties
Als je kind altijd thuisblijver is, kan het moeilijk zijn om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Door te logeren leert je kind zich aan te passen aan een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Dit kan het zelfvertrouwen van je kind vergroten en het gevoel geven dat het nieuwe situaties aankan.
Kinderen krijgen een boost in zelfvertrouwen
Als je kind iets moeilijk vindt, zoals logeren, en het uiteindelijk toch doet, kan dit een boost geven in zelfvertrouwen. Het gevoel dat je iets hebt overwonnen, kan heel fijn zijn en je kind helpen om in de toekomst nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Kinderen genieten van een gezellig avondje samen
Als je kind gaat logeren bij vriendjes of vriendinnetjes, kan het genieten van een gezellig avondje samen. Samen spelen, eten en slapen zorgt voor een leuke en gezellige sfeer. Dit kan voor je kind heel fijn zijn en het gevoel geven dat het samen met anderen kan genieten.
Ouders krijgen tijd voor zichzelf
Als je kind gaat logeren, hebben ouders tijd voor zichzelf. Dit kan heel prettig zijn om even op te laden en tijd te hebben voor andere dingen. Bovendien kunnen ouders trots zijn op hun kind en complimentjes geven als het goed is gegaan. Het ophalen van je kind na een logeerpartij kan een fijn moment zijn waarbij je samen terugkijkt op een geslaagde tijd.
Dus, als je kind razend enthousiast is om te gaan logeren, geef het dan zeker een kans! Het kan heel fijn zijn voor je kind om nieuwe ervaringen op te doen en te groeien in zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. En uiteraard is het ook fijn voor ouders om even tijd voor zichzelf te hebben. Bereid je kind wel goed voor en geef het de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. En als er toch paniek of angst is, wees dan geruststellend en geef je kind de tijd om te wennen.
Als het logeren niet lukt: tips voor ouders
Sommige kindjes vinden het logeren bij opa en oma of bij vriendjes spannend en voelen zich eenzaam als ze hun ouders niet zien. Het kan gebeuren dat je kindje begint te huilen of heimwee krijgt. In dat geval is het belangrijk om te laten zien dat je begrip hebt voor de situatie. Stel je kindje gerust en leg uit dat het maar tijdelijk is. Maak duidelijke afspraken over wanneer je hem of haar weer komt ophalen en houd je hieraan. Geef je kindje een knuffel en laat hem of haar weten dat je hem of haar mist, maar dat je er vertrouwen in hebt dat het goed komt.
Slaapassociaties
Als je kindje gewend is om bij jou in bed te liggen of borstvoeding te krijgen voordat hij of zij gaat slapen, kan het lastig zijn om deze slaapassociaties los te koppelen. Doe dit daarom liefst al ruim voor de logeertijd. Bouw het geven van borstvoeding bijvoorbeeld langzaam af en laat je kindje wennen aan slapen in zijn of haar eigen bedje. Zo voelt het logeren minder bedreigend en zal je kindje zich veiliger voelen.
Overleggen en plannen
Als het logeren niet lukt, is het belangrijk om te overleggen met de mensen bij wie je kindje logeert. Maak duidelijke afspraken over hoe je kindje zich voelt en wat je kindje nodig heeft om zich veilig te voelen. Vraag ook of je kindje zijn of haar eigen slaapkamer krijgt en of er iets is wat je kunt doen om het logeren makkelijker te maken. Plan het logeren ook altijd vooruit, zodat je kindje weet wat er gaat gebeuren en zich hierop kan voorbereiden.
Cadeautje en logeerkoffer
Om het logeren leuker te maken, kun je je kindje een cadeautje geven en een logeerkoffer laten pakken. Zo voelt het logeren als een fijne ervaring en zal je kindje minder snel heimwee krijgen. Laat je kindje zelf kiezen wat hij of zij in de koffer wil stoppen en zorg dat er genoeg vertrouwde spullen in zitten, zoals een knuffel of een favoriet boekje. Hang ook een waslijn op in de slaapkamer, zodat je kindje zijn of haar kleren kan ophangen en ziet hoeveel dagen hij of zij nog moet logeren.
Experts en regelmatig logeren
Volgens experts werkt het beter om regelmatig te logeren, zodat je kindje kan wennen aan de nieuwe omgeving en zich vertrouwd voelt bij de mensen bij wie hij of zij logeert. Als het logeren niet lukt, is het belangrijk om te kijken naar de reden waarom het niet lukt en hierop in te spelen. Misschien heeft je kindje behoefte aan meer liefdevolle aandacht of moet je de slaapassociaties nog meer afbouwen. Verwijs bij twijfel altijd naar een opvoeddesk voor extra hulp en advies.
Andere manieren om je kind een leuke tijd te geven zonder uit logeren te gaan
Niet elk kind vindt het fijn om uit logeren te gaan. Het kan zijn dat je kindje nog te jong is, of dat het gewoon niet in zijn of haar karakter zit. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je kind een leuke tijd te geven.
Organiseer een logeerpartijtje thuis
Als je kind het wel leuk vindt om te logeren, maar niet bij iemand anders wil slapen, kun je ook een logeerpartijtje thuis organiseren. Nodig een aantal vriendjes of vriendinnetjes uit en maak er een gezellige avond van. Zorg voor leuke activiteiten, zoals het kijken van een film of het spelen van spelletjes. Zo kan je kind toch een beetje het gevoel hebben dat hij of zij uit logeren is.
Plan een weekendje weg
Als je kindje nog te jong is om uit logeren te gaan, maar je wel behoefte hebt aan wat extra tijd voor jezelf, kun je ook een weekendje weg plannen. Zoek een plekje vlakbij huis, zodat je niet ver hoeft te rijden. Een huisje op een vakantiepark kan een goede optie zijn. Zo kun je samen met je kindje leuke activiteiten ondernemen, maar heb je toch het gevoel dat je er even tussenuit bent.
Vraag een oppas
Als je kindje nog te jong is om uit logeren te gaan, maar je wel behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, kun je ook een oppas vragen. Zo kun je bijvoorbeeld een avondje weg met je partner of vrienden. Zorg ervoor dat je een oppas kiest die je vertrouwt, zodat je met een gerust hart weg kunt gaan.
Laat je kindje een nachtje bij opa en oma slapen
Als je kindje wel graag uit logeren gaat, maar niet bij vriendjes of vriendinnetjes wil slapen, kun je ook overwegen om hem of haar een nachtje bij opa en oma te laten slapen. Zo kan je kindje wennen aan het idee van uit logeren gaan, maar is hij of zij toch nog in een vertrouwde omgeving.
Maak er een feestje van
Als je kindje niet wil uit logeren, maar je wel behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, kun je er ook thuis een feestje van maken. Leg je kindje uit dat hij of zij een nachtje bij jou in bed mag slapen, of maak een gezellig bedje op de grond. Zo kan je kindje toch het gevoel hebben dat hij of zij uit logeren is, maar dan in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving.
Andere vormen van ontspanning
Als je kindje niet wil uit logeren, maar je wel behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, kun je ook andere vormen van ontspanning zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een massage of een yoga-les. Zo kun je even helemaal tot rust komen, zonder dat je je kindje hoeft achter te laten.
Conclusie
Het is belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden en te overwegen of het bij jouw kind past. Zoals je hebt gelezen is het een geweldige manier om hun ontwikkeling te stimuleren, zolang je ze maar de ruimte geeft om te experimenteren.
Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van de voordelen van logeren en hoe je het het beste kunt aanvliegen.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.