Ledikant: Voorkom ongelukken, Kies de Juiste Maat en Verstelbare Bodem
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Een ledikant is een speciaal kinderbedje met een hoogte van ongeveer 85 centimeter. Het is bedoeld voor baby’s en peuters die nog niet kunnen klimmen. De hoge zijkanten zorgen ervoor dat kinderen niet kunnen vallen.
In dit artikel vertel ik je alles over ledikanten en waar je op moet letten bij aanschaf.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Hoelang kan mijn kindje in een ledikant slapen?
Een ledikant (de beste hier beoordeeld) is een onmisbaar onderdeel van de babyuitzet. Maar tot welke leeftijd is een ledikant geschikt voor je kindje? Doorgaans wordt aangeraden om een ledikant te gebruiken tot je kindje ongeveer 2 jaar oud is. Hierna wordt het tijd om een tussenstap te maken naar een peuterbed. Een peuterbed is een handig bedje dat iets lager is dan een gewoon bed en hogere zijkanten heeft, zodat je kindje er niet snel uit kan vallen. Het biedt nog steeds de veiligheid en geborgenheid van een ledikant, maar maakt het voor je kindje makkelijker om in en uit bed te stappen.
Wanneer merk je dat je kindje toe is aan een peuterbed?
Hoe weet je wanneer je kindje toe is aan een peuterbed? Dit merk je doorgaans vanzelf aan je kindje. Als je kindje begint te klimmen en zich opgesloten voelt in het ledikant, is het tijd om over te stappen naar een peuterbed. Als je kindje zich niet meer prettig voelt in het ledikant, kan dit leiden tot onrustige nachten en slaapproblemen.
De keuze tussen een peuterbed en een eenpersoonsbed
Een peuterbed is een handige tussenstap, maar je kunt er ook voor kiezen om direct een eenpersoonsbed te kopen. Hierbij is het wel belangrijk om te letten op de hoogte van het bed en de zijkanten. Een verhoogde zijkant biedt nog steeds de veiligheid en geborgenheid die je kindje gewend is vanuit het ledikant. Een eenpersoonsbed is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud. Dit betekent dat je tussen het peuterbed en het eenpersoonsbed nog ruimte overhoudt van ongeveer 1 jaar.
De meeste kinderen groeien uit hun ledikant rond de 2 jaar
Over het algemeen groeien de meeste kinderen uit hun ledikant rond de leeftijd van 2 jaar. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar een geschikte tussenstap, zoals een peuterbed. Als je kindje nog niet toe is aan een peuterbed, kun je ervoor kiezen om de zijwanden van het ledikant neer te klappen, zodat je kindje makkelijker in en uit bed kan stappen. Let er wel op dat je kindje niet uit bed kan vallen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een peuterbed?
Als je een peuterbed wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo moet het bedje geschikt zijn voor de lengte van je kindje en moet er een geschikt matras bij worden geleverd. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een bedje met verhoogde zijkanten, zodat je kindje er niet snel uit kan vallen. Let ook op de afwerking van het bedje en kies bij voorkeur voor een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en veiligheid, zoals Eva of Asten Babysuperstore.
Veiligheid voorop: voorkom ongelukken met het babybed
Een wieg is geschikt voor de eerste maanden van je baby, maar daarna wordt het tijd voor een ledikant. Het is belangrijk om op tijd over te stappen, omdat je baby anders tegen de rand van de wieg kan komen en zichzelf kan bezeren.
Houd het bedje veilig
Een baby kan zich snel bezeren in een bedje. Hieronder volgen een aantal zaken waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen:
- Plaats het bedje niet te dicht bij het raam. Je baby kan dan opklimmen en uit het raam vallen.
- Zorg dat er geen snoeren of koorden in de buurt van het bedje liggen. Je baby kan zich hiermee wurgen.
- Maak het bedje goed op. Gebruik geen kussens of knuffels in de buurt van je baby. Hierdoor kan je baby in ademnood komen.
- Zorg dat het bedje strak is opgemaakt. Je baby kan verstrikt raken in losse lakens.
- Plaats het bedje niet in de buurt van de vensterbank. Je baby kan hier tegenaan rollen en zich bezeren.
- Houd de buurt rondom het bedje vrij van losse voorwerpen. Je baby kan hier tegenaan rollen en zich bezeren.
De juiste manier van liggen
Het is belangrijk dat je baby op de juiste manier in het bedje ligt. Leg je baby altijd op zijn rug met zijn voetjes tegen het voeteneind. Hierdoor kan je baby niet onder de dekens terechtkomen en voorkom je wiegendood.
Hoofdbeschermers: wel of niet?
Hoofdbeschermers worden vaak gebruikt om te voorkomen dat je baby zijn hoofdje stoot tegen de rand van het bedje. Echter, voor de veiligheid van je baby is het beter om geen hoofdbeschermers te gebruiken. Je baby kan er tegenaan komen te zitten en ademnood krijgen.
Een bedomrander is nog een optie, we hebben er hier een aantal beoordeeld
Buiten bereik van je baby
Zorg dat je baby niet bij het bedje kan komen als hij begint te zitten of te klimmen. Zet het bedje vast op een plek waar je baby niet bij kan komen. Daarnaast is het verstandig om de omgeving rondom het bedje goed in de gaten te houden.
Wissel het wiegje op tijd in voor een babybed
Tenslotte is het belangrijk om het wiegje op tijd in te wisselen voor een babybed. Een wiegje is namelijk niet geschikt voor een baby die begint te zitten of te klimmen. Maak de overgang naar een babybed op tijd, zodat je baby veilig kan blijven slapen.
Voorkom ongelukken en zorg dat je baby veilig kan slapen in zijn bedje. Let goed op de bovenstaande zaken en maak het bedje op de juiste manier op. Zo kan je baby rustig en veilig slapen.
De juiste maat voor een babyledikant
Een babyledikant is een belangrijk onderdeel van de babykamer. Het is de plek waar je baby veilig en comfortabel kan slapen. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te kiezen voor het ledikant. De meeste babyledikanten hebben standaardmaten, wat betekent dat je niet zomaar elke maat kunt kiezen.
Zorg voor minimale breedte en hoogte van de zijkanten
De minimale breedte van de zijkanten van een babyledikant is 27,5 cm. Dit is vastgesteld om te voorkomen dat je baby vast komt te zitten tussen de zijkanten. De hoogte van de zijkanten moet minimaal 60 cm zijn om te voorkomen dat je baby eruit kan klimmen.
Let op de spijlen en tussenruimte
De spijlen van het ledikant moeten stevig zijn en mogen niet loszitten. De tussenruimte tussen de spijlen mag niet groter zijn dan 6,5 cm. Dit is om te voorkomen dat je baby vast komt te zitten tussen de spijlen.
De voordelen van een verstelbare bodem in een babybedje
Een verstelbare bodem is een functie in een babybedje die de mogelijkheid geeft om de zitpositie van het bedje aan te passen. Dit betekent dat je de bodem van het bedje helemaal naar wens kunt instellen. Dit kan handmatig of elektrisch, afhankelijk van het type bedje. Er zijn verschillende soorten bodems, zoals een schotelbodem, binnenveringbodem of lattenbodem.
De voordelen van een verstelbare bodem
Een verstelbare bodem geeft je de mogelijkheid om de zitpositie van je kindje aan te passen. Dit is fijn wanneer je kindje bijvoorbeeld last heeft van reflux, omdat je het hoofdeinde van het bedje omhoog kunt zetten. Ook kan het helpen bij verkoudheid, doordat je kindje rechtop kan slapen. Daarnaast maakt een verstelbare bodem het makkelijker om je kindje uit het bedje te halen en te leggen.
Een verstelbare bodem is ook handig voor ouders, omdat je het bedje op de juiste hoogte kunt zetten. Volgens de normen adviseert men om de onderste rand van het bedje op minimaal 60 centimeter hoogte te zetten. Zo voorkom je dat je kindje eruit kan rollen of draaien.
Afwerking van een babybed: waar moet je op letten?
Als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig slaapt. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een wieg of babybed goed te letten op de afwerking. Zo voorkom je gevaarlijke uitsteeksels, loslatende schroeven of knoppen en andere mogelijke gevaren.
Verf en lak
Bij de afwerking van een babybed is het belangrijk om te letten op de verf en lak die gebruikt zijn. Kies bij voorkeur voor een bedje dat behandeld is met een natuurlijke verf of lak, zonder schadelijke stoffen. Let er ook op dat er niet te veel dunne lagen verf zijn aangebracht, want deze kunnen minder snel drogen en daardoor langer schadelijke stoffen afgeven.
Verstelbare bodems
Sommige babybedden hebben een verstelbare bodem, zodat je de hoogte van het matras kunt aanpassen aan de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Let erop dat de bodem stevig vastzit en niet zomaar omlaag kan vallen.
Standaardmaat
De meeste babybedden hebben een standaardmaat, zodat je gemakkelijk beddengoed en matrassen kunt vinden die passen. Let er wel op dat je de juiste matrasmaat koopt, zodat je kindje later niet vast komt te zitten tussen het matras en de zijwanden.
Ombouwen naar een kinderbed
Als je een babybed koopt, is het handig om te kijken of je het later kunt ombouwen naar een kinderbed. Zo hoef je niet na drie maanden alweer een nieuw bed te kopen als je kindje wil overstappen. Let er wel op dat het bed dan geschikt is voor een beweeglijker kind dat kan omrollen en zichzelf kan optrekken.
Creëer een veilige omgeving rondom het babybedje
Zorg ervoor dat het babybedje veilig is voor je baby. De afstand tussen de zijkanten van het bedje en de matras moet minimaal zijn, zodat je baby niet vast komt te zitten. Gebruik zachte materialen zoals een babyslaapzak en vermijd losse dekens en lakens. Als je toch een deken gebruikt, maak het dan kort op en stop het aan de onderkant van het bedje. Zet het bedje niet te dicht bij de verwarming of in direct zonlicht. Een koele temperatuur in de slaapkamer is het prettigst voor je baby.
Voorkom verstikkingsgevaar
Leg je baby altijd op zijn rug om te slapen. Als je baby zichzelf kan omrollen, is het belangrijk om het bedje vrij te houden van kussens en andere zachte materialen die verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken. Gebruik geen hoofdbeschermers of bedverkleiners, deze kunnen juist gevaarlijk zijn. Een zeiltje of ondoordringbare matrashoes is ook niet aan te raden, omdat je baby hierdoor niet goed kan ademen.
Gebruik geen giftige verf
Als je een babybedje gaat schilderen, kies dan voor verf die veilig is voor kleine kinderen. Vermijd verf die giftige stoffen bevat, omdat baby’s vaak bijten en sabbelen op de randen van het bedje. Vraag advies bij een verfwinkel als je niet zeker weet welke verf je het beste kunt gebruiken.
Let op de ontwikkeling van je baby
Als je baby groter wordt en meer beweeglijk, is het belangrijk om het bedje aan te passen aan zijn ontwikkeling. Zorg ervoor dat de ruimte rondom je baby groter wordt en dat hij niet tegen de opstaande zijwanden komt te liggen. Gebruik geen slaapnestjes, kussenachtige materialen of wandelwagenbakken in het babybedje, omdat je baby hierdoor moeite kan hebben met ademen.
Maak gebruik van slaaptesten en video’s
Als je twijfelt over de veiligheid van het babybedje, blijf dan niet met vragen zitten. Vraag advies bij een deskundige of maak gebruik van slaaptesten en video’s van bijvoorbeeld VeiligheidNL. Hier wordt uitgelegd hoe je een veilige slaapomgeving creëert voor je baby.
Kooptips voor een veilig en comfortabel ledikant voor je baby
Zorg voor voldoende beweegruimte en speling in het ledikant. Er moet tenminste 20 centimeter speling zijn tussen het hoofdje van je baby en de bovenkant van het bedje. Daarnaast moeten er geen uitstekende onderdelen zijn waar je baby zich aan kan bezeren of onder kan glijden. Let erop dat de afwerking van het ledikant splintervrij en glad is. De spijlen moeten stevig en goed verbonden zijn, om ongelukken te voorkomen.
Ventilatie en veiligheid van de matras
Zorg voor voldoende ventilatie in het ledikant. Kies voor een matras die goed ventileert en niet te zacht is. De matras mag hooguit 2 centimeter uitsteken boven de bovenkant van het bedje. Let erop dat de matras goed past en niet kan verschuiven. Kies voor een matras die speciaal voor baby’s is ontworpen en voldoet aan de veiligheidsnormen.
Veiligheid van de zijkanten
Let erop dat de zijkanten van het ledikant open zijn of geweven zijn, zodat je baby goed kan ademen. De ruimte tussen de spijlen mag niet groter zijn dan 6,5 centimeter en er mogen geen scherpe randen zijn waaraan je baby zich kan bezeren. Let erop dat het onderstel van het ledikant stabiel is en niet kan schommelen als je baby beweegt. Als je kiest voor een schommelwieg, zorg er dan voor dat het schommelmechanisme vergrendelbaar is en dat de wielen vastgezet kunnen worden.
Prijs en kwaliteit
De prijs van ledikanten verschilt sterk. De goedkoopste ledikanten beginnen bij ongeveer €100,- en de duurste varianten kosten meer dan €1000,-. Bedenk dat goedkoop soms duurkoop kan zijn en dat de kwaliteit van het ledikant belangrijk is voor de nachtrust van je baby. Let daarom niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit, comfort en afwerking van het ledikant.
Met deze kooptips kun je een veilig en comfortabel ledikant kiezen voor je baby.
Wieg of ledikant: wat is het verschil?
Als ouder moet je veel keuzes maken als het gaat om het inrichten van de babykamer. Een belangrijke keuze is de slaapplaats van je baby. Ga je voor een wieg of een ledikant? Het antwoord hierop is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de babykamer en de leeftijd van je baby. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje gezet om het makkelijker te maken om een keuze te maken.
Wieg of ledikant: de verschillen
Wieg:
- Een wieg is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden.
- Een wieg is vaak kleiner dan een ledikant en neemt daardoor minder plaats in.
- Een wieg heeft vaak een schommelfunctie, wat voor sommige baby’s lekker kan zijn om in slaap te vallen.
- Een wieg is vaak dichtbij het bed van de ouders te plaatsen, wat het troosten van de baby in de nacht makkelijker maakt.
- De nabijheid van de ouders heeft een positieve werking op de hechting tussen ouder en baby.
- Een wieg is vaak goedkoper dan een ledikant.
- Wanneer je baby begint te rollen, is een wieg niet meer veilig genoeg.
Ledikant:
- Een ledikant is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot ongeveer 2 à 3 jaar.
- Een ledikant is verkrijgbaar in verschillende groottes, waardoor het afhankelijk van de grootte van de babykamer makkelijker in te richten is.
- Een ledikant heeft vaak een verstelbare bodem, waardoor je de hoogte kunt aanpassen aan de leeftijd van je baby.
- Een ledikant is veiliger dan een wieg, omdat je baby niet kan vastzitten tussen de zijwanden.
- Een ledikant is comfortabeler en vertrouwder voor je baby, omdat hij hierin langer kan liggen en slapen.
- Een ledikant is duurder dan een wieg.
Wanneer stap je over van wieg naar ledikant?
Zodra je baby groter wordt en begint te rollen, is het verstandiger om over te stappen naar een ledikant. Dit kan langzamerhand, afhankelijk van de grootte en ontwikkeling van je baby. Als je baby dusdanig groot is dat hij kan draaien en met zijn mond en neus tegen de zijwanden van de wieg kan liggen, is het belangrijk om over te stappen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de ademhaling van je baby belemmerd kan worden. Vandaar dat een ledikant in verhouding veiliger is dan een wieg.
Alternatief voor wieg en ledikant
Een alternatief voor een wieg of ledikant is de box. Hierin kun je je baby veilig laten slapen en spelen. Het voordeel van de box is dat je baby meer ruimte heeft om te bewegen en te spelen. Ook kun je je baby in de box leggen terwijl je zelf je handen vrij hebt om bijvoorbeeld te koken. Het nadeel is dat sommige ouders het prettiger vinden om hun baby dichtbij te hebben tijdens het slapen en dat de positieve werking op de hechting tussen ouder en baby minder is dan bij een wieg of ledikant.
Wieg of ledikant: wat is de beste keuze voor jouw baby?
Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, ook als het gaat om de slaapomgeving. Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze: een wieg of een ledikant? Hieronder vind je alle afwegingen die je moet maken bij het kiezen tussen een wieg en een ledikant.
Een wieg is over het algemeen kleiner dan een ledikant en heeft een meer compacte structuur. Dit kan een voordeel zijn als je weinig ruimte hebt in de slaapkamer van je baby. Een ledikant is daarentegen groter en biedt meer ruimte voor je baby om te bewegen en te groeien. Let bij het kiezen van de afmeting van het bedje ook op de afstand tussen de zijwanden. Deze moet zo zijn dat je baby er niet uit kan vallen, maar ook niet vast kan komen te zitten.
Beweeglijkheid van je baby
Als je baby nog erg beweeglijk is en bijvoorbeeld veel rolt of omrolt in zijn slaap, dan kan een wieg een betere keuze zijn. Een wieg heeft namelijk dichte zijwanden die je baby op zijn plek houden. Een ledikant heeft daarentegen open zijwanden, waardoor je baby meer ruimte heeft om te bewegen. Let er wel op dat je baby niet vast kan komen te zitten tussen de spijlen van het ledikant.
Meegroeimogelijkheden
Een ledikant biedt vaak meer meegroeimogelijkheden dan een wieg. Zo zijn er ledikanten met een verstelbare bodem en sommige ledikanten hebben zelfs een schommelfunctie die je later kunt blokkeren. Hierdoor kun je het bedje aanpassen aan de ontwikkeling van je kind en kun je het bedje langer gebruiken.
Matrasafmeting en lade
Let bij het kiezen van een wieg of ledikant ook op de matrasafmeting en of er eventueel een lade onder het bedje zit. Een wieg heeft vaak een kleinere matrasafmeting dan een ledikant en heeft meestal geen lade. Een ledikant heeft daarentegen vaak wel een lade waar je bijvoorbeeld beddengoed in kunt opbergen.
Persoonlijke voorkeur
Uiteindelijk is de keuze tussen een wieg en een ledikant voornamelijk een persoonlijke keuze. Sommige ouders vinden het idee van een wiegje fijn omdat het hun baby een geborgen gevoel geeft, terwijl andere ouders juist de voorkeur geven aan een ledikant vanwege de meegroeimogelijkheden. Het is daarom belangrijk om voor jezelf af te wegen wat jij belangrijk vindt en wat het beste past bij jouw situatie.
Waar kun je een wieg of ledikant kopen?
Er zijn verschillende winkels waar je een wieg of ledikant kunt kopen, zoals Prénatal, Baby-Dump en Babypark. Let bij het aanschaffen van een wieg of ledikant eerst goed op de afmetingen en de kleur en het materiaal waaruit het bedje is gemaakt. Maak eventueel een lijstje van jouw wensen en eisen en neem deze mee als je gaat winkelen. Zo kun je gerichter zoeken en de perfecte wieg of ledikant vinden voor jouw baby.
Conclusie
Een ledikant is een prachtig onderdeel van de babyuitzet en een van de eerste dingen die je aanschaft voor je kindje. Het is een veilige plek waar je kindje zich veilig voelt en kan slapen.
Als je op zoek bent naar een ledikant, kijk dan naar de hoogte, de zijkanten en de matras. Zoek een bed dat veilig is voor je kindje en gemakkelijk voor jou om mee te nemen als je op reis gaat.
Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen om een betere keuze te maken voor een ledikant voor je kindje.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.