Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

De magie van Kerstmis: Waarom kinderen het zo leuk vinden

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Waarom is kerstmis zo’n leuke tijd voor kinderen?

Kerstmis is een feestdag waar de hele familie bij elkaar komt om gezellig samen te zijn. Kinderen vinden het leuk om samen met hun ouders en familieleden te feesten en te spelen.

In dit artikel vertel ik je waarom kerstmis zo’n leuke tijd is voor kinderen. 

Waarom is kertmis zo leuk voor kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

De betekenis en geschiedenis van Kerstmis

Kerstmis is een feest dat wereldwijd wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Het is een belangrijk feest voor christenen, maar ook voor mensen die niet gelovig zijn. Tijdens Kerstmis draait het om samenzijn, gezelligheid en het geven van cadeaus.

De geschiedenis van Kerstmis

De oorsprong van Kerstmis gaat terug tot de vierde eeuw na Christus. In die tijd werd 25 december door de Romeinen gevierd als de geboortedag van de zonnegod Mithras. Toen het christendom zich verspreidde, werd besloten om deze dag te gebruiken als de geboortedag van Jezus Christus. In sommige landen wordt Kerstmis nog steeds op een andere dag gevierd, zoals op 7 januari in Rusland.

De kerstboom en de kerststal

De kerstboom en de kerststal zijn twee belangrijke symbolen van Kerstmis. De kerstboom staat symbool voor het leven en wordt versierd met lichtjes en kerstballen. De kerststal laat de geboorte van Jezus zien en bestaat uit een stal met daarin Jezus, Maria, Jozef en de dieren.

Hoe wordt Kerstmis gevierd?

Kerstmis wordt op verschillende manieren gevierd over de hele wereld. Sommige mensen gaan naar de kerk, terwijl anderen juist thuisblijven en samen eten. In sommige landen wordt Kerstmis gevierd met speciale gerechten, zoals kerststol en kalkoen. Ook het geven van cadeaus (de leukste voor kinderen hier bekeken) is een belangrijk onderdeel van Kerstmis.

Gezelligheid: De reden waarom kerstmis zo’n leuke tijd is voor kinderen

Kerstmis is een christelijke feestdag die al sinds de tweede eeuw wordt gevierd. Het is de dag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht. In de kerstnacht wordt de geboorte van Jezus gevierd en wordt er vaak een kerstmaaltijd aangeboden. Maar waar komt de gezelligheid tijdens kerstmis vandaan?

In de Britse landen werd kerstmis al in de middeleeuwen gevierd met de kerstboom en de kerstman. In Nederland werd Sinterklaas gevierd en pas in de 19e eeuw kwam de kerstman in beeld. De gezelligheid tijdens kerstmis is dus een combinatie van verschillende tradities uit verschillende landen.

Inzamelingsacties en het geven van geld

Tijdens kerstmis worden er nog steeds veel inzamelingsacties gehouden voor goede doelen. Het Leger des Heils organiseert jaarlijks acties waarbij geld wordt ingezameld voor mensen die het minder goed hebben. Ook popmuzikanten organiseren vaak acties om geld in te zamelen voor goede doelen.

Het geven van geld en het helpen van anderen tijdens kerstmis is een belangrijk onderdeel van de gezelligheid. Het geeft een goed gevoel om anderen te helpen en bij te dragen aan een betere wereld.

De advent en de kerstperiode

De advent is de periode van vier weken voor kerstmis. In deze periode wordt er steeds een kaarsje op de adventskrans aangestoken. Dit is een teken dat kerstmis steeds dichterbij komt.

De kerstperiode begint op kerstavond en duurt tot en met tweede kerstdag. Tijdens deze periode worden er veel gezellige activiteiten georganiseerd, zoals kerstmarkten en kerstconcerten. Ook worden er veel kerstliedjes gezongen en kerstverhalen verteld.

Gezelligheid tijdens kerstmis thuis

Voor veel mensen is kerstmis een moment om samen te zijn met familie en vrienden. Er wordt samen gegeten, cadeautjes worden uitgepakt en er worden spelletjes gespeeld. De kerstboom en kerstversiering zorgen voor een gezellige sfeer in huis.

Kinderen vinden het vaak erg leuk om cadeautjes te krijgen en om samen te zijn met hun familie. De gezelligheid tijdens kerstmis zorgt ervoor dat kinderen zich veilig en geborgen voelen.

Winterse gezelligheid: waarom kinderen de koude maanden zo leuk vinden

Wanneer de koude maanden beginnen, lijkt het alsof heel Nederland in een feeststemming komt. Overal zie je versiering: kransen aan de deuren, lichtjes in de bomen en kerstkaarten op de tafel. Kinderen vinden het geweldig om te helpen bij het versieren van het huis en de boom. Het geeft een extra gezellige sfeer in huis en zorgt voor een gevoel van samenzijn.

Samen zijn met familie en vrienden

In de koude maanden is het extra fijn om samen te zijn met familie en vrienden. Het is een tijd waarin mensen elkaar opzoeken en gezelligheid opzoeken. Voor kinderen betekent dit vaak extra tijd om te spelen met neefjes en nichtjes, of om bijvoorbeeld samen met opa en oma kerstkaarten te maken.

De sneeuw

Als het dan eindelijk gaat sneeuwen, zijn kinderen helemaal door het dolle heen. Ze willen naar buiten om te spelen in de sneeuw en sneeuwpoppen te maken en spelen met speelgoed met winterse thema’s (zoals deze van LEGO). Het is dan wel handig om als ouder extra zorg te dragen voor warme kleding en goede schoenen.

De betekenis en geschiedenis van de kerststal

Hoewel de kerststal in de meeste landen hetzelfde betekent, zijn er wel kleine verschillen te vinden in de manier waarop de kerststal wordt vormgegeven. Zo zijn er in sommige landen meer figuren te vinden in de kerststal dan in andere landen. In sommige landen wordt er ook meer aandacht besteed aan de kerststal dan in andere landen.

In Italië wordt de kerststal bijvoorbeeld beschouwd als het belangrijkste onderdeel van kerstmis en zijn er vaak meerdere kerststallen te vinden in kerken en huizen. In Nederland wordt er vooral aandacht besteed aan de kerstboom en zijn er minder mensen die een kerststal in huis hebben.

Hoe maak je een kerststal?

Als je zelf een kerststal wilt maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een kant-en-klare kerststal kopen of zelf een kerststal maken van hout of klei. Het is ook mogelijk om een kerststal te maken van papier-maché of andere materialen.

Als je een kerststal maakt, is het belangrijk om de juiste figuren te gebruiken en deze op de juiste plek te zetten. Zo hoort Jozef bijvoorbeeld aan de rechterkant van de kerststal te staan en Maria aan de linkerkant. Het kindje Jezus hoort in de stal te liggen en de herders en de wijzen staan eromheen.

De geschiedenis en betekenis van de kerstboom

De kerstboom is een van de belangrijkste symbolen van het kerstfeest. Het is een traditie die al eeuwen teruggaat. Hoewel de precieze oorsprong van de kerstboom niet bekend is, zijn er verschillende verhalen over hoe deze traditie is ontstaan. Sommige mensen zeggen dat het begon in de 16e eeuw in Duitsland, waar mensen sparren en dennenbomen versierden met appels en kaarsen. Anderen beweren dat het gebruik van een kerstboom teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen.

Hoe de kerstboom gebruikt wordt

Tegenwoordig is de kerstboom een belangrijk onderdeel van het kerstfeest in veel landen over de hele wereld. Mensen zetten de boom vaak in hun huis en versieren deze met lichtjes, ballen en slingers. Het is een traditie waarbij families samen komen om de boom te versieren en cadeaus eronder te leggen. Sommige mensen springen zelfs rond de kerstboom als onderdeel van hun viering.

De verschillende soorten kerstbomen

Er zijn veel verschillende soorten kerstbomen die mensen kunnen kiezen. De meest voorkomende soorten zijn de spar en de den. Deze bomen zijn vaak groen van kleur en hebben naalden die prikken. Er zijn ook kunstmatige kerstbomen die mensen kunnen kopen als ze geen echte boom willen hebben.

De kleuren van de kerstboom

De kleuren van de kerstboom zijn ook belangrijk. Veel mensen kiezen voor traditionele kleuren zoals rood, groen en goud. Andere mensen willen graag een moderne uitstraling en kiezen voor witte of zilveren versieringen.

De kerstboom vandaag de dag

Tegenwoordig is de kerstboom een van de belangrijkste symbolen van het kerstfeest en wordt het gebruikt in veel verschillende landen over de hele wereld. Het is een traditie die mensen samenbrengt en zorgt voor een gevoel van gezelligheid en warmte tijdens de koude wintermaanden.

Kerstmarkten: een feest voor kinderen en volwassenen

Kerstmarkten zijn markten die vooral in de decembermaand worden gehouden. Op deze markten vind je allerlei leuke en gezellige kraampjes waar je van alles kunt kopen. Denk aan kerstversiering, cadeaus, eten en drinken. Kerstmarkten zijn vooral in Europa populair en worden in veel landen georganiseerd.

Wat kun je op een kerstmarkt vinden?

Op een kerstmarkt kun je van alles vinden. Denk aan kerstversiering, kerstcadeaus, eten en drinken. Maar ook kunst, kleding en andere spullen worden verkocht. Vaak zijn er ook speciale kraampjes waar je lekkere hapjes en drankjes kunt krijgen. Denk aan glühwein, warme chocolademelk en oliebollen.

Waar moet je op letten als je naar een kerstmarkt gaat?

Als je naar een kerstmarkt gaat, is het handig om warme kleding aan te trekken. Vaak is het buiten koud en soms kan het ook regenen of sneeuwen. Ook is het handig om contant geld mee te nemen, want niet alle kraampjes accepteren pinbetalingen. Verder is het belangrijk om goed op je spullen te letten, want het kan druk zijn op de markt en er lopen veel mensen rond.

De magie van Kerstmis voor kinderen

Voor veel mensen is Kerstmis een tijd van gezelligheid en cadeautjes, maar voor christenen heeft het een diepere betekenis. Het gaat om de geboorte van Jezus Christus. De kerststal is een manier om het verhaal van Jezus aan kinderen te vertellen. Het biedt een makkelijke manier om het verhaal uit te leggen en kinderen te laten zien wat er gebeurde in de stal waar Jezus geboren werd. Het is een leuke manier om kinderen te laten zien dat Kerstmis meer is dan alleen cadeautjes en lekker eten.

De leukste activiteiten tijdens Kerstmis

Er zijn veel manieren om Kerstmis te vieren en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Hier zijn een paar leuke activiteiten die je samen met je kinderen kunt doen tijdens de kerstdagen:

  • Bezoek een kerstmarkt of festival
  • Ga schaatsen in Amsterdam of Den Haag
  • Bezoek een kerstcircus
  • Ga naar de dierentuin en bekijk de originele kerststal
  • Speel leuke spelletjes online of offline
  • Maak samen kerstversieringen of kerstkaarten

De magie van Kerstmis blijft

Voor kinderen is Kerstmis een tijd van vakantie, gezelligheid en cadeautjes. Maar het is ook een tijd van betekenis en magie. De verhalen van Jezus en de kerstman, de kerstboom en de kerststal, het zijn allemaal dingen die de magie van Kerstmis voor kinderen levend houden. En hoewel de kerstdagen voorbij gaan, blijft de betovering van Kerstmis nog lang hangen.

De Kerstman: een geliefde figuur tijdens de kerstdagen

De Kerstman is een figuur die al eeuwen meegaat en zijn oorsprong vindt in verschillende landen. In Nederland kennen we hem vooral als Santa Claus, maar in andere landen heeft hij andere namen. Zo zeggen ze in Engeland Father Christmas en in Duitsland heet hij Weihnachtsmann. De Kerstman komt bij mensen thuis om cadeautjes te geven aan kinderen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

De rol van de Kerstman tegenwoordig

Tegenwoordig is de Kerstman niet meer weg te denken tijdens de kerstdagen. Hij speelt een belangrijke rol in de beleving van kinderen en is een symbool geworden voor de gezelligheid en warmte van de feestdagen. Veel mensen hangen een kerstbal in de boom met daarop de afbeelding van de Kerstman. Ook sturen mensen elkaar kerstkaarten met daarop de figuur van de Kerstman. Het is een manier om elkaar een fijne kerst te wensen en aandacht te geven aan elkaar.

De persoonlijke touch van de Kerstman

De Kerstman maakt de kerstdagen extra leuk voor kinderen door cadeautjes te geven. Vaak zitten deze cadeautjes in een grote zak die de Kerstman meeneemt. Ook zijn er steeds meer mensen die een Kerstman inhuren om bij hen thuis langs te komen. Dit maakt het extra speciaal en persoonlijk. De Kerstman is een figuur die zorgt voor zorg en aandacht voor elkaar tijdens de kerstdagen.

De Kerstman in vergelijking met Sinterklaas

In Nederland hebben we naast de Kerstman ook Sinterklaas. Sinterklaas is vooral bekend onder kinderen en wordt gevierd op 5 december. De Kerstman is meer gericht op de kerstdagen en wordt vooral gezien als een figuur die cadeautjes geeft op Kerstavond of Eerste Kerstdag. De Kerstman is een meer algemene figuur die door veel mensen wordt gevierd, terwijl Sinterklaas vooral gevierd wordt door katholieke en protestante gezinnen.

De magie van kerst: Films, liedjes en verhalen

Kerstliedjes zijn een belangrijk onderdeel van de kersttraditie en worden over de hele wereld gezongen. Het weer ligt vaak onder het vriespunt, maar de warme klanken van kerstliedjes zorgen voor een gezellige sfeer. Sommige liedjes zijn heel oud, zoals “Herdertjes lagen bij nachte” en “Kindeke klein”, terwijl andere liedjes juist heel nieuw zijn. Elk jaar komen er weer nieuwe kerstliedjes bij, gezongen door zangers en zangeressen uit verschillende landen en in verschillende talen. In Nederland zijn “Jingle Bells” en “White Christmas” heel bekend en geliefd.

Kerstverhalen: van Charles Dickens tot Disney

Kerstverhalen zijn er in alle soorten en maten. Het bekende verhaal “A Christmas Carol” van Charles Dickens is wereldberoemd en wordt nog steeds elk jaar opgevoerd in theaters over de hele wereld. Het verhaal gaat over de oude en gierige Ebenezer Scrooge, die op kerstavond bezoek krijgt van drie geesten die hem laten zien wat voor een vreselijk persoon hij is en wat voor een mooi leven hij zou kunnen hebben als hij zijn leven zou beteren. Ook Disney heeft een aantal mooie kerstverhalen gemaakt, zoals “Mickey’s Christmas Carol” en “The Polar Express”. Deze verhalen zijn vooral geliefd bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen genieten van de mooie boodschappen die deze verhalen met zich meebrengen.

Kerstfilms: van oude klassiekers tot nieuwe favorieten

Kerstfilms zijn er in overvloed en er is voor elk wat wils. Van oude klassiekers zoals “It’s a Wonderful Life” en “White Christmas” tot nieuwe favorieten zoals “Elf” en “Love Actually”. In veel kerstfilms staat de kerstman centraal, zoals in “The Santa Clause” en “Miracle on 34th Street”. Maar er zijn ook genoeg kerstfilms die gaan over de warme en gezellige sfeer van kerst, zoals “Home Alone” en “The Holiday”. Een andere populaire kerstfilm is “The Polar Express”, gebaseerd op het boek van Chris Van Allsburg. Deze film vertelt het verhaal van een jongen die op kerstavond in een trein stapt die hem naar de Noordpool brengt, waar hij de kerstman ontmoet.

Of je nu houdt van kerstliedjes, kerstverhalen of kerstfilms, er is voor elk wat wils. De ruime verzameling aan mooie en inspirerende verhalen en liedjes zorgt ervoor dat kerst een magische tijd blijft voor jong en oud.

Conclusie

Kerstmis is een feest dat al sinds de 4e eeuw gevierd wordt ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Een feest dat vooral om samenzijn draait, gezelligheid en cadeaus.

Mocht je zelf ook een kind hebben, dan weet je hoe leuk het is om samen met je kind de kerstversiering in huis te hangen, kerstballen te maken en samen de kerststal te versieren. Zoals je zelf weet, zijn het de kleine dingen die het feest zo leuk maken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.