Op vakantie met je baby: met deze checklist heb je alles geregeld

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Eindelijk vakantie! Hoe heerlijk is het om met het hele gezin er op uit te trekken en te relaxen, voor zover dat kan natuurlijk, met een baby.

Hoe maak je je vakantie met een kleintje nu zo makkelijk mogelijk?

Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je de juiste spulletjes meeneemt voor je lieveling, maar het doet er ook toe waar jullie reis naartoe gaat, of het een vliegreis of autoreis wordt en of jullie voor een huisje, tent of hotel kiezen.

Heerlijk op vakantie met je baby

Wil je dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met gezinnen met kleintjes, dan is een familiehotel geweldig.

Er staat dan

  • een ledikantje,
  • een badje
  • en soms ook een box
  • en babyfoon

Allemaal tot je beschikking zodat je dit allemaal niet hoeft mee te nemen. Het is ook fijn als er bij je accommodatie een zwembad aanwezig is met een ondiep gedeelte.

Er zijn best veel campings die ook rekening houden met baby’s.

Zo kun je op veel plekken een stacaravan huren waar de nodige spulletjes voor je baby al aanwezig zijn, denk hierbij aan een bijvoorbeeld badje, kinderbedje en kinderstoel.

Zorg wel dat je altijd een voorraadje babyspulletjes bij je hebt voor de eerste paar dagen, dat is handig totdat je een geschikte winkel op het vakantieadres gevonden hebt.

Zo’n vakantie, misschien wel eerste vakantie samen, is best wel spannend zoals ook vloggers als Marlieke Koks aangeven:

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat check je voordat je de vakantie boekt?

Check voordat je een accommodatie boekt of deze babyvriendelijk is.

Is er ook een supermarkt in de buurt, en hoe zit het met medische hulp? Het is ook handig om te weten of er een wasmachine of wasserette is, als je niet teveel kleding mee wil nemen.

Vraag bijvoorbeeld ook na of er een waterkoker aanwezig is, als je flesvoeding geeft.

Wanneer je op vakantie gaat met kleintjes, is het erg fijn om een aantal basisvoorzieningen in de buurt te hebben, zodat je niet steeds met de auto of bus hoeft.

Denk aan een supermarkt, restaurantjes, strand of zwembad en medische hulp.

Als je bijvoorbeeld voor een campingvakantie kiest, verdiep je dan in de standplaats, is de plaats veilig of sta je bijvoorbeeld veel te dicht bij het zwembad, zonder omheining?

Check van tevoren je plek, zodat je niet de hele tijd bang hoeft te zijn dat je kind iets overkomt, dan kan je zelf ook nog een beetje relaxen!

Kies je voor een hotel of appartement, let ook daar op de kindvriendelijkheid. Lees indien mogelijk de reviews van andere ouders met kleintjes!

Maak je een checklist?

Om georganiseerd op reis te kunnen gaan met je baby, is het aan te raden om een checklist te maken. Je kan ruim van te voren beginnen met het verzamelen van alle babyspulletjes en alles afvinken op je checklist.

Een georganiseerd mens telt voor twee. En heeft veel meer lol op vakantie!

Zorg voor een checklist, zo voorkom je dat je op vakantie meteen in de stress schiet omdat de babyproducten die jij nodig hebt, maar vergeten bent mee te nemen, niet te krijgen zijn.

Vul het lijstje steeds aan als je iets te binnen schiet.

Hieronder vast een voorbeeld lijstje met spulletjes die je zeker niet mag vergeten:

  • Luiers
  • Voldoende rompertjes
  • Zwembroekjes of zwemluier
  • Zwemband
  • Billendoekjes
  • Potjes kindervoeding
  • Melkpoeder
  • Je baby heeft soms ook een eigen paspoort nodig, vraag deze tijdig aan.
  • Zonnebrand factor veertig of sunblock
  • Babyvriendelijke anti muggenspray
  • Thermosfles

Waar let je op als je een vakantiehuisje huurt?

Foto van een baby op de rand van een vakantie huisje

Let erop waar het huisje staat! Is het huisje wel kindvriendelijk en heeft het alle voorzieningen die jij nodig hebt om een fijne vakantie te hebben?

Natuurlijk let je op de kindvriendelijkheid van het huisje zelf, maar ook op de omgeving.

  • Kan je makkelijk naar het zwembad lopen met je baby?
  • Is er een supermarkt in de buurt?
  • Staat je huisje niet naast een steile afgrond?
  • Is het huisje voorzien van bijvoorbeeld een traphekje, een babybadje, kinderstoel en of kinderbedje?
  • Heeft het een magnetron, een waterkoker?

Je weet zelf wat voor jullie gezin het belangrijkste is; schrijf jouw eisen op papier en ga zo op zoek naar de perfecte accommodatie!

Wat zijn geschikte vakanties met een baby?

Vooral wanneer het je eerste vakantie met je baby is, kan dat best spannend zijn. Hoe weet je welke plekken geschikt zijn om met een baby naartoe te gaan en welke accommodaties zijn babyproof?

Het is in ieder geval goed om altijd rekening te houden met hygiëne, veiligheid en het klimaat. Is er een ziekenhuis in de buurt? Blijf je in Nederland of ben je juist van plan een verre reis te maken met je baby?

Check dan goed hoe het zit met de vaccinaties!

Een baby heeft rust, reinheid en regelmaat nodig. En natuurlijk goede voeding en aandacht! Kies een bestemming die rekening houdt met je baby’s behoeften.

Omdat je baby nog niet de inentingen mag hebben die voor volwassenen worden aangeraden, kan je het beste een bestemming kiezen waar je kind zo min mogelijk risico loopt.

Een plek waar je veiligheid en goede hygiënische omstandigheden kan verwachten is natuurlijk het meest geschikt. Er zijn accommodaties die zichzelf kindvriendelijk noemen maar dat is een nogal ruim begrip.

Wat is de doelgroep van bijvoorbeeld de camping die je op het oog hebt? Als dat vooral gezinnen met tieners zijn, zal het qua voorzieningen niet de ideale plek voor ouders met een kleintje zijn.

Stel dat je van plan bent veel tijd op het strand door te brengen met je baby’tje, maar er zijn alleen maar rotsstrandjes en er is geen zand, dan kan dat een grote teleurstelling zijn.

Neem de tijd dus om reviews te lezen; Wat vonden anderen fijn of minder fijn aan deze accommodatie en de plek. Dat voorkomt wellicht onaangename verrassingen.

Wil je vliegen met je baby?

Foto van een baby slapend in een bedje in het vliegtuig

Een gezonde baby mag al met zes weken vliegen! Er zijn verschillende mogelijkheden aan boord van een vliegtuig om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor jou en je kleintje.

Informeer bij de desbetreffende vliegtuigmaatschappij wat zij voor je kunnen betekenen.

Babytjes mogen als ze gezond zijn vanaf zes weken na de geboorte vliegen. Kinderen tot twee jaar vliegen vaak gratis mee, omdat ze op je schoot kunnen zitten.

Wil je jouw kind in een eigen zitje meenemen, dan betaal je wel een percentage.

Vaak is het bij lange vluchten mogelijk om gebruik te maken van een een babybedje, reserveer dit bedje ruim van tevoren en informeer tot welke leeftijd het bedje geschikt is.

Het aantal plaatsen waar deze bedjes bevestigd kunnen worden, is beperkt. Reist jouw baby mee op schoot, dan wordt de baby veiligheidsgordel aan jouw gordel gekoppeld.

Voor het opstijgen en dalen moeten de gordels en dus ook de baby gordel vastgemaakt worden.

Heeft je kleine een vieze luier? Op het toilet in het vliegtuig is een speciale baby tafel waar je je kindje kan verschonen.

Als je kind last van de oren heeft, geef hem of haar dan een fopspeen of een flesje waar lekker op gezogen kan worden. Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je vaak meerdere tijdzones.

Het beste is gewoon de tijden van het land van vertrek aan te houden en pas een ander ritme probeert op te bouwen in het vakantieland. Check van te voren het handbagage beleid!

Bij de ene vliegtuigmaatschappij mag je tien kilo handbagage meenemen en bij een andere maatschappij misschien niets. Hoe het zit met de kinderwagen: Mag deze mee als extra handbagage?

Mag deze dan bij de ingang van het vliegtuig afgegeven worden of moet de kinderwagen ingecheckt worden?

Er gelden al jaren strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord, voor babyvoeding wordt echter een uitzondering gemaakt:

Je mag vloeibare babyvoeding meenemen in je handbagage, als je met een baby reist.

Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is weer niet toegestaan in de handbagage. Check dan ook bij de luchtvaartmaatschappij of ze aan boord water kunnen koken voor je.

Lees hier over leuk speelgoed om je baby mee bezig te houden tijdens een vlucht

Hoe ver kun je per dag rijden met een baby?

Foto van een moeder die haar baby in het autozitje zet voor vakantie

Je kunt natuurlijk ook met de auto op vakantie gaan. Je baby mag gewoon reizen met de auto, maar, stop wel iedere twee uur even!

Probeer je reistijd in de auto zoveel mogelijk af te stemmen op de slaapjes van je baby,

  • dus vertrek als je kleintje moet gaan slapen.
  • Maak een stop als hij of zij wakker is.

Je kunt dan zelf even rustig wat eten en je baby kan ondertussen lekker spelen op een kleed of handdoek.

Je mag een pasgeboren baby al meteen meenemen in de auto, maar het is goed om iedere twee uur te stoppen. Slaapt je kleine echter wat langer door, dan kunnen jullie ook mooi wat langer doorrijden!

Als je stopt kan je je kindje op je gemak even voeden en de luier verschonen, wat laten bewegen en zelf ook de benen strekken.

Zorg dat de baby echt even afleiding heeft gehad en weer helemaal klaar is voor de volgende autorit. Met een handdoek voor het raam voorkom je dat je kindje niet in de felle zon zit.

Zorg er ook voor dat het niet te veel tocht in de auto. Als je de airco aanzet, zorg er dan voor dat de temperatuur een paar graden lager is dan de buitentemperatuur.

Neem je vooraf klaargemaakte flesjes mee? Zorg dan voor een goede koelbox. Een flessenwarmer speciaal voor in de auto is ook erg praktisch!

Vergeet ook je thermofles niet mee te nemen: zo heb je onderweg altijd warm water bij de hand.

Lees hier over het leukste speelgoed voor in de auto

Welke spullen zijn onmisbaar voor mee op reis?

We willen je ten slotte nog een paar handige items aanraden die je vakantie een stuk makkelijker kunnen maken.

Wil je dat je babytje altijd een heerlijk plekje om te slapen heeft, waar dan ook? Dan is dit Deryan Infant BabyBox Campingbedje geschikt voor je kindje van nul tot twee jaar:

Deryan Infant BabyBox Campingbedje

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit compacte pop-up reis bedje/-tentje weegt maar 800 gram! Heel eenvoudig dus om mee te nemen en het beschermt jouw baby ook tegen insecten. De opening kan namelijk worden afgedekt met de klamboe.

De Infant Baby van Deryan is niet alleen ideaal op de camping, of op het strand, maar ook wanneer je familie of vrienden bezoekt en je de baby rustig wil laten slapen.

Als jullie een vliegtuigreis gaan maken is het Vliegtuigbedje een aanrader!

Deryan Air Traveller Vliegtuigbedje

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit ‘kussen’ is geschikt als vliegtuigbedje voor baby’s en kinderen. Het reiskussen is te gebruiken in alle vliegtuigen.

Je kleintje kan zo heerlijk languit slapen en merkt dan niet eens zoveel van de reis!

Voor in het zwembad is deze wasbare Zwemluier van HappyBear een must!

Happybear wasbare zwemluier

(bekijk meer varianten)

Het is de perfecte vervanger voor de wegwerp zwemluier. Licht van gewicht en in maat verstelbaar, perfect voor mee op vakantie! Je hebt werkelijk maar één zwemluier nodig!

Je kunt dezelfde zwemluier gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer drie jaar is. Zorg dat de zwemluier goed aansluit om de beentjes en de romp, zodat eventuele ontlasting er niet uit kan lopen.

Een thermosfles is altijd erg handig onderweg en op vakantie, de Baby Thermosfles van Jucago is een hele goeie!

Jucago baby thermosfles

(bekijk meer afbeeldingen)

Wil jij je flesvoeding voor onderweg meenemen? Deze thermosfles kan wel tien uur warm of koud worden gehouden. De fles is vrij van gifstoffen, licht van gewicht, lekvrij en zelfs 100% recyclebaar.

Het afneembare handvat is ergonomisch en geschikt voor baby’s kleine handjes.

Heel belangrijk om bij je te hebben: Een veilig baby zwemvest!

Sunnylife Veilig baby zwemvest

(bekijk meer uitvoeringen)

Deze zwemband (bekijk er hier meer) is een veilige, opblaasbare zwemband voor baby’s vanaf drie maanden. Je babytje maakt zo op een erg prettige manier kennis met zwemmen.

Door het zwemtuigje en de veiligheidsgordel met clipsluiting kan je baby niet onderuit zakken. Je kleintje heeft veel bewegingsvrijheid in de zwemband en hoeft nog niet zelf te kunnen zitten.

Je hoeft je baby dan ook niet steeds vast te houden.

Conclusie

Hopelijk heb je wat aan onze tips gehad en lukt het je de gezinsvakantie met je baby goed te organiseren!

Als je de tijd neemt en vooraf wat onderzoek doet naar de bestemming en je accommodatie kom je in ieder geval niet voor grote verrassingen te staan.

Als jouw kindje een fijne tijd heeft, heb jij het ook! We wensen je alvast een heerlijke, zorgeloze vakantie toe, veel plezier!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.