4 [bijna] magische manieren om plastic bouwblokjes schoon te maken

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Heeft het speelgoed van jouw kind ook weer eens hoognodig een schoonmaakbeurt nodig?

Je kent het vast wel; LEGO steentjes of andere bouwblokjes die er vies uitzien, gelig zijn geworden of zelfs plakkerig aanvoelen.

Bouwblokjes schoonmaken kun je doen op verschillende manieren. Met de hand is natuurlijk altijd een optie, maar ook kun je ervoor kiezen om de steentjes in de vaatwasser te stoppen, of zelfs in de wasmachine! Verkleurde steentjes behandel je met waterstofperoxide, of anders met zuiveringszout, Steradent, chloor, of citroensap.

In dit artikel leg ik je namelijk precies uit hoe je plastic bouwblokjes schoon kunt maken.

Plastic bouwblokjes schoonmaken

Het schoonmaken van bouwblokken is echt zo’n klus waar je als ouder flink tegenop kunt zien! Dus hier heb ik de 4 belangrijkste tips.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beste 4 manieren om je plastic bouwblokjes schoon te maken

Met de hand schoonmaken

Als je het makkelijk vindt, kun je bouwblokjes altijd gewoon met de hand wassen.

Overigens raadt LEGO zelf aan om LEGO blokjes inderdaad met de hand schoon te maken, en dan het liefst met water dat niet warmer is dan 40 graden.

Voor de lastige plekjes kun je eventueel een oude tandenborstel gebruiken.

Laat de blokjes weken in een sopje van water en afwasmiddel of anders desinfecterend zeep (bijvoorbeeld Dettol). Vervolgens spoel je alles goed af en laat je het speelgoed drogen op een handdoek.

Als je de steentjes graag goed wil desinfecteren, gebruik dan een mild bleekmiddel. Ook daarna weer grondig afspoelen.

Als je (per ongeluk) de blokjes heter wast dan 40 graden, dan is de kans groot dat je de onderdelen aantast.

Het spreekt daarnaast voor zich dat je elektrische onderdelen, zoals batterijvakjes en kabels niet met water wast. Deze kun je eventueel schoonmaken met een doekje gedrenkt in alcohol.

De LEGO laat je daarna drogen aan de lucht. Er wordt zeker aangeraden om vooral blokjes met opdruk met de hand te wassen!

Er zijn ook nog andere manieren om bouwblokjes schoon te maken, zoals deze in de wasmachine te gooien of in de vaatwasser.

LEGO is natuurlijk uiterst voorzichtig met het geven van tips, maar uit onderzoek is gebleken dat LEGO ook prima in de wasmachine of vaatwasser gewassen kan worden. Hierover meteen meer.

Op zoek naar het ultieme cadeau voor een kleine bouwfanaat? Vind de top 4 beste speelgoed bouwplaatsen hier beoordeeld!

In de wasmachine wassen

Kunststof speelgoed, zoals LEGO en DUPLO bouwblokjes en K’nex, kun je zonder problemen in de wasmachine wassen.

Het beste kun je de blokjes in twee kussenslopen doen (gebruik er een extra in het geval de kussensloop scheurt of open gaat tijdens het wassen).

Knoop de slopen stevig dicht, bijvoorbeeld met een stiekje en draai dan een kort programma op 30 graden.

Gooi er een beetje wasmiddel bij (wasverzachter is overbodig), het liefst zo neutraal mogelijk, en laat de machine niet centrifugeren.

Wel is het verstandig om de diertjes en poppetjes met opschilderingen apart te wassen, zoals ik hiervoor ook al aangaf, of anders in een waszak te doen in de vaatwasser.

Omdat een wasmachine natuurlijk ronddraait, kan dat krassen veroorzaken en kunnen gezichtjes of andere opdrukken verdwijnen.

De blokjes kunnen na het wassen aan de lucht drogen of je kunt ze met de hand afdrogen.

In de vaatwasser

Behalve in de wasmachine, kun je bouwblokjes ook wassen in de vaatwasser.

Ook hier geldt weer; was de blokjes op 30 graden of een temperatuur die het liefst niet hoger is dan 40 graden. Anders heb je kans dat de blokjes krassen, smelten en vervormen.

Ik raad je aan om de bouwblokjes in de bovenste lade te wassen of in het bestekmandje.

Ook kun je in sommige winkels eventueel een toybox kopen; een mandje die speciaal bedoeld is om plastic speelgoed mee te wassen in de vaatwasser.

Hoe jij de bouwblokjes van je kind wast, is helemaal aan jou. Het is nu maar net wat je zelf het handigst vindt.

Verkleurde bouwsteentjes weer wit krijgen

Heeft jouw kind bouwsteentjes die al jaren oud zijn en daardoor verkleurd zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom bouwblokjes kunnen verkleuren; zonlicht, slijtage en chemische processen, zoals dat bij alles wat van plastic is kan gebeuren.

Gelukkig kun je vergeelde LEGO blokjes heel gemakkelijk weer wit krijgen met waterstofperoxide, zuiveringszout en eventueel andere producten.

Met waterstofperoxide

Wanneer je de blokjes hebt laten weken in waterstofperoxide, hoef je deze alleen nog maar af te spoelen, af te drogen en klaar is kees!

Waterstofperoxide tast de blokjes niet aan en het proces is heel simpel. Waarschijnlijk is voor velen deze methode effectiever dan bijvoorbeeld de blokjes te wassen in een vaatwasser of wasmachine.

Hier zie je het proces uitgelegd, mocht je het toch even willen zien:

Waterstofperoxide is verkrijgbaar in diverse concentraties. De laagste is waterstofperoxide 3%, die ook veilig onverdund kan worden gebruikt.

Als dit niet genoeg is om de blokjes weer mooi wit te krijgen, dan kun je ook voor 12% gaan. Dit is overigens de maximale concentratie die nog mag worden verkocht aan particulieren.

Met zuiveringszout

Je kunt je blokjes ook behandelen met zuiveringszout (die uit de keuken, niet die voor schoonmaak doeleinden).

Je zou het proces hierboven dan moeten herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt verkregen. Eventueel kun je de blokjes daarna nog in de wasmachine of vaatwasser doen.

Nog wat opties

Behalve zuiveringszout zijn er ook mensen die Steradent, chloor, of citroensap gebruiken om vergeelde blokjes weer wit te krijgen.

De bedoeling hierbij is om de steentjes hierin een uur te laten weken en daarna nog eens te wassen in de wasmachine op 40 graden.

Lees ook: 20x constructie speelgoed beoordeeld | Bouwspeelgoed 1 t/m 7 jaar

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.