Mijn kind is bang in bad: dit kun je doen!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De meeste kids hebben geweldig veel plezier in bad! Er zijn natuurlijk ook kleintjes die in bad gaan een ontzettend vervelend onderdeel van de dagelijkse routine vinden.

Meestal komt dat omdat ze angstig zijn voor water.

Wij willen je graag een aantal mogelijkheden geven om de bad-ervaring van jouw kleine zo prettig mogelijk te maken.

We zullen de oorzaken van de ‘badder problemen’ bespreken en je vertellen op welke manier je je kleine kan helpen met het overwinnen van zijn of haar angst.

Dit kun je doen als je kind bang is in bad

Er zijn ook leuke speeltjes te koop die je kan gebruiken om je kind gerust te stellen.

Misschien lukt het zelfs wel om het baden voor je kindje tot een heel fijne ervaring te maken!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe kan het komen dat je kind bang is in bad?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind een aangeboren watervrees heeft, maar vaak is de angst te wijten aan een nare ervaring in bad.

Een kind heeft pas echt watervrees als het bang is voor water in het algemeen.

Als je kleine angst in bad heeft komt dat meestal doordat het eerder onverwacht kopje onder is gegaan of erg geschrokken is in badje en zich niet meer veilig voelt.

Probeer te achterhalen waar het mis is gegaan; Is het aangeboren of is er iets naars gebeurd tijdens het baden?

Dit zijn een aantal mogelijk oorzaken waardoor een kind waterangst kan ontwikkelen:

  • Je kind is eerder geschrokken tijdens het badderen en wellicht kopje onder gegaan.
  • Je kleintje heeft oorproblemen. De oortjes kunnen in het water meer pijn gaan doen. Ook als de oortjes weer goed zijn, kan je kindje het badje nog steeds met oorpijn associëren.
  • Jij bent zelf niet ontspannen als je je baby in bad doet.

Wat kun je aan bad angst doen?

Vaak groeit je kindje wel over zijn angst heen, maar het is natuurlijk fijn om te helpen bij het overwinnen ervan. Hoe eerder je lieveling van deze bad angst afkomt, hoe beter natuurlijk!

Help je kindje over de bad angst heen te komen door ruim de tijd te nemen voor het badritueel. Gebruik eventueel speelgoed in bad om de aandacht af te leiden.

Het is voor een angstige baby goed om te laten zien dat water ook fijn kan zijn, ondersteun hem of haar goed en maak geen bruuske bewegingen, wat essentiële lavendelolie druppeltjes in het badwater wil vaak rustgevend werken.

Probeer ook eens om samen met je kind een douche of bad te nemen. Samen met papa of mama dingen ondernemen voelt erg veilig voor je kleintje!

Bij angstige dreumesen en peuters kan je bijvoorbeeld:

  1. Verhaaltjes voorlezen over kindjes die in bad gaan: Je kleintje begrijpt zo dat het niet de enige is die angstig is om in badje te gaan en dat er echt wel een oplossing voor komt. Een leuk boekje voor peuters bijvoorbeeld is Boer Boris: In bad
  2. Een badje voor zijn of haar popje kopen. Vul het met warm water en laat je kleine het popje lekker inzepen en afspoelen, dit geeft je kindje zelfvertrouwen. Het BABY born® Poppenbad met rubberen eendje is een mooie! Er zit zelfs een douchekop bij!
  3. Zorg voor een ritueel: Voor je kindje voelt het veiliger als je een vaste volgorde hebt tijdens het badritueel.
  4. Blijf zelf heel rustig. Neem de angst van je kleintje serieus, maar bevestig de angsten niet.

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken?

Het is erg belangrijk dat de eerste ervaringen in bad, heel fijne ervaringen zijn voor je kleintje. Er bestaan verschillende middelen die jou en je kindje hierbij kunnen helpen.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen: Je kan gebruik maken van handige badzitjes zodat je kleine zich veiliger voelt tijdens het baden.

Ook zijn er nog de leuke badspeeltjes die de aandacht kunnen trekken, waardoor de angst even vergeten wordt!

Je kan voor je pasgeboren baby een tummy tub aanschaffen, zoals de Bébé-jou bubble die we hier al eerder hebben beoordeeld, dit is een klein, rond badje voor babietjes tot ongeveer negen maanden.

Het bootst de omstandigheden in de baarmoeder helemaal na, dus geeft het je kleintje een erg veilig gevoel.

Als je baby of peuter echt heel erg bang is zijn er ook goede en zeer comfortabele badzitjes te koop, zoals bijvoorbeeld deze van TJ Store:

TJ Store Baby Badzitje

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit zitje is geschikt voor hele kleintjes. Je kan ook kiezen voor de zogeheten badringen voor baby’s vanaf zes maanden, zoals deze vrolijke Smoby Cotoons, er zitten zelfs een paar speeltjes op de badring:

Smoby Cotoons plastic badzitje 2 in 1

(bekijk meer afbeeldingen)

De zitjes worden met zuignappen in het badje bevestigd.

Verder zijn er nog een aantal heel leuke speeltjes voor in bad, die ervoor kunnen zorgen dat het badritueel erg aangenaam wordt.

Het klassieke, maar o zo leuke badeendje is er natuurlijk altijd. Verder heeft Sophie de giraf altijd leuke badspeeltjes en we hebben hier een heel artikel met de leukste speeltjes voor in bad.

Voor bange kinderen is deze nog wel interessant naast de speeltjes die ik bovengenoemd artikel heb besproken, deze VTech Little Love babypop Bobby gaat in bad:

VTech Little Love Bobby Gaat In Bad

(bekijk meer afbeeldingen)

De pop van Vtech zingt en maakt vrolijke geluidjes in het water! Bobby weet wanneer hij in het water zit en wanneer niet. Superleuk voor je bange dreumes!

Hier wordt hij uitgetest door deze kinderen:

Hoe maak je het ideale bad klaar voor je kind?

  • Zorg allereerst voor de juiste temperatuur van het badwater! De ideale temperatuur voor een babybadje is 37 graden.
  • Vul het badje en zorg ervoor dat alle benodigde spulletjes binnen handbereik staan. Ondersteun het hoofdje en probeer je kleine heel rustig in het warme water te laten glijden.
  • Aandacht en zorg besteden aan het badritueel is belangrijk; Let op de juiste watertemperatuur, een warme omgeving, creëer rust en een ontspannen sfeer voor je kindje.
  • Je kindje vlak na het voeden in bad stoppen is geen goed idee, het gebeurt vaak dat de melk of het voedsel terug naar boven komt en dat is niet prettig.
  • Het is een goed idee om je baby fijn te laten badderen voor het slapengaan. Een warm bad is namelijk erg rustgevend en zal ervoor zorgen dat je kleintje daarna makkelijker in slaap valt.

Je baby in bad voor of na de voeding?

Het is veel verstandiger om je baby’tje voor de maaltijd te laten badderen, tenzij je kleintje al te veel honger heeft. Je zou het ‘s ochtends voor de voeding eventueel kunnen
doen. Als je het badje toch liever na het eten doet, wacht dan totdat het eten goed gezakt is.

Vlak na het eten je baby in bad doen, maakt dat de voeding naar boven komt en ervoor zorgt dat je kleine wat kan overgeven.

Het ideale moment voor een iets grotere baby om te badderen, is voor het slapengaan, je kleintje wordt er lekker rozig van en gaat ontspannen naar zijn bedje toe.

Ook dan kan je er beter voor zorgen dat hij of zij al een uur van te voren heeft gegeten.

Hoe kan ik mijn baby het beste baden?

Ook al kan je kleintje zelfstandig zitten in bad, blijf er altijd bij! Zorg voor de juiste watertemperatuur. Neem de tijd voor het baden van je lieverd en probeer
steeds hetzelfde badritueel aan te houden.

  • Je zou de volgende stappen kunnen volgen:
    Neem de tijd om je kleintje gerust te stellen en een beetje te spelen tijdens het baden! Een
    liedje zingen is ook geruststellend.
  • Zorg dat de temperatuur in de kamer rond de eenentwintig graden is.
  • Leg alle benodigdheden klaar binnen handbereik; zeep en eventueel shampoo, badolie, handdoek, luier en baby’s kleding.
  • Vul het badje en controleer bij voorkeur met de badthermometer de temperatuur. Het zou ook kunnen met je elleboog.
  • Was eerst het gezichtje van je baby zonder zeep en droog het af
  • Reinig je baby voorzichtig met zeep of badolie. Denk ook aan de knieholtes, nekplooien, oksels en plooitjes in de dijbenen.
  • Houd je baby stevig vast onder de oksels, zodat het hoofdje op je onderarm rust. Dit voorkomt wegglijden.
  • Je baby moet niet te lang in het badje verblijven. Een minuut of tien is echt lang genoeg!
  • Haal je kleintje uit het bad en wikkel hem of haar in een zachte handdoek. Gebruik eventueel ook een dunne, hydrofiele doek om je baby op elk plekje goed te kunnen drogen.
  • Vergeet ook de huidplooien niet goed te drogen, zo voorkom je huidirritatie.
  • Leg je kleintje op een droge handdoek voor verdere verzorging. Je kan bijvoorbeeld wat talkpoeder gebruiken voor de billetjes en haarlotion voor het hoofdje.
  • Nu is je baby klaar om aangekleed te worden!

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips en kan je je kindje over zijn of haar angst heen helpen. Geef niet op, engelengeduld en wat speeltjes doen wonderen, veel succes gewenst!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.