Zo bepaal je de fietsmaat van je kind: koop de juiste kinderfiets

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat kinderen al vroeg leren fietsen. Het maakt veel dagelijkse activiteiten sneller en gemakkelijker.

Veel kinderen gaan namelijk op de fiets naar school, en als ouder neem je even snel de fiets om je kind af te zetten bij een vriendje.

Heeft jouw kind de leeftijd bereikt én de wil om te leren fietsen? Dan is het tijd om een nieuwe fiets aan te schaffen!

Zo bepaal je de fietsmaat van je kind

De meeste kinderen leren fietsen wanneer ze de basisschoolleeftijd bereiken. Het is belangrijk als ouder om geduldig te zijn en je kind vertrouwen te geven.

Zo zal je kind sneller zelfstandig leren fietsen!Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets voor je kind zijn er een aantal dingen waar je als ouder rekening mee moet houden.

Hoe weet je bijvoorbeeld wat de fietsmaat is van je kind, en wat zijn de beste kinderfiets merken?

In dit artikel zullen we bespreken waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe fiets voor je kind!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is de fietsmaat van je kind?

Kinderen groeien als kool! Als je een nieuwe kinderfiets voor jouw kind wil kopen, is het natuurlijk uiterst belangrijk om rekening te houden met de maat van de fiets.

Veiligheid boven alles.

Welke maat kinderfiets jouw kind nodig heeft is afhankelijk van zijn of haar lichaamslengte en kledingmaat.

Soms wordt de leeftijd van een kind als indicatie genomen, maar die geeft niet altijd de correctie informatie.

Dat komt omdat een kind soms wat kleiner of juist groter kan zijn dan de gemiddelde lengte van zijn of haar leeftijdsgenoten.

In deze tabellen kun je zien welke fietsmaat geschikt is voor jouw kind, afhankelijk dus van zijn of haar lichaamslengte, leeftijd en kledingmaat.

Fietsmaat per lichaamslengte

De juiste fietsmaat of maat van het frame kun je het beste vinden door gebruik te maken van de lichaamslengte van je kind. Dit is de meest nauwkeurige methode om de juiste fiets te vinden:

Fietsmaat Lengte
10 inch 85-95cm
12 inch 95-100cm
14 inch 100-105cm
16 inch 105-110cm
18 inch 110-115cm
20 inch 115-122cm
22 inch 122-130cm
24 inch 130-144cm
26 inch 145cm
28 inch >145cm

Fietsmaat per leeftijd

De gemakkelijkste manier om de fietsmaat van je kind te vinden is aan de hand van de leeftijd, want dan hoef je niks op te meten. Maar het is ook de minst nauwkeurige aangezien niet elk kind even groot is voor zijn of haar leeftijd:

Fietsmaat Leeftijd
10 inch 1-3 jaar
12 inch 2-4 jaar
14 inch 4-5 jaar
16 inch 5-6 jaar
18 inch 6-7 jaar
20 inch 7-8 jaar
22 inch 8-9 jaar
24 inch 9-11 jaar
26 inch 11-13 jaar
28 inch >13 jaar

Fietsmaat per kledingmaat

Het beste alternatief voor lichaamslengte is om de kledingmaat van je kind te nemen om de frame grootte van de kinderfiets te bepalen. Hiermee krijg je namelijk ook een goede indicatie van de lengte van je kind:

Fietsmaat Kledingmaat
10 inch 85-95
12 inch 95-105
14 inch 105-112
16 inch 112-117
18 inch 117-122
20 inch 122-126
22 inch 126-130
24 inch 130-140
26 inch 140-156
28 inch >156

Aan de hand van die informatie bepaal je de wielmaat (in inches) van de fiets die het meest geschikt zou zijn voor jouw kind.

Kinderfietsen kun je krijgen in de volgende inch maten: 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, en 28, waarbij 10 inch geschikt is voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar, en 28 inch voor kinderen boven de 12 jaar (een volwassen fiets).

Zit jouw kind echter tussen twee maten in? Dan kun je het beste je kind laten testfietsen op beide fietsmaten.

Zoek bijvoorbeeld een vriendje of klasgenoot met een fiets om te uit te proberen welke maat het beste past bij de lichaamslengte van jouw kind.

Hier vertelt Roel ook over de wielmaat van de kinderfiets:

Waar moet je op letten?

Als je een fiets voor je kind gaat aanschaffen, wil je natuurlijk dat hij of zij er meerdere jaren plezier van kan hebben.

Omdat je kind groeit in de tussentijd is het belangrijk om het stuur en het zadel steeds op de juiste hoogte af te stellen.

Het is hierbij essentieel dat jouw kind met de voetjes de grond kunnen raken als hij of zij op het zadel zit.

Het stuur moet zo worden afgesteld dat tijdens het fietsen de knieën niet tegen het stuur komen, anders kan een kind de controle verliezen tijdens het fietsen.

Het is dus belangrijk dat het stuur en het zadel op de juiste hoogte worden afgesteld, en steeds worden bijgesteld wanneer het kind groeit.

De voeten moeten de grond raken zodat ze minder kans hebben op omvallen en een stabiele basis hebben.

Het kind moet alle controle hebben over de fiets en er veilig mee kunnen spelen, en dat kan alleen als er rekening wordt gehouden met deze zaken!

Een kind moet tevens gemakkelijk op en af kunnen stappen om valpartijen te voorkomen.

Koop je een kinderfiets liever te groot, of precies goed?

Veel ouders willen een kinderfiets op de groei kopen. Dat is begrijpelijk, je wil natuurlijk niet na een aantal maanden de fiets al weer wegdoen omdat deze te klein is geworden.

Ook al koop je liever een wat grotere fiets voor je kind zodat hij of zij er langer mee vooruit kan, is dat niet de beste keuze. Een fiets moet je precies goed kopen om uiterste veiligheid te waarborgen.

Een fiets kan als veilig worden beschouwd als je kind met beide voeten de grond kan raken wanneer het op het zadel zit (en het natuurlijk gemakkelijk bij de trappers kan).

Bij een nieuwe fiets is het ook nog goed als je kind met de tenen de grond kan raken.

Mocht je kind een mooie fiets hebben gezien die niet in zijn maat leverbaar is, neem dan liever niet de fiets in een andere maat.

Je kind kan dan veel beter een andere mooie fiets uitkiezen die perfect past bij zijn of haar lichaamslengte!

Wat zijn de beste kinderfiets merken?

Er zijn zoveel verschillende kinderfiets merken, maar welke zijn nu het meest populair? We zetten ze voor je op een rijtje.

  1. Volare: dit fietsmerk komt uit Rotterdam en produceert fietsen van hoge kwaliteit. Ze hebben fietsen voor alle leeftijden. De fietsen zijn veilig en hebben een ontwerp dat kinderen aanspreekt: stoere fietsjes of een fiets met een Disney held, Volare heeft het allemaal! Een goed voorbeeld van zo’n mooie Volare fiets is de Liberty Urban Fiets – 12 inch.
  2. Alpina: ook een Nederlands merk, eigendom van Kruitbosch. Kruitbosch is de eigenaar van nog meer bekende fietsmerken, waaronder Cortina. Van prinsessenfietsjes tot stoere mountainbikes, Aplina heeft fietsen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De Alpina loopfiets (meer loopfietsen beoordeeld hier) – jongens – 12 inch – rood blauw is een fantastische fiets voor jongens!
  3. Yipeeh: Yipeeh valt onder het merk Volare. Yipeeh is vooral bedoeld voor de allerkleinsten onder ons, waarbij er ook loopfietsjes, driewielers en skelters worden verkocht. Yipeeh is de nummer één in loopfietsjes, zie bijvoorbeeld de Yipeeh Houten Jeans Loopfiets – Jongens en Meisjes – 12 inch – Blauw.
  4. Loekie: Loekie is al meer dan 30 jaar een van de beste merken op het gebied van kinderfietsen. Deze Kinderfiets Loekie Superstar M 18” Groen is een prachtig en veilig kinderfietsje voor jongens of meisjes. Loekie behoort bij het fietsmerk Sparta.

Nederland heeft een heleboel kinderfiets merken van eigen bodem. En dat kan ook bijna niet anders in een land dat bekend staat om zijn fietscultuur!

Lees ook alles over de beste kinderfietsen in ons artikel met 13 beoordeelde modellen voor elke leeftijd

Hoe leer je je kind fietsen?

Ieder kind leert anders, en om te leren fietsen zijn er verschillende technieken.

Veel ouders laten hun kind graag beginnen met een loopfietsje (vanaf ongeveer 18 maanden): een fietsje zonder trappers, waarbij een kind zijn voetjes gebruikt om zich af te zetten en te remmen.

Zo leert een kindje al vroeg balanceren op een fiets. Daarnaast stimuleert het de grove motoriek van een kind en traint het de beenspiertjes.

Als een kind daarna overstapt op een driewieler, dan zal het waarschijnlijk snel leren fietsen op een echte fiets. Gebruik de volgende checklist voor je kleintje om te leren fietsen:

  1. Motivatie: het is erg belangrijk dat je kindje zelf gemotiveerd is om te leren fietsen. Ga eens met je kleintje in gesprek: vindt hij of zij het leuk om te gaan oefenen, of interesseert het hem of haar (nog) weinig? Als de motivatie aanwezig is, is dat een goed moment om te beginnen.
  2. Koop de juiste fiets: we hebben het dan vooral over een fiets die de juiste maten heeft voor jouw kindje. Daarbij moet de hoogte van de fiets passen bij de lichaamslengte van je kind. De voetjes moeten de grond kunnen raken. Het is natuurlijk extra leuk als je kindje zelf de fiets mag uitzoeken!
  3. Zijwieltjes: je zou kunnen beginnen met een fiets die zijwieltjes bevat. Zo leert je kindje hoe het voelt om te trappen, waarbij het niet hoeft bang te zijn om te vallen. Het is belangrijk om je kindje meteen te leren om vooruit te kijken, en niet naar het stuur of de trappers! Ook is het essentieel om je kindje te leren dat, wanneer het wil stoppen, het tijdig moet remmen en dat bij het stoppen er een voetje op de grond geplaatst moet worden.
  4. De zijwieltjes liften: als je kindje gewend is aan de zijwieltjes, kun je de wieltjes wat hoger monteren. Zo wordt er meer beroep gedaan op het evenwicht van je kindje, want de wieltjes zullen alleen de grond raken als het fietsje dreigt om te vallen.
  5. Zonder zijwieltjes: Dit is natuurlijk een heel spannend moment! Het is belangrijk om in het begin ondersteuning te bieden aan je kindje, bijvoorbeeld door de bagagedrager vast te houden. Zo zal je kleintje zich ook zekerder voelen en minder snel geneigd te zijn om te vallen.
  6. Loslaten: op een gegeven moment kun je de bagagedrager af en toe loslaten, maar doe dit stap voor stap. Niet stiem loslaten, communiceer altijd met je kindje wat je gaat doen. Laat steeds iets langer los, totdat je kindje het helemaal alleen kan!

Hoe voorzichtig je ook bent en hoe goed je je kindje ook begeleidt, valpartijen zijn niet uit te sluiten, zelfs niet als het kind zelfstandig kan fietsen.

Om ernstige letsels en ongelukken te voorkomen, kun je het kindje het beste een helmpje laten dragen. Doe dit meteen vanaf het begin, zodat het een gewoonte wordt.

Laat je kind een coole helm uitkiezen, zodat hij of zij deze graag draagt tijdens het fietsen!

Lees ook: dit is goede en stevige kleding waar ze gemakkelijk in kunnen fietsen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.