Blokken: Wanneer kan je kind ermee spelen & speeltips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een blok is een stuk speelgoed gemaakt van hout of kunststof van een eenvoudige driedimensionale vorm.

Meestal wordt door kinderen gespeeld met een hele collectie blokken. Met deze blokken kunnen dan eenvoudige bouwwerken gemaakt worden.

Spelen met blokken is echt super leerzaam voor je kleine! Je kind leert zo namelijk vormen en verschillende formaten te onderscheiden.

Spelen met houten blokken

Het is fantastisch voor de fijne motorische ontwikkeling en om constructie vaardigheden te oefenen.

De spierontwikkeling in de handjes en de armen van je kleine worden versterkt en de hand-oog-coördinatie ontwikkelt zich beter.

Het is ook een prima manier om met andere kindjes samen te werken en het is zeer bevorderlijk voor de creativiteit en fantasie van je kind.

LeerdoelenScore
Open einde5
Grove motoriek3
Oog-handcoördinatie4
Fijne motoriek4,5
Sensoriek2
Concentratie3

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Vanaf welke leeftijd kan mijn baby met blokken spelen?

Baby’s kunnen blokken al na zes maanden oppikken en onderzoeken, dus vanaf die leeftijd is het eigenlijk al leuk voor kinderen.

Mijn zoon vond het ook geweldig om ze te pakken en langzaam aan een beetje rond te draaien en te inspecteren.

Daarna pakte hij ze vast en ging hij ermee kruipen (dit is hoe ze leren), de oranje blokjes waren altijd zijn favoriet op de een of andere manier.

Maar vasthouden en een beetje in de mond stoppen is ongeveer alles wat je op deze leeftijd kunt verwachten. Het leren van blokken stapelen duurt nog enkele maanden.

Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, zou hij het ene blok op het andere moeten kunnen stapelen, en hij zal er ook van genieten om ze tegen elkaar te slaan en te horen wat er gebeurt.

Blokken zijn een geweldige manier om de creativiteit van je kind te stimuleren, haar te leren organiseren, balanceren en stapelen.

Structuren uit blokken bouwen is een geweldige training voor het groeiende lichaam en de hersenen van je kind, omdat het zowel fysieke behendigheid als planning vereist.

Nog een pluspunt: blokken blijven heel lang leuk. Veel kinderen zullen graag spelen met blokken vanaf de kindertijd tot en met de peuterjaren en daarna waar ze steeds creatiever worden.

Wanneer je baby voor het eerst met blokken begint te spelen, laat hem dan een aantal leuke activiteiten zien, zoals de blokken in een plastic kom of bak laten vallen en ze dan uitschenken.

Hij zal er ook een kick van krijgen om te zien hoe je een toren van blokken maakt en ze vervolgens zelf neerhaalt.

Uiteindelijk zal hij zijn eigen bouwprojecten proberen. Wanneer je kind ongeveer 18 maanden oud is, begint hij te begrijpen hoe blokken moeten worden gesorteerd op kleur, grootte, afbeeldingen, enz.

Wat leren kinderen van stapelen met blokken?

Met blokken spelen is niet alleen maar een leuk tijdverdrijf voor je kind. Het is ook nog eens ontzettend leerzaam.

We zullen hieronder wat voorbeelden geven waar met blokken spelen wel allemaal niet goed voor is:

Grove motoriek

Je kind gaat met blokken bijvoorbeeld een toren bouwen. Om dat te kunnen doen, zal er een stabiele uitgangshouding nodig zijn;

Je kind zit op de grond of misschien wel op een stoel. Met een wiebelende romp zal het bouwen namelijk nooit lukken.

Het kind zal tijdens het spelen met de blokken zijn houding steeds moeten aanpassen; Aan de plaats waar de blokjes liggen en ook aan de hoogte van de toren.

Dit stimuleert de grove motoriek van je kleintje.

Oog-handcoördinatie

Je kind kijkt naar wat zijn of haar handjes doen, wat weer belangrijk is voor de oog-handcoördinatie.

Fijne motoriek

De blokken moeten ook nog op het juiste moment losgelaten worden en soms moet de andere hand ook gebruikt worden; Dit stimuleert de fijne motoriek.

De ontwikkeling van de spieren: Je kleintje moet zijn greep steeds aanpassen aan de grootte, de vorm en de zwaarte van de blokken.

Bij het grijpen oefent je kind zijn schouderspieren en hand- en vingerspieren.

Sensoriek

Een houten blok voelt anders dan een blok van bijvoorbeeld zachte stof of kunststof. Dat kan bij het stapelen een rol spelen.

Je kleintje leert zo de kenmerken van bepaalde materialen.

Kennis

Je kleintje ontwikkelt zijn denkvermogen; Om een toren te bouwen moet de ondergrond bijvoorbeeld vlak zijn, een scheve toren valt namelijk om!

En een groot blok op een klein blokje zetten is moeilijker dan omgekeerd!

Concentratievermogen

Het concentratievermogen van jouw kleine wordt op de proef gesteld; De toren kan immers omvallen als hij of zij niet goed oplet.

Geduld

Je kind zal geduld moeten ontwikkelen als het bouwen niet in een keer lukt en hij of zij een paar keer overnieuw zal moeten beginnen.

Waarom je je kind met blokken moet laten spelen

Blokken zijn misschien wel de meest basale soorten speelgoed, maar ze zijn allesbehalve saai.

Blokken zijn universeel vermakelijk, maar terwijl je kleintje de geneugten van bouwen en stapelen ontdekt, leren ze ook veel.

Naast het verbeteren van motorische vaardigheden, verbetert het spelen met blokken ook het probleemoplossend vermogen.

Dit is speelgoed dat al eeuwen bestaat en het is zeker iets dat je kind in zijn speelgoedkist moet hebben.

Voordelen van blokken

Zelfs de eenvoudigste set blokken bevat de zaden van verbeelding, creatie en vernietiging.

Je peuter zal het leuk vinden om een toren met blokken zo hoog mogelijk te stapelen en dan te kijken wat er gebeurt als ze ze omver gooien.

Dit is een manier waarop peuters fijne motoriek ontwikkelen en concepten verkennen zoals vroege wiskunde, meetkunde, probleemoplossing en oorzaak en gevolg.

Nadat ze de eigenschappen van de blokken hebben uitgezocht – grootte, gewicht, vorm en stabiliteitsniveau – duurt het niet lang voordat ze steden bouwen, compleet met wegen en bruggen.

Soorten blokken spel

  • Gewicht en zwaartekracht: Een 2-jarige heeft misschien nog niet de mogelijkheid om indrukwekkende architectonische constructies te bouwen, maar ze kunnen blokstapels maken en blokken verplaatsen, wat hen leert over gewicht en balans. De kleintjes leren snel het concept van zwaartekracht door een stapel blokken omver te gooien.
  • Stapelen en rijen: Je kind begint rond drie jaar met het bewust stapelen van blokken. De eenvoudige structuren die je kleintje bouwt, zijn eigenlijk patronen, die een beetje inleidende wiskunde met zich meebrengen, zoals breuken: twee vierkante blokken naast elkaar zijn de dezelfde maat en vorm als een groter, rechthoekig blok.
  • Overbruggen: dit is het stadium waarin je kind van voorschoolse leeftijd begint met het bouwen van zijn eigen structuren door twee blokken op de grond te leggen en een brug te vormen met een ander. Net als de eerdere fases, leert het balans. Het introduceert ook symmetrie en organisatie.

Blokken opbergen

Blokken kunnen in een grote container worden gegooid of netjes op een plank worden gestapeld.

Als je blokken met verschillende vormen hebt of uit verschillende sets, kun je van papier een kleine bouw instructie maken en in de blokken bak stoppen om je kind te helpen bij het stapelen tijdens het opruimen.

Houd auto’s, poppen en ander speelgoed in de buurt en je hebt de perfecte setting om je peuter aan te moedigen om dramatisch te spelen zodra ze het weer gaan pakken.

Regels instellen voor blokken

De grote schuimblokken van je peuter worden al snel Lego die een plaag worden voor de voetzolen van ouders. Het probleem met blokken is dat er zo veel zijn.

Help je kind in een vroeg stadium bij het opruimen en dring erop aan dat blokken worden opgeborgen op basis van jullie huisregels, of die regel nu is om ze op te ruimen voordat ze een ander speeltje pakken (dat zou ik zeker aanraden!) of samen met al het speelgoed aan het einde van de dag.

Een uitzondering op deze regel kan echter zijn als je peuter midden in een lopend project zit of als hij moeite heeft een creatie af te breken.

Laat in dat geval het werk staan ​​zodat ze het kunnen blijven manipuleren en bewonderen. Maak je geen zorgen: ze zullen zich snel vervelen, verder gaan en de blokken kunnen worden opgeborgen.

Misschien wil je ook een regel opstellen om je peuter niet toe te staan ​​blokken hoger dan zijn hoofd te stapelen.

Ze kunnen in de verleiding komen om op een stoel te gaan staan ​​om de blokken nog hoger te stapelen of kunnen gewond raken als er zwaardere blokken op ze vallen.

Je kunt de regels versoepelen naarmate je kind beter wordt in stapelen en weten hoe hij uit de buurt van vallende blokken moet blijven.

Andere tips:

  • Ontmoedig je dreumes en peuter om met blokken te gaan gooien (ook als ze nog de zachte hebben zodat ze het vast leren)
  • Zorg ervoor dat je peuter niet op mogelijk onstabiele blokstructuren klimt.
  • Ontmoedig je kind juist niet om zijn eigen creaties omver te werpen. Het maakt deel uit van het leerproces, maar zorg ervoor dat ze leren de creaties van anderen te respecteren.

Hier is Gerard Hoff die op Youtube laat zien hoe leuk het is om blokken om te gooien:

Is spelen met blokken belangrijker dan spelen met ander speelgoed?

Spelen is heel belangrijk voor de algemene ontwikkeling van jouw kind. Je kleintje wordt handiger en leert zo veel over zichzelf, maar ook over anderen en van de wereld om zich heen.

Ieder kind speelt met speelgoed voor het plezier. Kleine kinderen verkennen al spelende de wereld en de mensen om zich heen.

Dat doen ze door tijdens het spelen te bewegen, te kijken, te voelen, te luisteren, te denken, te imiteren en te communiceren.

Laat je kinderen daarom spelen zoveel als ze kunnen, des te slimmer worden ze!

Laat je kind met blokken spelen!

We hebben vooral ook het belang van het spelen met blokken gezien en wat dat voor de algehele ontwikkeling van je kind betekent.

Wat zijn goede bouwblokken om te geven aan je kind?

Goede bouwblokken passen bij de ontwikkeling van je kind. Zo zijn er zachte blokken in de eerste fasen van baby, en naarmate ze ouder worden kunnen het houten blokken worden. De beste bouwblokken (hier hebben we er een aantal beoordeeld) zijn gemaakt van niet-giftig materiaal en versiert met niet-giftige verf, omdat ze in deze leeftijd nogal eens wat in hun mond willen stoppen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.