Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

JBL: Ontstaan en geschiedenis van het merk

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het merk JBL is vooral bekend van hoogwaardige luidsprekers, maar het bedrijf ontwikkelt en produceert ook andere audio apparatuur. JBL staat voor ‘James B. Lansing’, de oprichter van het bedrijf.

In deze uitgebreide geschiedenis van JBL vertel ik je alles over de ontwikkeling van het merk.

JBL logo

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

JBL: Een luidsprekerbedrijf met een lange geschiedenis

JBL, of voluit James Bullough Lansing, is een Amerikaans bedrijf dat al decennialang luidsprekers en hoofdtelefoons produceert. Het bedrijf bestaat uit twee afzonderlijke divisies: JBL Consumers, die zich richt op luidsprekers en hoofdtelefoons voor particulieren, en JBL Professional, die zich richt op audioapparatuur voor professionelen.

JBL is vernoemd naar James Bullough Lansing (1902-1949), een Amerikaanse geluidstechnicus en luidsprekerontwerper. Naast JBL richtte hij ook Altec Lansing op. In 2017 werd het moederbedrijf Harman door Samsung opgekocht voor 8 miljard dollar.

De voordelen van JBL

JBL staat bekend om zijn hoogwaardige luidsprekers en hoofdtelefoons. Hier zijn een paar voordelen van JBL:

  • Hoge kwaliteit: JBL produceert al decennialang luidsprekers en hoofdtelefoons van topkwaliteit.
  • Uitgebreide selectie: JBL heeft een breed scala aan producten, van luidsprekers voor thuisgebruik tot professionele audioapparatuur.
  • Uitstekende service: JBL biedt uitstekende service en ondersteuning, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je producten goed werken.

JBL-producten kopen

Als je op zoek bent naar hoogwaardige luidsprekers of hoofdtelefoons, dan is JBL een goede optie. Je kunt JBL-producten kopen bij veel elektronicawinkels, maar je kunt ook online kopen. Er zijn veel websites waar je JBL-producten kunt kopen, waaronder de officiële JBL-website.

Hoe James B. Lansing Sound Inc. werd geboren

Het verhaal begint met James Bullough Lansing, een man met dertien broers en zussen die al op jonge leeftijd geïnteresseerd was in mechanica. Hij bouwde al op 12-jarige leeftijd een radiozender en studeerde in Illinois, waar zijn ouders woonden.

In 1941 kocht Altec Lansing de Lansing Manufacturing Company van James B. Lansing voor $50.000 om faillissement te voorkomen. Vijf jaar later verliet James B. Lansing zijn functie als vice-president en richtte hij Lansing Sound Incorporated op.

De naamswijziging

Om te voorkomen dat er verwarring zou ontstaan, werd de naam van het bedrijf gewijzigd in James B. Lansing Sound Incorporated, afgekort “JBL”.

De tragische dood van James B. Lansing

In 1949 pleegde James B. Lansing helaas zelfmoord. Zijn partner Bill Thomas nam het stokje over en zorgde ervoor dat het merk bekendheid kreeg. Het werd geleidelijk een referentie in luidsprekers voor thuisgebruik.

Het bedrijf vandaag de dag

Vandaag de dag is JBL een wereldwijd bekend merk dat zich richt op het ontwerpen en produceren van componenten voor luidsprekers en apparatuur voor bioscopen en voor het grote publiek. Het is een van de meest gerenommeerde merken op het gebied van audio-apparatuur en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd.

Hoe JBL de wereld van audio veranderde

De geboorte van JBL

In 1969 ging JBL van handen, toen het bedrijf Jervis werd opgekocht door Harman International. Ze hielden het merk in leven, en het werd bekend om zijn producten die gebruikt werden in opnamestudio’s, concertzalen en buitenfestivals. Ook werd het gebruikt om de THX-audiostandaard te ontwikkelen.

De twee divisies van JBL

JBL wordt beheerd door twee divisies: JBL Consumer, voor het grote publiek, en JBL Professional, voor de professionele markt.

JBL’s invloed op de audio-industrie

JBL heeft een grote invloed gehad op de audio-industrie. Ze hebben de standaard gezet voor wat betreft kwaliteit en prestaties. Hun producten worden gebruikt door professionals en muziekliefhebbers over de hele wereld. Ze hebben ook de THX-audiostandaard ontwikkeld, waardoor films en muziek een betere kwaliteit kregen.

De Iconische JBL Classic Modellen

In de jaren 70 van de vorige eeuw was er geen betere manier om je muziek te laten knallen dan met de dynamische klanken van een JBL Studiomonitor. James B. Lansing’s 4310 luidsprekers waren de referentie voor professionele studio’s, en er stonden meer JBL Monitoren in de VS dan alle andere merken bij elkaar. Deze ‘West Coast Sound’ vond zijn weg naar een model voor thuis, de JBL L100.

De L100 was een echte game-changer. Het had een modern front met dezelfde driver bezetting en iconische L-Pad toonregeling. Het was de speaker van die tijd en cassette fabrikant Maxell maakte er zelfs een geniale advertentie mee. Naast de L100 kwamen er ook varianten zoals de 4312.

Nu, bijna 50 jaar later, heeft JBL deze klassiekers herintroduceerd met up-to-date techniek en minstens even veel fun factor!

De West Coast Sound

De JBL Monitoren van de jaren 70 waren een echte game-changer in de muziekindustrie. Met hun dynamische klanken en referentie-status in professionele studio’s, was de ‘West Coast Sound’ onmiskenbaar.

De JBL L100

De JBL L100 was de speaker van die tijd. Met een modern front en dezelfde driver bezetting en iconische L-Pad toonregeling, bracht de L100 de referentie voor de studiodesk naar de sofa voor thuis. Cassette fabrikant Maxell maakte er zelfs een geniale advertentie mee.

Herintroductie van de Klassiekers

Bijna 50 jaar later heeft JBL deze klassiekers herintroduceerd. Met up-to-date techniek en minstens even veel fun factor, kun je nu genieten van dezelfde ‘West Coast Sound’ als in de jaren 70, maar dan met de modernste technologie.

De Beste Luidsprekers voor High-End Audio

JBL Synthesis: Professionele Ruggengraat

Als je de beste audio-ervaring wilt, dan is JBL Synthesis de juiste keuze. Met hun hoorn geladen compressie drivers, zijn ze al jaren een uitzondering in de professionele wereld. De ingenieurs in Northridge hebben de compressie driver verfijnd tot een meesterwerk, waarvan de JBL Synthesis Everest het meest toonaangevende voorbeeld is.

Ongekende Dynamiek, Controle en Neutraliteit

De luidsprekers van JBL Synthesis bieden een ongekende dynamiek, controle en neutraliteit. Ze weten de ‘live’ beleving als geen ander te benaderen. Of je nu kiest voor een vloerstaand of studio model, je zult de beste audio-ervaring krijgen.

De Perfecte Luidsprekers voor High-End Audio

Als je op zoek bent naar de perfecte luidsprekers voor high-end audio, dan is JBL Synthesis de beste keuze. Met hun professionele ruggengraat en ongekende dynamiek, controle en neutraliteit, zullen deze luidsprekers je de beste audio-ervaring ooit geven.

De JBL HDI Serie: Dynamiek met Overtuiging en Kracht

Als je JBL zegt, dan zeg je dynamiek. Wij hebben hier de nieuwe JBL HDI serie, met een High Definition Imaging Waveguide die je niet zomaar een tweeter noemt. Nee, het is een gepatenteerde 2410H-2 compressiedriver, afkomstig van JBL Professional maar aangepast voor high-end hifi weergave. Het verbetert het rendement van de tweeter waardoor er veel minder energie verloren gaat.

De HDI WaveGuide: Een Speciaal Gevormde Hoorn

De voorzijde van de compressiedriver is gekoppeld aan de HDI WaveGuide. Een speciaal gevormde hoorn die het rendement verder verhoogt en de afstraling controleert. Hierdoor geniet je overal in de kamer van een geweldige klank.

De JBL HDI Serie: Ongekende Snelheid en Precisie

De JBL HDI Serie staat voor ongekende snelheid en precisie die tot nu toe alleen voorbehouden was aan veel kostbaardere modellen van JBL. Van de compacte HDI-1600 boekenplank luidspreker tot de machtige vloerstaande HDI-3800. Of je nu luistert naar muziek of films, klassiek of rock, de JBL HDI Serie brengt je er middenin. Met een enorme kracht en betoverend realisme.

Conclusie

of anekdote.

JBL, of James Bullough Lansing, is een Amerikaans bedrijf dat hoofdtelefoons en luidsprekers produceert. Het bedrijf werd opgericht door James Bullough Lansing in 1927 en heeft een lange geschiedenis van innovatie en kwaliteit. In 2017 werd het bedrijf opgekocht door Samsung voor 8 miljard dollar.

JBL is opgericht door de geluidstechnicus en luidspreker designer James Bullough Lansing. Hij richtte ook Altec Lansing op. Hij veranderde zijn naam van Martini naar Lansing in de jaren 1920, waarschijnlijk naar de stad in Michigan waar hij werkte. In 1941 werd zijn eerste bedrijf, de Lansing Manufacturing Company, gekocht door Altec Lansing. Vijf jaar later richtte hij Lansing Sound Incorporated op, dat later werd hernoemd naar JBL.

Het bedrijf richtte zich op het ontwerp en de fabricage van componenten voor luidsprekers en apparatuur voor bioscopen en voor het grote publiek. Na de dood van James B. Lansing in 1949 werd het bedrijf overgenomen door William Thomas. In 1969 werd JBL verkocht aan het bedrijf Jervis, dat werd ontbonden en geabsorbeerd door Harman International.

JBL heeft een lange geschiedenis van innovatie en kwaliteit. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden veel albums geproduceerd met de dynamische klanken van een JBL Studiomonitor. De 4310 luidsprekers van James B. Lansing werden de referentie van de professionele studio. Met de JBL L100 werd er een klassieker geboren die de referentie voor de studiodesk naar de sofa voor thuis br

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.