Invloed van schermtijd op de ogen van je kind | Praktijk & tips

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 28, 2020

Elke 2 weken een handige speeltip in je mailbox?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn veel redenen om limieten in te stellen voor de schermtijd van je kind: om buitenspelen en gezonde activiteit aan te moedigen, gezonde slaapgewoonten te bevorderen en persoonlijke sociale relaties te bevorderen.

Oog-gezondheid is een andere reden.

Invloed schermtijd op de ogen van je kind

Oogproblemen veroorzaakt door overmatige schermtijd

Veel ouders vragen of het kijken naar schermen je ogen ernstig kan beschadigen.

Hier zijn enkele redenen, sommige te verwachten, andere meer verrassend, waarop schermtijd de ogen van kinderen kan beïnvloeden:

Te veel tijd binnenshuis kan leiden tot bijziendheid

Het eerste probleem is dat schermtijd kinderen binnen houdt.

Blootstelling aan natuurlijk daglicht is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van ogen.

Kinderen hebben tijd nodig om buiten te spelen voor hun gezondheid, maar ook voor hun ogen.

Studies hebben aangetoond dat kinderen die meer tijd binnenshuis doorbrengen, meer kans hebben bijziendheid (myopie) te ontwikkelen.

De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar onderzoekers geloven dat UV-licht (mits de ogen worden beschermd tegen intens zonlicht) een belangrijke rol speelt bij een gezonde oogontwikkeling.

Het percentage bijziendheid bij kinderen is de afgelopen 30 jaar dramatisch toegenomen.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Vermoeidheid van de ogen

Het tweede probleem komt van de intensiteit waarmee kinderen zich concentreren op schermactiviteit.

Onze ogen hebben een pauze nodig bij het dichtbij kijken en kinderen kunnen de tijd uit het oog verliezen wanneer ze worden aangetrokken door een scherm.

Ogen worden moe met langdurige scherpstelling, vooral wanneer de verlichting rond het scherm schittering en extra oogvermoeidheid veroorzaakt.

Droge en geïrriteerde ogen

Lange perioden schermtijd zorgen er ook voor dat de ogen droog en geïrriteerd raken.

Studies tonen aan dat mensen van alle leeftijden veel minder vaak knipperen wanneer ze zich concentreren op een scherm, waardoor de ogen opdrogen.

Een heldere en stabiele traanfilm op het oppervlak van het oog is essentieel voor een helder zicht.

Het probleem kan trouwens erger zijn voor kinderen die omhoog moeten kijken naar een scherm dat is geplaatst voor gebruik door volwassenen vanwege de stand van de ogen.

Verlies van focusflexibiliteit

Wanneer hun ogen gedurende lange perioden gefocust blijven, kunnen kinderen het ook moeilijk vinden zich aan te passen aan het gezichtsvermogen op afstand.

Dat is over het algemeen een probleem op de korte termijn en de ogen passen zich binnen enkele uren of hooguit een paar dagen weer aan hun normale flexibiliteit aan.

Stel duidelijke limieten in voor de schermtijd

Meer tips en hulpmiddelen voor schermtijd vind je hier, in het uitgebreide artikel dat ik daar specifiek over heb geschreven.

Help je kind goede ooggewoonten te oefenen

De meeste artsen raden ouders aan om hun kinderen de 20-20-20-regel te leren bij het gebruik van een computer of ander schermapparaat:

Kijk elke 20 minuten 20 seconden weg van het scherm en focus op iets dat minstens 20 voet verwijderd is.In het Engels klinkt het lekkerder, want voor ons zou dat 6 meter ver zijn.

Dus elke 20 minuten, eventjes 20 seconden 6 meter ver weg kijken. Wanneer je binnen in je kamer zit betekent dit dus over het algemeen even naar buiten uit het raam staren.

Dat is ook een goede gewoonte voor volwassenen om te volgen. Een timer kan je kind helpen er aan te denken. Of installeer een softwareprogramma dat het scherm op vaste tijden automatisch uitschakelt.

Zorg ervoor dat het scherm zo is geplaatst dat je kind er iets naar beneden kijkt, niet omhoog. En pas de verlichting aan om schittering op het scherm te elimineren.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Altijd op zoek naar iets leuks om te doen?

Onze collectie kleur- puzzel- & doeboeken zal je kind zeker leuk vinden. 38 pagina's met leuke en educatieve printables die je kunt downloaden en printen zo vaak je wilt!

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.