Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Interactief speelgoed: Wat is het en waarom is het zo goed?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Raak JIJ wel eens gefrustreerd wanneer iemand niet op je reageert? Een beetje een eenzijdige relatie he? Dat kan ook het geval zijn met kinderen en hun speelgoed, maar interactief speelgoed doorbreekt deze muur.

Interactief speelgoed reageert op bewegingen of geluid van je kind. Het is dus niet zo zeer het speelgoed zelf, maar de interactie tussen kind met dat speelgoed wat het leuk maakt. Denk aan drukknoppen, hendels of bewegende onderdelen, maar ook spraak gestuurde technologie wat interactie mogelijk maakt.

In dit artikel vertel ik je alles over wat interactief speelgoed is, waar je op moet letten bij aanschaf en waarom het zo goed is voor de ontwikkeling van je kind.

Wat is interactief speelgoed

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is interactief speelgoed?

Het ultieme speelgoed voor kinderen

Interactief speelgoed is het ultieme speelgoed voor kinderen. Het is speelgoed dat licht geeft, geluid maakt en beweegt. Kinderen zijn er dol op omdat het leuk, leerzaam en modern is.

Licht en geluid

Interactief speelgoed bevat vaak licht en geluid. De meeste kinderen vinden dit geweldig en kunnen er uren mee bezig zijn. De lampjes knipperen in alle kleuren en de herrie die het speelgoed maakt is bij de kinderen populair, maar bij de ouders vaak wat minder.

Leerzaam

Het voordeel van interactief speelgoed is ook dat het vaak educatief of leerzaam is. Kinderen kunnen spelenderwijs kleuren, cijfers en vormen leren. Er zijn interactieve puzzels, speelgoed smartphones, speelgoed laptops en nog veel meer.

Voor alle leeftijden

Interactief speelgoed is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Denk aan een pratende beer die zichzelf voorstelt en tegen je kind praat, of een speelgoed smartphone die allemaal vriendjes opbelt. Ook is er interactief speelgoed te krijgen voor in bad, zoals pratende bad eendjes.

Hoe kies je interactief speelgoed dat je kinderen echt blij maakt?

Als ouder heb je het vast wel eens meegemaakt: je komt thuis en je kind begint meteen te smeken om naar de speelgoedwinkel te gaan. Want iedereen heeft al een (vul hier een naam in) en zonder dat ding kunnen ze morgen niet naar school.

De speelgoedindustrie is net als de mode-industrie, trends komen en gaan. Maar als je slim bent, kun je speelgoed kiezen dat je kinderen echt blij maakt. Hier zijn wat tips om je te helpen bij het kiezen van interactief speelgoed dat je kinderen echt blij maakt:

Let op de leeftijd

Interactief speelgoed is er in verschillende leeftijdscategorieën. Voor de allerkleinsten is het speelgoed vaak simpeler, met lichtjes en geluidjes om hun zintuigen te stimuleren. Voor wat oudere kinderen zijn er meer functies en opties, waarmee ze bijvoorbeeld geometrie, wiskunde, taal, het weer of codering leren.

Kies speelgoed dat leerzaam is

Interactief speelgoed is meestal leerzaam. Zelfs een interactieve knuffel kan leerzaam zijn, wat bijvoorbeeld uitnodigt tot rollenspel. Of het leert je kind bijvoorbeeld om voor een ‘huisdier’ te zorgen.

Daarnaast is er veel interactief speelgoed dat andere vaardigheden stimuleert, zoals taalontwikkeling of creatieve vaardigheden, zoals fotograferen of film maken.

Let op veiligheid en duurzaamheid

Het is natuurlijk belangrijk dat het speelgoed veilig is. Kies daarom voor merken die bekend staan om hun veilige en duurzame speelgoed.

Conclusie

Interactief speelgoed is een geweldige manier voor kinderen om spelenderwijs te leren en te ontdekken.

En nu weet je ook hoe je het juiste speelgoed kiest. Kijk vooral naar de kwaliteit en educatieve kenmerken. Zo kun je er zeker van zijn dat je kind elke dag weer betoverd wordt.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.