Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Goochelen: Wat leren kinderen van oefenen en magische trucs?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Goochelen is de kunst van het schijnbaar onmogelijke. Het is vanouds een straat- en podiumkunst, waarbij door middel van vlugge hand- en vingerbewegingen een bedrieglijk, vaak optisch effect wordt gecreëerd.

Wat leren kinderen van goochelen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat leren kinderen van goochelen?

Om dit voor elkaar te krijgen moet een kind een hoop oefenen. Het is een hobby die discipline leert.

Ook leert het een kind om op te treden, wellicht op iets oudere leeftijd met deze zenuwen om te gaan. Maar in ieder geval om een show neer te zetten.

De bedoeling is dat het de toeschouwers onduidelijk blijft hoe dat effect, het ‘onmogelijke’, tot stand komt.

Je kind kan hierbij traditionele hulpmiddelen als speelkaarten, ringen, touw, doeken en balletjes gebruiken.

Bij jonge kinderen zie je dat ze vaak dezelfde rol kiezen. Als ze zich eenmaal graag verkleden, als in dit geval een goochelaar, zullen ze dit personage nog heel vaak kiezen.

Dat is op zich wel logisch, want alle aangeleerde dingen moeten eerst worden geoefend. Een kind oefent altijd door te spelen. Rollenspelen leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.

Het goochelen stimuleert het nadenken, inbeelden, verzinnen, herinneren, experimenteren, herhalen en verwerken bij een kind.

Het zelfvertrouwen krijgt een boost als je kind complimentjes krijgt! Maar wie weet, wordt er bij je kind wel een enorme interesse gewekt en wordt goochelen zijn of haar grote hobby!

Trucs uitgelegd op Youtube

Op youtube worden veel trucs uitgelegd, misschien leuk om met je kind naar te kijken! Ook de trucs van het beroemde programma Mindf*ck worden ‘verraden’.

Sommige goochelaars als Derren Brown bijvoorbeeld, werken op een bepaalde manier waarbij zowel de truc als de uitleg bedrog is.

Er zijn methodes om publiek bijvoorbeeld bepaalde kaarten te laten kiezen, echter worden deze uitgelegd als het kunnen ‘voorspellen’ of ‘gedachten kunnen lezen’.

Het programma Mindf*ck wordt natuurlijk ook zo gemonteerd dat cruciale momenten niet altijd te volgen zijn. De kijker krijgt dus lang niet alles te zien!

En goochelen.nl heeft bijvoorbeeld een heel kanaal met uitleg van trucs:

Tof om samen met je kind naar te kijken en ervan te leren!

Beroemde goochelaars

Er zijn een aantal geweldige goochelaars, ook wel illusionisten genoemd, waar jij wellicht wel al fan van bent. Misschien is het leuk om ook je kind kennis te laten maken met deze top goochelaars.

Vertel je kind over Houdini, Copperfield en Hans Klok!

Harry Houdini werd geboren op 24 maart 1874. Hij was de eerste wereldberoemde goochelaar, alom bekend om zijn erg gevaarlijke ontsnapping trucs.

Hij wist zichzelf snel te bevrijden uit dikke handboeien en ook zware sloten kraken bleek voor Houdini een eitje! Hij kon zelfs ontsnappen uit een dwangbuis of een hermetisch afgesloten vat.

Na verloop van tijd kreeg de perfectionistische Houdini ‘concurrentie’ van andere goochelaars die hem imiteerden.

Hij ging de uitdaging met zijn concurrenten echter altijd aan en wist daarbij iedere keer de ander te slim af te zijn! Een geweldig illusionist.

Ook goochelaar David Copperfield, oftewel David Seth Kotkin, geboren in 1956, is een van ‘s werelds meest beroemde en getalenteerde goochelaars, vooral door het vertellen van spannende verhalen in combinatie met zijn spectaculaire illusies.

Wist je dat hij ooit het Vrijheidsbeeld in New York heeft laten verdwijnen? En wist je ook dat hij zwevend boven de Grand Canyon gespot is? David begon op twaalfjarige leeftijd al met professionele acts.

Hij was het jongste lid ooit, dat werd toegelaten tot de ‘Society of American Magicians’. Toen hij zestien was, doceerde hij zelfs al ‘magie’ aan de New York University.

Ongelooflijk toch?

En wie kent deze blonde goochelaar niet? De wereldberoemde illusionist van Nederlandse bodem; Onze eigen Hans Klok! Hij werd geboren in Purmerend op 22 februari 1969.

Hans begon ook al heel vroeg met goochelen, op zijn tiende verjaardag ontving hij een super magische set en daar is hij mee aan de slag gegaan!

Hans begon sindsdien op te treden voor vrienden en ook op hun verjaardagsfeestjes werd hij dikwijls als goochelaar gevraagd.

Hij begon zijn professionele goochel-carrière al als tiener, nadat hij op zijn veertiende eerst jeugdkampioen van Nederland werd en daarna zelfs van Europa!

Op zijn eenentwintigste wonnen Hans en zijn assistente Sittah de ‘Grote Prijs van Nederland’. Vier jaar later trad hij voor het eerst op in Las Vegas, als onderdeel van ‘The World’s Greatest Magic’ show.

Deze shows werden live uitgezonden vanuit het beroemde Caesars Palace voor een miljoenenpubliek!

Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat jouw kleine goocheltalent net zo groot wordt als een van deze wereldberoemde goochelaars!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.