humix
Educatief speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind
934 views · May 13, 2022
Lees de volledige post: https://beste-kindertablet.nl/educatief-speelgoed-voor-kinderen/

Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen zich ooit hebben vermaakt zonder tablets en smartphones. Toch was het nog niet zo lang geleden, dat tollen, hoepels en knikkers het straatbeeld sierden.

Spelen is dan ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Zowel educatieve apps op een tablet, als het bouwen van een Kapla toren, kunnen kinderen fundamentele vaardigheden bijbrengen.

Welke vaardigheden zijn dit? En wat verstaan we nou precies onder educatief speelgoed?

Educatief speelgoed is de ideale manier het kind al spelenderwijs vaardigheden bij te brengen.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het speelgoed helpen bij de ontwikkeling van de volgende vaardigheden:

Creatief denken: De ontwikkeling van het creatief denkvermogen van kinderen leert ze om ‘buiten het kader’ te denken. Ze vormen zo nieuwe ideeën voor bestaande problemen; een vaardigheid waar ze hun leven lang profijt van hebben. Fantasie is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van het creatieve spel van het kind. Een rollenspel kan tevens helpen om de taalvaardigheid te stimuleren, maar daarover later meer.

Cognitieve vaardigheden: De cognitieve ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De vaardigheden hebben vooral te maken met het verstand. Spellen die hierop gericht zijn, stimuleren het geheugen en zorgen ervoor dat het kind leert om probleemoplossend te denken. Ook het herkennen van vormen en kleuren speelt hierbij een rol. Educatief speelgoed dat de cognitieve vaardigheid stimuleert, is bedoeld om kinderen uit te dagen. Naast puzzels of leuke ‘brain games’, blijkt uit onderzoek dat ook videogames een positief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Taalvaardigheden: Educatief speelgoed kan een enorme bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van kinderen. Taal leer je namelijk voornamelijk door het in de praktijk te oefenen. Waar vroeger gedacht werd dat deze ontwikkeling vanzelf zou gaan, blijkt de omgeving hier een grote invloed op te hebben. Zo heb je als ouder genoeg mogelijkheden waarop je de taalvaardigheid van jouw kind kan stimuleren. Leerzaam speelgoed is zelfs nuttig voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten. Deze ontwikkeling begint namelijk vanaf het moment dat het kind mensen hoort praten. Naast het voorlezen van verhalen, kan ook speelgoed met muziek deze vaardigheid bij jonge kinderen stimuleren.

Motorische vaardigheden: De motoriek van een baby ontwikkelt zich met grote snelheid. Zowel de fijne als de grove motoriek kunnen door leerzame games gestimuleerd worden. Educatief speelgoed voor de fijne motoriek is onder andere gericht op het ontwikkelen van een goede oog-handcoördinatie. Bij grove motoriek wordt juist het hele lichaam gebruikt. Ook deze vaardigheid kan door middel van een leuk én leerzaam spel geoefend worden. Omdat de motoriek zich blijft ontwikkelen, is het belangrijk educatieve spellen te kiezen die aansluiten bij het individuele kind.

Sociaal-emotionele vaardigheden: De ontwikkeling van sociale vaardigheden zorgt ervoor dat kinderen op een positieve manier met zowel zichzelf als anderen leren omgaan. De vaardigheden zijn dan ook van groot belang. Naast dat ze hierdoor leren omgaan met hun eigen emoties, helpen ze de kinderen bij het leggen van sociale contacten. Educatieve games waarbij je moet samenwerken, hebben vaak ook een positieve invloed op de sociaal-emotionele vaardigheden van het kind. Ook het zelfvertrouwen kan hierdoor een boost krijgen. Hoewel baby’s zich misschien nog niet helemaal kunnen inleven in anderen, leren ze al een paar weken na de geboorte hoe ze contact moeten maken met mensen. Als ouder heb je dan ook een grote rol in de sociale ontwikkeling van je kind. Educatieve spellen kunnen hier zeker bij helpen.
see more

Comments

Recommended Videos
place
8:17
play
Educatief speelgoed - wat kies je voor verschillende levensf...
Educatief speelgoed - wat kies...
Educatief speelgoed - wat kies je voor verschillende levensfasen?
426 views · May 13, 2022
place
3:00
play
Baby en Dreumes activiteiten tablet van Vtech
Baby en Dreumes activiteiten t...
Baby en Dreumes activiteiten tablet van Vtech
234 views · May 13, 2022
place
2:06
play
De Beste kindertablet voor 2019 - 2 tips!
De Beste kindertablet voor 201...
De Beste kindertablet voor 2019 - 2 tips!
31 views · May 13, 2022
place
4:02
play
Leuk educatief speelgoed voor je baby
Leuk educatief speelgoed voor ...
Leuk educatief speelgoed voor je baby
1 views · May 13, 2022
place
3:15
play
Kindertablet met Youtube | Kurio, Denver, Waiky
Kindertablet met Youtube | Kur...
Kindertablet met Youtube | Kurio, Denver, Waiky
670 views · May 13, 2022
place
5:04
play
BS Toys: speelgoedmerk van Nederlandse bodem
BS Toys: speelgoedmerk van Ned...
BS Toys: speelgoedmerk van Nederlandse bodem
12 views · May 13, 2022
place
5:27
play
Leukste speelgoed voor buiten in de tuin
Leukste speelgoed voor buiten ...
Leukste speelgoed voor buiten in de tuin
5 views · May 13, 2022
place
0:53
play
Leuke baby tablet: Vtech activiteiten tablet
Leuke baby tablet: Vtech activ...
Leuke baby tablet: Vtech activiteiten tablet
42 views · May 13, 2022
place
5:10
play
Wat maakt eenhoorn speelgoed zo onweerstaanbaar voor kindere...
Wat maakt eenhoorn speelgoed z...
Wat maakt eenhoorn speelgoed zo onweerstaanbaar voor kinderen?
82 views · May 13, 2022