Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Hoogslaper: de ultieme slaapervaring voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het is zover, je kind wil meer ruimte in de kamer voor spelen en tegelijk een stoer bed. Ja, het gaat over een hoogslaper!

Een hoogslaper is een geweldige manier om kinderen extra ruimte te geven om te spelen onder het bed. Daarnaast zorgt het voor een knusse speelsfeer en veiligheid. Het is wel belangrijk om verhoogde randen te hebben zodat ze er niet uitvallen en ze worden aangeraden vanaf 6 jaar.

In dit artikel vertel ik je alles over hoogslapers en of ze leuk zijn voor kinderen.

Hoogslaper voor kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Is een hoogslaper leuk voor kinderen?

Een hoogslaper kan een hartstikke leuke toevoeging zijn aan de slaapkamer van je kind. Het geeft niet alleen extra ruimte om te spelen, maar ook een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Daarnaast zorgt een hoogslaper voor meer speelplezier, omdat kinderen hutten kunnen bouwen onder het bed of met vriendjes bovenin kunnen spelen. En niet te vergeten: een hoogslaper bespaart ruimte in de slaapkamer, wat vooral handig is als je een kleinere woning hebt.

Veiligheid en advies

Natuurlijk is veiligheid bij het slapen in een hoogslaper van groot belang. Het is daarom belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd kinderen veilig in een hoogslaper kunnen slapen. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen vanaf zes jaar in een hoogslaper te laten slapen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een stevig frame, een goed matras en stevige lattenbodems. Ook is het verstandig om een rekje aan de bovenste rand van het bed te bevestigen, zodat kinderen er niet uit kunnen vallen.

Ideeën voor onder de hoogslaper

Onder een hoogslaper is er vaak genoeg ruimte om te spelen of om extra opbergruimte te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld kastjes of een bureau onder het bed plaatsen. Ook kun je een speelruimte maken door er een tipitent of bedhuis onder te zetten. Of wat dacht je van een zacht rekje om lekker tegenaan te zitten? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Waarom een hoogslaper een slimme keuze kan zijn voor jouw kind

Een van de belangrijkste voordelen van een hoogslaper is dat het bed wég is van de grond, waardoor er meer ruimte overblijft in de kamer. Dit betekent dat je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten en tegelijkertijd een knusse en ruimtescheppende omgeving kunt creëren. Onder de hoogslaper kun je bijvoorbeeld een bank zetten waar je kinderen kunnen zitten en relaxen, of je kunt er kasten, een bureautje of andere meubels plaatsen om de ruimte nog beter te benutten.

Meer privacy en een eigen plekje

Een hoogslaper biedt ook meer privacy en een eigen plekje voor je kind. Doordat het bed zich op een bepaalde hoogte bevindt, voelt het alsof je kind een eigen ‘huisje’ heeft waar het zich terug kan trekken. Dit kan vooral handig zijn als je kind de kamer deelt met een broertje of zusje.

Meer speelplezier

Een hoogslaper kan ook voor extra speelplezier zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld een schommel of een glijbaan aan de hoogslaper bevestigen, waardoor je kinderen nog meer plezier beleven aan hun bed.

Meer opbergruimte

Een ander voordeel van een hoogslaper is dat je meer opbergruimte kunt creëren. Onder het bed kun je bijvoorbeeld kasten of lades plaatsen waarin je kinderen hun speelgoed of kleding kunnen opbergen. Dit is vooral handig als je weinig ruimte hebt in de kamer.

Geschikt voor kleine kamers

Een hoogslaper is ook heel geschikt voor kleine kamers. Doordat het bed zich op een bepaalde hoogte bevindt, neemt het bed zelf niet veel ruimte in beslag. Hierdoor kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten en toch een comfortabele slaapplek creëren voor je kind.

Veiligheid

Natuurlijk is veiligheid het belangrijkste als het gaat om een hoogslaper. Vanaf welke leeftijd je kind in een hoogslaper kan slapen, hangt af van het type bed en de hoogte ervan. Het is uiteraard belangrijk om goed overweg te kunnen met de trap en het valgevaar te minimaliseren. Zorg er daarom voor dat er altijd een trap aanwezig is en dat deze stevig en veilig is gemonteerd. Controleer regelmatig of alle onderdelen nog goed vastzitten en of er geen problemen zijn met de structuur van het bed. Let er ook op dat er een barrière is tussen de bovenkant van het bed en de zijkanten, zodat je kind er niet uit kan vallen. Je kunt bijvoorbeeld een opgerolde handdoek aan de zijkant stoppen, zodat je kind automatisch wordt tegengehouden wanneer het tegen de zijkant aanrolt. Leg ook kussens en een tapijt naast het bed, zodat je kind zachtjes kan landen als het toch valt.

De nadelen van een hoogslaper voor kinderen

Een hoogslaper is natuurlijk een fantastische ruimtescheppende oplossing voor een kleine kamer. Maar het nadeel is dat kinderen een trapje nodig hebben om erin te klimmen. Vooral jongere kinderen hebben de neiging om te bewegen in hun slaap en kunnen ’s nachts slaapdronken zijn. Dit vergroot het gevaar dat ze van het trapje vallen. Overweeg daarom goed of je kindje al oud genoeg is om veilig in een hoogslaper te slapen.

Warmte en benauwdheid

In de zomer kan het behoorlijk warm worden bovenin een hoogslaper. Het kan dan een benauwde en claustrofobische omgeving zijn om te slapen. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie is en dat je kindje niet te warm gekleed gaat slapen.

Problemen met verschonen en schoonmaken

Een ander nadeel van een hoogslaper is dat het lastiger kan zijn om het bed te verschonen en schoon te maken. Je moet namelijk een keukentrap of stoel gebruiken om bij het bovenste gedeelte van het bed te komen. Dit kan vervelend zijn als je niet beschikt over genoeg beschikbare plek in huis.

Beperkte beschikbare ruimte

Een hoogslaper neemt veel ruimte in beslag in een kamer. Dit kan een probleem zijn als je kindje veel schoolwerk moet doen of als je de ruimte onder het bed wilt vullen met bijvoorbeeld kasten of een bureautje.

Niet geschikt voor jonge kinderen

Een hoogslaper is niet geschikt voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Dit kan variëren afhankelijk van het type bed en de hoogte. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen pas vanaf 6 jaar in een hoogslaper te laten slapen.

Valgevaar bij het uit bed stappen

Als je kindje ’s nachts naar de wc moet, kan het gevaarlijk zijn om uit bed te stappen. Vooral als het bed niet recht tegen de muur staat en er geen omheining omheen zit. Zorg er daarom voor dat er altijd een stoel of iets anders beschikbaar is om het valgevaar te verminderen.

Veranderende behoeften

Kinderen hebben de neiging om snel te veranderen in hun behoeften en interesses. Wat eerst een heerlijke chillplek was met zitkussens en een gameconsole, kan na een paar maanden veranderen in een rommelige jungle van overige attributen en planten. Het kan dan lastig zijn om het bed te blijven gebruiken als een functioneel onderdeel van de kamer.

Geen heerlijke slaapplek voor rustige slapers

Tot slot kan een hoogslaper niet voor iedereen een heerlijke slaapplek zijn. Sommige kinderen voelen zich minder op hun gemak op grote hoogte en hebben behoefte aan een donkere omgeving om goed te kunnen slapen. In dat geval kan een bedbank een betere oplossing zijn, zodat het bed kan fungeren als een zitbank overdag en als bed ’s nachts.

Veiligheid boven alles: Tips voor veilig slapen in een hoogslaper

Wanneer je een hoogslaper koopt, is het belangrijk om zorgvuldig de handleiding te volgen en de structuur van het bed goed te monteren. Controleer regelmatig of alle schroeven nog goed vastzitten en of er geen barsten of beschadigingen zijn. Let erop dat er een stevige barrière is tussen de bovenkant van het bed en de zijkanten, zodat je kind er niet automatisch uit kan rollen.

Valgevaar voorkomen

Een van de grootste nadelen van een hoogslaper is het valgevaar. Zorg ervoor dat er altijd een ladder aanwezig is om veilig naar boven te klimmen. Het is ook belangrijk om een stevige hoes om het matras te doen en deze goed op te maken, zodat je kind niet van het bed kan vallen tijdens het slapen. Leg eventueel een tapijt naast het bed om de val te breken.

Bewegelijkheid van het kind

Sommige kinderen zijn erg bewegelijk in hun slaap. Stop een opgerolde handdoek of kussen aan de zijkant van het bed, zodat je kind automatisch tegengehouden wordt wanneer hij of zij echt bang is om te vallen.

Omheen bouwen

Als je echt bang bent dat je kind uit bed valt, kun je een omheining om het bed heen bouwen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van kasten of een bank die je onder het bed zet.

Regelmatig controleren

Controleer regelmatig of het bed nog stevig staat en of er geen beschadigingen zijn. Laat je kinderen niet met z’n tweeën op het bovenste gedeelte van het bed zitten of spelen.

Overige tips

  • Koop een hoogslaper of halfhoogslaper (de beste hier beoordeeld) bij een betrouwbare winkel
  • Laat je kinderen niet met losse koorden of touwen spelen in de buurt van het bed
  • Raden vanaf 6 jaar aan om in een hoogslaper te slapen
  • Zet een bureautje of andere dingen onder de hoogslaper om ruimte te besparen
  • De hoogte van hoogslapers kan variëren, let hierop bij aankoop
  • Het kan lastig zijn om het bed op te maken, maar het is belangrijk om dit goed te doen
  • Zorg ervoor dat het bed recht staat en niet wiebelt
  • Een trap aan de zijkant van het bed is veiliger dan een ladder aan het voeteneind.

Vanaf welke leeftijd zijn hoogslapers geschikt voor kinderen?

Het is belangrijk om te overwegen of je kind al behendig genoeg is om veilig in een hoogslaper te slapen. Over het algemeen raden experts aan om te wachten tot kinderen minstens vier jaar oud zijn voordat ze in een hoogslaper gaan slapen. Kinderen jonger dan vier jaar zijn vaak nog te onrustig en draaien veel in hun slaap, waardoor ze gemakkelijk uit bed kunnen vallen.

Veiligheid en zelfstandigheid

Naast de leeftijd is het belangrijk om te overwegen of je kind al zelfstandig genoeg is om veilig in een hoogslaper te slapen. Als je kind nog niet gewend is om alleen naar de wc te gaan of zelf uit bed te komen, dan is een hoogslaper misschien niet de beste optie.

Hoogslapers voor thuis en logeerpartijtjes

Als je kind al behendig en zelfstandig genoeg is, dan kan een hoogslaper een mooie toevoeging zijn aan de slaapkamer. Het brengt een relaxte sfeer en ziet er onwijs leuk uit. Bovendien kan het handig zijn als je niet veel ruimte hebt in de slaapkamer van je kind. Een hoogslaper kan ook handig zijn als je kind graag vriendjes of vriendinnetjes laat logeren.

Nadelen en twijfel

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een hoogslaper. Het kan behoorlijk lastig zijn om het bed op te maken en het kan ook lastig zijn om het bed te verschonen. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn als je kind niet goed oplet bij het beklimmen van de ladder of het trappetje. Als je twijfelt of een hoogslaper geschikt is voor jouw kind, overweeg dan om een stapelbed te nemen waarbij het onderste bed op de grond staat.

De half hoogslaper: perfect voor kinderen die willen klimmen en spelen

Een half hoogslaper is een bed dat hoger is dan een normaal bed, maar niet zo hoog als een traditionele hoogslaper. Het bed is meestal tussen de 80 en 120 cm hoog en biedt ruimte onder het bed voor opslag of speelruimte.

De dagen van plezier met een half hoogslaper

Een half hoogslaper biedt kinderen dagen van plezier. Ze kunnen er klimmen, spelen en hun fantasie de vrije loop laten. Hier zijn enkele ideeën voor activiteiten onder een half hoogslaper:

  • Bouw een fort of een speelhuisje onder het bed.
  • Maak een gezellige leeshoek met kussens en boeken.
  • Gebruik de ruimte onder het bed als opslag voor speelgoed en spelletjes.
  • Hang een gordijn of een tentdoek rond het bed voor extra privacy en gezelligheid.

Een half hoogslaper is een geweldige optie voor kinderen die willen klimmen, spelen en hun fantasie de vrije loop willen laten. Het biedt de voordelen van een hoogslaper zonder de nadelen en is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud.

Een 3-in-1 hoogslaper: langdurig plezier voor je kind

Een 3-in-1 hoogslaper is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Je kunt namelijk variëren in de hoogte van de hoogslaper. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een half hoogslaper als gouden middenweg tussen een laag bed en een hoogslaper. Daarnaast is het erg praktisch dat je een bureau en/of bed onder de hoogslaper kunt plaatsen. Hierdoor hoef je geen losse meubels aan te schaffen, wat een stuk goedkoper is.

Hoe kun je een 3-in-1 hoogslaper gebruiken?

Een 3-in-1 hoogslaper kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan je kind er natuurlijk in slapen, maar ook spelen, gamen of zitten. Als je kind een vriendje of vriendinnetje te logeren heeft, kun je het bed uitschuiven en er een extra slaapplek van maken. Ook is het handig om het bureau te gebruiken als je kind huiswerk moet maken of als er een feestje gevierd wordt en er een extra plekje nodig is om te knutselen.

Ervaringen van andere ouders

Milan, het zoontje van mijn vriendin, heeft een 3-in-1 hoogslaper en is er erg blij mee. Hij kan er lekker in slapen, maar ook spelen en huiswerk maken aan het bureau. Zijn vriendjes vinden het ook erg leuk om bij hem te komen spelen en gamen boven op de hoogslaper. Zijn moeder is vooral blij dat ze nu meer ruimte heeft in de slaapkamer en dat ze geen losse meubels hoefde aan te schaffen. Het enige probleem dat ze had was het plaatsen van de hoogslaper, maar dat heeft ze samen met haar man opgelost.

Ideeën voor onder de hoogslaper

Een hoogslaper biedt behoorlijk wat ruimte onder het bed. Om deze ruimte optimaal te benutten, kun je ervoor kiezen om een bureau of kastje onder de hoogslaper te plaatsen. Zo vul je de ruimte niet alleen op een handige manier, maar creëer je ook een eigen domein voor je kinderen waar ze zich lekker kunnen terugtrekken om te spelen, te verkleden of hun schoolwerk te maken. Een bureautje onder de hoogslaper is bijvoorbeeld handig om schoolspullen in op te bergen en om huiswerk te maken. Een kastje kan dan weer gebruikt worden om speelgoed in op te bergen.

Maak het gezellig met commodes en zitplekken

Naast een bureau of kastje kun je ook denken aan andere meubels om de ruimte onder de hoogslaper gezellig te maken. Zo kun je bijvoorbeeld commodes plaatsen om kleding in op te bergen of een zitplek creëren waar kids gezellig bij elkaar kunnen zitten. Een aantal kussens en een kleedje maken het helemaal af.

Maak het multifunctioneel met een onderschuiflade

Een onderschuiflade is een handige manier om de ruimte onder de hoogslaper multifunctioneel te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een onderschuiflade gebruiken als extra slaapplek voor logees of als opbergruimte voor speelgoed. Inclusief matras past deze lade perfect onder de hoogslaper en neemt het geen extra ruimte in beslag.

Denk aan de veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk absoluut voorop bij het plaatsen van een hoogslaper. Houd bij het kiezen van een design rekening met de opstaande rand en zorg ervoor dat deze hoog genoeg is zodat kids veilig kunnen slapen. Ook de hoogte, breedte en diepte van de hoogslaper zijn belangrijk om te meten. Een europese matrasmaat van 90×200 cm past bijvoorbeeld goed bij een halfhoogslaper. Zorg er daarnaast voor dat de hoogslaper stevig staat en dat er geen scherpe randen aanwezig zijn.

Welke kleur past bij de kinderkamer?

Een hoogslaper is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een witte hoogslaper, die past bij menig interieur. Grijs is ook een populaire kleur voor een hoogslaper. Het is belangrijk om te kijken welke kleur het beste past bij de rest van de kinderkamer. Zo zorg je ervoor dat de hoogslaper mooi opgaat in het geheel.

Vanaf welke leeftijd is een hoogslaper geschikt?

Een hoogslaper is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Het is belangrijk dat kinderen al een beetje inzicht hebben in wat wel en niet veilig is. Daarnaast is het belangrijk dat de hoogslaper goed is afgestemd op de lengte van het kind. Een hoogslaper met een opstaande rand van 30 cm is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen tot 10 jaar.

Conclusie

Hoogslapers zijn een leuke toevoeging aan de slaapkamer van kinderen. Ze geven extra speelruimte, zorgen voor veiligheid en geborgenheid en besparen ruimte in de slaapkamer.

Zoals je nu weet is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd dit veilig te doen en een stevig frame, stevig matras en een stevig lattenbodem te hebben van een gerenommeerd merk.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.