Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Houten speelgoed: Waarom het zo goed is voor je kind

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Hout is een geweldig materiaal voor het maken van speelgoed omdat het duurzaam en veilig is. Er zijn veel verschillende soorten hout, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw kind.

Houten speelgoed

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is het beste hout om speelgoed van te maken?

Er zijn veel verschillende soorten hout, maar de beste houtsoorten om speelgoed van te maken zijn hardhout.

Hardhout is sterk en duurzaam, zodat het langer meegaat. Ze splinteren of breken ook minder snel, wat belangrijk is voor de veiligheid.

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen (loofhout) bedoeld, in tegenstelling tot dat van naaldbomen (naaldhout).

De term hardhout komt van de Engelse term ‘hardwood’, waarmee loofhout wordt bedoeld. Daarnaast wordt het naaldbomenhout ‘softwood’ (zachthout) genoemd.

Deze benaming kan verwarrend zijn, omdat het niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout.

Over het algemeen groeien loofbomen langzamer en geven ze daardoor harder hout dan naaldbomen; dit is echter niet altijd het geval.

Het hout van loofbomen kan soms zachter zijn dan naaldhout. Balsahout bijvoorbeeld is een loofhoutsoort, maar is een van de zachtste en lichtste houtsoorten en bovendien niet erg duurzaam.

Daarentegen is taxus een voorbeeld van hard, duurzaam naaldhout.

De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout, maar in de praktijk wordt de term wel gebruikt voor de hardere en duurzamere houtsoorten.

Daarom zal men balsahout niet snel als hardhout te koop zien staan. Hoewel het onjuist en enigszins verwarrend is, verstaan velen onder hardhout, hout met bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, wat in de praktijk vaak tropisch hardhout is.

Enkele goede hardhoutsoorten voor het maken van speelgoed zijn:

 • Berk
 • Beuken
 • Eik
 • Esdoorn
 • Kersen

Wat is het beste zachthout voor het maken van speelgoed?

Naaldhout is niet zo sterk of duurzaam als hardhout, maar kan toch worden gebruikt om speelgoed van te maken. Naaldhout is meestal goedkoper dan hardhout, dus een goede keuze als je een budget hebt.

Enkele goede zachthoutsoorten voor het maken van speelgoed zijn:

 • Den
 • Spar
 • Ceder

Wat is het beste hout om buitenspeelgoed van te maken?

Buitenspeelgoed moet gemaakt zijn van duurzaam hout dat bestand is tegen de elementen. Enkele goede houtsoorten voor buitenspeelgoed zijn:

 • Redwood
 • Teak
 • Eucalyptus
 • Iep

Wat is het beste hout om puzzelspeelgoed van te maken?

Puzzelspeelgoed moet worden gemaakt van stevig hout dat niet te hard of zacht. Het hout moet ook glad zijn, zodat de stukjes gemakkelijk in elkaar passen.

Enkele goede houtsoorten voor puzzelspeelgoed zijn:

 • Berk
 • Beuken
 • Esdoorn
 • Kers
 • Balsa

Waarom houten speelgoed?

Houten speelgoed raakt nooit uit de mode

Er is zelden een grote commerciële hype rond de nieuwste houten speeltjes, maar ze worden al generaties lang goed gebruikt in veel open einde spel en gaan nog steeds mee.

In tegenstelling tot plastic digitale rages die elk jaar begraven worden in nieuwe technologie, is houten speelgoed net zo gezond als tijdloos.

Er zijn veel redenen waarom houten speelgoed beter is, niet alleen voor je kind, maar ook voor het milieu.

Ze zijn duurzamer (leveren minder afval op dan hun plastic tegenhangers), zijn biologisch afbreekbaar en kunnen zelfs worden gemaakt van duurzaam hout.

Milieuvriendelijk houten speelgoed van goede kwaliteit bevat ook geen PVC, ftalaten of soortgelijke chemicaliën die in veel plastic wordt gebruikt.

Houd echter rekening met goedkoop hout van lage kwaliteit. Sommige zijn gemaakt van multiplex dat vol zit met giftige lijmen en uitloging van formaldehyde, zoals we hierboven al aangaven.

Gebrek aan kwaliteitscontrole op deze goedkopere materialen betekent dat er een grote kans is dat ook verf die met lood is besmet, is gebruikt.

Steeds meer mensen kiezen houten speelgoed voor hun kinderen, zoals dat van Jouéco, en dat is natuurlijk een hele positieve ontwikkeling.

Het enige nadeel aan houten en mooi speelgoed is misschien dat het wat duurder is dan een speeltje van plastic.

Maar er zitten wel een heleboel voordelen aan vast, en hieronder noem ik er een aantal.

Die vintage houten blokjes en speelgoed houten trein uit de jaren tachtig zijn in onze tijd eigenlijk nog net zo leuk, vind je ook niet!?

Jij speelde vroeger hoogstwaarschijnlijk met dit soort speelgoed, en nu kan jouw zoontje of dochtertje er ook van genieten.

Houten speelgoed is tijdloos en zal altijd in de smaak vallen. Het kan generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe mooi is dat?

Niets is leuker dan een stuk speelgoed te pakken en net te doen of je kookt in je speelkeuken, waar je kleine kok de meest heerlijke gerechten klaarmaken.

Of je pop (of houten blokken!) vooruit duwen in een stevige en tijdloze houten poppenwagen.

Houten blokken zijn overigens iets waarmee jonge kinderen leren hoe ze iets moeten balanceren en het verbetert hun fijne motoriek enorm terwijl ze zich urenlang vermaken.

En als ze dan eenmaal zover zijn, kunnen ze muziek leren op een houten gitaar woodblock of piano.

Houten speelgoed is biologisch afbreekbaar

Houten speelgoed is voor het grootste deel biologisch afbreekbaar.

Er zijn natuurlijk wel altijd schroefjes of ander materialen nodig om het speelgoed af te maken, maar het idee is dat de producten uiteindelijk voornamelijk gemaakt zijn van hout.

Ook heeft houten speelgoed minder nadelen dan plastic speelgoed als het gaat om gezondheid.

Het gaat lang mee

Houten speelgoed is over het algemeen enorm duurzaam. Ook houten speelgoed kan kapot gaan, maar in vergelijking met plastic speelgoed is het verschil in duurzaamheid erg groot.

Hout kan namelijk veel beter tegen een stootje en houten speelgoed slijt bijna niet. Vernieling en teleurstelling worden hiermee voorkomen.

Houten speelgoed gaat dus generaties lang mee en er kan dus erg lang van genoten worden!

Houten speelgoed maakt plaats voor meer verbeelding

Het meeste houten speelgoed is vaak wat simpeler dan ‘gewoon’ of plastic speelgoed. Met ‘simpeler’ bedoel ik: geen (onnodige) tierelantijntjes.

Dit zorgt ervoor dat je kind meer ruimte krijgt om zijn of haar fantasie de vrije loop laten en lekker creatief bezig te zijn tijdens het spelen, ookwel antroposofisch speelgoed genoemd.

Veilig

Ook bevat houten speelgoed geen giftige stoffen omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen.

Lage kosten, hoge kwaliteit

Met massief houten speelgoed kun je voor milieuvriendelijk kiezen, zelfs als je een beperkt budget hebt.

Er is tal van houten speelgoed van hoge kwaliteit op de markt dat geen gat in je portemonnee achterlaat, en die eigenlijk educatiever zijn dan je misschien denkt.

In 2015 ontdekte de jaarlijkse TIMPANI-speelgoedstudie dat een eenvoudige houten kassa goed scoorde in de categorie creativiteit en even geliefd was bij jongens en meisjes in elke sociaal-economische achtergrond.

Hout is educatiever dan het meeste plastic speelgoed

Als jonge kinderen met speelgoed spelen, houden ze zichzelf niet alleen bezig, ze leren ook serieus.

Onderzoek wijst uit dat ongestructureerde speeltijd, bijvoorbeeld eenvoudig houten speelgoed met een open einde, zowel waardevol als geliefd is in de klaslokalen.

De verbeeldingskracht van kinderen stijgt als ze spelen met dingen die niet voor de hand liggend zijn, voor slechts een enkel gebruik (op een knopje drukken en er gebeurt iets).

Stel je een peuter voor die met houten blokken speelt: ze kunnen worden gestapeld in verschillende vormen zoals een huis, gebouw, dierentuin of iets anders dat hij of zij kan verzinnen.

Flashy kan de hersenen vermoeien

Vaak is het meest populaire speelgoed, of het speelgoed dat het meest de aandacht trekt van kinderen, geen goede aanvulling in de speelgoedkist.

Dit soort speelgoed zijn de flitsende, plastic items verpakt met een elektronisch element dat weinig creatief spel biedt en zelfs de ontwikkeling kan belemmeren ondanks de beweringen van een fabrikant.

Uiteindelijk is basic beter.

Een speeltje heeft niet alle toeters en bellen nodig.

Bovendien kan overstimulatie leiden tot een negatieve neurale impact, waardoor het voor de hersenen moeilijker wordt om kritisch te denken.

Conclusie

Goed speelgoed gemaakt van kwaliteit hardhout kan jaren meegaan als het met liefde en op de juiste manier gemaakt is.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.