Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Glijbaan: Vanaf welke leeftijd en wat leren ze ervan?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Glijbanen zijn een van de populairste speeltoestellen voor kinderen. Maar hoe werkt een glijbaan eigenlijk? En waarom zijn ze zo populair?

Een glijbaan is een speeltoestel waarmee kinderen vanaf een hoogte kunnen glijden. Glijbanen bestaan uit een gladde baan waar kinderen vanaf glijden. Ze zijn populair onder kinderen omdat ze leuk zijn om op te spelen en ze hun motorische vaardigheden ontwikkelen.

In dit artikel vertel ik je alles over glijbanen en hoe ze werken.

Vanaf wanneer kan je kind van een glijbaan

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Glijbaan: een populair speeltoestel voor kinderen

Een glijbaan is een speeltoestel dat bestaat uit een gladde baan waar kinderen vanaf kunnen glijden. Het is een populair speeltoestel in speeltuinen, zwembaden en op andere plekken waar kinderen zich kunnen vermaken. Glijbanen zijn er in verschillende vormen en maten, van smalle schuine stroken tot grote torens met meerdere glijbanen.

Soorten glijbanen

Er zijn verschillende soorten glijbanen, waaronder:

 • Rechte glijbanen: deze glijbanen zijn recht en hebben meestal een verhoogd beginpunt en een lager eindpunt.
 • Ronde glijbanen: deze glijbanen zijn rond en draaien meestal om hun as terwijl je naar beneden glijdt.
 • Overdekte glijbanen: deze glijbanen zijn overdekt en bieden extra bescherming tegen zon en regen.
 • Waterglijbanen: deze glijbanen zijn bedoeld om met water te gebruiken, zoals in zwembaden en waterparken.

Hoe werkt een glijbaan?

Een glijbaan werkt door de zwaartekracht. Als je bovenaan de glijbaan staat en naar beneden glijdt, zorgt de zwaartekracht ervoor dat je naar beneden gaat. De gladde oppervlakte van de glijbaan zorgt ervoor dat je gemakkelijk naar beneden glijdt.

Veiligheid

Hoewel glijbanen leuk zijn om op te spelen, is het belangrijk om veiligheid in acht te nemen. Hier zijn een paar tips om veilig te spelen op een glijbaan:

 • Draag geschikte kleding, zoals een korte broek en t-shirt, om te voorkomen dat kleding vast komt te zitten aan de glijbaan.
 • Glijd niet met meer dan één persoon tegelijk op de glijbaan.
 • Glijd niet met je hoofd naar beneden, zittend of liggend op je buik.
 • Zorg ervoor dat de glijbaan niet te glad is, bijvoorbeeld door regen of ijs.
 • Zorg ervoor dat de glijbaan stevig is bevestigd aan de bodem en dat er geen scherpe randen zijn.

Interactieve glijbanen

Tegenwoordig zijn er ook interactieve glijbanen, zoals de robocoaster en darkride. Deze glijbanen zijn uitgerust met technologie die de rit nog spannender maakt. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de snelheid en richting bepalen of word je onderweg verrast door licht- en geluidseffecten.

Wat kunnen kinderen leren van het spelen op een glijbaan?

Glijbanen zijn een geweldige manier voor kinderen om hun coördinatie en stabiliteit te ontwikkelen. Terwijl ze de trap opklimmen en naar beneden glijden, moeten ze hun balans houden en hun lichaam onder controle houden. Dit kan vooral nuttig zijn voor jongere kinderen die nog steeds hun motorische vaardigheden ontwikkelen.

Overwinnen van angsten

Voor sommige kinderen kan het beklimmen van een glijbaan en naar beneden glijden een enge ervaring zijn. Maar door hen te helpen hun angsten te overwinnen en hen aan te moedigen om het te proberen, kunnen ze leren omgaan met hun angsten en zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te proberen.

Verbetering van sociale vaardigheden

Glijbanen zijn vaak een populaire plek voor kinderen om samen te spelen. Door samen te spelen op een glijbaan kunnen kinderen leren om te delen, te wachten op hun beurt en rekening te houden met anderen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden en hen leren om te gaan met verschillende persoonlijkheden en gedragingen.

Versterking van ouder-kindrelaties

Glijbanen bieden ook een geweldige kans voor ouders om samen met hun kinderen te spelen. Door samen te spelen op een glijbaan kunnen ouders en kinderen een band opbouwen en quality time doorbrengen. Dit kan ook helpen bij het ontwikkelen van het vertrouwen van het kind in de ouder en het versterken van de ouder-kindrelatie.

Verbetering van de algehele ontwikkeling

Het spelen op een glijbaan kan ook de algehele ontwikkeling van een kind bevorderen. Door te klimmen, glijden en spelen op een glijbaan, kunnen kinderen hun fysieke vaardigheden verbeteren, hun creativiteit stimuleren en hun verbeeldingskracht ontwikkelen. Dit kan allemaal bijdragen aan de algehele ontwikkeling van het kind.

Kortom, glijbanen bieden veel voordelen voor kinderen van alle leeftijden. Of het nu gaat om het ontwikkelen van motorische vaardigheden, het overwinnen van angsten of het verbeteren van sociale vaardigheden, er zijn tal van manieren waarop kinderen kunnen leren en groeien door te spelen op een glijbaan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de glijbaan veilig is en dat kinderen altijd onder toezicht staan van een volwassene voordat ze gaan spelen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen veilig van een glijbaan?

Kinderen leren door te spelen en een glijbaan is een van de meest populaire speeltoestellen in speeltuinen. Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen veilig van een glijbaan? Het antwoord hangt af van de ontwikkeling van het kind.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen van een glijbaan?

Over het algemeen kunnen kinderen vanaf 6 maanden oud al op een glijbaan zitten, maar het betekent niet dat ze ook meteen van de glijbaan kunnen afglijden. Het is belangrijk om te wachten tot het kind volledig kan zitten zonder hulp en zelfstandig kan staan voordat je ze op een glijbaan laat spelen.

Waarom is het belangrijk om te wachten?

Het wachten tot het kind volledig kan zitten en zelfstandig kan staan, helpt om ongelukken te voorkomen. Het geeft het kind de tijd om te wennen aan het speeltoestel en om te leren hoe ze hun evenwicht moeten bewaren.

Andere factoren om te overwegen

Naast de leeftijd van het kind, zijn er andere factoren om te overwegen voordat je je kind op een glijbaan laat spelen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat het kind altijd onder toezicht staat van een volwassene.
 • Plaats de glijbaan op een vlakke ondergrond en zet hem stevig vast.
 • Controleer regelmatig of de glijbaan in goede staat verkeert en vrij is van scherpe randen of barsten.
 • Laat het kind niet met andere producten op de glijbaan spelen, zoals ballen of planken.
 • Leer het kind om voorzichtig te zijn en niet achteruit te klimmen of te glijden.

Waarop letten bij het kopen van een glijbaan?

Als je een glijbaan wilt kopen voor je kinderen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je tot aanschaf overgaat. Hieronder vind je de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

 • Leeftijden: Glijbanen zijn doorgaans bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar. Kijk goed naar de leeftijdsindicatie van de glijbaan voordat je hem koopt.
 • Hoogte: De hoogte van de glijbaan is belangrijk om te bepalen of hij geschikt is voor jouw kindje. Een te hoge glijbaan kan gevaarlijk zijn als je kindje valt. Vrijwel alle glijbanen hebben een hoogte tussen de 1 en 2 meter.
 • Veiligheid: Veiligheid is natuurlijk het belangrijkste bij de aankoop van een glijbaan. Let erop dat de glijbaan voldoende stevig staat en niet kan kantelen. Zorg ervoor dat de glijbaan voorzien is van grondankers, zodat hij niet omvalt. Daarnaast is het slim om te kijken of er eventuele extra veiligheidsvoorzieningen zijn, zoals een waterfunctie om de glijbaan nat te houden en zo de kans op uitglijden te verminderen.
 • Soorten glijbanen: Er zijn verschillende soorten glijbanen verkrijgbaar, zoals een waterglijbaan, opvouwbare glijbaantjes en glijbanen met een extra waterfunctie. Bedenk van tevoren welke soort glijbaan het beste bij jouw voorkeuren en budget past.
 • Formaat: Het formaat van de glijbaan is ook belangrijk om rekening mee te houden. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar om de glijbaan te plaatsen? Zorg ervoor dat je van tevoren de maatvoering van de glijbaan opmeet, zodat je zeker weet dat hij past op de plaats waar je hem wilt neerzetten.
 • Modellen: Er zijn veel verschillende modellen glijbanen verkrijgbaar. Sommige zijn erg hoog en hebben veel ruimte nodig, terwijl andere minder hoog zijn en dus geschikter voor kleinere tuinen. Bedenk van tevoren welk model het beste bij jouw wensen past.
 • Budget: Hoeveel geld wil je uitgeven aan de glijbaan? Er zijn goedkope en duurdere modellen verkrijgbaar. Bedenk van tevoren wat je budget is, zodat je gericht kunt zoeken naar een glijbaan die binnen jouw prijsklasse valt.

Een veilige glijbaan voor kinderen is van groot belang

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig kan spelen op een glijbaan. Bij de aanschaf van een glijbaan is het allereerst belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Voor de allerkleinsten, vanaf ongeveer 6 maanden, zijn er speciale glijbanen verkrijgbaar die laag bij de grond zijn en extra steun bieden. Voor oudere kinderen geldt dat de glijbaan hoger mag zijn, maar wel voldoende stabiliteit moet bieden.

Plaatsing en ruimte

Bij het plaatsen van een glijbaan is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte eromheen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te spelen en dat de glijbaan niet te dicht bij eventuele bomen of andere obstakels staat. Daarnaast is het belangrijk om de glijbaan op een vlakke ondergrond te plaatsen, zodat deze niet kan omvallen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Er zijn vele factoren die bijdragen aan de veiligheid van een glijbaan. Zo is het handig om te kijken of er eventuele extra veiligheidsmaatregelen zijn, zoals een handige opening aan de zijkant van de glijbaan waar je kindje zich aan vast kan houden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de afmetingen van de glijbaan en of deze geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Advies bij aanschaf

Bij de aanschaf van een glijbaan is het belangrijk om goed te kijken naar de richtlijnen en adviezen van het bedrijf waar je de glijbaan koopt. Zo kun je bepalen welke glijbaan het beste bij jouw situatie past en welke eventuele extra onderdelen je nodig hebt. Ook kun je hierbij persoonlijk advies vragen en zoeken naar ervaringen van andere ouders.

Conclusie

Glijbanen zijn een geweldig speeltoestel voor kinderen om hun coördinatie en stabiliteit te ontwikkelen. Het is een leuke manier om experimenteren te leren en hun creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren. Het is belangrijk om de veiligheid te waarborgen en om erop te letten dat er een volwassene bij is als ze ermee spelen.

Dus als je een glijbaan hebt of een kind hebt die ermee spelen, wees er dan extra alert op dat ze veilig zijn.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.