Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Garmin: Geschiedenis van het merk

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Garmin, je hebt er misschien eentje in de auto gehad of nu om je pols, maar HOE zijn ze begonnen?

Garmin, opgericht door Min Kao en Gary Burell en juridisch gevestigd in Zwitserland maar met hoofdkantoor in Olathe (Kansas), is een van de grootste fabrikanten van gps-apparaten voor voertuigen, vliegtuigen, boten en sport. De eerste Garmin navigatie-apparatuur werd in 1989 op de markt gebracht.

In dit artikel vertel ik je meer over de geschiedenis van Garmin.

Garmin logo

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is Garmin?

De oprichters

Garmin is een technologiebedrijf dat in 1989 werd opgericht door Min Kao en Gary Burell. Gary Leon Burell is een 81-jarige zakenman en filantroop uit Stilwell, Kansas. Min H. Kao is een Taiwanese-Amerikaanse miljardair, zakenman en filantroop. Samen hebben ze Garmin opgericht om navigatieapparatuur te maken met behulp van het Global Positioning System.

Het merk

Het bedrijf is actief in de auto-industrie, zeevaart, buitenactiviteiten en sportactiviteiten. Ook zijn ze actief in de luchtvaartindustrie. De naam Garmin is een samenvoeging van de namen van de twee oprichters Gary Burell en Min Kao. In de meeste landen heet het merk Garmin, maar er zijn uitzonderingen. Het is bijvoorbeeld bekend als Formar in België, Garmin AMB in Canada, Belanor in Noorwegen, Trepat in Spanje en Garmin-Cluj in Roemenië.

De producten

Garmin heeft een breed scala aan producten, waaronder:

 • GPS-navigatiesystemen voor auto’s
 • GPS-horloges voor buitenactiviteiten
 • GPS-apparaten voor zeevaart
 • GPS-apparaten voor vliegtuigen
 • GPS-apparaten voor sportactiviteiten

Met deze producten kunnen mensen hun locatie bepalen, navigeren en hun prestaties bijhouden.

Het verhaal achter het logo van Garmin

De geschiedenis

Het logo van Garmin is al net zo oud als het bedrijf zelf. In 1989 werd het ontworpen en in 2010 geregistreerd. Hoewel het logo in de loop der jaren slechts eenmaal is veranderd, is het een laconiek ontwerp met een minimum aan elementen. De titel is het belangrijkste onderdeel.

Het ontwerp

Het logo is eenvoudig en elegant. Het is vernoemd naar de oprichters van het bedrijf – Gary Burrell en Min Kao (Gar+Min). Het bestaat uit licht afgeschuinde hoofdletters, waarvan de lijnen verdikt zijn. Voor het woord staat een grafisch miniatuurbord – een wereldbol gemaakt van doorschijnende strepen. De basis kleur is zwart op wit.

De update

In 2006 werd het logo minimalistischer. De letters werden dunner en gladder, waardoor ze transparant werden. Het logo bestaat nu uit twee delen: verbaal en grafisch. De titel is in hoofdletters, in een eenvoudig schreefloos type. Er is ook een geometrisch teken – een driehoek, die gericht is op innovatie, dynamiek, betrouwbaarheid en professionaliteit. De primaire kleur is zwart, de secundaire kleur is lichtblauw.

Hoe Garmin begonnen is

Het verhaal van Garmin begint met twee klapstoelen en een kaartentafel. Gary Burrell en Min Kao waren twee Amerikaanse militairen die hun kennis gebruikten om ProNav op te richten in 1989. Hun eerste product was een GPS-apparaat dat voor 2500 Amerikaanse Dollar werd verkocht. Een prijs die voor die tijd hoog was!

GPS-apparaat voor bedrijven

Het apparaat was niet bedoeld voor consumenten, maar voor bedrijven. Het bood routebeschrijvingen over alle wegen en snelwegen in de Verenigde Staten. In 1991 kreeg ProNav een grote klant: het Amerikaanse leger. Na deze deal veranderde het bedrijf de naam naar Garmin.

Garmin’s groei

Garmin is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest bekende merken in de navigatie-industrie. Ze hebben hun assortiment uitgebreid met producten zoals navigatie-apparaten voor auto’s, vliegtuigen, boten en fietsen. Daarnaast hebben ze ook een aantal fitness-apparaten op de markt gebracht. Garmin is nu een van de meest populaire merken voor navigatie- en fitness-apparaten.

GPS-apparatuur en horloges van Garmin

Garmin is een bedrijf dat al jarenlang bekend staat om zijn innovatieve GPS-apparatuur. Of je nu op zoek bent naar een navigatiesysteem voor in de auto, een horloge om je activiteiten bij te houden of een kaart om je weg te vinden in de wildernis, Garmin heeft het allemaal.

Horloges van Garmin

Garmin heeft een breed assortiment aan horloges voor elke gelegenheid. Of je nu op zoek bent naar een sportief horloge om je prestaties bij te houden, een stijlvol horloge voor op het werk of een horloge om je avonturen bij te houden, Garmin heeft het allemaal. De Forerunner-serie is bijvoorbeeld een populair horloge dat gebruikt wordt door hardlopers en andere sportliefhebbers.

GPS-apparatuur

Garmin heeft ook een breed assortiment aan GPS-apparatuur. Of je nu op zoek bent naar een navigatiesysteem voor in de auto, een kaart om je weg te vinden in de wildernis of een apparaat om je activiteiten bij te houden, Garmin heeft het allemaal. De meeste GPS-apparaten zijn voorzien van een kleurenscherm, waardoor het makkelijk is om kaarten te bekijken en navigatie-instructies te volgen.

Overige producten

Garmin heeft ook een aantal andere producten in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan fitnessbanden, fietscomputers, navigatie-apps en meer. Al deze producten zijn ontworpen om je leven makkelijker te maken. Of je nu op zoek bent naar een manier om je activiteiten bij te houden of je weg te vinden in de wildernis, Garmin heeft het allemaal.

Garmin: 3 miljoen GPS apparaten verkocht

Garmin heeft het goed gedaan! In 2000 had het merk al meer dan 3 miljoen GPS apparaten verkocht. Ze hadden al een assortiment van 50 verschillende modellen opgebouwd die in 100 landen door meer dan 2500 onafhankelijke distributeurs werden verkocht. Daarnaast had het bedrijf 35 patenten op alles wat te maken had met GPS-technologie.

Grote stappen voor een groot bedrijf

Garmin was een groot bedrijf in 2000. Ze hadden 1205 mensen in dienst, waarvan een groot deel in de VS en Taiwan. Het bedrijf had al 3 miljoen GPS apparaten verkocht, 50 verschillende modellen opgebouwd en 35 patenten op GPS-technologie.

GPS-revolutie

Garmin was een van de eerste bedrijven die de GPS-revolutie begon. Ze hadden al 3 miljoen GPS-apparaten verkocht, 50 verschillende modellen opgebouwd en 35 patenten op GPS-technologie. Ze hadden ook meer dan 2500 distributeurs in 100 landen.

Grote toekomst

Garmin had een grote toekomst voor zich. Met meer dan 3 miljoen verkochte GPS-apparaten, 50 verschillende modellen en 35 patenten op GPS-technologie, was het bedrijf klaar om de wereld te veroveren. 1205 mensen waren in dienst, waarvan een groot deel in de VS en Taiwan.

Garmin Connect IQ: De 3.0 versie is hier!

Garmin-gebruikers zullen het weten: de Garmin Connect IQ app is hier! De 3.0 versie is gelanceerd, samen met MySim Pro Yelp, Trailforks en iHeartradio.

Wat is Garmin Connect IQ?

Garmin Connect IQ is een app die gebruikers helpt om hun fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken. Het biedt een breed scala aan functies, waaronder het bijhouden van activiteiten, het analyseren van gegevens en het delen van resultaten met vrienden.

Wat is er nieuw in Garmin Connect IQ 3.0?

Garmin Connect IQ 3.0 heeft een aantal geweldige nieuwe functies, waaronder:

 • MySim Pro Yelp: Deze functie helpt gebruikers om de beste restaurants, winkels en activiteiten in hun omgeving te vinden.
 • Trailforks: Trailforks helpt gebruikers om de beste routes te vinden voor hun avonturen.
 • iHeartRadio: Deze functie geeft gebruikers toegang tot hun favoriete muziek en podcasts.

Garmin en het University of Kansas Medical Center

In mei 2018 werkte Garmin samen met het University of Kansas Medical Center om slaapapneu en atriale fibrillatie aan te pakken. Samen hebben ze een app ontwikkeld die gebruikers helpt om hun slaap en hartslag te monitoren, zodat ze hun gezondheid beter kunnen beheren.

Garmin Connect IQ 3.0 is een geweldige manier om je gezondheid en fitnessdoelen te bereiken. Of je nu op zoek bent naar de beste restaurants in je buurt, de beste routes voor je avonturen of alleen maar wil luisteren naar je favoriete muziek, Garmin Connect IQ 3.0 heeft het allemaal!

Garmin breidt uit in de luchtvaartwereld

Garmin is een bedrijf dat al jarenlang bekend staat om hun innovatieve navigatie- en communicatietechnologie. In 2003 ging het bedrijf een stap verder door UPS Aviation Technologies, Inc. over te nemen. Met deze overname kreeg Garmin toegang tot de luchtvaarttechnologie.

Garmin breidt hun assortiment uit

Garmin heeft hun assortiment uitgebreid met GPS / NAV / COMM-eenheden voor zowel privé- als commerciële luchtvaart. UPS Aviation veranderde hun naam naar Garmin AT en werd een dochteronderneming van Garmin.

Garmin’s latere overnames

Garmin heeft niet stilgezeten sinds de overname van UPS Aviation Technologies, Inc. Hier zijn enkele van hun latere overnames:

 • EME Tec Sat SAS
 • Digital Cyclone
 • Dynastream (ANT+ technologie)
 • Nautamatic Marine Systems
 • Navigoni
 • Kubu Ltd.

Met deze overnames heeft Garmin hun voetafdruk in de luchtvaartwereld vergroot. Ze blijven hun assortiment uitbreiden met innovatieve technologieën om de luchtvaartwereld te verbeteren.

Conclusie

Garmin heeft aardig aan de weg getimmerd om een van de bekendste merken op het gebied van smartwatches te worden. Een lange historie van GPS producten hebben geleid tot de wearables die je vandaag kent.

Kortom, zoals je kunt lezen, een betrouwbaar merk die weten wat ze doen.

Lees ook: dit zijn de beste smartwatches voor kinderen van dit moment

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.