Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Voorkom hoofdletsel: waarom je kind een helm moet dragen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Waarom is een helm belangrijk voor je kind?

Een helm is belangrijk voor je kind omdat hij zorgt voor extra bescherming bij een ongeval. Een helm helpt bijvoorbeeld bij een val van de fiets, skates of skeelers. Daarnaast helpt een helm bij een botsing tegen een object zoals een stoep of een muurtje.

In dit artikel bespreek ik waarom een helm zo belangrijk is voor je kind en waar je op moet letten bij het kopen van een helm.

Waarom is een helm belangrijk voor je kind

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Is een fietshelm echt veilig voor je kind?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig kan fietsen, steppen of waveboarden. Een fietshelm kan daarbij helpen. Maar hoe veilig is een fietshelm eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een helm de kans op hoofdletsel bij een ongeval met ongeveer een derde verkleint. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 10.000 gevallen van hoofdletsel bij fietsers, waarbij een derde van deze gevallen ernstig letsel vormt. Het dragen van een fietshelm kan dus zeker bijdragen aan de veiligheid van je kind.

Hoe werkt een fietshelm?

Een fietshelm bestaat uit een harde buitenkant en een schuimlaag aan de binnenkant. Bij een botsing of val zorgt de schuimlaag ervoor dat de klap wordt opgevangen en verdeeld over de helm. Hierdoor wordt de impact op het hoofd van je kind verminderd en wordt letsel voorkomen of verminderd. De combinatie van de harde buitenkant en de schuimlaag biedt dus een goede bescherming bij een ongeval.

Wanneer moet je kind een fietshelm dragen?

In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden. Vooral bij activiteiten waarbij je kind snelheid maakt, zoals fietsen, steppen of waveboarden, is het dragen van een helm belangrijk. Ook bij het maken van scherpe bochten of het rijden op een onverharde ondergrond kan een helm bescherming bieden. Het is daarom verstandig om je kind altijd een helm te laten dragen wanneer hij of zij gaat fietsen of andere activiteiten onderneemt waarbij een val of botsing kan voorkomen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietshelm?

Een goede fietshelm zorgt ervoor dat het hoofd van je kind goed beschermd is bij een val of botsing. Let bij het kopen van een helm daarom op de volgende punten:

  • De helm moet goed passen en mag niet teveel heen en weer bewegen op het hoofd van je kind.
  • De helm moet goed aansluiten op het achterhoofd van je kind.
  • De helm moet voorzien zijn van een Europese pas en voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.
  • De helm moet niet te warm zijn om te dragen en voldoende ventilatie bieden.
  • De helm moet makkelijk te verstellen zijn en goed blijven zitten tijdens het fietsen of andere activiteiten.

Wanneer moet je kind een helm dragen?

Fietsen is een van de meest voorkomende activiteiten waarbij kinderen een helm moeten dragen. Zelfs als je kind nog niet volledig heeft leren fietsen, is het dragen van een helm absoluut aan te raden. Een gebrekkige motoriek kan er immers voor zorgen dat je kind snel onderuit gaat. Eenmaal je kindje begonnen is met fietsen, is het belangrijk om hem of haar meteen een helm op te zetten. Hierbij geldt: beter te vroeg dan te laat. Zo voorkom je dat je kindje bij een ongelukkige val of botsing ernstig hoofdletsel oploopt.

Skaten en skeeleren

Ook bij het skaten en skeeleren is het dragen van een helm (de beste voor kindere hier beoordeeld) absoluut aan te raden. Zeker als je kindje nog niet volledig ontwikkeld is en de concentratie nog niet voldoende is. Een stoep raken, het stuur omslaan of slingeren kan immers snel gebeuren en een ernstig ongeluk veroorzaken.

Andere activiteiten

Naast fietsen, skaten en skeeleren zijn er nog tal van andere activiteiten waarbij het dragen van een helm aan te raden is. Denk bijvoorbeeld aan het rijden op een voertuig met een motor, zoals een quad of een brommer. Maar ook bij het spelen met een object dat snel kan komen, zoals een bal, kan een helm een goede bescherming bieden.

Tips voor het kopen van een fietshelm voor je kind

Voordat je een fietshelm voor je kind koopt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Een helm beschermt het hoofd van je kind bij een ongeval en kan ernstig letsel voorkomen. Daarom is het belangrijk om een helm te kopen die voldoet aan de Europese norm. In Nederland is dit de EN 1078 norm. Veel fietswinkels verkopen helmen die aan deze norm voldoen.

Zorg dat de helm goed past

Een helm die niet goed past, biedt geen optimale bescherming. Meet daarom de omtrek van het hoofd van je kind op, net boven de wenkbrauwen en de slapen. Bepaal aan de hand van deze meting welke maat helm je moet kopen. De meeste helmen zijn verstelbaar, zodat je de juiste pasvorm kunt vinden. Zorg dat de helm stevig op het hoofd van je kind staat en bedekt het achterhoofd. De sluiting moet tegelijkertijd stevig en praktisch zijn.

Kies een erkende helm

Kies altijd voor een helm die voldoet aan de Europese norm. Deze helmen zijn getest en gevolgd door een nummer. Een erkende helm heeft een schuimlaag aan de binnenkant die bij een botsing de schade aan het hoofd kan beperken. Een helm die niet aan de norm voldoet, biedt geen optimale bescherming.

Let op de bandjes

De bandjes van de helm moeten stevig zijn en goed aansluiten op het hoofd van je kind. Zorg dat de bandjes niet te strak of te los zitten. Het is belangrijk dat de helm goed blijft zitten tijdens het dragen.

Laat je kind de helm passen

Laat je kind de helm passen voordat je hem koopt. Zo kan je kind zien hoe de helm erop staat en voelen hoe hij zit. Het is belangrijk dat je kind zich comfortabel voelt in de helm, anders zal hij of zij hem minder snel dragen.

Controleer regelmatig de staat van de helm

Een helm beschermt alleen bij een ongeval als hij nog in goede staat is. Controleer daarom regelmatig de staat van de helm. Als de helm bijvoorbeeld een harde klap heeft gehad, kan de beschermende schuimlaag beschadigd zijn. In dat geval moet je de helm vervangen.

Verlies de veiligheid niet uit het oog

Een fietshelm is een stukje veiligheid voor je kind. Het lijkt misschien een overbodige aankoop, maar het kan het verschil maken bij een ongeval. Bovendien is het in Nederland verplicht voor kinderen onder de 12 jaar om een helm te dragen tijdens het fietsen. Verlies daarom de veiligheid van je kind niet uit het oog en koop een goede fietshelm.

De BTWIN helm

Een voorbeeld van een goede fietshelm voor kinderen is de BTWIN helm. Deze helm voldoet aan de Europese norm en heeft een stevige sluiting. De helm is verkrijgbaar in verschillende maten en is verstelbaar, zodat je de juiste pasvorm kunt vinden. De BTWIN helm is verkrijgbaar bij Decathlon.

Hoofdletsel bij kinderen: waarom een helm zo belangrijk is

Het is geen geheim dat hoofdletsel een van de gevaarlijkste vormen van letsel is die kan optreden bij een ongeval. Bij kinderen is het risico op hoofdletsel nog hoger omdat hun schedels nog niet volledig zijn ontwikkeld en hun nekspieren nog niet zo sterk zijn als die van volwassenen. Helaas komen hoofdletsel en fietsongevallen vaak voor bij kinderen. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10.000 kinderen behandeld op de spoedeisende hulp na een fietsongeval. Ongeveer 1.500 van deze kinderen hebben hoofdletsel opgelopen.

Een helm voorkomt hoofdletsel en heeft vele voordelen

Het goede nieuws is dat het dragen van een helm het risico op hoofdletsel aanzienlijk kan verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een helm het risico op hoofdletsel met 85% kan verminderen. Bovendien kan het dragen van een helm ook andere voordelen hebben, zoals:

  • Het verhogen van de veiligheid van uw kind tijdens het fietsen, skaten, skateboarden, etc.
  • Het geven van gemoedsrust aan ouders en zorgen dat ze zich minder zorgen hoeven te maken over de veiligheid van hun kinderen.
  • Het aanmoedigen van gezonde activiteiten en het bevorderen van een actieve levensstijl.
  • Het voorkomen van blijvende schade aan de hersenen en het voorkomen van levenslange handicaps.

Een helm is vooral belangrijk voor jonge kinderen

Hoewel het dragen van een helm belangrijk is voor alle leeftijden, is het vooral belangrijk voor jonge kinderen. Kinderen tussen de 1 en 4 jaar hebben het hoogste risico op hoofdletsel bij fietsongevallen. Dit komt omdat ze nog niet zo goed kunnen balanceren en coördineren als oudere kinderen en volwassenen. Bovendien zijn jonge kinderen vaak betrokken bij ongevallen waarbij ze van hun fiets vallen of tegen een object aanrijden.

Een helm moet aan bepaalde eisen voldoen en goed passen

Als je een helm voor je kind koopt, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat deze aan bepaalde eisen voldoet. In Nederland moeten helmen voldoen aan de Europese norm EN 1078. Dit betekent dat ze zijn getest op veiligheid en bescherming bieden tegen hoofdletsel. Daarnaast is het belangrijk dat de helm goed past. Een helm die te groot of te klein is, biedt niet de juiste bescherming. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te kiezen en de helm goed af te stellen.

Conclusie

Het is belangrijk om je kind een helm te laten dragen als ze fietsen, skaten of andere activiteiten doen waarbij een val of botsing kan voorkomen. Een helm beschermt het hoofd van je kind tegen ernstig letsel en het is zeker de moeite waard om er een te kopen die past en goed zit.

Dus, waar wacht je nog op?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.