Een kindertablet mee op vakantie | 5 voordelen om te overwegen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Dat we als volwassenen in een digitale wereld leven valt niet meer te ontkennen. Ook tijdens de vakantiemaanden laten we onze schermen vaak niet met rust.

Maar ook onze kinderen kunnen er vaak niet meer omheen.

Vooral tijdens vakanties kunnen tablets een uitkomst bieden om bijvoorbeeld lange ritten op de achterbank van de auto voor zowel ouder als kind een stuk aangenamer te maken.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Maar de speciale kindertablets zijn tegenwoordig meer dan een simpel zoethoudertje.

Dit blijkt wel uit het feit dat de apparaten van nu zijn uitgerust met veel verschillende functies.

Welke functies dit precies zijn én waarom het verstandig is een kindertablet mee te nemen op vakantie lees je hier.

Wij hebben zelf de Kurio tab Connect meegenomen op reis, hij was iets meer dan ons budget van 100 euro maar je kunt hier alles lezen over de beste kindertablets en onze keuze.

Batterijduur is lekker lang en we hebben twee kinderen dus de functie om profielen in te kunnen stellen was essentieel voor onderweg omdat we in de auto niet continu op konden letten wat ze deden en onze jongste niet alles mag wat de oudste wel kan.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Tablets voor kinderen

Er zijn genoeg mensen die vraagtekens zetten bij het tabletgebruik van kinderen. Is het wel gezond als peuters op zo’n jonge leeftijd al achter een scherm worden geplaatst?

De media komt vaak met negatieve berichten over het beeldschermgebruik.

Toch wijzen onderzoeken niet uit dat het daadwerkelijk schadelijke gevolgen heeft voor jonge kinderen, om af en toe gebruik te maken van een tablet.

Integendeel, de functies waarmee een kindertablet is uitgerust kunnen juist de ontwikkeling van het kind stimuleren.

Natuurlijk is het belangrijk het tabletgebruik in de hand te houden en te zorgen dat het niet ten koste gaat van het welzijn van het kind.

Lees ook: de leukste spelletjes voor in de auto

Voordelen kindertablet

Kinderen leren ontzettend snel. Zelfs peuters kunnen binnen luttele seconden een smartphone ontgrendelen.

Ook de foute filmpjes op YouTube of spellen die geschikt zijn voor tieners, hebben ze zo gevonden.

Maar gelukkig bestaan er naast de gewone tablets ook apparaten die specifiek gericht zijn op jonge kinderen.

Het gebruik van een kindertablet, levert dan ook veel voordelen op. Zowel voor het kind als voor de ouders.

 • Controle: Een belangrijk voordeel aan de kindertablet is de controle die je als ouder hebt over het tabletgebruik van het kind. Naast een tijdslimiet dat je kunt instellen op veel van deze tablets, heb je als ouder ook zicht op de apps en sites die beschikbaar zijn voor de peuter of kleuter. Ook wanneer jij niet rechtstreeks meekijkt op het scherm, heb je zo alsnog de touwtjes in handen. De sites of apps die niet geschikt zijn voor het kind, kun jij als ouder makkelijk afschermen.
 • Handzaam: Een kindertablet is zo ontworpen, dat het apparaat veilig gebruikt kan worden door ieder kind. Dit houdt onder andere in, dat de tablets wel tegen een stootje kunnen. Ze zijn vaak wat compacter, waardoor kinderen ze eenvoudig vast kunnen houden. De lichte apparaten zijn tevens makkelijk mee te nemen voor onderweg. Ook hebben ze vaak een stevige, rubberen rand en zijn ze voorzien van leuke kleuren.
 • Ontwikkeling: Tablets kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van het kind. Vooral bij jonge kinderen kan de technologie helpen om creativiteit uit te drukken. Ook zijn er veel educatieve apps beschikbaar voor elke leeftijd. Zo kun je de apps aanpassen aan de leefwereld van het kind. Al spelenderwijs kunnen de kinderen hogere niveaus bereiken, waardoor ze worden uitgedaagd. Ze ontwikkelen hierdoor een competent gevoel, wat hun zelfvertrouwen ten goede komt.
 • Veelzijdigheid: Tablets zijn veelzijdige apparaten die veel meer kunnen dan alleen video’s afspelen. Naast vermaak, bieden de kindertablets tal van mogelijkheden. Zo zijn er apps waarmee de communicatievaardigheden van het kind gestimuleerd kunnen worden. Het apparaat zorgt tevens voor een interactieve manier van leren. Educatieve spellen worden automatisch aangepast aan het niveau van het kind. Dit kan ook de prestaties op school ten goede komen. Daarnaast zijn er kindertablets die het mogelijk maken om muziek af te spelen en e-books te downloaden.

De keuze voor op vakantie: Kurio Tab Connect

Een kindertablet die zeker bovengenoemde voordelen oplevert is de Kurio Tab Connect.

Het is een handzaam apparaat, met een stevige hoes in de kleur blauw of roze. Beide zijn ze verkrijgbaar bij Wehkamp.

De tablet blinkt vooral uit in de mogelijkheden die het ouders biedt om een veilige omgeving voor het kind te creëren.

Wanneer kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met nieuwe media, is controle erg belangrijk.

Met en onder begeleiding van een ouder kunnen ze op een veilige manier vertrouwd raken met de digitale wereld.

Functies van de Kurio Tab Connect

De tablet is al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Door de uitgebreide functies kan de tablet ook oudere kinderen voldoende uitdaging bieden.

Welke functies maken de Kurio Tab Advance tot een goede kindertablet?

 • Ouderlijk toezicht: De tablet is makkelijk in gebruik voor zowel ouders als kinderen. Met de Kurio Genius app heb je als ouder de volledige controle over het tabletgebruik van je kind. Zo kun je een tijdslot instellen en precies bepalen welke apps door jouw kind gebruikt kunnen worden. Daarnaast bevat de tablet standaardinstellingen, die vaak al voldoende bescherming bieden. Deze instellingen worden aangepast aan de leeftijd van het kind, waardoor enkele websites en apps automatisch geblokkeerd worden.
 • Profielen: Door verschillende profielen in te stellen kunnen meerdere kinderen dezelfde tablet gebruiken. Ieder profiel wordt aangepast aan de leeftijd en het niveau van het kind. Voor elk kind kan vervolgens een verschillend tijdslimiet worden bepaald. Zo kan een peuter een tijdslimiet hebben van 30 minuten per dag, terwijl een 8-jarig kind bijvoorbeeld een uur mag spelen
 • Spelmogelijkheden: Het apparaat is standaard voorzien van een heel aantal spellen voor kinderen van verschillende leeftijden. Naast dat je verschillende apps kunt downloaden via de Google Play Store, bevat de Kurio ook apps die nergens anders te downloaden zijn. Zo zijn er de Kurio Motion Games; spelletjes die reageren op de beweging van de speler die via de webcam worden geregistreerd. Het argument dat het beeldschermgebruik van kinderen zorgt voor minder beweging, geldt in dit geval dus niet!
 • Lezen: De mogelijkheid om op deze tablet e-books te downloaden is een groot voordeel. Kinderen lezen tegenwoordig steeds minder, terwijl dit voor de ontwikkeling juist belangrijk is. Door kinderboeken op de tablet te zetten, kunnen ze het apparaat gebruiken om boeken te lezen. Ook kun je als ouder samen met het kind verhalen lezen. Tevens zijn ook luisterboeken te downloaden, waarbij kinderen zelf kunnen meelezen met de gesproken tekst. Dit heeft vooral positieve effecten op kinderen met leesproblemen of een taalachterstand.
 • Blauwlichtfilter: De toevoeging van de blauwlichtfilter zorgt ervoor dat het licht van de tablet minder schadelijk is voor het slaapritme van het kind. Het blauwe licht van menig scherm, kan later op de avond namelijk het bioritme behoorlijk in de war schoppen. Ook wanneer je ’s ochtends het kind de tablet geeft, zorgt deze filter voor een prettiger licht voor de ogen.

Bekijk de meest actuele prijzen hier bij Wehkamp

Kindertablet mee op reis

Of je nu het vliegtuig of de auto instapt, het kan soms even duren voordat je op de vakantiebestemming aankomt.

Kinderen kunnen zich vaak prima een uurtje vermaken, maar bij lange ritten slaat de verveling al snel toe.

Photo by Igor Starkov

Tegenwoordig kun je dus kiezen om de tablet in de hand te nemen en je kind op deze goede manier wat langere tijd zoet te houden.

Dit geldt niet alleen voor de reis ernaartoe.

Ook bij het uit eten gaan, lange rijen bij het inchecken of een middag aan het zwembad, biedt het apparaatje uitkomst tegen ongeduldige of onrustige kinderen.

Het apparaat wordt dan ook veelal gebruikt wanneer ouders even de handen vrij willen hebben.

Zoals eerdergenoemd, biedt een kindertablet meer dan alleen vermaak.

Naast het kijken van video’s, kunnen er boeken worden gelezen of geluisterd en educatieve games worden gespeeld.

Het gebruik van deze apps is vaak echter afhankelijk van een internetverbinding.

Verbinding maken met wifi

Vrijwel ieder hotel of elke camping beschikt wel over een (gratis) wifi-verbinding.

Ook zijn er gratis wifi-hotspots te vinden, die door enkele Nederlandse providers ook in het buitenland worden aangeboden.

Door de tablet te verbinden met het internet, zijn ook alle online apps voor de kinderen bereikbaar.

Op de Kurio Tab Advance kan eenvoudig verbinding worden gemaakt met internet.

Door op het wifi-icoon te tikken en het juiste wachtwoord in te voeren, is de tablet geschikt voor online gebruik.

Tevens is het een compact apparaat dat makkelijk mee te nemen is op reis. Een bijpassende beschermtas zorgt ervoor dat de tablet tegen een stootje kan.

Ben je onderweg met de auto of zit je urenlang in het vliegtuig? Dan is er niet altijd een werkende wifi-verbinding aanwezig.

De tablet kan in dit geval echter prima offline gebruikt worden, mits je vooraf een aantal dingen installeert.

De tablet offline gebruiken

De Kurio Tab Advance werkt met een Android besturingssysteem. Het apparaat is standaard uitgerust met maar liefst 60 apps.

Nieuwe apps zijn daarnaast eenvoudig te downloaden via de Google Play Store.

Het kan echter zijn dat de applicaties alleen gebruikt kunnen worden wanneer de tablet verbonden is met het internet.

Om het apparaat tijdens de reis te kunnen gebruiken, is het belangrijk apps te downloaden die offline te gebruiken zijn.

In de Google Play Store wordt vaak bij de apps vermeld of er een internetverbinding nodig is om ze te gebruiken.

Zo kun je voorafgaand aan de vakantie spellen downloaden die offline te spelen zijn.

Ook biedt de Kurio Tab Advance de mogelijkheid om e-books te downloaden, die ook zonder internetverbinding te lezen zijn.

Dat het apparaat ook gebruikt kan worden om boeken te lezen, maakt nogmaals de veelzijdigheid van de kindertablet duidelijk.

SD-kaart

Wanneer je veel films, muziek en boeken downloadt op de tablet, zal het geheugen snel volraken. Gelukkig kun je met een SD-kaart het geheugen uitbreiden.

Je kunt voorafgaand aan de reis een aantal kinderfilms op deze kaart zetten of de favoriete playlist van de kinderen hierop downloaden.

Dit houdt ze zeker wel een paar uur zoet, zonder dat er een wifi-verbinding voor nodig is.

Wist je dat zelfs Netflix een offline-modus heeft? Ook deze offline films en series zijn eenvoudig op een SD-kaart te plaatsen.

Zorg er dus voor dat je, voordat je op vakantie gaat, genoeg apps, games en films downloadt, zodat ook in het vliegtuig of op de achterbank de tablet voor voldoende vermaak zorgt.

Verantwoord tabletgebruik

Dat kinderen tegenwoordig veel tijd per dag naar een beeldscherm kijken is bekend.

Er wordt nog altijd flink gediscussieerd over de mogelijke nadelige effecten van het beeldschermgebruik van kinderen.

Veel ouders kampen dan ook met een schuldgevoel, wanneer ze hun kind achter de tablet zetten.

Vooral wanneer ze dit doen, om simpelweg zelf een rustmoment te hebben.

Uitgeruste en ontspannen ouders zijn echter heel wat waard.

Daarnaast kan het juist gunstig zijn om kinderen op jonge leeftijd om te leren gaan met technologische ontwikkelingen.

Het omgaan met deze moderne apparaten zorgt ervoor dat ze goed voorbereid zijn op de constant veranderende wereld.

Om juist de positieve effecten van de kindertablet te ervaren, is het belangrijk het gedrag van het kind te controleren.

Vooral jonge kinderen hebben baat bij duidelijke afspraken en regels.

Wanneer ze op jonge leeftijd zich bewust zijn van de regels omtrent het gebruik van deze apparaten, zullen ze ook later hun beeldschermgebruik in toom kunnen houden.

Tegenwoordig is er een uitgebreid assortiment aan tablets specifiek gericht op kinderen.

Kindertablets, zoals de Kurio Tab Connect, spelen in op verantwoord tabletgebruik, doordat jij als ouder de regie in handen hebt.

Naast het belang van duidelijke afspraken, zijn er nog een aantal punten waarop jij een gezond beeldschermgebruik kunt stimuleren.

 • Interactie: Door mee te kijken met het kind terwijl het op de tablet speelt, bouw je een goede vertrouwensband op. Tijdens het spelen kun je vragen stellen of de situaties van het spel koppelen aan het ‘echte’ leven. Dit stimuleert ze te leren en verder te kijken dan alleen het scherm dat ze voor zich hebben. Ook kan het een positieve invloed hebben op de sociale en cognitieve ontwikkeling bij peuters en kleuters.
 • Beloning: De tablet kan een middel zijn om goed gedrag te belonen. Het verdienen van extra schermtijd na bijvoorbeeld het opruimen van hun speelgoed, leert het kind verantwoordelijk te zijn.
 • Leerzame apps: Er zijn voldoende games die naast leuk, ook nog erg leerzaam zijn. Een spel met verschillende levels daagt het kind uit. Zo worden kinderen op een leuke manier aangemoedigd om te leren.
 • Voorbeeldfunctie: Als ouder heb je natuurlijk een voorbeeldfunctie voor je kind. Het kind de tablet ontzeggen, terwijl je zelf de hele dag op de smartphone zit, geeft niet het juiste voorbeeld.

Lange wachtrijen voor de incheckbalie op het vliegveld of een 15 uur durende autorit naar het zuiden van Frankrijk; de verveling kan al snel toeslaan.

Vooral wanneer je reist met jongere kinderen, is het belangrijk dat ze voldoende vermaak hebben tijdens een lange rit op de achterbank.

Een kindertablet kan dan ook de perfecte keus zijn om je kinderen én jezelf even wat rust te gunnen.

Het is de perfecte ‘oppas’, die ervoor zorgt dat jongeren op een veilige manier met nieuwe media leren omgaan.

Kunnen kinderen op een gewone tablet zomaar onveilige websites bezoeken, foute YouTube filmpjes kijken en jouw mail lezen?

Bij een tablet dat specifiek gericht is op jonge kinderen, worden de ongeschikte websites en apps automatisch gefilterd.

Daarnaast bieden deze apparaten voldoende offline functies aan, waardoor je niet altijd afhankelijk bent van een wifi-verbinding.

De kinderen kunnen boeken lezen, educatieve spelletjes doen of met elkaar een film kijken op Netflix.

Het veelzijdige apparaat kan daarnaast de creativiteit en communicatievaardigheid van het kind stimuleren.

Met de juiste afspraken en een duidelijke tijdsbeperking hoef jij je zeker niet schuldig te voelen wanneer je de kinderen even zoet houdt.

Met de juiste tablet is de kans dat zowel jij als de kinderen ontspannen op de vakantiebestemming aankomen een stuk groter!

Lees ook: beoordeling van de leukste reisspellen voor 2 personen of meer

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.