Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Ecologische voetafdruk van speelgoed op onze planeet: wat je moet weten

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Welk effect heeft speelgoed op onze natuur?

Speelgoed heeft naast plezier ook een negatieve impact op onze natuur. De ecologische voetafdruk van speelgoed wordt bepaald door de gebruikte grondstoffen, materialen, productieprocessen en afvalstromen die nodig zijn om het te maken.

In dit artikel bespreek ik de effecten van speelgoed op onze natuur en hoe je de ecologische voetafdruk van speelgoed kunt verminderen.

Wat is de ecologische voetafdruk van speelgoed

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

De ecologische voetafdruk van speelgoed onder de loep

De ecologische voetafdruk is een manier om te kijken naar de impact van onze consumptie op het milieu. Het omvat allerhande factoren, zoals de hoeveelheid grond- en wateroppervlakte die nodig is om producten te maken en afval te verwerken. Bij speelgoed betekent dit dat we rekening houden met de materialen, productieprocessen en afvalstromen die ermee gepaard gaan.

Waarom is het belangrijk om naar de ecologische voetafdruk van speelgoed te kijken?

Helaas hebben veel speelgoedproducten een negatieve impact op het milieu. Door bewust te kiezen voor duurzamer speelgoed, kunnen we onze persoonlijke ecologische voetafdruk verkleinen. Bovendien helpt het vergelijken van verschillende speelgoedproducten ons om beter geïnformeerde keuzes te maken en ons gedrag aan te passen.

Welke stappen kun je nemen om de ecologische voetafdruk van speelgoed te verkleinen?

Er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om de ecologische voetafdruk van speelgoed te verkleinen:

 • Kies voor duurzame materialen: Zoek naar speelgoed gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen, zoals hout of bamboe.
 • Let op schadelijke chemicaliën: Vermijd speelgoed dat giftige stoffen bevat, zoals ftalaten of lood.
 • Ga voor recycleerbaar speelgoed: Kies speelgoed dat aan het einde van zijn levensduur gemakkelijk gerecycled kan worden.
 • Koop minder speelgoed: Door minder speelgoed te kopen, verklein je de vraag naar nieuwe producten en verminder je de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd.

Wat zijn enkele voorbeelden van speelgoed met een lagere ecologische voetafdruk?

Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om speelgoed met een lagere ecologische voetafdruk. Enkele voorbeelden zijn:

 • Houten speelgoed: Hout is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal dat vaak een lagere ecologische voetafdruk heeft dan plastic.
 • Speelgoed gemaakt van gerecyclede materialen: Dit soort speelgoed helpt om afval te verminderen en grondstoffen te besparen.
 • Educatief speelgoed dat kinderen leert over het milieu: Door kinderen bewust te maken van milieukwesties, kunnen we hen inspireren om zelf duurzamere keuzes te maken.

Al met al begint het verkleinen van de ecologische voetafdruk van speelgoed bij onszelf. Door bewust te kiezen voor duurzamere opties en ons gedrag aan te passen, kunnen we samen een verschil maken voor het milieu.

De invloed van speelgoed op onze natuur

Als we denken aan speelgoed, denken we vaak aan plezier en ontspanning voor kinderen. Maar staan we er wel eens bij stil wat de impact van al dat speelgoed op onze natuurlijke omgeving is? Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat het milieu een grote rol speelt in ons leven en dat van toekomstige generaties. Door bewust te kiezen voor duurzaam en milieuvriendelijk speelgoed, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen.

De gevolgen van speelgoedproductie voor het milieu

De productie van speelgoed heeft op verschillende manieren invloed op het milieu:

 • Ontbossing: Voor de productie van houten speelgoed worden vaak bomen gekapt. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Kies daarom voor merken die duurzaam hout gebruiken, bijvoorbeeld met een FSC-keurmerk.
 • Plastic vervuiling: Veel speelgoed is gemaakt van plastic, wat een grote belasting is voor het milieu. Kies liever voor speelgoed van natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe of bioplastic.
 • Chemische stoffen: Bij de productie van speelgoed worden soms schadelijke chemicaliën gebruikt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van kinderen. Kies voor speelgoed dat vrij is van giftige stoffen en veilig is voor je kind.

Tips voor het kiezen van milieuvriendelijk speelgoed

 • Kijk naar de materialen: Kies voor speelgoed gemaakt van duurzame, natuurlijke en recyclebare materialen.
 • Ga voor tweedehands: Door tweedehands speelgoed te kopen, geef je bestaand speelgoed een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe productie.
 • Kies voor kwaliteit: Goedkoop speelgoed gaat vaak snel stuk en belandt dan op de afvalberg. Investeer liever in speelgoed van goede kwaliteit dat jaren meegaat.
 • Let op keurmerken: Er zijn verschillende keurmerken die aangeven of speelgoed duurzaam en milieuvriendelijk is. Zoek naar keurmerken zoals FSC, CE en het Europese Ecolabel.

Welke soorten duurzaam speelgoed zijn er?

Er zijn tal van duurzame en milieuvriendelijke speelgoedopties om uit te kiezen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Houten speelgoed: Denk aan blokken, puzzels en treinbanen. Hout is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal, en houten speelgoed gaat vaak lang mee.
 • Bioplastic speelgoed: Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor traditioneel plastic speelgoed. Bioplastic wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen en is vaak composteerbaar.
 • Knutsel- en creatief materiaal: Kies voor knutselmateriaal gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen, zoals gerecycled papier, natuurlijke verf en klei zonder schadelijke stoffen.
 • Educatief speelgoed: Leerzame spellen en activiteiten die kinderen bewust maken van het milieu en duurzaamheid, zoals een insectenhotel bouwen of een moestuin aanleggen.

Door bewust te kiezen voor duurzaam en milieuvriendelijk speelgoed, draag je bij aan een betere toekomst voor onze planeet en voor de generaties die na ons komen.

Duurzaam speelgoed: gemaakt van milieuvriendelijke materialen

Wist je dat veel duurzaam speelgoed gemaakt wordt van resthout? Resthout is hout dat overblijft na de productie van andere houten producten. Door dit hout te gebruiken voor speelgoed, voorkomen fabrikanten dat het als afval wordt weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig houten poppenhuis of een kleurrijke blokkenset. Het gebruik van resthout vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van speelgoed, maar zorgt ook voor een lange levensduur.

Stof: zacht en duurzaam

Stoffen poppen en knuffels zijn niet alleen knuffelbaar, maar ook een milieuvriendelijke keuze. Veel fabrikanten kiezen voor duurzame stoffen, zoals biologisch katoen of gerecycled textiel. Deze materialen zijn zachter voor de huid van je kind en beter voor het milieu. Bovendien zijn stoffen speeltjes vaak wasbaar, wat de levensduur verlengt.

Rubber: een natuurlijk alternatief

Rubber is een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de rubberboom. Het is een geweldig alternatief voor plastic en wordt vaak gebruikt voor bijtspeeltjes, ballen en badspeelgoed. Rubber is niet alleen duurzaam, maar ook veilig voor je kind, omdat het geen schadelijke chemicaliën bevat.

Knutselmateriaal: creatief en milieuvriendelijk

Ook knutselmateriaal kan duurzaam zijn. Denk aan klei op basis van natuurlijke ingrediënten, gerecycled papier of kleurpotloden gemaakt van duurzaam hout. Door te kiezen voor milieuvriendelijk knutselmateriaal, stimuleer je niet alleen de creativiteit van je kind, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

Houten keukentjes: een duurzame speelkeuken

Een houten keukentje is een populair speelgoed voor kinderen. In plaats van een plastic variant, kun je kiezen voor een duurzaam houten keukentje. Deze keukentjes zijn vaak gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, wat betekent dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Zo draag je bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Door te kiezen voor speelgoed gemaakt van duurzame materialen, zoals resthout, stof, rubber, milieuvriendelijk knutselmateriaal en FSC-gecertificeerd hout, zorg je niet alleen voor uren speelplezier voor je kind, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

De invloed van plastic speelgoed op onze planeet

We weten allemaal dat plastic een groot probleem is voor het milieu. Maar wist je dat speelgoed een van de grootste boosdoeners is? Jaarlijks belandt er een enorme hoeveelheid plastic speelgoed in onze oceanen en op onze stranden. Dit heeft niet alleen negatieve effecten op dieren en hun leefomgeving, maar ook op ons als mensen. Onderzoekers hebben zelfs kleine stukjes plastic gevonden in vis die we eten!

De gevolgen voor dieren en de natuur

Dieren zijn vaak de dupe van onze plasticverslaving. Ze raken verstrikt in plastic afval of eten het op, wat kan leiden tot ernstige schade of zelfs de dood. Bovendien draagt de productie van plastic speelgoed bij aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen.

Wat doen bedrijven en landen om het probleem aan te pakken?

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en landen die inzien dat er iets moet veranderen. Zo zijn er inspanningen van de Europese Unie om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en zijn er campagnes om mensen bewust te maken van de gevolgen van plastic vervuiling. Ook zijn er bedrijven die kiezen voor duurzamere materialen en productiemethoden. Toch is er nog een lange weg te gaan en is het belangrijk dat we zelf ook ons steentje bijdragen.

Hoe kunnen we zelf een verschil maken?

Er zijn verschillende manieren waarop we zelf kunnen bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van speelgoed:

 • Kies voor speelgoed van duurzame materialen, zoals hout of gerecycled plastic.
 • Koop minder speelgoed en geef het een tweede leven door het te doneren of door te geven aan vrienden en familie.
 • Let op keurmerken die aangeven dat een product milieuvriendelijk is geproduceerd.
 • Neem deel aan opruimacties op het strand of in de natuur om zwerfafval op te ruimen.

Samen de uitdaging aangaan

Het is duidelijk dat plastic speelgoed een grote impact heeft op onze planeet en dat er nog veel werk aan de winkel is. Laten we samen de uitdaging aangaan en bewustere keuzes maken als het gaat om speelgoed. Zo zorgen we niet alleen voor een betere toekomst voor onze kinderen, maar ook voor de dieren en de natuur die ons zo dierbaar zijn.

De invloed van schadelijke chemicaliën in speelgoed

Als ouders willen we natuurlijk het beste voor onze kinderen, en dat betekent ook dat we aandacht moeten besteden aan de materialen waarvan hun speelgoed is gemaakt. Veel speelgoed bevat schadelijke chemicaliën die niet alleen een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van onze kinderen, maar ook voor het milieu. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld hormonale effecten hebben op jonge kinderen en een negatieve impact hebben op het milieu wanneer ze niet op de juiste manier worden afgebroken.

Hoe kies je voor veiligere speelgoedalternatieven?

Gelukkig zijn er manieren om speelgoed te kiezen dat minder schadelijke chemicaliën bevat:

 • Let op keurmerken: Kies voor speelgoed met Europese keurmerken, zoals CE en EN71, die aangeven dat het speelgoed voldoet aan strenge veiligheidsnormen.
 • Kies voor milieuvriendelijke materialen: Ga voor speelgoed gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals hout, bamboe, of plantaardige plastics.
 • Vermijd bepaalde soorten plastic: Kies voor speelgoed gemaakt van veiligere plastics, zoals polypropyleen (PP) of polyethyleen (PE), in plaats van PVC, dat vaak ftalaten bevat.
 • Lees etiketten: Controleer de verpakking van het speelgoed op informatie over de gebruikte materialen en chemicaliën.

Wat kunnen we nog meer doen?

Naast het kiezen van veiliger speelgoed, kunnen we ook:

 • Speelgoed delen: Door speelgoed te delen met vrienden en familie, kunnen we de ecologische voetafdruk van speelgoed verminderen en geld besparen.
 • Recyclen: Zorg ervoor dat oud speelgoed op de juiste manier wordt gerecycled om de impact op het milieu te minimaliseren.
 • Onderzoek doen: Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie over schadelijke chemicaliën in speelgoed en deel deze kennis met andere ouders.

Door bewust te kiezen voor veiliger en milieuvriendelijker speelgoed, kunnen we zowel de gezondheid van onze kinderen als die van onze planeet beschermen.

Ecologisch verantwoord speelgoed: tips om bewust te kiezen

Wist je dat je een groot verschil kunt maken door te kiezen voor tweedehands speelgoed? In Nederland zijn er tal van mogelijkheden om tweedehands speelgoed te vinden. Struin bijvoorbeeld rond op Marktplaats, bezoek kringloopwinkels of ruil speelgoed met vrienden en familie. Door voor hergebruikte spullen te kiezen, verklein je de ecologische voetafdruk van het speelgoed aanzienlijk.

Check de zolder en de schuur

Soms hoef je niet eens verder te kijken dan je eigen huis. Grote kans dat er op zolder of in de schuur nog speelgoed ligt dat een tijdje niet is gebruikt. Geef deze spullen een nieuw leven door ze weer tevoorschijn te halen en aan je kind te geven. Zo bespaar je op de aanschaf van nieuw speelgoed en draag je bij aan een betere wereld.

Maak gebruik van de speelotheek

In veel gemeentes bestaat er zoiets als een speelotheek, waar je speelgoed kunt lenen. Neem een abonnement op zo’n speelotheek en wissel regelmatig van speelgoed. Hiermee voorkom je dat je onnodig veel speelgoed in huis haalt en stimuleer je duurzaam gebruik.

Kies voor duurzaam geproduceerd speelgoed

Als je toch nieuw speelgoed wilt kopen, kies dan voor duurzaam geproduceerd speelgoed. Let op keurmerken en kies voor materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals hout of gerecycled plastic. Milieucentraal heeft een handige lijst met keurmerken die je kunt raadplegen.

Wees creatief met cadeaus

Bij verjaardagen en feestdagen komt er vaak veel nieuw speelgoed het huis binnen. Probeer eens iets anders te geven, zoals een dagje weg, een proefles voor een leuke activiteit of zelfgemaakt speelgoed. Hiermee maak je niet alleen je kind blij, maar draag je ook bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Leer je kind bewust omgaan met speelgoed

Naast het kiezen van duurzaam speelgoed, is het ook belangrijk om je kind bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Leer ze om zuinig te zijn op hun spullen en leg uit waarom het belangrijk is om rekening te houden met het milieu. Zo draag je bij aan een betere toekomst voor je kind en de wereld om hen heen.

Door deze tips in het achterhoofd te houden, kun je als ouder een positieve verandering teweegbrengen en bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk van speelgoed. Het is een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken voor onze planeet.

Recycleerbaar speelgoed: een milieuvriendelijke keuze

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en dat betekent ook zorgen voor een gezonde en veilige omgeving om in op te groeien. Een manier om hieraan bij te dragen, is door te kiezen voor recycleerbaar speelgoed. Dit soort speelgoed is ontworpen om na gebruik eenvoudig gerecycled te worden, waardoor het minder belastend is voor het milieu. Daarnaast zijn er vaak ook andere voordelen aan verbonden, zoals een focus op veiligheid en duurzaamheid.

Wat maakt speelgoed recycleerbaar?

Recycleerbaar speelgoed is gemaakt van materialen die na gebruik opnieuw verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Dit betekent dat er minder afval op de markt komt en dat er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie van nieuw speelgoed. Veel recycleerbaar speelgoed is gemaakt van plastic, maar er bestaan ook soorten die gemaakt zijn van andere materialen, zoals hout of bamboe.

Recycleerbaar speelgoed en de ontwikkeling van je kind

Naast de milieuvriendelijke aspecten van recycleerbaar speelgoed, zijn er ook voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Veel recycleerbaar speelgoed is ontworpen met een focus op eenvoud en creativiteit, wat kan helpen bij het stimuleren van de verbeeldingskracht en het probleemoplossend vermogen van je kind. Bovendien kan het kiezen voor duurzaam en recycleerbaar speelgoed een goed moment zijn om je kind te leren over het belang van zorg voor het milieu en het maken van verantwoorde keuzes.

Dus, als je op zoek bent naar speelgoed dat zowel leuk als milieuvriendelijk is, overweeg dan eens om recycleerbaar speelgoed te kopen. Het is een geweldige manier om je kind te vermaken en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op onze planeet.

Conclusie

Als je deze tips volgt, kun je de ecologische voetafdruk van je speelgoed verlagen. Kies duurzame materialen, recycleer het speelgoed wanneer het niet meer gebruikt wordt, en kies minder speelgoed.

Het is belangrijk om de ecologische voetafdruk van je speelgoed te kennen, zodat je er bewust mee kunt omgaan.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.