Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Drones: Zijn ze leuk voor kinderen?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Drones zijn de laatste jaren erg populair geworden. Vooral onder kinderen zijn ze leuk om mee te spelen. Het is een geweldige manier om ze te leren over technologie en experimenteren. Daarnaast zijn ze een geweldige manier om kinderen buiten te laten komen en genieten van de natuur. In dit artikel vertel ik je alles over drones en waarom ze zo populair zijn onder kinderen. 

Laten we eerst kijken naar de populariteit van drones onder kinderen. Daarna kom ik in detail op de redenen waarom drones zo populair zijn bij kinderen.

Zijn drones leuk voor kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Introductie tot drones en hun populariteit bij kinderen

Drones zijn de laatste jaren enorm populair geworden, vooral onder kinderen. Maar wat zijn drones eigenlijk en waarom zijn ze zo leuk om mee te spelen? In deze post vertel ik je alles wat je moet weten over drones en waarom ze zo’n hit zijn bij kinderen.

Wat zijn drones?

Een drone is een apparaat dat op afstand bestuurbaar is en in staat is om te vliegen. Drones zijn er in verschillende soorten en maten, van goedkope speelgoeddrones tot professionele drones met geavanceerde specificaties en functies.

Waarom zijn drones zo populair bij kinderen?

Er zijn verschillende redenen waarom drones zo populair zijn bij kinderen:

 • Drones zijn leuk om mee te spelen en bieden veel plezier en vermaak.
 • Kinderen vinden het geweldig om te experimenteren met de verschillende functies van een drone, zoals de camera en de automatische piloot.
 • Drones zijn een geweldige manier om kinderen te leren over technologie en wetenschap.
 • Drones zijn een geweldige manier om kinderen buiten te krijgen en te laten genieten van de natuur.

Waar moet je op letten bij het kopen van een drone voor kinderen?

Als je een drone voor je kind wilt kopen, zijn er een aantal eigenschappen waaraan je moet letten:

 • De leeftijd waarop een kind veilig met een drone kan vliegen verschilt per model. Let daarom goed op de specificaties van de drone.
 • Zorg ervoor dat de drone beschikt over propeller guards, zodat je kind hiermee geen problemen krijgt als het ergens tegenaan vliegt.
 • Let op de stabiliteit van de drone, vooral als je kind nog niet zo ervaren is met het vliegen van drones.
 • Zorg ervoor dat de drone beschikt over een zogeheten gimbal, waarmee de camera gestabiliseerd wordt. Hiermee voorkom je dat de beelden slecht worden als de drone beweegt.
 • Kies voor een drone die gemakkelijk te besturen is en niet te moeilijk presteert. Een te moeilijke drone kan frustrerend zijn voor kinderen.
 • Let op de setjes die geleverd worden bij de drone. Zijn er extra onderdelen die eventueel vervangen moeten worden? Zorg ervoor dat deze gemakkelijk te verwijderen en te vervangen zijn.
 • Zorg ervoor dat de drone beschikt over een goede app, zodat je de drone gemakkelijk kunt besturen met je telefoon.

Welke drones zijn het beste voor kinderen?

Er zijn veel verschillende drones op de markt (de beste hier beoordeeld) die geschikt zijn voor kinderen. Hieronder vind je een aantal populaire opties:

 • Ryze Tello: deze drone beschikt over een camera en is gemakkelijk te besturen. Bovendien is hij relatief goedkoop.
 • Syma X5C: deze drone beschikt over een camera en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • DJI Mavic Mini: deze drone beschikt over geavanceerde specificaties en functies, maar is wel duurder dan de andere opties.
 • DJI Spark: deze drone beschikt over een camera en automatische piloot functies, waardoor hij gemakkelijk te besturen is.

Wat is er zo leuk aan een drone?

Drones zijn tegenwoordig enorm populair bij kinderen van alle leeftijden. Maar wat maakt deze quadcopters zo leuk? Hieronder hebben we een aantal redenen op een rijtje gezet waarom kinderen zo gek zijn op drones.

Prachtige beelden maken met een drone

Een van de grootste functies van een drone is het maken van prachtige beelden vanuit de lucht. Kinderen vinden het geweldig om hun eigen plaatjes te schieten vanuit de lucht. Met een goedkope drone met wifi en een mini-camera kunnen kinderen de mooiste foto’s en video’s maken. Zo kunnen ze hun eigen unieke beelden creëren die diep in hun buidel van herinneringen zullen zitten.

Besturen van een drone als hobby

Het besturen van een drone is een hobby op zich. Kinderen vinden het fantastisch om te leren hoe ze een drone kunnen besturen en hoe ze verschillende systemen kunnen gebruiken om de drone te laten vliegen. Het is een uitdaging om de controle over de drone te krijgen en te houden. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te doen.

Geschikt voor verschillende leeftijden

Drones zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Er zijn drones die speciaal ontworpen zijn voor jongere kinderen, zoals de Cheerson CX-10 Mini Quadcopter. Deze drone is gemakkelijk op te zitten en te besturen, zelfs voor jongere kinderen. Daarnaast zijn er ook drones die geschikt zijn voor oudere kinderen en tieners, zoals de DJI Mavic Air 2. Deze drone heeft meer functies en is beter uitgevoerd, waardoor het een uitdaging is voor oudere kinderen.

Veiligheid en wetgeving

Het is belangrijk om te denken aan de veiligheid van kinderen bij het gebruik van drones. Kinderen moeten weten hoe ze de drone veilig kunnen besturen en hoe ze de drone moeten laden. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de lokale wetgeving is met betrekking tot het gebruik van drones. Het is ook belangrijk om toezicht te houden op kinderen terwijl ze de drone gebruiken om te voorkomen dat er schade wordt veroorzaakt door een crash.

Uitdaging en vaardigheden ontwikkelen

Het besturen van een drone vereist bepaalde vaardigheden en het is een uitdaging voor kinderen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Het vereist concentratie, controle en soms ook een combinatie van handmatige en smartphone knopjes. Het is een geweldige manier voor kinderen om hun vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren.

Wat is de minimale leeftijd voor kinderen om drone te vliegen?

Als het gaat om het vliegen met drones, is er geen vaste leeftijdsgrens. Het hangt allemaal af van verschillende factoren, zoals de vaardigheden van het kind, de omgeving waarin de drone wordt gevlogen en de wetgeving in het land waarin je woont. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

De wetgeving

In Nederland geldt dat kinderen vanaf 16 jaar een vliegbewijs nodig hebben om een drone te mogen besturen. Voor kinderen onder de 16 jaar moet er altijd een waarnemer aanwezig zijn die minimaal 18 jaar oud is en de drone in de gaten houdt. Het is belangrijk om de wetgeving goed door te lezen voordat je een drone koopt en begint met vliegen. Check bijvoorbeeld de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

De vaardigheden van het kind

Het is belangrijk om te bepalen of je kind de vaardigheden heeft om een drone te besturen. Sommige kinderen zijn behoorlijk handig en kunnen meteen goed overweg met een drone, terwijl anderen wat meer hulp nodig hebben. Het doorzettingsvermogen en de aanleg van het kind spelen hierbij een rol. Het is ook belangrijk om te bedenken dat sommige drones lastig te besturen kunnen zijn, vooral als ze erg gevoelig zijn voor wind.

De omgeving waarin de drone wordt gevlogen

Als je kind een drone wil vliegen, is het belangrijk om te bepalen waar dit kan gebeuren. Een kleine speelgoeddrone kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor binnen, terwijl een grotere drone beter buiten kan worden gevlogen. Het is belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte is en dat er geen obstakels zijn waar de drone tegenaan kan vliegen. Houd er ook rekening mee dat een drone snel kan zijn en dat je hem eventueel kwijt kunt raken als hij te ver weg vliegt.

Wat zijn de voor en nadelen van drones?

Drones zijn tegenwoordig onwijs populair. Het aanbod van drones is enorm en de vraag blijft maar stijgen. Maar voordat je een drone aanschaft, is het belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen ervan zijn. In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje.

Voordelen van drones

 • Praktische toepassingen: Drones worden steeds vaker gebruikt door bedrijven en consumenten voor praktische doeleinden. Zo worden drones ingezet voor het maken van luchtfoto’s en -video’s, het inspecteren van gebouwen en infrastructuur, het controleren van gewassen en het monitoren van natuurgebieden.
 • Prachtige beelden: Met een drone kun je prachtige beelden maken vanuit de lucht. Dit geeft een uniek perspectief op de omgeving en zorgt voor adembenemende beelden.
 • Variërende uitvoeringen: Het aanbod van drones is enorm en de uitvoeringen variëren van goedkope beginnersdrones tot professionele vliegers met duizenden euro’s aan meerwaarde. Hiermee kun je kiezen welke drone het beste bij jou past en waar je mee wilt beginnen.
 • Goedkoper dan vroeger: Drones zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan een paar jaar geleden. Voor een paar tientjes kun je al een drone kopen. Weliswaar is de kwaliteit dan minder, maar hiermee kun je wel onder de knie krijgen hoe je moet vliegen.
 • Bespaart tijd en geld: Drones kunnen worden ingezet om opdrachten uit te voeren die anders veel tijd en geld zouden kosten. Zo zetten boeren massaal drones in om hun gewassen te checken en hoeven ze niet meer het land op om elk plantje afzonderlijk te bekijken. Dit bespaart tijd en geld.

Waar moet een drone voor kinderen aan voldoen?

Als je een drone voor je kind wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke functies waar je op moet letten. Hier zijn de belangrijkste:

Minimumleeftijd en beginner-vriendelijkheid

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de meeste drones niet geschikt zijn voor kleuters. De minimumleeftijd varieert per drone, maar de meeste drones zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is belangrijk om een drone te kiezen die geschikt is voor beginners, zodat je kind niet gefrustreerd raakt en de drone snel aan de kant legt.

Stabiliteit en veiligheid

Een goede drone voor kinderen moet stabiel zijn en beschikken over een aantal handige veiligheidsfuncties. Zo moet de drone zichzelf kunnen stabiliseren als je kind hem loslaat, zodat hij niet meteen naar beneden valt. Ook is het belangrijk dat de drone beschikt over een Return to Home (RTH) functie, zodat hij automatisch terugkeert naar de plek waar hij is opgestegen als de batterij bijna leeg is.

Extra functies

Als je kind wat meer ervaring heeft met het vliegen van drones, kan het leuk zijn om een drone te kiezen met extra functies. Zo kan een camera erg leuk zijn, zodat je kind de drone kan gebruiken om foto’s en video’s te maken. Ook kan een automatische piloot functie erg handig zijn, zodat je kind de drone kan laten vliegen terwijl hij zich richt op het maken van mooie beelden.

Budget

Een goedkope drone kan erg verleidelijk zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat de allergoedkoopste drones vaak niet erg stabiel zijn en niet beschikken over de belangrijkste veiligheidsfuncties. Een drone van rond de honderd euro is een goede keuze voor beginners. Wil je een drone met meer functies, dan zul je al snel honderden euro’s moeten neertellen.

Bestuurbaarheid van de drone?

De bestuurbaarheid van een drone is wellicht het belangrijkste aspect om te overwegen bij het kopen van een drone voor schoolkinderen. Hiermee bedoelen we de moeilijkheidsgraad van het besturen van de drone en de systemen die de drone heeft om zichzelf in de lucht te houden.

Automatische hoogtemeter

Een automatische hoogtemeter is een systeem dat de hoogte van de drone handhaaft en ervoor zorgt dat de drone niks doet wanneer deze nagenoeg op dezelfde hoogte blijft hangen. Dit is vooral handig voor beginnende schoolkinderen die nog moeten wennen aan het besturen van een drone. Hiermee blijft de drone op dezelfde plek hangen en kunnen ze rustig nadenken over hun volgende stap.

Windbestendigheid

Een ander belangrijk aspect van de bestuurbaarheid van een drone is de windbestendigheid. Wanneer er wind staat, kan de drone weggeblazen worden of naar een bepaalde kant getrokken worden. Een goede drone heeft systemen die ervoor zorgen dat de drone vrijwel automatisch op dezelfde hoogte blijft hangen, zelfs als er wind staat.

Handleiding en software

Een goede drone voor schoolkinderen heeft een duidelijke handleiding meegeleverd waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je de drone vliegklaar maakt en bestuurt. Ook is er vaak software beschikbaar waarmee je de drone kunt besturen en instellingen kunt aanpassen. Het is belangrijk om deze software goed te begrijpen voordat je de drone gaat besturen.

Geen GPS of toch wel GPS op de drone van je kind?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig kan spelen met zijn of haar drone. Een belangrijke overweging bij het kopen van een drone is of deze beschikt over GPS. Hieronder vertel ik je waarom GPS belangrijk kan zijn voor de veiligheid van je kind en waar je op moet letten bij het kiezen van een drone met GPS.

Waarom is GPS belangrijk?

Een drone met GPS beschikt over een terugkeerfunctie, waardoor de drone automatisch terugkeert naar de positie waar hij is opgestegen. Dit kan handig zijn als de drone buiten het bereik van de afstandsbediening vliegt of als je kind de controle over de drone verliest. Daarnaast zorgt GPS voor een stabieler vlieggedrag van de drone, omdat de drone zijn positie kan bepalen ten opzichte van de satellieten. Hierdoor zal de drone minder snel bewegen en nagenoeg op dezelfde positie blijven hangen, zelfs bij harde wind.

Waarom zouden drones gevaarlijk zijn?

Privacy

Drones zijn tegenwoordig overal te vinden. Een tijdje geleden vloog er bijvoorbeeld een mekic langs het centraal station in Amsterdam. Het ding stortte gelukkig nét niet op de hoofden van een groep mensen die daar stonden. Maar wat als het wel was gebeurd? En wat als het niet zomaar een mekic was, maar een potentiële fuzzy, zoals Danny beschrijft in zijn article?

Drones kunnen worden gebruikt door de politie om bijvoorbeeld een winkeldief op te sporen, maar ook door de AIVD om terroristen en spionnen in de gaten te houden. En wat te denken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die drones kan inzetten als infiltranten? In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om drones op deze manier te gebruiken, maar het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst wel gebeurt.

Daarnaast worden drones steeds goedkoper, vaker en kleiner. Volgens het ministerie van Justitie zijn drones één van de actuele vormen van groot gevaar voor onze samenleving. Op straat kunnen we al gevolgd worden door gezichtsherkenning en ons persoonlijk leven kan automatisch worden opgenomen via internetverkeer thuis of onderweg. Het kijken over de muren van anderen wordt zo wel heel gemakkelijk.

Veiligheid

Maar ook op het gebied van veiligheid zijn drones potentieel gevaarlijk. Zo kan een laser op een drone de cockpit van een naderend vliegtuig verblinden, wat funest kan zijn voor de veiligheid van de passagiers. Het is ondenkbaar dat criminelen of terroristen drones zouden gebruiken om bijvoorbeeld een aantal drones vlakbij een landingsbaan van een vliegveld te laten vliegen. Dit kan leiden tot een extreem gevaarlijke situatie waarin niemand meer veilig is.

In de praktijk zien we al dat drones soms te dicht bij vliegtuigen komen. Zo had de marechaussee onlangs pech toen er een drone vlakbij een Boeing vloog. Hackers zijn ook weer sowieso aanwezig en het ontstaat een extreem gevaarlijke situatie waarin niemand meer veilig is.

Kortom, drones kunnen zowel op het gebied van privacy als veiligheid voor problemen zorgen. Het is belangrijk dat zowel de overheid als de fabrikanten van drones zich bewust zijn van deze risico’s en er alles aan doen om deze te minimaliseren.

Vergelijking van drones met andere speelgoedopties voor kinderen

Drones zijn de nieuwste toevoeging aan het speelgoedarsenaal van kinderen en ze zijn enorm populair geworden. Maar hoe verhouden drones zich tot andere speelgoedopties voor kinderen? Hieronder vergelijken we drones met andere populaire speelgoedopties.

Uitdagend en leerzaam

Drones zijn uitdagend en leerzaam speelgoed voor kinderen. Ze bieden een geweldige mogelijkheid om probleemoplossend vermogen te ontwikkelen en creatief te zijn. Kinderen kunnen hun ontwerp- en communicatievaardigheden vergroten door samen te werken aan het besturen van de drone. Dit maakt drones een geweldige optie voor kinderen van alle leeftijden.

Afhankelijk van leeftijd en eigenschappen

Bij het kiezen van een drone voor kinderen, is het belangrijk om te letten op de leeftijd en eigenschappen van het kind. Sommige drones zijn beter geschikt voor basisschoolkinderen, terwijl andere beter geschikt zijn voor oudere kinderen. Het is ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten van de drone en te bepalen welke het beste bij het kind passen. Zo kan een goedkope drone zonder GPS geschikt zijn voor jongere kinderen, terwijl een drone met GPS beter geschikt is voor oudere kinderen.

Langdurig speelplezier

Een van de grootste voordelen van drones is dat ze langdurig speelplezier bieden. Kinderen kunnen urenlang plezier hebben met het besturen van hun drone en het verkennen van de omgeving. Sommige drones worden geleverd met een extra setje propellers, zodat kinderen langer kunnen spelen zonder zich zorgen te maken over beschadigde onderdelen.

Projecten en ondersteuning

De overheid steunt projecten die leervertraging bij kinderen willen voorkomen en bevorderen. Zo heeft de Rietveldschool in Badhoevedorp tijdens de zomerschool van augustus 2021 drones verzorgd als primeur voor de kinderen. Projectleider Laura is trots op het resultaat en zegt dat de kinderen daarmee hun vermogen tot samenwerking en probleemoplossing hebben vergroot. De directeur van de school zet zich in om meer van dergelijke acties te bedenken voor het nieuwe schooljaar.

Conclusie

Spelen met drones is een geweldige manier om kinderen te laten experimenteren, hun creativiteit te stimuleren en ze buiten te laten komen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.