Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Dreumes speelt veel alleen | Dit is wat je moet weten als ouder

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Spelen is het essentiële werk van de vroege kinderjaren, we hebben het daar al eerder over gehad.

Maar keer op keer wordt het door ouders en verzorgers soms genegeerd om juist meer gestructureerde activiteiten en tal van na-opvang plannen.

Vrij en alleen spelen is echter een van de dingen die alle vaardigheden en hulpmiddelen kunnen ontwikkelen die kinderen nodig hebben om uit te groeien tot succesvolle volwassenen.

Dreumes speelt veel alleen

Voor kinderen wordt spelen geassocieerd met positieve cognitieve, sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling, met name ongestructureerd spel.

Ongestructureerd en kindgericht spelen stelt kinderen in staat sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, zoals zelfregulatie en samenwerking wanneer ze om de beurt moeten spelen in de speeltuin of ruimte hebben om te rennen in een lokaal park.

Het kan zijn dat je je zorgen maakt dat je dreumes veel alleen speelt.

  • Misschien dat hij veel alleen speelt en niet met jou, maar dit is juist goed.
  • Misschien dat hij veel alleen speelt en niet met leeftijdsgenootjes, maar parallel spelen (“naast” andere kinderen spelen) hoort juist bij de ontwikkeling.

Als ouders hebben we echter niet altijd de kans om de hele tijd met onze kinderen te spelen.

En het is misschien juist wel goed om onze kinderen aan te moedigen om op een kwaliteitsvolle manier zelfstandig te spelen voor momenten waarop we moeten koken, wat werk moeten verzetten of een kort moment alleen moeten hebben.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waarom is onafhankelijk spelen belangrijk?

Hoewel hoogwaardige interacties en speeltijd essentieel zijn voor gezonde relaties en ontwikkeling, profiteren kinderen ook van de mogelijkheden om vaardigheden op het gebied van onafhankelijkheid en zelfregulatie te ontwikkelen.

Over de hele linie zal een kind dat vertrouwd is met onafhankelijk spelen minder snel zeggen dat ze zich vervelen of niet weten wat te doen als speelkameraadjes of elektronische apparaten niet beschikbaar zijn.

Het is belangrijk dat kinderen vreugde in zichzelf vinden. Een vaste speelkameraad in het leven is geen garantie en kinderen moeten leren zichzelf te vermaken.

Als volwassenen die vaak vastgeplakt zitten aan apparaten voor constant entertainment, vinden we dat dit belangrijker dan ooit, en het opvoeden van kinderen die tevreden zijn met zichzelf en hun eigen gedachten is een solide opvoedingsdoel voor ieder van ons.

Onafhankelijk spel bevordert ook creativiteit. Als kinderen worden aangemoedigd om zelf problemen op te lossen, komen ze met eindeloze mogelijkheden.

Welke vaardigheden leert zelfstandig spelen jonge kinderen?

De zelfredzaamheid die nodig is om onafhankelijk spel te ondersteunen, ondersteunt het vermogen van een kind om zich te concentreren en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.

Als er niemand anders is om naar het speelgoed te reiken of een gevallen blokkentoren opnieuw te bouwen, legt ze uit, moet een kind het zelf uitzoeken en kalm blijven om succesvol door te gaan.

Dit bouwt het vermogen op om emoties te beheersen en door te zetten.

Als een kind speelt, alleen of in een groep, ontwikkelen ze een uitvoerende functie.

De uitvoerende functie is het vermogen om hun emoties zelf te reguleren, geduld en impulsbeheersing te ontwikkelen.

Dit zijn allemaal vaardigheden die essentieel zijn voor de algehele gezondheid, ontwikkeling en toekomstig succes van een kind.

Hoe ga je als ouder om met het alleen spelen van je dreumes?

Als ouders hebben we de neiging om tussenbeide te komen en te entertainen of voelen we ons vaak schuldig over de dreumes zijn eigen ding te laten doen.

Maar ze op een veilige en gezonde manier met rust laten, kan heel goed zijn.

Een dreumes die gelukkig speelt op een springkussen of op een deken is bezig met onafhankelijk spelen.

Aangezien je kind ook lekker zelf kan spelen met jou in de buurt, vormen activiteiten zoals spelen op de keukenvloer terwijl je in de buurt kookt een geweldige basis voor verder onafhankelijk spelen.

Bedenk je ook dat zelfstandig spelen niet altijd alleen is. Dreumesen willen je vaak wel gewoon in de kamer, dus wees er voor hen.

Niet alleen geeft je aanwezigheid emotionele steun, je kunt hun spelonafhankelijkheid met lof aanmoedigen.

Dus pak een stapel wasgoed om op te vouwen en nestel je ermee in de speelkamer. Laat ze lekker spelen en misschien zien ze ineens activiteiten waarbij ze met je mee willen doen.

Je dreumes maakt veel mee op dit moment en ontwikkelt zich sterk. Als hij nu veel alleen speelt, niet met jou of niet bij de opvang of gastouder, dan hoeft dat nog niets te betekenen.

Op dit moment zijn ze toch meer met parallel spelen bezig om zich op anderen te focussen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.