Dreumes speelt met eten: Is het erg? & 4 tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Daar gaan we… het is etenstijd en je kleintje zit, zoals gewoonlijk, weer helemaal onder het eten.

En niet alleen je kleintje, ook zijn stoeltje en alles wat bij hem in de buurt staat, zit onder het eten. Je kunt nu eenmaal niet van je dreumes verwachten dat hij netjes eet zonder te spelen en te kliederen.

Maar waarom kliederen kindjes met eten? Dat is voornamelijk omdat hun motoriek gewoonweg nog niet voldoende ontwikkeld is om netjes te eten.

Mijn dreumes speelt met eten

Is het erg als mijn dreumes met eten speelt?

Als je dreumes met eten speelt, is dat helemaal niet erg. Een kind leert zo namelijk onder andere het eten te identificeren. Doe je kleintje een goede slabber om, maar wees vooral niet te streng. Vanaf ongeveer 2 jaar kun je beginnen met wat regels op te stellen.

Lees gauw verder om meer te weten te komen over waarom je je kleintje vooral z’n gangetje moet laten gaan, wat je als ouder beter wel en niet kan doen en tot welke leeftijd het gedrag aanhoudt.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe een dreumes leert wat eten is

Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat eten en aan tafel zitten voor je dreumes gezien moet worden als een leuke bezigheid.

Hij moet het vooral niet zien als een soort straf, waarbij het kind gedwongen wordt om dingen te eten die het niet lekker vindt.

Het is normaal dat je dreumes in de eerste instantie voornamelijk met zijn eten speelt.

Graaien, kneden, gooien met eten, de besmeurde handjes afvegen aan de stoel… Maak je er vooral niet druk om, want zo leert je kleintje hoe eten aanvoelt en het te identificeren.

Ook gebruiken kinderen spelen en kliederen om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Ten slotte zal een kind door met z’n eten te spelen zijn oog-handcoördinatie oefenen!

We ruimen de rommel op en lachen erom, het is geen probleem!

Als je je kindje dat mee kunt geven, dan ben je al een heel eind op weg.

Op een gegeven moment raakt je kind ook gewoon op het spelletje uitgekeken, en zal het met de tijd een betere motoriek ontwikkelen om op een fatsoenlijke om te gaan met zijn maaltijden.

Lees ook: Mijn peuter speelt met eten | 6 tips voor een rustige(r) maaltijd

Wat kun je doen als je dreumes met eten gooit?

Je wil natuurlijk wel zo veel mogelijk voorkomen dat je hele woonkamer besmeurt raakt met eten.

Daarom is het handig om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

  1. Allereerst is het van belang om je kindje een goede slabber om te doen.
  2. Ook kun je een krant onder de kinderstoel zetten en voorkom dat je het stoeltje dichtbij de muren zet.
  3. Belangrijk is dat papa en mama (en broertjes of zusjes) zelf ook het juiste voorbeeld geven door netjes aan tafel te eten.
  4. Verder is het goed als je je kind een complimentje geeft als het netjes met bestek eet, en niet constant met eten aan het spelen is.

Je wil de schade natuurlijk zo veel mogelijk beperken.

Als iedereen zich aan tafel goed gedraagt, zal een kind dat gedrag nabootsen.

Wanneer je je kind beloont voor goed gedrag, leg dan ook uit wat het precies goed heeft gedaan: ‘Je bent lief geweest aan tafel omdat je netjes met je vorkje hebt gegeten’.

Een andere handige tip is de volgende: wanneer je met je dreumes aan tafel gaat, vul dan twee bordjes met eten. Het ene bordje houd je vast, het andere zet je voor je dreumes neer.

Zo kan je kindje ‘spelen’ met zijn eigen bordje en lepeltje, terwijl jij tussendoor je dreumes voert van jouw bordje.

Zo weet je in elk geval zeker dat je kindje genoeg voedsel binnenkrijgt. En jouw kleintje krijgt dus de kans om het voedsel te ontdekken en zijn oog-handcoördinatie te trainen!

Uit eten met de kids en zelf lekker rustig willen kunnen genieten? Ga naar een van de leukste restaurants met speelhoek in Nederland!

Wat moet je vooral niet doen?

Het eten moet geen oefening van discipline worden, houd daar rekening mee. Houd je ook niet te veel bezig met regeltjes, wat telt is dat je kleine rustig leert te eten.

Het belangrijkste hier vooral is dat je niet te streng moet zijn voor je dreumes. Op deze leeftijd kun je ze het beste niet te veel lastigvallen met aan tafel zitten en zich gedragen.

Laat je dreumes zijn gang gaan en corrigeer zijn gedrag waar nodig. Nogmaals: het is van belang dat de maaltijden leuke momenten zijn!

Tot welke leeftijd houdt spelen met eten aan?

Dreumesen zijn onhandig en klungelig, het hoort helemaal bij de leeftijd!

Je moet je er als mama en papa dus zeker op instellen dat je na het eten de stoel en alles eromheen schoon moet maken.

Het is belangrijk om jezelf te verplaatsen in je dreumes; jij zit lekker te spelen, maar mama of papa wordt boos! Maar je doet toch helemaal niks fout?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je kind binnen 2 jaar nog niet fatsoenlijk leert eten. Pas rond de 18 maanden kan een kind overigens pas een vork gebruiken om te eten, ook al blijft het lastig.

Je kind zal dan ook niet meteen al het eten naar binnen krijgen dat het opschept. Wanneer een kind ongeveer 2 jaar oud is, kun je het enkele eenvoudige regels leren.

Op het moment dat je kind motorisch wat meer gecoördineerd is, zal het rommelen vanzelf ophouden.

Een kind kan pas goed met een mes en vork omgaan rond de 6 of 7 jaar.

Voor het koken komt het boodschappen doen. Lees: Boodschappen & maaltijden laten bezorgen voor drukke ouders

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.