Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

CE Keurmerk? Ontdek de Doelen, Toepassingen & Meer!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het CE keurmerk staat op veel producten en je ziet het steeds vaker. Maar wat betekent het eigenlijk?

Het CE keurmerk een officiële Europese markering die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu. Deze regels zijn er om de Europese economie te beschermen.

In dit artikel leg ik je precies uit wat het CE keurmerk is en waar je het op producten kunt vinden.

Wat is het ce keurmerk

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat betekent de CE-markering en waarvoor is het nodig?

De CE-markering is een term die je steeds vaker tegenkomt bij producten die binnen de Europese ruimte verkocht worden. Maar wat houdt het precies in? Hierbij een overzicht van de belangrijkste informatie.

De CE-markering is een keurmerk dat aangeeft dat een product voldoet aan de Europese regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is een verplichte markering voor producten die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) verkocht worden. De CE-markering geeft aan dat het product aan de gestelde eisen voldoet en veilig is om te gebruiken.

Waarop is de CE-markering van toepassing?

De CE-markering is van toepassing op de meeste producten die binnen de EER verkocht worden. Hierbij kun je denken aan elektronica, speelgoed, machines, medische hulpmiddelen en bouwmaterialen. De CE-markering is niet van toepassing op producten die niet binnen de EER verkocht worden.

Hoe krijgt een product een CE-markering?

De fabrikant is verplicht om ervoor te zorgen dat het product aan de gestelde eisen voldoet voordat het op de markt gebracht wordt. De fabrikant moet hiervoor bepaalde stappen doorlopen, zoals het laten testen van het product en het opstellen van een technisch dossier. Vervolgens moet de fabrikant de CE-markering aanbrengen op het product en de bijbehorende documenten opstellen.

Wat zijn de kenmerken van een product met CE-markering?

Een product met CE-markering voldoet aan de Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast staat op het product de CE-markering en is er een bijbehorende verklaring van overeenstemming beschikbaar. Ook moet de fabrikant de technische documentatie beschikbaar stellen.

Wat zijn de gevolgen als een product niet voldoet aan de eisen voor CE-markering?

Als een product niet voldoet aan de eisen voor CE-markering, mag het niet verkocht worden binnen de Europese Unie. De fabrikant is verantwoordelijk voor het zorgen dat het product aan de gestelde eisen voldoet voordat het op de markt gebracht wordt. Als blijkt dat een product niet aan de eisen voldoet, kan de fabrikant een boete krijgen en kan het product uit de handel genomen worden.

Welke producten hebben geen CE-markering nodig?

Sommige producten hebben geen CE-markering nodig, zoals producten die niet binnen de EER verkocht worden. Daarnaast zijn er specifieke producten waarvoor andere richtlijnen gelden, zoals voedingsmiddelen en cosmetica. In sommige gevallen kan het zijn dat een product niet aan de eisen voor CE-markering hoeft te voldoen, bijvoorbeeld als het alleen voor eigen gebruik is.

Waar kun je meer informatie vinden over CE-markering?

Als je meer wilt weten over CE-markering, kun je terecht bij de Europese encyclopedie. Daarnaast kun je op de website van de Europese Commissie meer informatie vinden over CE-markering en de richtlijnen die hierbij horen.

Waarom is CE-markering belangrijk?

Voor de fabrikant betekent CE-markering dat het product voldoet aan de Europese eisen en richtlijnen voor veiligheid en gezondheid. Het geeft de fabrikant ook de vrijheid om het product binnen de EU te verkopen zonder dat het aan verdere regels hoeft te voldoen. Het is echter belangrijk op te merken dat CE-markering geen kwaliteitskeurmerk is en dat het niet betekent dat het product van hoge kwaliteit is.

Waarbij kan CE-markering helpen?

CE-markering kan helpen bij het herkennen van veilige producten en het vermijden van gevaarlijke producten. Het kan ook helpen bij het terugvinden van informatie over een product en het navigeren door de Europese regels en richtlijnen. Daarnaast kan CE-markering helpen bij het kiezen van het juiste product voor een bepaalde toepassing en het biedt ondersteuning bij het voldoen aan de Europese regels en richtlijnen.

Wanneer moet je letten op CE-markering?

Als je een product wilt kopen of verkopen binnen de EU, is het belangrijk om te letten op CE-markering. Het is vooral belangrijk om te letten op CE-markering als het gaat om producten die een hoog risico vormen voor de gezondheid en veiligheid, zoals medische apparatuur en machines. Voordat je een product koopt, is het altijd verstandig om te controleren of het CE-gemarkeerd is en of het voldoet aan de Europese regels en richtlijnen.

Waarvoor is de CE-markering bedoeld?

De CE-markering is een officieel instrument van de Europese Unie (EU) dat bedoeld is om de veiligheid van producten te waarborgen en te zorgen dat producten voldoen aan de wettelijke eisen van de EU. De CE-markering is verplicht voor veel producten die binnen de EU op de markt worden gebracht. Maar waarop is de CE-markering eigenlijk van toepassing?

De CE-markering is van toepassing op meerdere productgroepen, waaronder:

 • Elektrische apparaten en elektronica
 • Medische hulpmiddelen
 • Bouwproducten
 • Consumentenproducten
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Actieve implanteerbare medische hulpmiddelen
 • Explosieven voor civiel gebruik
 • Beveiligingssystemen voor plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen
 • Pleziervaartuigen
 • Liften
 • Radioapparatuur
 • Kabelbaaninstallaties
 • Personenvervoer
 • Geluidsemissie in het milieu buitenshuis
 • Meetinstrumenten
 • Machines
 • Pyrotechnische artikelen
 • Spoorwegsysteem
 • Weegwerktuigen
 • Speelgoedveiligheid
 • Drukapparatuur
 • Gastoestellen
 • Vervoerbare drukvaten

Welke stappen moeten worden genomen voordat een product CE-gemarkeerd mag worden?

Voordat een product CE-gemarkeerd mag worden, moeten er meerdere stappen worden genomen. Zo moet er worden vastgesteld welke Europese richtlijnen en verordeningen van toepassing zijn op het product. Vervolgens moet er worden bepaald welke relevante eisen er gelden voor het product en moet er worden gezorgd dat het product aan deze eisen voldoet. Daarnaast moet er een prestatieverklaring worden opgesteld waarin staat welke prestaties het product levert en welke stappen er zijn genomen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Wat zijn de verplichtingen voor fabrikanten en importeurs?

Fabrikanten en importeurs zijn verplicht om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de relevante Europese richtlijnen en verordeningen voordat ze op de markt worden gebracht. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat het product voorzien is van de CE-markering en de prestatieverklaring. Ook moeten ze ervoor zorgen dat het product gedurende de hele levenscyclus aan de wettelijke eisen blijft voldoen.

Notified en designated bodies

Voor sommige producten is het nodig om een notified of designated body in te schakelen. Dit is een onafhankelijke instantie die het product keurt en beoordeelt of het voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij medische hulpmiddelen en explosieven voor civiel gebruik.

CE-markering bij producten van buiten de EU

CE-markering is een verplichte markering op producten die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) worden verhandeld. Het geeft aan dat het product voldoet aan de Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is belangrijk omdat het de consument beschermt tegen gevaarlijke producten en het zorgt voor een eerlijke concurrentie op de markt.

CE-markering bij producten van buiten de EER

Producten van buiten de EER mogen alleen binnen de EER verhandeld worden als ze voldoen aan dezelfde eisen als producten die binnen de EER zijn geproduceerd. Dit betekent dat deze producten ook moeten voldoen aan de CE-markeringseisen. De importeur is verantwoordelijk voor het controleren of het product aan deze eisen voldoet.

Verantwoordelijkheid van de fabrikant en importeur

De fabrikant is verplicht om het product te voorzien van de CE-markering en om aan te tonen dat het product aan de Europese eisen voldoet. De importeur neemt daarmee de verantwoordelijkheid over van de fabrikant en moet ervoor zorgen dat het product nog steeds aan de eisen voldoet wanneer het op de markt wordt gebracht.

Producten uit specifieke landen

Producten uit landen zoals Turkije, Rusland, Liechtenstein en de Verenigde Staten moeten ook aan de Europese eisen voldoen voordat ze binnen de EER verhandeld mogen worden. De nationale overheden kunnen aanvullende eisen stellen aan deze producten.

Hoe kunnen specialisten helpen?

Specialisten op het gebied van CE-markering kunnen importeurs helpen om te bepalen of hun producten aan de Europese eisen voldoen. Zij kunnen ook helpen bij het maken van de benodigde documentatie en het controleren van het product voordat het op de markt wordt gebracht. Neem contact op met deze specialisten via het contactformulier op hun website.

Wat gebeurt er met producten die niet voldoen aan de eisen van de CE-markering?

Alle producten die binnen de Europese Unie (EU) verhandeld worden, moeten voldoen aan de eisen van de CE-markering. Dit geldt voor zowel nieuwe als gebruikte producten en voor zowel gefabriceerde als geïmporteerde goederen. Als een product niet voldoet aan de eisen van de CE-markering, mag het niet op de Europese markt worden gebracht.

Belangrijke aanpassingen

Als een product niet voldoet aan de eisen van de CE-markering, moet het ondergaan aanpassingen om te voldoen aan de eisen. Dit geldt voor zowel nieuwe als gebruikte producten. Als het product na de aanpassingen voldoet aan de eisen van de CE-markering, mag het opnieuw op de Europese markt worden gebracht.

Vervangen van onderdelen en reparatie

Als onderdelen van een product vervangen moeten worden, moeten deze onderdelen voldoen aan de eisen van de CE-markering. Als het product na de reparatie voldoet aan de eisen van de CE-markering, mag het opnieuw op de Europese markt worden gebracht.

Boete en economisch gevolg

Als een product niet voldoet aan de eisen van de CE-markering en toch op de Europese markt wordt gebracht, kan dit leiden tot een boete. Daarnaast kan het economische gevolgen hebben voor de fabrikant of verkoper, omdat het product mogelijk niet verkocht kan worden.

Conform de warenwet

Het is belangrijk dat producten voldoen aan de eisen van de CE-markering, omdat dit de veiligheid van consumentenproducten waarborgt. De CE-markering is een zogenoemde conformiteitsbeoordeling en geeft aan dat het product voldoet aan de Europese eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu.

Conclusie

Het CE keurmerk is een Europees keurmerk voor veiligheid en milieu dat op producten binnen de Europese Economische Ruimte (EER) staat. Het geeft aan dat het product voldoet aan de Europese regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is een verplicht markering die fabrikanten moeten toepassen op producten die in de Europese Unie worden verkocht. Het is een belangrijk hulpmiddel om veilig te kunnen consumeren. Het is dus belangrijk om het CE-keurmerk te kennen. Hier zijn een aantal tips voor. Kijk op producten naar het CE-keurmerk en controleer of het erop staat.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.