Boeken lezen voor drukke ouders met audiobooks van Storytel

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 30, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ik wil graag lezen maar….

Ik heb geen tijd om boeken te lezen.

Ik heb die woorden vaak gezegd, vooral sinds dat ik moeder ben geworden.

De dagen van urenlang loungen met een boeiende roman, inspirerende biografie of transformationeel zelfhulpboek zijn voorbij.

Tijdens mijn jeugd en tienerjaren verslond ik het ene boek na het andere.

Ik ruilde favoriete boeken met vrienden, bracht uren door in de bibliotheek en spaarde mijn geld voor tripjes naar de Amerikaanse boekhandel in Amsterdam, die bijna alles had.

Ik ben altijd dol geweest op lezen, maar omdat mijn leven vol zit met mooie dingen zoals familie en werk, vind ik mijn tijd om te lezen erg beperkt.

Omdat mijn zoon werd geboren en besloot om zijn eerste levensjaar te gebruiken om me te zegenen met ernstig slaapgebrek, leek mijn aandacht voor lezen te krimpen van hele boeken tot hele tijdschriftartikelen en verloor ik de fut om te lezen.

Tegenwoordig ben ik blij te kunnen melden dat mijn kleuter dol is op slapen en zelfs zal uitslapen als ik het hem toeliet.

Begin dit jaar ging ik voor het eerst sinds mijn zoon werd geboren weer fulltime aan het werk. Een hele overgang!

Nu probeer ik mijn tijd in balans te brengen tussen werk, gezin, bloggen, boodschappen doen en proberen een fatsoenlijke leefomgeving te behouden en tegelijkertijd krankzinnigheid te vermijden.

Geen kleine uitdaging.

Hallo boeken, ik heb jullie gemist!

Ik heb minder tijd dan ooit, maar verleden jaar ontdekte ik opnieuw boeken. Oh wat heb ik het lezen gemist!

Mijn geest wordt ruimer, mijn verbeelding ontsteekt, mijn negatieve denkpatronen worden uitgedaagd.

Elk goed boek dat ik lees zorgt ervoor dat ik op de een of andere manier groei.

Toen ik afgelopen zomer weer boeken begon te lezen, kon ik niet geloven dat ik mezelf zo lang had laten gaan zonder hele boeken te lezen.

Sinds enkele jaren las ik slechts twee boeken per jaar, maar in zes maanden heb ik meer dan een dozijn boeken gelezen.

Dat klinkt misschien niet zo veel voor een fervent lezer, maar voor deze drukke werkende moeder is het veel!

Hoe vinden drukke vrouwen tijd om boeken te lezen? Dit doe ik als volgt:

Audioboeken

Haat me niet omdat ik deze tip deel, en voordat je opmerkt dat “audioboeken niet hetzelfde zijn als echte boeken!” laat me je stoppen… het heeft mijn leven veranderd.

Ik pendel bijna een uur per dag tijdens mijn werkweek. Ik breng niet minder dan 10 uur per week in mijn auto door.

Eerst zag ik audioboeken als een manier om ervoor te zorgen dat al die tijd geen totale verspilling was, maar toen ik eenmaal begon te luisteren was ik helemaal verslaafd.

Ik was praktisch duizelig van de opwinding om nieuwe dingen te leren en geïnspireerd te raken en ik werd weer verliefd op boeken vanwege audioboeken.

Voor mij is het belangrijker om de informatie in mijn hoofd te krijgen dan om te wachten op echte gedrukte boeken.

Als ik tijd heb, maar geen boek kan lezen, “lees” ik een audioboek.

Hoe laat heb je tijd om naar boeken te luisteren? Waarom niet luisteren tijdens hersenloze taken zoals het opvouwen van wasgoed of afwassen.

Probeer een lange wandeling te maken terwijl je naar een boek luistert. Je kunt je geest vullen tijdens ritten in de auto.

En mijn nummer één tip: lekker een boek luisteren terwijl ik de tijd vind om te sporten en wat van die kilotjes kwijt te raken.

Ik ben dol op Storytel voor mijn audioboeken. Met de app op mijn telefoon kan ik gemakkelijk op elk gewenst moment luisteren.

Ik geef sterk de voorkeur aan boeken die door de auteur zelf zijn opgenomen. Ik heb onlangs geluisterd naar een bericht dat is gelezen door een professionele verteller en dat vond ik toch echt wel een stuk minder.

Auteurs neem, indien mogelijk, je eigen boeken zelf op. Het betekent meer voor de lezer, het is persoonlijker en voelt gewoon veel authentieker.

Gelukkig is er genoeg keuze op Storytel!

BJEB (breng je eigen boek)

Als ik een boek probeerde te lezen, nam ik het overal mee naartoe.

Dat boek kwam in mijn tas zodat ik kon lezen tijdens mijn zoon’s 45 minuten dansles, of terwijl ik wachtte om hem op te halen van de zwemclub, of tijdens de lunchpauze, elk mogelijk rustig momentje om te lezen wist ik dat ik mijn boek bij me had.

Met een audioboek heb ik dat voortaan sowieso overal bij me, en kan ik ook gelijk een nieuwe starten wanneer ik er eentje heb “uitgelezen”.

Het is een geweldige service die mijn leven heeft veranderd en me meer tijd voor mezelf heeft gegeven, en het mooie is dat je het 14 dagen gratis kunt proberen:

14 dagen gratis storytel proberen

Bekijk de gratis proef

Luisterboeken over opvoeding

Het mooie is, dat je zelfs je opvoedskills kunt verbeteren, bijvoorbeeld met deze audioboeken:

Opvoedingsboek Afbeeldingen
Real solutions for busy moms van Kathy Ireland Busy parents opvoedingsboek
Quick tips for busy families van Jay Payleitner Quick tips for busy families op Storytel

(bekijk meer boeken over opvoeding)

Ook leuk voorlezen met Storytel

Hoe ziet jouw ideale verhaaltijd met kinderen eruit? Weet je nog hoe dat vroeger voor ons als kinderen ging?

Onze grootmoeders gingen altijd zitten en vertelden een verhaal in al zijn glorie met verschillende stemmen, modulatie en we zaten urenlang vol ontzag te luisteren.

Een naast dat Storytel audioboeken heeft hebben ze ook een hoop e-boeken die je kunt voorlezen zodat je een oneindige onuitputtelijke bron hebt van nieuw verhaal-materiaal (bekijk het aanbod hier).

Maar toch zijn de luisterboeken ook een hele goede toevoeging aan het leren en de fantasie van je kind.

Ik weet bijvoorbeeld nog precies hoe het was om de luisterboeken van Suske en Wiske en de platen van Bert en Ernie (op bandje) te luisteren in de auto, en nu met luisterboeken kan dat weer.

Terug naar het huidige scenario, en onze kinderen kijken nu naar een tekenfilmserie of een film voordat ze een boek lezen. Niet de ideale route, vind je ook niet?

We weten als ouder dat de beste manier om je kinderen van lezen te laten houden, is ze bloot te stellen aan een wereld van boeken.

En als ze eenmaal hebben gekozen wat ze willen, het idee is om hen aan het verhaal te binden door middel van vertelling.

Leren, zoals we weten, is van drie soorten: auditief, kinesthetisch en visueel, en auditief leren helpt het beste. Maar hoe en waarom?

Audioboeken helpen bij het werken aan de uitspraak en modulatie van je kind, waardoor hun vocabulaire wordt opgebouwd.

Visuele ondersteuning is geweldig, maar wanneer kinderen zijn afgestemd om naar verhalen te luisteren, kent hun verbeelding geen grenzen.

Geef toe, we hebben allemaal een mentale schets gemaakt van de grote vriendelijke reus of van Peter Pan lang voordat we zagen hoe ze er eigenlijk uitzagen, toch?!

Als grote fan van audioboeken, kan ik het mijn kinderen niet genoeg aanbevelen om ze ook verliefd te laten worden op boeken!

Als je een ouder bent, overweeg dan audioboeken voor je kinderen. Je zult er net zo dol op zijn als zij!

Hier is de app die je als gezin moet proberen als je verliefd wordt op audioboeken en e-boeken.

Over Storytel

Storytel is een streaming-abonnementsservice met het grootste aanbod audioboeken en e-boeken en ongeveer 6000+ boeken voor kinderen!

Nu zul je nooit tekort schieten aan goede boeken voor je gezin! Storytel is een wereldleider op het gebied van audioboeken met een grote aanwezigheid in Europa.

Wat kan ik hier vinden

Van kinderen tot volwassenen, er is veel voor iedereen om hier te lezen en te luisteren, bij Storytel.

Met boeken in verschillende genres zoals Classics, Fiction, History, Sci-Fi, Non-Fiction, Thrillers en nog veel meer, horen we dat Storytel elke maand ongeveer 100 boeken aan hun collectie toevoegt.

Waarom vindt elke ouder het nuttig

Als ouder vond ik het leukste aan hun grote verscheidenheid aan regionale en internationale boeken voor kinderen.

Of je nu een reis met de kinderen plant of je wilt dat ze zich ontspannen en verdiepen met een goed verhaal, hun verzameling audioboeken en e-boeken is geschikt voor kinderen van peuters tot tweens.

Van Roald Dahl tot Champak, van Peppa Pig tot Heidi, je krijgt hier het beste van kinderenboeken.

Je kunt de audiosnelheid aanpassen om kinderen van verschillende leeftijden te helpen en ook een slaaptimer instellen, een functie die veel voorkomt bij de meeste streamingdiensten.

Tijdens het rijden de telefoon of het tablet aan je kinderen overhandigen? Hier is het goede nieuws.

Met de Kids-modus, waar je een wachtwoord kunt instellen, presenteert Storytel kinderboeken onder een filter dat wordt geleverd met een pin, en kinderen ontvangen aanbevelingen en een aangepaste boekenplank op basis van hun reads en niets anders dat willekeurig en ongeschikt is voor hun leeftijd.

Storytel op tablet en telefoon

Een account voor meerdere devices

Wat ik leuk vond aan deze app

Het geeft me de mogelijkheid om te lezen én luisteren waar ik maar wil zodat ik eindelijk weer eens aan boeken toekom.

Wat ik het leukste vond, was de automatische synchronisatiefunctie tussen audioboeken en e-boeken.

Stel dat je wilt doorgaan met een boek waarnaar je aan het luisteren was, de e-bookversie (als deze beschikbaar is voor die titel), wordt geopend in de exacte regel om de lezer te helpen naadloos door te gaan.

Niet alleen romans, ze hebben ook korte verhalen, gedichten en andere series voor boekverslaafden waardoor dit een voorkeursapp op je telefoon of tablet is.

Het gedeelte dat ik het leukste vond, ze zijn beschikbaar op iOS, Android en Windows.

Dus als je niet wilt dat je kinderen lang naar je telefoon of tablet staren, download je het gewoon op je Windows-bureaublad en kunnen ze het uren lezen of beluisteren.

Ben je bang voor vliegreizen met kinderen? Doe dan slim, download vooraf hun favoriete boeken en luister er naadloos naar, zelfs wanneer je telefoon in de vluchtmodus staat.

Wat is er niet om van te houden aan deze app? Probeer de gratis proefversie nu en kijk of jij er net zo van gaat houden als ik:

14 dagen gratis storytel proberen

Bekijk het gratis proefabonnement

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.