Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Reliëfdruk met je kinderen: een leuke manier om creatief bezig te zijn

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Reliëfdruk is een druktechniek waarbij het ontwerp zichtbaar voelbaar is. Het geeft drukwerk extra dimensie en een mooie luxe uitstraling. Drukpersen worden gebruikt om het ontwerp op een speciale manier op een plaat te zetten, waarna de pers het papier drukt. Het resultaat is een zichtbaar en voelbaar effect op het papier. 

In dit artikel vertel ik je alles over deze bijzondere druktechniek en haar toepassingen.

Reliëfdruk met kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Reliëfdruk: Een extra bijzondere afwerking voor je drukwerk

Reliëfdruk is een luxe afwerking die een extra dimensie geeft aan je drukwerk. Door bepaalde delen van je ontwerp extra dik aan te brengen, ontstaat er een mooi reliëf op de voorkant van je kaart. Dit kan bijvoorbeeld met gekleurde of metallic folie, zoals goud, zilver of roségoud. Reliëfdruk wordt ook wel letterpress genoemd.

Hoe wordt reliëfdruk uitgevoerd?

Reliëfdruk wordt uitgevoerd door een laagje folie onderdelen van je ontwerp aan te brengen. Dit kan zowel op volvlakken als op speciale accenten. Het licht valt op de voorkant van de kaart en geeft een mooie glanzende of matte uitstraling, afhankelijk van welke folie je kiest. Het reliëf is voelbaar en geeft je kaart een extra luxe uitstraling.

Wanneer kies je voor reliëfdruk?

Reliëfdruk is een mooie manier om extra aandacht te brengen naar bepaalde gebieden van je ontwerp. Het is vooral geschikt voor kaarten die helemaal of gedeeltelijk gedrukt worden in één kleur, bijvoorbeeld zwart of wit. Reliëfdruk geeft je kaart een extra speciaals effect en is daarom erg geschikt voor bijvoorbeeld geboortekaartjes, trouwkaarten of visitekaartjes.

Hoe breng je reliëfdruk aan?

Reliëfdruk wordt aangebracht met behulp van een drukpers. Het ontwerp wordt op een speciale manier op een plaat gezet, waarna de pers het ontwerp in het papier drukt. Het reliëf is voelbaar en geeft je kaart een extra dimensie. Het is belangrijk om te weten dat reliëfdruk alleen op bepaalde papiersoorten kan worden toegepast.

Welke kleuren zijn mogelijk bij reliëfdruk?

Bij reliëfdruk zijn verschillende kleuren mogelijk, zoals goud, zilver, roségoud en andere metallic kleuren. Ook zijn er gekleurde folies beschikbaar, zoals rood, blauw en groen. Het is belangrijk om te weten dat de kleur van de folie anders kan uitvallen dan op het scherm. Het is daarom aan te raden om een proefdruk te maken voordat je een grotere oplage laat drukken.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van reliëfdruk?

Reliëfdruk is een druktechniek waarbij het ontwerp in reliëf op het papier wordt gedrukt. Het resultaat is een zichtbaar en voelbaar effect op het papier. Het reliëf is goed zichtbaar en kan ook transparant of gekleurd worden gedrukt. Het effect kan glanzend zijn, afhankelijk van de dikte van het papier en de drukstempel die wordt gebruikt.

Dikte van het papier

Voor reliëfdruk is een voldoende dikke papiersoort nodig. Minimaal 250 grams karton is nodig om het reliëf goed zichtbaar te maken. Bij dunner papier zal het reliëf minder goed zichtbaar zijn.

Preeg en blinddruk

Reliëfdruk wordt ook wel pregen of blinddruk genoemd. Bij pregen wordt het ontwerp in het papier gedrukt, terwijl bij blinddruk het ontwerp alleen voelbaar is op het papier. Het reliëf kan zowel dun als dik zijn en kan op beide zijdes van het papier zichtbaar zijn.

Details en stempels

Reliëfdruk is een druktechniek waarbij details goed zichtbaar zijn. Hiervoor zijn speciale stempels nodig die het ontwerp in het papier drukken. Het is belangrijk om goed te kijken welke stempels nodig zijn voor het gewenste resultaat.

Toepassing en waar te gebruiken

Reliëfdruk kan op verschillende manieren worden toegepast en is geschikt voor verschillende soorten drukwerk. Het kan gebruikt worden voor visitekaartjes, uitnodigingen, menukaarten, boeken en nog veel meer. Het is een techniek die zowel voor zakelijke als persoonlijke doeleinden kan worden gebruikt.

Geologische en menselijke invloeden

Reliëfdruk is geïnspireerd op de geologische en geografische kenmerken van de aarde. Het reliëf op het papier kan lijken op de manier waarop geologische processen zoals endogene en exogene oorzaken zich manifesteren op het oppervlak van de aarde. Het reliëf kan ook variëren als gevolg van menselijke invloeden, zoals veranderingen in het klimaat. Het bestuderen van reliëfdruk kan ons helpen om de manier waarop we leven en ons ecosysteem beïnvloeden beter te begrijpen.

Reliëfdrukken maken met je kind: ideeën en tips

Om reliëfdrukken te maken heb je een aantal materialen nodig, waaronder:

  • Dikker papier, bijvoorbeeld geschept papier
  • Een stansvorm of polymeer
  • Inkt
  • Folie in verschillende kleuren, zoals goud-, zilver-, roségoudfolie of koperkleurige folie
  • Een embossing machine (de beste hier beoordeeld) of een foliedruk apparaat

Reliëfdruk ideeën om te doen met je kind

Reliëfdrukken maken met je kind is een leuke en creatieve activiteit. Hier zijn een aantal ideeën om samen aan de slag te gaan:

  • Geboortekaartjes: Maak samen met je kind een uniek geboortekaartje met reliëfdruk. Kies bijvoorbeeld voor een ontwerp met lieve elementjes in roségoudfolie of zilverfolie. Laat je kind zelf de kleur en vormgeving bepalen voor een persoonlijk resultaat.
  • Feestelijke aankondigingen: Maak samen met je kind mooie uitnodigingen voor een feestje of verjaardag. Kies voor een ontwerp met extra glans en luxe, bijvoorbeeld door gebruik te maken van goudfolie of zilverfolie.
  • Dankzij nieuwe technieken zijn reliëfdrukken steeds betaalbaarder geworden. Het is daarom ook een leuke optie om samen met je kind een proefdrukje te maken van een ontwerp voor bijvoorbeeld een kerstkaart of uitnodiging voor een bruiloft.
  • Moderne foliedrukken: Reliëfdruk is niet alleen geschikt voor traditionele ontwerpen, maar kan ook heel hip en modern zijn. Kies bijvoorbeeld voor een ontwerp met folie op bepaalde plekken van het drukvel, langs de randen of als accent op speciale elementen. Zo krijgt het ontwerp net dat beetje extra glans en luxe.

Wat zijn de voordelen en nadelen van reliëfdruk?

Het voordeel van reliëfdruk is dat het resultaat heel chique en luxe is. Het nadeel is dat het soms wat duurder kan zijn dan gewone inkt. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat reliëfdruk niet altijd geschikt is voor alle ontwerpen. Bij ontwerpen met veel bochten en kronkels kan het opwegen tegen de kosten, omdat het dan een tijdrovende klus kan zijn.

Koningkaart is een prachtige en perfecte kandidaat voor het maken van reliëfdrukken. Zij bieden namelijk beide soorten drukwerk aan, zodat je altijd hetzelfde ontwerp kunt laten drukken met reliëfdruk of met gewone inkt.

Reliëfdruk: is het moeilijk voor kinderen?

Reliëfdruk is een techniek die bestaat uit veel exacte termen en waarbij het verschil tussen verhoogde en verdiepte delen duidelijk moet zijn. Voor kinderen kan dit lastig zijn om te begrijpen. Daarbij komt dat het maken van een ontwerp voor reliëfdruk ook de nodige ervaring vereist. Het is daarom aan te raden om kinderen te begeleiden bij het maken van reliëfdrukken.

Hoe kan je kinderen helpen bij reliëfdruk?

Om kinderen te helpen bij reliëfdruk kan je hen bijvoorbeeld laten zoeken naar voorbeelden van reliëfdrukken op internet of in boeken. Laat hen de verschillen tussen verhoogde en verdiepte delen zien en voelen. Ook kan je samen met je kinderen samples maken door bijvoorbeeld letters uit te snijden en deze op papier te plakken. Laat hen voelen hoe de letters verhoogd zijn en hoe de afdruk eruit ziet als je er met een stempel overheen gaat.

Wat is het verschil tussen reliëfdruk en blinddruk?

Bij reliëfdruk wordt de afdruk verhoogd afgedrukt, terwijl bij blinddruk de afdruk verdiept wordt afgedrukt. Bij blinddruk wordt er geen inkt gebruikt, waardoor de afdruk alleen zichtbaar en voelbaar is. Reliëfdruk wordt ook wel preeg, letterpress of hotfoil genoemd.

Conclusie

Reliefdruk is een prachtige manier om extra aandacht te brengen bij bepaalde delen van het ontwerp en een mooie luxe afwerking voor drukwerk. 

Het is een uitstekende manier om bijvoorbeeld geboortekaartjes, visitekaartjes of trouwkaarten extra speciaals te maken. 

Het is belangrijk om te weten dat het alleen op bepaalde papiersoorten wordt toegepast en dat de kleuren van de folie anders uitvallen op scherm. Daarom raden we aan om een proefdruk te laten maken voordat je een grotere oplage laat drukken. 

Maar het is een prachtige manier om je ontwerp extra dimensie te geven en je logo of naam extra mooi uit te laten komen. Daarom een leuke toevoeging voor je drukwerk.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.