Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Bakfiets: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Net als een bolderkar, is een bakfiets een transportmiddel. Alleen hebben we bij een bakfiets te maken met een fiets.

De fiets is voorzien van twee of drie wielen, en aan de voorkant zit een grote bak. De ‘klassieke’ bakfiets heeft twee wielen aan de voorkant, een bak en daarachter het achterwiel van de fiets.

In die bakfiets kun je – net als bij een bolderkar – bagage vervoeren of kinderen. Een bakfiets is echter bij hoge snelheden moeilijk te besturen. Aan de achterkant van de bak bevindt zich een stand, die bedoeld is als stuur.

De bak kan de vorm hebben van een open, platte bak, een kist met deksel of anders een grote mand. De bakfiets met 3 wielen is over het algemeen stabieler dan die met 2 wielen.

Echter is de bakfiets met 2 wielen een stukje lichter en voelt deze een beetje meer aan als een gewone fiets.

Bolderkar vs Bakfiets- Waar Ga Je Voor?

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waarom een Bakfiets?

Als je kinderen hebt, ben je waarschijnlijk vaak met je kleintjes onderweg. Of het nu gaat om een boodschapje doen, naar de opvang brengen of samen naar de speeltuin; een bakfiets is een handig alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Veel ouders kiezen ervoor om een bakfiets te kopen als ze hun tweede of derde kindje verwachten, of als ze vaak extra spullen mee willen nemen.

Waarom is een Bakfiets Handig?

Een bakfiets is een geweldige manier om je kinderen te vervoeren. Hier zijn enkele voordelen:

 • Je kunt meer meenemen dan je met een gewone fiets zou kunnen.
 • Je kinderen zitten veilig en comfortabel in de bak.
 • Je bent flexibeler dan met een auto of het openbaar vervoer.
 • Je bent milieuvriendelijker dan met een auto.

Waarom is een Bakfiets een Goede Keuze?

Als je op zoek bent naar een manier om je kinderen te vervoeren, is een bakfiets een geweldige optie. Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Je kunt meer meenemen dan met een gewone fiets.
 • Je kinderen zitten veilig en comfortabel in de bak.
 • Je bent flexibeler dan met een auto of het openbaar vervoer.
 • Je bent milieuvriendelijker dan met een auto.
 • Je kunt je kinderen overal mee naartoe nemen.
 • Je kunt je kinderen in de bak laten slapen als je ergens naartoe gaat.

Wanneer mag je je kindje meenemen op de bakfiets?

De 9 maanden regel

Als je je kindje meeneemt op de bakfiets, is het belangrijk dat hij zelfstandig rechtop kan zitten. Meestal is dit als je kindje ongeveer 9 maanden oud is.

Autostoeltje

Wil je toch de bakfiets pakken als je kindje nog niet zelfstandig zit, of jonger is dan 9 maanden? Kies dan voor een autostoeltje, die je bevestigt met een speciale beugel. Zet het stoeltje het liefst tegen de rijrichting in.

Fietsstoeltje

Kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar kunnen het beste met een fietsstoeltje in de bakfiets vervoerd worden.

Bankje

Is je kindje ouder dan 2,5 jaar en kan hij stabiel zitten? Dan kan hij plaatsnemen op het bankje, eventueel ondersteund door een kussentje.

Gordels

Voor elke leeftijd geldt: zorg er altijd voor dat je kleine zijn gordels om heeft, voordat jullie op pad gaan.

De Bakfiets: Een Transportfiets met Extra’s

De Bakfiets als Boodschappenkar

De bakfiets is een handige manier om je boodschappen te vervoeren. Je kunt er al je boodschappen in kwijt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vervoeren van al die zware boodschappentassen.

De Bakfiets als Verkoopfiets

Bedrijven maken gebruik van de bakfiets als een mobiel verkooppunt. Denk aan ijsjes, koffie, frisdranken, snacks en meer. De bakfiets is een geweldige manier om je producten te verkopen, zonder dat je een vaste locatie nodig hebt.

De Bakfiets als Kindervoertuig

De bakfiets is ook een geweldige manier om je kinderen te vervoeren. Je kunt er meerdere kinderen in vervoeren, en je hoeft je geen zorgen te maken over het vervoeren van al die kinderzitjes. Bovendien is het een leuke manier om je kinderen te vervoeren, met een beetje frisse lucht en een mooi uitzicht.

Verplaats je kinderen veilig met een bakfiets

Met een bakfiets kun je je kinderen op een veilige manier verplaatsen. Er zijn bakfietsen met bankjes en veiligheidsriempjes, waardoor je je kinderen goed in de gaten kunt houden. In tegenstelling tot een fietskar, waar je kinderen achter je zitten, heb je met een bakfiets een goed zicht op je kinderen.

Waarom is een bakfiets veiliger dan een fietskar?

Een bakfiets biedt meer veiligheid dan een fietskar. Je hebt namelijk een veel beter zicht op je kinderen, omdat ze voor je zitten. Ook hebben bakfietsen veiligheidsriempjes, waardoor je kinderen niet uit de bak kunnen vallen.

Waarom is een bakfiets handig?

Een bakfiets heeft veel voordelen. Hieronder een paar:

 • Je kunt je kinderen gemakkelijk meenemen, zonder dat je een kinderwagen hoeft te duwen.
 • Je kunt je kinderen veilig vervoeren, dankzij de veiligheidsriempjes.
 • Je hebt een goed zicht op je kinderen, omdat ze voor je zitten.
 • Je kunt je kinderen gemakkelijk meenemen naar de supermarkt, het park of andere bestemmingen.
 • Je kunt je kinderen meenemen op vakantie, omdat de bakfiets gemakkelijk mee te nemen is.

Waarom een bakfiets goedkoper is dan een tweede auto

Veel gezinnen hebben twee auto’s, alleen al omdat het nodig is voor het werk of het vervoeren van de kinderen. Maar wat als je maar één auto hebt? Dan moet je overal lopend naar toe, wat niet altijd even handig is. Gelukkig is er een oplossing: een bakfiets.

Waarom een bakfiets goedkoper is

Een bakfiets is goedkoper dan een tweede auto. Je hoeft geen wegenbelasting te betalen en je hebt geen benzine nodig. Uiteindelijk ben je dus veel goedkoper uit met een bakfiets dan dat je een tweede auto erbij zou nemen.

Voordelen van een bakfiets

Een bakfiets heeft veel voordelen. Ten eerste is het goedkoper dan een tweede auto. Ten tweede hoef je geen wegenbelasting te betalen en heb je geen benzine nodig. Ten derde kun je met een bakfiets gemakkelijk je kinderen vervoeren. En ten vierde is het milieuvriendelijk.

Waarom een bakfiets de beste optie is

Als je maar één auto hebt, is een bakfiets de beste optie. Je bent goedkoper uit, je hoeft geen wegenbelasting te betalen en je hebt geen benzine nodig. Bovendien kun je met een bakfiets gemakkelijk je kinderen vervoeren en het is milieuvriendelijk. Wat wil je nog meer?

Gezond en actief met de bakfiets!

Met een bakfiets heb je niet alleen een handige vervoersmiddel voor je dagelijkse ritjes naar school, crèche of andere activiteiten. Het is ook een geweldige manier om je vrije tijd te besteden. Waarom niet eens een dagje erop uit met de bakfiets?

Ontdek nieuwe plekken

Pak de bakfiets en ga op avontuur! Ontdek nieuwe plekken, ga naar het bos of maak gewoon een lekkere fietstocht om even lekker te bewegen en frisse lucht te krijgen.

Neem lekkers mee

Neem wat lekkers mee om te eten en drinken. Zo maak je van je bakfiets-uitje een echt uitje!

Geniet van de buitenlucht

De buitenlucht is goed voor je. Geniet van de frisse lucht en de mooie omgeving. Laat de kinderen genieten van de natuur en de beweging.

Hoe veilig is het om je kindje met een bakfiets te vervoeren?

De resultaten van de crashtest

De Duitse Automobielclub (ADAC) heeft een onderzoek gedaan naar de veiligheid van verschillende manieren om je kindje te vervoeren. Ze hebben crashtests gedaan met een dummy op een fietsstoeltje, in een fietskar en in een bakfiets. Uit de resultaten bleek dat de bakfiets de minste schade opleverde. Hoewel dit onderzoek alweer uit 2011 stamt, zijn fietsstoeltjes sindsdien ook een stuk veiliger geworden.

Maak je bakfiets zo veilig mogelijk

Hoewel een bakfiets een van de veiligste manieren is om je kindje te vervoeren, is het nog steeds belangrijk om je bakfiets zo veilig mogelijk te maken. Zorg er daarom altijd voor dat je de gordels gebruikt en de richtlijnen opvolgt. Als je je bakfiets zelf maakt, zorg er dan voor dat je alle veiligheidsvoorschriften naleeft.

Wees voorzichtig op de weg

Hoewel een bakfiets een van de veiligste manieren is om je kindje te vervoeren, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn op de weg. Wees extra alert op kruispunten en let goed op de andere weggebruikers. Zorg er ook voor dat je kindje goed vastgemaakt is en dat hij of zij geen losse voorwerpen bij zich heeft.

Licht fietsen met een bakfiets

Toen ik voor het eerst op de bakfiets stapte, was ik een beetje bang dat het niet zou gaan. Maar ik was verrast door hoe licht het fietsen was, alsof ik op een normale fiets aan het fietsen was.

Gemakkelijk in gebruik

Moderne bakfietsen zijn echt heel licht in gebruik. Bochten maken was ook geen probleem, hoewel het wennen was omdat de fiets langer is. Maar na een paar bochtjes was dat ook een fluitje van een cent!

Elektrische aandrijving

De bakfiets waar ik mijn eerste ritje op maakte, was een elektrische bakfiets. Ideaal als je een heuvel op moet of een lange afstand moet afleggen. Maar ik heb de elektrische functie bijna niet gebruikt, want zelfs zonder elektrische aandrijving ging het prima.

Geen zorgen meer over het vervoeren van boodschappen

Geen zorgen meer of je al je boodschappen wel op de fiets kan vervoeren. Met een bakfiets heb je ruimte genoeg voor al die pakken luiers en meer. Of je nu naar het tuincentrum of de bouwwinkel gaat, met de bakfiets heb je alles wat je nodig hebt.

Ruimte genoeg voor al je boodschappen

Met een bakfiets heb je ruimte genoeg voor al je boodschappen. Of je nu een paar pakken luiers, een grote plant of een paar gereedschappen nodig hebt, je kunt het allemaal meenemen. Geen zorgen meer of je alles wel op de fiets kan vervoeren.

Geen beperkingen meer

Vergeet de beperkingen van een gewone fiets. Met een bakfiets kun je al je boodschappen meenemen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je alles wel mee kan nemen. Je kunt zelfs een hele dag shoppen en al je aankopen meenemen.

Geen andere optie meer

Met een bakfiets wil je nooit meer anders. Wat een bak vol ruimte! Je kunt al je boodschappen meenemen, zonder je zorgen te maken of je alles wel mee kan nemen. Je kunt zelfs een hele dag shoppen en al je aankopen meenemen.

Kies je voor een Bakfiets of een Mamafiets?

Als je kinderen hebt, is de keuze voor een bakfiets of een mamafiets een van de meest belangrijke beslissingen die je moet nemen. Maar wat is het verschil? En welke optie is beter? Laat ons je helpen om deze twee opties te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken.

Meerdere kinderen? Geen probleem!

Of je nu een bakfiets of een mamafiets kiest, beide zijn geschikt om meerdere kinderen mee te vervoeren. Een bakfiets heeft meerdere zitplekken, terwijl je op een mamafiets één of twee fietsstoeltjes kunt monteren. Hoeveel zitplekken een bakfiets heeft, is afhankelijk van de grootte. Sommige hebben bijvoorbeeld maar één bankje met drie zitplekken, andere twee of meer.

Hoe je kindje op de fiets zit, verschilt uiteraard wel: met een bakfiets zit je kindje altijd voorop, waardoor je hem goed in de gaten kan houden. Maar sommige ouders vinden het juist fijn om hun kindje achterop te hebben zitten, omdat het gewicht zo beter verdeeld is.

Zitjes: Bakfiets of Mamafiets?

Met een bakfiets zit je kindje op een bankje met gordels. Op een mamafiets zit je kindje in een fietsstoeltje. Een fietsstoeltje is misschien wat comfortabeler voor je kleine, maar er zijn ook kussentjes verkrijgbaar die de rit in een bakfiets aangenamer maken. Daarnaast zijn sommige fietsstoeltjes geschikt om in een bakfiets te bevestigen. Dit is vooral bedoeld voor kinderen tussen de 9 maanden en 2,5 jaar. Je hebt wel een speciale beugel nodig om het fietsstoeltje op het bankje van de bakfiets te kunnen bevestigen.

Extra spullen meenemen? Geen probleem!

Met een bakfiets heb je de ruimte om extra spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een lading boodschappen, of een buggy voor wanneer jullie op de plek van bestemming zijn. Je kan ook een buggydrager op een mamafiets bevestigen, maar boodschappen meenemen wordt bijvoorbeeld wel een stuk lastiger als je al twee fietsstoeltjes op je fiets gemonteerd hebt.

Rijgedrag

Zowel een bakfiets als een mamafiets met fietsstoeltje fietst anders dan je gewend bent. Je zal dus even moeten oefenen voordat je met je kleine de weg op gaat. Hoewel een bakfiets er best groot en onhandig uitziet, vinden de meeste ouders dat het net zo lekker fietst als een gewone tweewieler. Wel moet je in het begin even wennen aan het extra gewicht voorop en de extra lengte van een bakfiets, waardoor je draaicirkel groter wordt. Vooral goed om in je achterhoofd te houden als je een bocht neemt!

Stallen

Woon je in een drukke straat met weinig parkeerplekken voor fietsen? Of fiets je, nadat je je kindje naar de opvang hebt gebracht, door naar het station om vervolgens de trein te pakken naar je werk? Dan heeft de grootte van je fiets en het gemak waarmee je hem stalt een grote invloed op je keuze. Zo kan je een mamafiets net zo makkelijk parkeren als een gewone fiets, al moet je wel rekening houden met het feit dat je fiets door een zitje voorop of achterop minder goed past in de meeste fietsenstallingen.

Een bakfiets daarentegen neemt veel meer plek in beslag dan een gewone fiets, waardoor het lastiger is om een parkeerplek te vinden. Op de meeste stations vind je echter wel speciale parkeerplekken voor bakfietsen en moederfietsen, maar dan moet je wel vroeg zijn om nog een plekje te bemachtigen. Hoe ingewikkeld het parkeren is, is afhankelijk van het type bakfiets dat je kiest: driewielers met een grote bak zijn bijvoorbeeld lastiger te stallen dan een inklapbare bakfiets.

Aanschafkosten

Het aanschaffen van een nieuwe fiets is altijd een belasting op je portemonnee, zo ook met een bakfiets of mamafiets. Toch spant een bakfiets de kroon: een gemiddelde bakfiets kost je tussen de 900 en 3

Verschillen

Bakfiets Of Fietskar

Bakfietsen zijn ideaal voor het vervoeren van meerdere kinderen. Je laadt ze eenvoudig in en uit en ze passen erin tot ongeveer zeven jaar oud. Je hangt de fietskar eenvoudig achter je normale fiets en er passen maximaal twee kinderen in tot ongeveer zes jaar oud. Sommige fietskarren hebben zelfs extra voorwielen, zodat je er ook mee kunt wandelen of joggen. Er zijn ook modellen die je kunt ombouwen tot een buggy, waardoor je kinderen ook comfortabel kunt vervoeren als je niet op de fiets zit. Kortom, als je op zoek bent naar een manier om meerdere kinderen te vervoeren, dan is een bakfiets of fietskar een goede optie.

Conclusie

Een bakfiets is een handig alternatief voor de auto of het openbaar vervoer als je met je kinderen onderweg bent. Het is veiliger dan een fietsstoeltje of een fietskar, en je kunt er veel meer mee vervoeren. Je kunt er boodschappen mee doen, je kinderen vervoeren en zelfs een ritje naar het tuincentrum of de bouwwinkel maken. Een bakfiets is ook goedkoper dan een tweede auto, omdat je geen wegenbelasting of benzine nodig hebt.

Als je kiest voor een bakfiets, is het belangrijk dat je kindje zelfstandig rechtop kan zitten. Voor kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar is een fietsstoeltje het meest geschikt, terwijl kinderen ouder dan 2,5 jaar op het bankje kunnen zitten. Vergeet niet je kinderen altijd goed vast te maken met de gordels.

Kortom, een bakfiets is een geweldige manier om je kinderen te vervoeren. Je hebt een goed zicht op je kinderen, je kunt veel meer meenemen en je bent goedkoper uit dan een tweede auto. Als je een bakfiets overweegt, denk dan goed na over de leeftijd van je kinderen en de veiligheid. Vergeet ook niet om de gordels te gebruiken. Kortom, een bakfiets is een ‘FIETS’tige oplossing voor het vervoeren van je kinderen!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.