Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Babybadjes: Hoe gebruik je ze, verschillende soorten & meer!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Baby’s zijn zo lief, maar als ze gewassen moeten worden, kan het een hele klus zijn. Gelukkig hebben ze nu de perfecte oplossing: een babybadje!

Een babybadje is een speciaal ontworpen badkuip voor baby’s waarin ze veilig kunnen spelen en wassen. Een babybadje biedt extra ondersteuning voor baby’s en is gemakkelijk opgewarmd zodat het water aangenaam warm aanvoelt.

In dit artikel vertel ik je alles over babybadjes en waarom ze zo handig zijn voor jou en je kleintje.

Wat is een babybadje

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Alles wat je moet weten over babybadjes

Een babybadje (beste hier beoordeeld) is een kleine plastic badkuip die speciaal is ontworpen voor baby’s. Het biedt een veilige en comfortabele plek om je kleintje in te wassen. In tegenstelling tot een gewoon bad is een babybadje kleiner en biedt het meer ondersteuning voor je baby. Het heeft meestal een brede rand waarop je je handen kunt laten rusten terwijl je je baby wast.

Waarom zou je een babybadje gebruiken?

Een babybadje biedt verschillende voordelen ten opzichte van het wassen van je baby in een gewoon bad of onder de douche:

 • Het geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid, omdat het lijkt op de baarmoeder waarin hij of zij heeft gelegen.
 • Het water in het babybadje kan gemakkelijk worden opgewarmd, zodat het lekker warm aanvoelt voor je kleintje.
 • Het is gemakkelijker om je baby in een babybadje te wassen dan in een gewoon bad of onder de douche, omdat het badje speciaal is ontworpen om je baby te ondersteunen en op zijn plaats te houden.
 • Een babybadje neemt weinig ruimte in beslag en kan zelfs in een kleine badkamer worden gebruikt.
 • Het is gemakkelijk en snel schoon te maken.
 • Een babybadje is relatief goedkoop in vergelijking met andere babyproducten.

Welke soorten babybadjes bestaan er?

Er zijn verschillende soorten babybadjes beschikbaar, waaronder:

 • Plastic babybadjes: dit zijn de meest voorkomende babybadjes en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.
 • Opblaasbare babybadjes: deze zijn handig als je weinig ruimte hebt, omdat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.
 • Bademmers: dit zijn kleine emmers die speciaal zijn ontworpen om je baby in te wassen. Ze zijn ergonomisch ontworpen en bieden goede ondersteuning voor je baby.
 • Badverkleiners: deze zijn ontworpen om in een gewoon bad te passen en bieden extra ondersteuning voor je baby.
 • Badringen: deze zijn ontworpen om in een gewoon bad te passen en bieden extra ondersteuning voor je baby.

Hoe gebruik je een babybadje?

Het gebruik van een babybadje is erg eenvoudig:

 • Plaats het babybadje op een stevige, vlakke ondergrond.
 • Vul het badje met warm water tot ongeveer 5-7 centimeter hoogte.
 • Test de temperatuur van het water met je elleboog of een thermometer om er zeker van te zijn dat het niet te warm is.
 • Leg je baby voorzichtig in het badje en ondersteun zijn of haar hoofd en nek met je hand.
 • Gebruik een washandje om je baby voorzichtig te wassen.
 • Spoel je baby af met schoon water en til hem of haar voorzichtig uit het badje.

Waar moet je op letten bij het kopen van een babybadje?

Bij het kopen van een babybadje moet je op de volgende zaken letten:

 • De afmetingen van het badje: zorg ervoor dat het badje groot genoeg is voor je baby, maar niet te groot zodat je kleintje niet wegglijdt.
 • De hoogte van het badje: zorg ervoor dat het badje op een comfortabele hoogte staat, zodat je niet hoeft te bukken tijdens het wassen van je baby.
 • De vorm van het badje: sommige babybadjes hebben een brede rand voor extra ondersteuning, terwijl andere badjes een meer ergonomische vorm hebben.
 • De bodem van het badje: zorg ervoor dat de bodem van het badje voldoende grip biedt, zodat je baby niet wegglijdt.
 • De kwaliteit van het plastic: zorg ervoor dat het plastic stevig en duurzaam is.
 • Het prijskaartje: hoewel een babybadje relatief goedkoop is, kan het prijskaartje variëren afhankelijk van het merk en het type badje.

Waarom is een babybadje handig voor jou en je kleintje?

Een babybadje is een veilige en handige manier om je kleintje te wassen. De bodem van het badje ondersteunt je baby en zorgt ervoor dat hij niet wegglijdt. Daarnaast is het badje vaak doorzichtig, zodat je goed kunt zien wat er gebeurt en je je kleintje goed in de gaten kunt houden.

Een aangenaam gevoel

Een warm badje is voor je kleintje een aangename manier om zich fris en schoon te voelen. Het warme water geeft je kleintje het gevoel van de baarmoeder, wat een vertrouwd gevoel geeft. Bovendien is het wassen in een badje voor je kleintje minder stressvol dan bijvoorbeeld onder de douche.

Handig in gebruik

Een babybadje is erg handig in gebruik. Het badje staat op een vaste plaats en je hoeft niet steeds te lopen met een emmer water. Bovendien is het badje snel gevuld en geleegd.

Geschikt voor elke leeftijd

Een babybadje is geschikt voor baby’s vanaf ongeveer 0-6 maanden oud. Daarnaast zijn er ook badjes verkrijgbaar die geschikt zijn voor oudere kinderen.

Extra voordelen

Naast de bovengenoemde voordelen zijn er nog meer redenen waarom een babybadje handig kan zijn:

 • Het geeft je kleintje de ruimte om lekker te spetteren en te spelen in het water.
 • Je kunt je kleintje gemakkelijk wassen met behulp van een washandje of eventueel een speciale babyshampoo.
 • Het badje is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
 • Je hoeft geen extra geld uit te geven aan het kopen van een groot bad.
 • Je kleintje kan sneller wennen aan het water en het badderen, waardoor hij later minder moeite zal hebben met bijvoorbeeld zwemlessen.

De verschillende soorten babybadjes: welke opties zijn er?

Als je een baby hebt, is het belangrijk om hem of haar regelmatig te wassen. Een babybadje kan hierbij helpen. Er zijn verschillende soorten babybadjes verkrijgbaar, van eenvoudige plastic modellen tot aangedreven mini-spa’s. Maar welk type badje is het beste voor jou en je baby? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten babybadjes en de voor- en nadelen van elk type.

Opvouwbare babybadjes

Een opvouwbaar babybadje is een handige optie als je weinig ruimte hebt. Deze badjes zijn meestal gemaakt van plastic en kunnen worden opgevouwen wanneer ze niet in gebruik zijn. Sommige modellen hebben een aflopende bodem en een rand die je kunt vasthouden, zodat je je baby in verschillende posities kunt zetten. Het nadeel van deze badjes is dat ze soms lastig zijn om weer op te vouwen en op te bergen.

Badjes met een frame

Een babybadje met een frame is een goede optie als je een vaste plek hebt om het badje neer te zetten. Het frame ondersteunt het badje en zorgt ervoor dat het niet omvalt. Sommige modellen hebben een afvoerplug, zodat je het badje gemakkelijk kunt legen. Het nadeel van deze badjes is dat ze meestal wat zwaarder zijn en een hoger prijskaartje hebben dan eenvoudige plastic modellen.

Bademmers

Een bademmer is een verrassend handige optie als je weinig ruimte hebt en je baby nog niet zelfstandig kan zitten. Deze badjes hebben een aflopende bodem en zijn ontworpen om het lichaam van je baby te ondersteunen. Je kunt de bademmer op de vloer zetten en je baby erin wassen. Het nadeel van deze badjes is dat ze minder geschikt zijn voor oudere baby’s die al zelfstandig kunnen zitten.

Tummy Tubs

Een Tummy Tub is een aparte optie die anders is dan andere babybadjes. Het is een kleine, ronde emmer die lijkt op de baarmoeder. Je baby zit rechtop in het badje en wordt ondersteund door het water. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van je baby en zorgt ervoor dat hij of zij zich veilig voelt. Het nadeel van deze badjes is dat sommige ouders het lastig vinden om hun baby erin te wassen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een babybadje?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het babybadje ontworpen is om de juiste temperatuur van het water te behouden. Sommige babybadjes hebben zelfs een indicator om aan te geven wanneer het water te heet is. Dit kan helpen om te voorkomen dat de baby verbrandt.

Grootte en ruimte

Bepaalde babybadjes zijn bedoeld voor pasgeborenen, terwijl andere modellen geschikt zijn voor baby’s tot een bepaalde leeftijd of grootte. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte je hebt om het babybadje te plaatsen en hoe groot je baby is.

Design en kleur

Hoewel het design en de kleur van het babybadje niet het belangrijkste onderdeel zijn, kan het wel helpen om een aardig ogend badje te hebben dat past bij de rest van je babyuitrusting. Tegenwoordig zijn er babybadjes in verschillende kleuren en designs verkrijgbaar, zodoende kun je kiezen wat het beste bij jou en je baby past.

Stabiliteit en bodem

Het is belangrijk om te controleren of het babybadje stabiel staat en niet makkelijk om kan vallen. De bodem van het badje moet glad zijn om te voorkomen dat de baby uitglijdt. Sommige babybadjes hebben een stop om het water makkelijker te kunnen laten weglopen.

Bestverkochte babybadjes

Als je niet weet waar te beginnen, kan het handig zijn om te kijken naar de bestverkochte babybadjes. Deze zijn populair om een bepaalde reden en kunnen een goed startpunt zijn bij het kopen van een babybadje.

Onthoud dat het belangrijk is om te overwegen wat het beste is voor jou en je baby. Het kopen van een babybadje kan een lastige taak zijn, maar met deze punten in gedachten wordt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Bad op een badstandaard: een handige manier om je baby te wassen

Een badstandaard is een standaard waarop je een babybadje kunt zetten. Hierdoor hoef je niet meer te bukken of te hurken om je baby te wassen en zorgt het voor een comfortable houding voor zowel de baby als de ouder.

Welke modellen zijn verkrijgbaar?

Er zijn verschillende modellen badstandaarden verkrijgbaar. Sommige zijn verstelbaar in hoogte, zodat je het badje op de juiste hoogte kunt zetten. Andere zijn opklapbaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt opbergen als je ze niet gebruikt. Daarnaast zijn er ook universele badstandaards verkrijgbaar die op bijna elk babybadje passen.

Welke merken bieden badstandaarden aan?

De meeste babywinkels bieden een assortiment aan badstandaarden aan. Hierbij kun je denken aan merken als Luma, Babyjem, Dream en nog veel meer.

Waar kan ik terecht met vragen over badstandaarden?

Als je vragen hebt over badstandaarden of andere babyverzorgingsartikelen, kun je terecht bij de adviseurs van een babywinkel. Bijvoorbeeld bij Babysuperstore in Asten. Zij helpen je graag verder en zijn bereikbaar via WhatsApp.

Welke badaccessoires passen bij een badstandaard?

Naast een babybadje en een badstandaard zijn er nog meer handige badaccessoires verkrijgbaar, zoals badzitjes, badtextiel en badaccesoires. Populaire merken hiervoor zijn onder andere Luma en Tummy Tub.

Opblaasbaar babybadje: praktisch en plezierig voor thuis en op vakantie

Als ouder wil je je baby graag laten genieten van het badderen, maar soms is het lastig om een geschikte plek te vinden om dit te doen. Een opblaasbaar babybadje kan in deze situaties uitkomst bieden. Het is eenvoudig op te zetten en neemt minder ruimte in dan een groot bad. Bovendien is het een handige optie voor op vakantie, zodat je je baby ook daar kunt wassen.

Welke opblaasbare babybadjes zijn het populairste?

Er zijn meerdere opblaasbare babybadjes verkrijgbaar, maar de Munchkin en Jippies opblaasbare babybadjes zijn vaakst gekocht door ouders. Deze badjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en zijn voorzien van een stevige bodem en een mat om uitglijden te voorkomen.

Badmatras, badverkleiner en badring: handige hulpmiddelen voor het badderen van je kleintje

Een badmatras is een zachte mat die je in het babybadje legt. Het geeft je kindje extra comfort en ondersteuning tijdens het badderen. Het badmatras is geschikt voor pasgeborenen en kinderen tot ongeveer vier maanden oud. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat je er altijd een vindt die bij jou en je kleintje past. Een voordeel van een badmatras is dat het lichtgewicht en vrij klein is, waardoor het gemakkelijk op te bergen is als je het niet gebruikt.

Badverkleiner: voor als je kleintje zelfstandig kan zitten

Een badverkleiner is bedoeld voor als je kindje zelfstandig kan zitten. Het is een soort zitje dat je in het babybadje plaatst, zodat je kleintje veilig en comfortabel kan zitten tijdens het badderen. Een badverkleiner is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van de leeftijd en grootte van je kindje. Het geeft je kindje extra ondersteuning en voorkomt dat hij of zij wegglijdt in het water. Een badverkleiner is een handige optie als je geen badring wilt gebruiken.

Tips voor het gebruik van badhulpmiddelen

 • Lees altijd de instructies voordat je een badmatras, badverkleiner of badring gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je kleintje altijd onder toezicht staat tijdens het badderen, ook als je gebruikmaakt van een badhulpmiddel.
 • Gebruik geen speeltjes in het water als je kleintje nog niet zelfstandig kan zitten.
 • Let op de hoogte van het frame waarin je het babybadje plaatst. Zet het badje niet te hoog, zodat je er gemakkelijk bij kunt en je kleintje niet te ver van de grond ligt.
 • Gebruik alleen hulpmiddelen die geschikt zijn voor de leeftijd en grootte van je kindje.
 • Raadt je kinderarts het gebruik van een badhulpmiddel af? Volg dan zijn of haar advies op.
 • Ontdek welk type badhulpmiddel jij en je kleintje het leukst vinden en het beste bij jullie past.
 • Geef je kleintje een gevoel van veiligheid door hem of haar vast te houden tijdens het badderen.
 • Een badmatras, badverkleiner of badring kan helpen om pijn of ongemak te voorkomen bij je kleintje tijdens het badderen.
 • Een draagbare mini-zwembad kan een leuke optie zijn als je graag buiten wilt badderen met je kleintje.
 • Een badmatras, badverkleiner of badring geeft je kleintje extra ondersteuning en voorkomt dat hij of zij wegglijdt in het water.
 • Een badmatras, badverkleiner of badring is praktisch en gemakkelijk in gebruik voor ouders die hun kleintje dagelijks willen wassen.
 • Een badmatras, badverkleiner of badring is populair onder ouders vanwege het praktische design en de veiligheid die het biedt tijdens het badderen.

Bademmer: de ideale oplossing voor snel vullen, tillen en legen

Een bademmer is een speciaal soort babybadje dat lijkt op een emmer. Het is ontworpen om het badproces voor zowel de baby als de ouder te vergemakkelijken. Het is een opvouwbare, opblaasbare of mobiele emmer die je kunt vullen met water en waarin je je baby kunt wassen. De bademmer heeft een afvoerslang of afvoerput om het water snel en gemakkelijk te legen. Het heeft ook een speciale vorm die lijkt op de foetushouding, waardoor de baby zich veilig en geborgen voelt, zoals in de baarmoeder.

Waarom kiezen voor een bademmer?

Een bademmer heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten babybadjes:

 • Het neemt weinig ruimte in beslag en kan op elke vlakke plaats worden gebruikt.
 • Het is gemakkelijk te tillen en te legen, zelfs als het vol water zit.
 • Het maakt het badproces sneller en gemakkelijker.
 • Het geeft de baby een heerlijk gevoel van geborgenheid en veiligheid.
 • Het vergemakkelijkt het wassen van de baby, omdat je hem of haar gemakkelijk kunt vasthouden.
 • Het is een fijner gevoel voor de ouder omdat je niet onhandig hoeft te bukken over een vol badje of badkuip.
 • Het is een nieuwe en innovatieve manier om van het baden van je kind te genieten.

Wat is het verschil tussen een bademmer en een Tummy Tub?

Een Tummy Tub is een speciaal soort bademmer die is ontworpen om de baby in de foetushouding te laten zitten. Het is een soort emmer met een ronde bodem en een hoge rand. Het is bedoeld om de baby het gevoel te geven dat hij of zij weer in de baarmoeder zit. Een bademmer lijkt op een gewone emmer en heeft meestal een afvoerslang of afvoerput om het water snel en gemakkelijk te legen.

Wat kun je doen in een babybadje?

Een babybadje is de makkelijkste manier om je baby te wassen en te badderen. Het is comfortabel voor de baby en je kunt het water op een warme temperatuur houden zodat het lekker aanvoelt. Daarnaast ondersteunt het babybadje de baby goed zodat hij of zij veilig in het water ligt. Je kunt de baby wassen met een washandje en wat water of met speciale babyzeep. Het is belangrijk om de huidplooitjes goed schoon te maken en te drogen om irritaties te voorkomen.

Ontspannen en genieten

Een babybadje is niet alleen handig om je baby te wassen, maar het kan ook een rustgevende en spannende ervaring zijn voor zowel de baby als de ouder. Het warme water voelt aangenaam aan en de baby kan genieten van het spetterende water. Bovendien kan het badderen in een babybadje helpen om de baby te laten wennen aan water en hem of haar een geborgen gevoel geven dat lijkt op de baarmoeder. Het is een manier om samen te ontspannen en te genieten van elkaars gezelschap.

Alternatieven voor een babybadje

Hoewel een babybadje de beste optie lijkt om je baby te wassen en te badderen, zijn er ook andere manieren om dit te doen. Zo kun je je baby ook douchen of op de commode wassen met een washandje en water. Daarnaast zijn er speciale bademmers en Tummy Tubs die hetzelfde effect hebben als een babybadje. Het nadeel van deze alternatieven is dat ze soms onhandig zijn in gebruik en minder overzicht bieden dan een babybadje.

Voordelen van een babybadje

 • Het is de makkelijkste manier om je baby te wassen en te badderen
 • Het is veilig en ondersteunt de baby goed
 • Het is een rustgevende en spannende ervaring voor zowel de baby als de ouder
 • Het helpt de baby wennen aan water en geeft hem of haar een geborgen gevoel
 • Het biedt overzicht en is gemakkelijk schoon te maken

Hoe maak je een babybadje schoon?

Als ouders van een baby weet je hoe belangrijk het is om je kleintje schoon te houden. Het dagelijks baden van je baby is dan ook een fijn ritueel. Maar hoe zit het met het schoonmaken van het babybadje zelf? Het is belangrijk om het babybadje regelmatig schoon te maken, zodat je baby in een schone omgeving kan badderen. Hierbij enkele tips:

Hoe vaak moet je het babybadje schoonmaken?

In de meeste gevallen hoef je het babybadje niet na elke dagelijkse badsessie schoon te maken. Het is voldoende om het badje eens per week grondig schoon te maken. Als je het idee hebt dat het badje toch vaker schoongemaakt moet worden, bijvoorbeeld omdat je baby last heeft van spuitluiers, dan kun je ervoor kiezen om het badje vaker schoon te maken.

Hydraterende crème en badolie

Het dagelijks badderen van je baby kan ervoor zorgen dat de huid van je baby droog wordt. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om badolie toe te voegen aan het badwater. Na het badderen kun je een hydraterende crème speciaal voor baby’s aanbrengen op het gezichtje en de billetjes van je baby.

Heb je een babybadje nodig als je een bad hebt?

Als je een bad hebt, vraag je je misschien af of je nog een apart babybadje nodig hebt. Het antwoord hierop is afhankelijk van de situatie thuis. Als je een grote badkamer hebt met ruimte voor een babybadje naast het grote bad, kan het fijner zijn om je baby apart te wassen in een babybadje. Zo kan je kindje lekker spetteren en ontspannen in het water zonder dat het wordt afgeleid door het grote bad. Daarnaast is het makkelijker en sneller om een babybadje te vullen en te legen dan een groot bad.

Wat is het verschil tussen een Tummy Tub en een babybadje?

Een Tummy Tub is een badje in de vorm van een emmer waarin je je baby kunt badderen. Het is ontworpen om je baby het gevoel te geven alsof het nog in de baarmoeder ligt. Het warme water en de wanden van het badje zorgen ervoor dat je baby zich lekker warm en veilig voelt.

Het verschil tussen een Tummy Tub en een normaal babybadje

Het grootste verschil tussen een Tummy Tub en een normaal babybadje is de vorm. Een Tummy Tub heeft een ronde vorm en een normaal babybadje heeft een rechthoekige of ovale vorm. Daarnaast is een Tummy Tub kleiner dan een normaal babybadje en heeft het geen harde bodem. Hierdoor kan je baby zich vrijer bewegen en voelt het alsof het in de baarmoeder ligt. Een Tummy Tub is ook handig als je minder ruimte hebt in je huis, omdat het minder ruimte inneemt dan een normaal babybadje.

Welk badje is het prettigst voor je baby?

Welk badje het prettigst is voor je baby hangt af van je eigen voorkeur en die van je baby. Sommige baby’s vinden het heerlijk om in een Tummy Tub te liggen en anderen vinden het vreselijk. Hetzelfde geldt voor een normaal babybadje. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat je baby graag doet en wat goed voelt voor je kind. Daarnaast is het handig om te kijken naar de combinatie van het badje en je eigen wensen, zoals de ruimte in je huis en het geld dat je wilt uitgeven.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat een babybadje een veilige manier is om je baby te wassen. Het is gemakkelijk om mee te nemen en te gebruiken, en je kunt er gemakkelijk mee warm water in doen.

Als je een babybadje gebruikt, wees dan voorzichtig met de temperatuur van het water en houd het hoofd en de nek van je baby goed ondersteund.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.