AirTrack oefeningen voor turnen, thuisgym, vechtsport & meer

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 27, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Heeft je zoon of dochter het ineens over AirTrack oefeningen, denk dan niet dat hij/zij het heeft over een nieuw PlayStation spel of over het rijden met een hoverboard.

Met AirTrack oefeningen gaat het om gymnastische en lichamelijke activiteiten op een AirTrack mat. Wat dit inhoudt en hoe het eruit ziet, kan je hieronder lezen!

Ik heb een aantal heel leuke oefeningen uitgezocht voor elk niveau, inclusief video zodat je kunt zien hoe het moet, lees verder.

Airtrack oefeningen voor thuis

Verschillende soorten AirTrack gebruik

Zoals je je kan voorstellen vragen verschillende gebruikers om verschillende oefeningen.

Hieronder zetten we een overzicht van de verschillende gebruikers van AirTrack matten op een rij:

AirTrack oefeningen voor thuis

De mat die door AirTrack Factory wordt aangeraden voor thuisgebruik is lichtgewicht en compact wanneer de mat is ingerold.

Er wordt bij alle matten gebruikgemaakt van dezelfde materialen en techniek, dus de hoogwaardigheid van dit product is evenwaardig aan het product dat wordt aangeraden voor bijvoorbeeld een school.

Gave AirTrack oefeningen voor thuis

Maar als de mat eenmaal klaar is voor gebruik, kan je beginnen met veilige oefeningen. Dit filmpje laat kort zien wat de mogelijkheden zijn:

 

Is er training waaraan thuis kan worden gewerkt om het natuurlijke atletische vermogen van je kind te verbeteren?

Gymnastiek is voor de meeste kinderen een natuurlijke sport. Veel kinderen willen springen en tuimelen.

Het is een kwestie van oefenen en trainen om die eerste bewegingen te trainen in de verbluffende walkovers, salto’s en balansoefeningen.

Gymnastiek is een sport die vrijwel iedereen kan proberen. Dit is een sport waar zowel meisjes als jongens niet alleen aan kunnen deelnemen, maar ook kunnen uitblinken.

Welke gymnastiektraining kun je thuis doen?

Als je kind tegen de muren op begint te stuiteren en constant bezig is met klimmen en rollen, is de kans groot dat je iemand hebt die wat energie kwijt moet met thuis gymnastiek.

Zorg ervoor dat er geen meubels of harde oppervlakken zijn in het gebied waar je beginnende turner zal oefenen en vermijd bewegingen die jonge spieren of gewrichten kunnen belasten.

Verkeerde oefeningen voor jonge kinderen kan ernstige verwondingen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je toekomstige gymnastiekster zich aan een eenvoudig trainingsregime houdt en de moeilijkheidsgraad zeer langzaam verhoogt, zodra de spieren sterk genoeg worden om het werk te doen.

Hier zijn enkele handige tips om aan de slag te gaan:

Koprollen

Pak de airtrack mat en geef je kind precies die ruimte om binnen die lijnen te koprollen.  Geef ze een papiertje om tussen hun kin te houden, en als ze het goed oefenen zou die moeten blijven zitten.

 

Wanneer die vaardigheid onder de knie is, verkort dan de breedte, een centimeter per keer, door bijvoorbeeld wat tape over de airtrack te plakken tot waar ze mogen rollen.

De radslag

Als je kind al de radslag aan het doen is, kun je proberen die gymnastiekvaardigheid aan de mix toe te voegen en geef ze ook telkens wat minder ruimte om hun vorm te verbeteren.

 

Handstand
 

Ga op armlengte van je kind staan ​​terwijl ze oefent met het opkomen in een handstand, een standaard gymnastiekvaardigheid op beginniveau.

Zachtjes een onevenwichtige beweging opvangen kan haar ervan weerhouden op de vloer te vallen en zo raken ze een beetje gewend aan de balans. 

Gelukkig is de airtrack lekker zacht dus laat ze het ook maar zelf proberen, maar een beetje hulp in het begin kan helpen de juiste balans te vinden.

En voor je het weet kunnen ze al lekker op hun handen lopen heen en weer over de mat.

 

Koprol achterover: oefenen richting salto

Als je wat meer wilt doen, kun je beginnen met het oefenen van een koprol achterover en uiteindelijk je vaardigheden verbeteren voor een salto:

 

Zodra je begint met oefeningen voor thuis, zul je merken dat je veel ideeën bedenkt voor leuke, blessurevrije oefentrainingen voor thuisgymnastiek.

Veilig oefenen op de AirTrack mat

Niet elke dochter is een semi-professionele turnster.

Maar veel kinderen vinden het leuk om een handstand te oefeningen of om een eigen Freerunning parcours te maken.

Door deze mat onderdeel uit te laten maken van het parcours of door ze hierop te laten oefenen, kan je jezelf en je kind een hoop hoofdpijn besparen! 

Een airtrack trainingsset heeft blokken die je met klittenband op verschillende plekken op de mat kan vastmaken om een extra dimensie te geven aan de oefeningen.

Een leuke uitbreiding op het standaard gebruik van de mat!

Juiste luchtdruk en ondergrond

Je mag tijdens het gebruik nooit de ondergrond voelen als je neerkomt. Dan zit er duidelijk te weinig lucht in.

Ook moet je er rekening mee houden dat temperatuur de lucht in de mat kan beïnvloeden.

Check dus regelmatig de mat voor gebruik en laat de mat niet zomaar buiten in de zon of regen liggen. 

 

Daarnaast wijst de fabrikant erop dat je goed moet kijken waar je de mat neerlegt. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van scherpe steentjes bijvoorbeeld.

Of gebruik een ondermat om de AirTrack mat te beschermen. 

Zelf de AirTrack makkelijk oppompen

Je kan een bijbehorende pomp aanschaffen waarmee je binnen vier minuten de mat hebt opgepompt.

Te hard oppompen van de mat is volgens de fabrikant met deze pomp niet mogelijk.

De hoeveelheid lucht dat een mat nodig heeft scheelt per gebruiker (het gewicht en het niveau van de gebruiker) en het type mat.

Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door. En vergeet niet de mat voor elk nieuw gebruik te controleren op de hoeveelheid lucht. 

AirTrack voor turnen

De AirTrack mat is ooit ontwikkeld voor de turnwereld. Het idee was om een product te ontwikkelen dat de schokken op het lichaam bij het landen te verminderen.

Daarnaast is dit product licht in gewicht en kan het in tot een klein pakket worden opgevouwen. Hierdoor is het makkelijk in gebruik en handzaam bij verplaatsing. Een ideaal instrument voor in de gymzaal! 

Afgestemd op de wensen van turnsters

Doordat de fabrikant jarenlang heeft samengewerkt met turners over de hele wereld, is het duidelijk wat de wensen zijn van de turners.

Dit heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de matten voor de professionele turners maar alle matten die zijn ontwikkeld door AirTrack voldoen aan de hoogste normen. 

Wil je graag zien hoe jij in de turnzaal de matten, maar ook de AirRoll kan gebruiken, bekijk dan dit filmpje:

AirTrack voor cheerleading

In Nederland is het nog niet zo populair als in de Verenigde Staten, maar dat maakt het gebruik van de mat voor cheerleaders er niet minder goed om.

In wezen zijn cheerleaders vaak dezelfde acrobatische toeren aan het uithalen als turners en dus zal het gebruik van de AirTrack mat vaak hetzelfde zijn als bij professionele turners.

Maar naast dat de mat perfect is bij het oefenen van sprongen, is het ook nog eens perfect bij het maken van levende piramides.

Nu kan de bovenste cheerleader bij een val erop vertrouwen dat de mat er is voor een zachtere landing. 

AirTrack voor freerunners en parkour

Er is een grote mat ontwikkeld met het oog op het doen van freerunning en parkour trucs en tricks.

Deze mat heeft dan ook de naam AirTrick gekregen en heeft een extra verende werking. Hierdoor is het vriendelijk voor gevorderde en beginnende gebruikers. 

Het prijskaartje is wel iets groter dan bij andere Airtrack matten.

Er worden zelfs battles gehouden wie de beste AirTricks kan doen! Bekijk dit filmpje bijvoorbeeld van zo’n battle in Rusland:

Vechtsport en de AirTrack mat

Ook binnen de martial arts worden er vaak grote sprongen gemaakt. De mensen die martial arts beoefenen zijn vaak ook niet vies van wat acrobatiek.

De platte mat van AirTrack kan worden ingezet bij “normale” martial arts oefeningen, wanneer extra vering op prijs wordt gesteld. 

Hier zijn een heel aantal thuis karate oefeningen:

 

AirTrack voor gebruik op school en tijdens gym

Wie herinnert zich niet het slepen met karren met de lange mat?

En dan proberen om koppeltje te duiken of een handstand met overslag te maken zonder dat je sterretjes zag?

Nou al die problemen tijdens gymles behoren tot het verleden als er gebruik wordt gemaakt van de AirTrack mat. 

Kinderen kunnen veiliger oefeningen doen. Hierdoor zullen ze vast en zeker meer durven en meer plezier krijgen tijdens de gymlessen.

De mat is ideaal, want is snel op te zetten, neer te leggen, maar ook weer op te ruimen. 

De mat heeft wat vering en je kan er goed verschillende oefeningen op doen.

Of het nu wordt gebruikt om de basisbeginselen van turnoefeningen te leren aan kinderen of dat het wordt gebruikt tijdens de leukste gymles van het jaar: apenkooien!

Het maakt niet uit, de mat is voor al deze gebruiken ideaal. 

Hier kan je een kijkje nemen om de verschillende manieren van gebruik tijdens een gymles te zien:

Trampolineparken en entertainment op een AirTrack mat

Nee, klopt, een AirTrack is geen trampoline. Toch is het voor veel trampolineparken toch een mooie aanvulling op het park.

De AirTrack biedt net iets anders dan een trampoline ook al heeft het natuurlijk wel iets minder vering. 

De vering van een AirTrack is wel net genoeg om goed te kunnen springen, trucs op te doen en te kunnen landen.

Vandaar dat wij het volgende filmpje kunnen aanraden! Je verbaast je over hoe deze mensen kunnen vliegen!

AirTrack en seniorengym

Het voordeel dat de AirTrack mat zorgt voor een lichte belasting voor gewrichten en spieren is voor iedereen heel erg fijn, maar in het bijzonder voor ouderen.

Ouderen die sporten worden vaak beperkt door stroefheid en durven hun gewrichten (terecht) niet veel te belasten.

Met de AirTrack kunnen zij wat meer kanten uit dan alleen maar op een hometrainer of stoel oefeningen doen. 

Bekijk dit filmpje om te zien hoe de mat aangeraden wordt in het gebruik tijdens seniorengym:

De AirTrack en oefeningen

Je hebt hierboven kunnen lezen dat AirTrack dus echt niet verwijst naar een computerspel!

Je hebt kunnen lezen wie de AirTrack mat allemaal kunnen gebruiken en je kan door het bekijken van de filmpjes inschatten wat je er allemaal voor oefeningen mee kan doen. 

Het is wat ons betreft een fantastische keuze voor je kind als hij of zij niet vies is van acrobatische toeren. Op deze manier kan er veilig thuis of in de zaal geoefend worden. 

Met de verschillende aangeboden matten kan je echt de mat uitkiezen die voor jou geschikt is. Het is echt iets heel anders dan een trampoline.

Ook al kan je daar een salto op maken, niet iedereen is in staat dat goed uit te voeren… voor de gein hier nog een filmpje met trampoline bloopers!

Voordelen AirTrack mat

De AirTrack is een opblaasbare mat die ingezet wordt door gymnasten, sporters én kinderen tijdens hun oefeningen.

De officiële Nederlandse fabrikant, AirTrack Factory, biedt een garantie van twee jaar op het product en heeft voor verschillende doelgroepen verschillende producten.

Kwaliteit van AirTrack matten

Alle matten van AirTrack zijn gemaakt van een hoogwaardig, stevig plastic (hetzelfde plastic dat wordt gebruikt voor opblaasbare boten) en door de constructie is het zeer veilig in gebruik en slijtvast.

De matten hebben een licht tot zeer grote vering, waardoor oefeningen veilig gedaan kunnen worden en je op bepaalde matten behoorlijke luchtsprongen kan maken.

Veelzijdig en draagbaar

Alle matten kunnen, als ze eenmaal opgepompt zijn, overal worden neergelegd. De mat zit niet aangesloten op een pomp die continu lucht erin moet blazen.

Het maakt dus geen geluid tijdens gebruik en kan je de mat overal gebruiken. De naden van de mat zijn zo goed gemaakt dat luchtverlies tijdens gebruik nihil is. 

Beter voor het lichaam

De voordelen van oefenen op een AirTrack mat zijn zowel fysiek als psychisch. Je gewrichten worden minder belast doordat de schok wordt opgevangen door de mat.

Daarnaast kan je sneller wat hogere sprongen maken en zal een salto sneller lukken. 

Voor flexibiliteit en zelfvertrouwen

En je kan je voorstellen dat als je betere trucs kan doen met minder pijn aan je lijf, je er ook automatisch meer plezier aan beleeft.

Kinderen die bang zijn om te vallen durven waarschijnlijk wel oefeningen te doen als de val geen pijn doet. Goed voor de flexibiliteit en het zelfvertrouwen van een kind! 

Lees meer: hoe kun je een airtrack opblazen?

[wl_faceted_search]

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.