Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Kleuterschool: Definitie, leeftijd, prep, spelen en niveaus

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kinderen spelen en leren in de kleuterschool

Kleuterschool is een schoolniveau voor kinderen van 4-6 jaar oud. Het is ontworpen om kinderen te helpen bij de ontwikkeling van sociale, emotionele, cognitieve en fysieke vaardigheden door middel van spelgebaseerd leren en gestructureerde activiteiten.

Het curriculum omvat onder andere taal- en geletterdheidsontwikkeling, wiskunde, wetenschap, sociale studies, kunst, muziek en lichamelijke opvoeding.

In de kleuterklassen worden kleurrijk en boeiend leeftijdsgericht speelgoed, boeken en leermaterialen gebruikt. Het doel van de kleuterschool is om kinderen voor te bereiden op succes in de basisschool en een sterke basis te leggen voor hun leer- en ontwikkelingsproces.

Kleuters beginnen meestal op de leeftijd van 4-5 jaar, afhankelijk van het land of de staat. In sommige landen, zoals Frankrijk, beginnen kinderen al op 3-jarige leeftijd met de kleuterschool. In Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland begint de kleuterschool op de standaardleeftijd van 6 jaar.

In Europa beginnen kinderen meestal op de leeftijd van 4-5 jaar met verplicht onderwijs in de kleuterschool.

Het kleutercurriculum bestaat uit verschillende onderdelen, zoals taal, rekenen, wetenschap, maatschappijleer, kunst, muziek, lichamelijke opvoeding, handschrift en sociaal-emotioneel leren.

Het richt zich op de ontwikkeling van verschillende vaardigheden, zoals lees- en schrijfvaardigheden, basisvaardigheden in rekenen, basisbegrippen in wetenschap en maatschappijleer, creativiteit en fijne motoriek, basisbegrippen in muziek, grove motoriek en lichamelijke activiteit, fijne motoriek en handschrift, en sociale en emotionele vaardigheden.

Het kleutercurriculum legt een sterke basis voor educatieve en persoonlijke groei.

Er zijn geen specifieke vereisten om de kleuterschool te halen. Over het algemeen worden kinderen beschouwd als klaar voor groep 3 na het leren beheersen van bepaalde vaardigheden, zoals basis academische vaardigheden (tellen, getalherkenning, letterherkenning, basis leesvaardigheden) en sociale, emotionele en fysieke basis levensvaardigheden.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is de kleuterschool?

Kleuterschool is een schoolniveau voor kinderen van 4-6 jaar oud, meestal de eerste twee jaar van formeel onderwijs. Het is ontworpen om kinderen te helpen bij de ontwikkeling van sociale, emotionele, cognitieve en fysieke vaardigheden door middel van spelgebaseerd leren en gestructureerde activiteiten.

Kleuterschool is de benaming voor een onderwijsvorm voor jonge kinderen in Vlaanderen. Tot 1985 was dat het ook in Nederland, tot het werd samengevoegd als de eerste twee jaren van de basisschool. Ook in andere landen bestaat de kleuterschool. Zo kent men in Duitsland en de Verenigde Staten de Kindergarten, in Frankrijk de École maternelle.

Het curriculum omvat meestal taal- en geletterdheidsontwikkeling, wiskunde, wetenschap, sociale studies, kunst, muziek en lichamelijke opvoeding. Kleuterklassen zijn kleurrijk en boeiend, met leeftijdsgerichte speelgoed, boeken en leermaterialen.

Leerkrachten maken gebruik van een verscheidenheid aan leermiddelen, zoals speelgoed, manipulatieve objecten, bouwpakketten, tablets en boeken, om kinderen te helpen leren en belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.

Het doel van de kleuterschool is om kinderen voor te bereiden op succes in de basisschool door een sterke basis te leggen voor leren en ontwikkeling.

Het woord “kindergarten” komt uit het Duits, waar “kinder” kinderen betekent en “garten” tuin betekent. De term dateert uit de 19e eeuw, toen Friedrich Fröbel (1782-1852) de kleuterschool begon als een “tuin voor kinderen” in 1837.

De kleuterschool biedt tal van voordelen voor kinderen die aan het eerste leerjaar beginnen, en omvatten het bevorderen van taal- en cognitieve vaardigheden, het bevorderen van sociale en emotionele vaardigheden, het bevorderen van onafhankelijkheid, het bevorderen van lees- en rekenvaardigheden, het aanmoedigen van nieuwsgierigheid en het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Daarnaast biedt de kleuterschool kinderen kansen om levensvaardigheden te ontwikkelen en een sterke basis te leggen voor educatieve en persoonlijke groei.

Wat is de definitie van kleuterschool?

De definitie van kleuterschool is een onderwijsinstelling voor kinderen van ongeveer vijf jaar oud, waar ze spelen en leren in een gestructureerde omgeving. Het is een verplichte onderwijsfase in de meeste landen, waar kinderen doordeweeks naartoe gaan om te leren en te spelen.

Wat is een kleuterklas opstelling?

Een kleuterklas opstelling bestaat uit drie elementen die elkaar versterken: de omgeving, het spel en de relaties. Uit onderzoek van Kirk en Jay (2018) blijkt dat kleuterklassen waar deze drie elementen aanwezig zijn, meer begeleiding bieden die wenselijk en ondersteunend is voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kleuters.

Waar is de kleuterschool ontstaan?

Kleuterschool is ontstaan in Duitsland in de 19e eeuw. Friedrich Fröbel, een Duitse hervormer en opvoeder, opende de eerste kleuterschool in Blankenburg in 1837. Het concept van de kleuterschool werd naar de Verenigde Staten gebracht door Duitse immigranten, en in 1856 opende Margarethe Schurz de eerste kleuterschool in Watertown, Wisconsin.

Het idee van kleuterscholen groeide in populariteit in Amerika en Europa. In de jaren 1960 en 1970 begonnen steeds meer staten in de Verenigde Staten kleuterscholen aan te bieden als onderdeel van het onderwijsprogramma. In landen als Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen en China zijn er ook hoogwaardige openbare programma’s voor vroegschoolse educatie beschikbaar voor kinderen.

Op welke leeftijd gaan kinderen naar de kleuterschool?

Kleuterschool begint op de leeftijd van 4 of 5 jaar in de Verenigde Staten, afhankelijk van de staat. In andere landen varieert de leeftijd waarop kinderen naar de kleuterschool gaan.

In Frankrijk beginnen kinderen al op de leeftijd van 3 jaar, terwijl in Duitsland, Italië en Spanje de standaardleeftijd voor schoolstart 6 jaar is. In Zwitserland begint de verplichte kleuterschool op 4 of 5 jaar. In Europa varieert de leeftijd waarop kinderen beginnen met verplicht onderwijs in 33 landen.

In Nederland begint de kleuterschool vanaf 4 jaar, maar is het pas verplicht vanaf 5 jaar.

Hoe prep je jouw kind voor de kleuterschool?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kind voor te bereiden op de kleuterschool, enkele van de belangrijkste zijn:

 1. Oefen kleuterschoolvaardigheden: Oefen basisvaardigheden zoals het vasthouden van een potlood en het herkennen van letters en cijfers.
 2. Stel duidelijke routines in: Stel duidelijke bedtijd- en ochtendroutines in om je kind te helpen wennen aan een nieuw schema.
 3. Moedig onafhankelijkheid aan: Moedig je kind aan om zelfstandig te zijn en de routines te volgen.
 4. Lees elke dag voor: Lees boeken voor aan je kind om taal- en geletterdheidsvaardigheden te ontwikkelen.
 5. Speel met woorden: Speel spelletjes met woorden om je kind nieuwe woordenschat te leren en leesvaardigheden te ontwikkelen.
 6. Introduceer nieuwe vrienden: Help je kind nieuwe vrienden te maken door speelafspraken te regelen met andere kinderen die naar de kleuterschool gaan.
 7. Geef kinderklusjes: Geef je kind leeftijdsgerelateerde klusjes om verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te ontwikkelen.
 8. Maak de school bekend: Bezoek de school met je kind om ze vertrouwd te maken met de omgeving.
 9. Focus op zelfredzaamheid: Leer je kind zelfredzaamheid aan, zoals aankleden, naar de wc gaan en handen wassen.
 10. Leer verantwoordelijkheid: Help je kind verantwoordelijkheid te leren door taken te geven, zoals het opruimen van speelgoed.
 11. Ontwikkel routines: Stel routines in voor maaltijden, speeltijd en bedtijd om je kind een gevoel van veiligheid en voorbereiding te geven.
 12. Vraag naar de gevoelens van je kind: Praat met je kind over hun gevoelens en zorgen over het beginnen van de kleuterschool om ze gerust te stellen dat het normaal is om nerveus te zijn.

Door deze tips te volgen, kun je je kind voorbereiden op de kleuterschool en hen helpen zelfstandig te worden en te gedijen in de nieuwe omgeving.

Wat zou een voorschools kind moeten weten voor de kleuterschool?

Voor het starten van de kleuterschool moeten peuters in staat zijn om deze dingen te kunnen.

 • Basisvaardigheden te ontwikkelen die hen helpen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en verwachtingen.
 • Letters te herkennen en te schrijven in zowel hoofdletters als kleine letters.
 • Cijfers te herkennen en te tellen van 1 tot 10.
 • Fijne motorische vaardigheden te ontwikkelen, zoals het correct vasthouden van een potlood of een schaar.
 • Instructies op te volgen en activiteiten met één stap te voltooien.
 • Zelfredzaamheid te ontwikkelen, zoals zichzelf aankleden en handen wassen.
 • Sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, zoals het uiten van gevoelens, vrienden maken en delen.
 • Basisbegrippen van wiskunde te leren, zoals vormen en kleuren.
 • Luister- en communicatievaardigheden te verbeteren.
 • Nieuwsgierigheid en interesse in de wereld te tonen en actief te leren.

Deze vaardigheden zijn belangrijk voor kleuters om klaar te zijn voor de kleuterschool, omdat ze helpen bij motorische vaardigheden, zelfverzorging en belangrijke vaardigheden voor de kleuterschool.

Wat zijn kleuterschool gereedheidsvaardigheden?

Kleuterschool gereedsheidsvaardigheden zijn de vaardigheden die kinderen nodig hebben om succesvol te kunnen starten in de kleuterschool. Deze vaardigheden omvatten perceptie, geheugen, taal, denkvaardigheden, probleemoplossing, beoordelingsvaardigheden, bekwaamheden om kinderen te onderscheiden, naast academische basisvaardigheden.

Schoolrijpheid omvat ook zelfverzorging, onafhankelijk naar het toilet gaan, lunchboxen openen, aandacht en concentratie, fysieke vaardigheden zoals het uithoudingsvermogen om de hele schooldag rechtop te zitten, emotionele regulatie, taalvaardigheden, spel en sociale vaardigheden.

Wat wordt er geleerd in een kleuterschool academisch curriculum?

Een kleutercurriculum bestaat uit verschillende onderdelen. Hier is een lijst met items en een korte uitleg voor elk item.

 1. Taal: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van lees-, schrijf- en communicatievaardigheden. Kinderen leren letters en klanken herkennen, eenvoudige woorden en zinnen lezen en hun naam en eenvoudige zinnen schrijven.
 2. Rekenen: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van basisvaardigheden in tellen, getalherkenning, optellen en aftrekken.
 3. Wetenschap: Het kleutercurriculum introduceert kinderen in basisbegrippen van wetenschap, zoals het weer, planten, dieren en het menselijk lichaam.
 4. Maatschappijleer: Het kleutercurriculum introduceert kinderen in basisbegrippen van maatschappijleer, zoals gemeenschapshelpers, kaarten en feestdagen.
 5. Kunst: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van creativiteit en fijne motoriek door activiteiten zoals tekenen, schilderen en boetseren.
 6. Muziek: Het kleutercurriculum introduceert kinderen in basisbegrippen van muziek, zoals ritme, melodie en zingen.
 7. Lichamelijke opvoeding: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van grove motoriek en het bevorderen van lichamelijke activiteit door middel van spelletjes, sport en andere activiteiten.
 8. Handschrift: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van fijne motoriek en het leren schrijven van letters en cijfers.
 9. Sociaal-emotioneel leren: Het kleutercurriculum richt zich op het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden, zoals empathie, zelfbewustzijn en zelfregulatie.

Kinderen leren ook basisbegrippen voor hun academische ontwikkeling op de basisschool, zoals lezen, schrijven, rekenen, wetenschap, tijd en vormen, die een basis vormen voor toekomstige leerconcepten. Daarnaast leren ze belangrijke sociale vaardigheden om goed te functioneren in de schoolomgeving.

Welk type boeken zijn geschikt voor de kleuterschool?

Het type boeken die geschikt zijn voor kleuters zijn onder andere boeken over het beginnen van school, het maken van vrienden, het leren van nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Deze boeken zijn ontworpen om kleuters te betrekken met leeftijdsgerichte, kleurrijke illustraties en eenvoudige taal.

Naast fictieboeken kunnen kleuters ook profiteren van het lezen van non-fictieboeken over onderwerpen als wetenschap en sociale studies. Het lezen van boeken helpt kleuters bij het ontwikkelen van taal- en geletterdheidsvaardigheden, het uitbreiden van hun woordenschat en het bevorderen van hun liefde voor leren.

Volgens verschillende bronnen, zoals de AR-leesniveaus, geleide leesniveaus en Lexile-metingen, kunnen kleuters meestal zelfstandig lezen op niveau A tot C (Mrs. Judy Araujo, Making English Fun).

Welk soort speelgoed is geschikt voor de kleuterschool?

Loading...

Speelgoed voor kleuters moet educatief zijn en in de kleuterklas gebruikt kunnen worden. Het moet kinderen helpen leren en belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Educatief speelgoed in de klas stimuleert hands-on leren en exploratie.

Het beste educatieve speelgoed ondersteunt de leerdoelen van het kleuterklas curriculum en helpt bij de ontwikkeling van fijne en grove motorische vaardigheden. Naast speelgoed worden ook leermiddelen zoals boeken, puzzels en muziekinstrumenten gebruikt om kinderen te helpen leren en zich te ontwikkelen in de kleuterschool.

Wat zijn de kleuterschool zicht woorden?

Zicht woorden zijn woorden die kinderen in één oogopslag moeten kunnen herkennen zonder ze te hoeven decoderen. De belangrijkste zicht woorden voor kleuters zijn: blauw, rood, groen, zwart, wit, eten, vertellen, hallo, at, bruin, kwam, goed, leuk, nieuw, mooi, rende, reed, zag, snel, ging, ja.

Belangrijk om op te merken is dat de lijst met zicht woorden voor kleuters kan variëren afhankelijk van het schooldistrict, maar deze woorden helpen kinderen doorgaans bij het ontwikkelen van leesvaardigheden.

Op welk niveau kunnen kleuters rekenen?

Het rekenniveau van kleuters is gericht op basisvaardigheden zoals de volgende.

 • tellen tot 100
 • optellen en aftrekken met 10, 1 en 2
 • getalherkenning van 1 tot 20
 • eenvoudige patronen herkennen en creëren
 • eenvoudige grafieken maken en interpreteren
 • basisconcepten van tijd begrijpen
 • munten herkennen en waarden optellen
 • objecten vergelijken en ordenen op basis van grootte, lengte en gewicht

Welke vaardigheden hebben kleuterschool leerkrachten nodig?

Kleuterschool leerkrachten dienen over verschillende vaardigheden te beschikken om jonge kinderen effectief les te kunnen geven en voor ze te zorgen.

De meest essentiële vaardigheden zijn geduld, sterke communicatieve vaardigheden, vindingrijkheid, fysieke uithoudingsvermogen, vaardigheden in klassenmanagement, basisvaardigheden in wiskunde, voortdurende professionele ontwikkeling, sterke leesvaardigheid, goede coördinatievaardigheden, sterke spreekvaardigheid, vaardigheden in monitoring, een dienstverlenende mindset en flexibiliteit in tijdmanagement.

Wat zijn de vereisten om de kleuterschool te halen?

Er zijn geen specifieke vereisten om de kleuterschool te halen. Kinderen worden over het algemeen als voorbereidingsjaar beschouwd en worden geacht bepaalde vaardigheden te leren en te beheersen om klaar te zijn voor groep 3.

Voorbeelden van vaardigheden die kleuters worden verwacht te leren zijn basis academische vaardigheden zoals tellen, getalherkenning, letterherkenning en basis leesvaardigheden. Daarnaast worden sociale, emotionele, fysieke en basislevensvaardigheden ook belangrijk geacht.

Het is belangrijk op te merken dat de verwachtingen voor kleuters kunnen variëren afhankelijk van het schooldistrict, maar over het algemeen worden deze vaardigheden als belangrijk beschouwd voor succes in groep 3.

Ouders kunnen hun kinderen helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden door oefeningen te doen en hun kinderen aan te moedigen om te leren en te groeien.

Heeft de kleuterschool een afstudeerceremonie?

De kleuterschool heeft geen officiële afsluiting, hoewel sommige scholen een afstudeerceremonie organiseren om het einde van het schooljaar en de prestaties van de kinderen te vieren. Sommige voorbeelden van activiteiten die worden georganiseerd zijn het uitreiken van certificaten, het houden van klasfeestjes en het geven van speciale cadeaus aan de kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.