9 computervaardigheden die je kind moet weten

Als je kids deze vaardigheden eenmaal onder de knie hebben, kunnen ze thuis of op school een computer gebruiken om allerlei dingen gemakkelijk te doen!

Dit zijn de belangrijkste vaardigheden die ze verder zullen helpen

Ik zal een korte uitleg geven van elk, en er zijn tal van resources om online te kunnen leren, maar ik heb ook nog wat leuke spellen als downloads om op een leuke en laagdrempelige manier te kunnen beginnen samen met je kind.

Typen

Een van de belangrijkste vaardigheden die je op een computer kunt leren, is typen.

Typen is erg belangrijk, omdat het is hoe je dingen op de computer invoert.

Als je online naar informatie zoekt, moet je kunnen typen waarnaar je op zoek bent, en naarmate ze ouder worden, moeten ze essays voor school typen.

Voice is leuk en het komt er steeds meer aan, maar in hun leven zullen ze niet alleen met touch screens en voice uit de voeten kunnen.

Als ze goed kunnen typen, kunnen ze dingen sneller op een computer doen.

Het is goed om er zo vroeg mogelijk al mee te beginnen.

Middelen:

typeolympics.nl (gratis)

gratislerentypen.nl (gratis)

loikidzz.nl

Muisoefeningen

Het leren gebruiken van de muis is de meest elementaire computervaardigheid, maar het is ook een van de belangrijkste om te leren. 

De muis helpt je, net als bij typen, om de computer te vertellen wat ie moet doen.

In het begin kan het een beetje moeilijk zijn om te wennen aan het besturen van de muis, maar door te oefenen klik je in een mum van tijd op het scherm!

Touchpad oefeningen

Steeds meer en meer zullen ze op een laptop gaan werken, we zien het op school natuurlijk al met een chromebook.

Hoewel ik het vaak lekker vind om thuis nog met een muis te werken, onderweg neem ik hem niet meer mee, en thuis werk ik trouwens ook altijd op mijn laptop met een extern beeldscherm.

Het leren werken met een touchpad is daarom ook een van de belangrijkste dingen die ze eerst moeten weten.

Drag and drop

Pak iets op het bureaublad en sleep het in een van de vakjes, een van de meest simpele dingen om te doen met de huidige besturingssystemen.

Maar ze moeten het wel leren, en waar blijft het dan precies als je het hebt versleept?

Neem het met ze door en kijk in de map of het document daar nu staat.

Knippen en plakken

Dingen kopiëren zullen ze waarschijnlijk nog veel nodig hebben voor werkstukken (oh nee! allemaal eigen gemaakte werkjes geheel uit het creatieve brein herschreven vanuit online kennis!).

Het leren knippen en plakken is een essentiële computervaardigheid.

Ctrl + C en daarna Cntr + V is het gemakkelijkste, maar kun je nog meer manieren vinden? Bijvoorbeeld met de rechtermuisknop of twee vingers op het touchpad?

Cloud opslaan en bewerken met Google Docs

Er zijn veel meer programma’s om dingen in de cloud op te slaan natuurlijk, en het is goed om ze ook uit te leggen hoe Dropbox werkt, of hoe je dingen kunt delen met Wetransfer of je Microsoft 365 kunt gebruiken om online op te slaan en te bewerken.

Maar ze gaan voorlopig nog wel even een Chromebook gebruiken denk ik dus ik denk dat Google Drive en Google Docs een van de belangrijkste vaardigheden zijn.

En dit type ik op een mac, maar gebruik nog steeds Google Drive voor alles.

Middelen:

Training en hulp voor Google Documenten

Google Drive leren gebruiken

Navigeren

Navigeren op de computer helpt je om te vinden wat je zoekt. 

Het helpt je door verschillende mappen te bladeren, zowel voor- als achteruit en hoe ik nou gemakkelijk weer terug waar ik net was?!?

Ook in je browser navigeren is een van de belangrijkste dingen die je moet leren wanneer je een computer effectief wilt gebruiken.

Email

E-mail is een populaire manier om berichten naar vrienden of familieleden te sturen.

Als je kids ouder zijn, kunnen ze ook e-mail gebruiken om met de mensen met wie ze werken te praten.

Leren omgaan met e-mail is belangrijk, maar het is ook belangrijk om te leren hoe je goede manieren kunt gebruiken bij het schrijven van e-mails.

Online etiquette is sowieso een belangrijk onderdeel van verantwoord internet gebruik en iets waar ik veel dieper op inga in mijn cursus hoe voed ik een veilige digikid op.

Middelen:

https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/omgaan-met-e-mail/

Coderen

Coderen is een van die skills waar ze nog veel aan zullen hebben. Het is niet alleen leuk en uitdagend maar leert ook veel over logisch nadenken, en oorzaak en gevolg.

Er zijn online een hoop hulpbronnen voor kinderen waar ik hier al eerder over schreef.